![]() |
CRF1000L okazyjny strzał/gaśnięcie przy przegazówce
Witam,
Moja NAT cierpi na okazyjny wystrzał, jakby zapłon w niewłaściwym czasie, przy przegazówce/wyrównywaniu obrotów przy redukcji. Zdarza się raczej na ciepło. Czasem powoduje zgaszenie silnika, na niskich biegach, np redukcja na 1 albo na 2. Na kompie diller nic nie znalazł. Oczywiście przy serwisie nie udało się zreplikować. Może ktoś miał i znalazł przyczynę? Pozdrawiam, |
Jak Ci powiem, że u Pomirskiego mówią âtak ma być, to normalneâ to coś pomogę?
|
No powiedzieli mi tak samo, znaczy NAT tak ma, ale jakoś sprzedawcy nie ufam...znaczy pomogłeś ;-)
|
Też tak miałem. Po wymianie startera problem ustąpił.
|
Cytat:
-- https://facebook.com/SztukaMotoPodrozy/ |
Cytat:
|
opisywałem ten problem kilka miesiecy temu, też nikt nie pomógł. U mnie po wymianie kompletnego wydechu i założeniu RapidBike'a problem ustąpił ale po w tamtym tygodniu po zimie znowu strzeliło z tym że silnik nie zgasł, poprzednio gasiło mi moto podczas jazdy.
Jezdzic nie martwic sie :) Jak to ktoś napisał, nie robić tak żeby strzelało :) |
Cześć, czy w końcu ktoś doszedł o co chodzi z tymi strzałami? U mnie też to się zdarza, raczej na nagrzanym silniku, po dohamowaniu lub na gazie miedzy biegami.Wydaje się mi że wcześniej się to nie działo, przy 22k miałem regulacje zaworków i odnoszę wrażenie że wtedy się to zaczęło albo nasiliło. Silnik przy tym nie gaśnie ale potrafi jakby się zadławić. Ktoś coś? ATAS '18
|
ATAS '18 druga sztuka identyczna- dokładnie te same objawy w obydwu.
Na niskich obrotach pojedyńcze mocne i krótkie dodanie gazu. Słuchać strzał/kichniecie jakby w dololocie. Kilka razy od tego zgasła. Pokazywalem ludziom w ASO, nikt nie wie co i jak. Gdzieś wyczytałem że to kwestia ubogiej mieszanki w NAT. |
U mnie identyczne objawy, też powiedziano mi w serwisie że âten typ tak maâ.
https://kk.motocykle.pl/nowa-honda-c...ykcji_323.html Tutaj dostałem info, że potrafią ten problem zlikwidować. |
U mnie po przeglądzie po 24tys objaw - wysokie obroty, szybka zmiana biegu i na wyższym zadławienie. Ostatnio zauważyłem też, że przy jednostajnej jeździe za autobusem, gwałtowbe dodanie gazu przy wyprzedzaniu - zadławienie i to nie takie krótkie.
Mam przelot, domniemywam, że może kwestia strojenia...ale.przed przeglądem tego nie było. Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
|
Ale co? Ustawiałem zaworki poza Hondą, teraz jadę na akcje zbiornik/pompa przy okazji poprosiłem o sprawdzenie problemu. Pewnie popłynę w $$$ na zasadzie oduczysz się jeździć poza ASO. Przy okazji dowiedziałem sie że jest też nowy SW do komputera. Motocykl jezdzi perfekcyjnie poza tymi strzałami... sam już nie wiem co myśleć.
|
Może coś przeoczył, ale co ?
Podobno trzeba soft poprawić, jak mam pełen przelot, może go trochę zalewać/dusić przy gwałtownym odkręceniu, zmianie obrotów. Muszę jutro sprawdzić jak przy zmianie biegów bez sprzęgła... Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka |
U mnie strzałów nie ma, ale przy redukowaniu biegów potrafi zgasnac przy wcisnietym sprzęgle , w momencie jak schodzi z obrotów. W ASO nic nie znaleźli.
|
Widzę, że ta sytuacja pojawia się również w nowszej ATAS. Mam ten sam problem, który w zasadzie występuje sporadycznie przy szybkim schodzeniu z biegów i przeważnie Hanka gaśnie na 2gim biegu. Nie ma znaczenia jak zagrzany jest piec.
|
Ja też to mam, 2018r. Przy nagłym odkręceniu manety czasami gaśnie. Do tego rzadko dziwne stuknięcie z silnika, jakby samozapłon. Chyba pokuszę się o chip tuning, bo wkr..a mnie to na światłach jak ominę auta i zgaśnie mi przy starcie. Wstyd i hańba normalnie.
|
W 2016 zgaśnięcie zdarzyło mi się ze 2 razy jak próbowałem ruszyć ale zapomniałem zbić biegu i był za wysoki :D ale to raczej normalne.
Dziwny strzał (jakby odcięcie zapłonu) jest czasami przy szybkiej/niedokładnej zmianie biegu i za szybkiej próbie przegazówki. Bardzoo luźno strzelam, że jest to związane z kontrolą trakcji, ale testów nie robiłem, raczej nie zamierzam. Wkładam to do szuflady "ten model tak ma". Drugą rzeczą którą bym obstawiał, ale czysto teoretycznie bo nie wiem czy ten motocykl to ma: w KTMie lc4 był taki dynks który przy szybkim odkręceniu manetki na (chyba) 2 i 3 biegu go dławił. Robił to "bo ekologia", może tutaj jest coś podobnego? |
Strzały w wydech na dohamowaniu lub międzybiegu to samo piękno i niczemu nie szkodzi.
Strzał w kolektor dolotowy przy gwałtownym odkręceniu manetki na postoju z obrotów min to nie powinny się zdarzać. Moja ATAS również czasem tak miała i znalazłem wyjście z tej trudnej sytuacji. Nie przygazowuję z min;) Lepiej podnieść o kilka setek i wtedy kopnąć manetę;) |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:48. |