![]() |
TET Balkany 2019
Troche mi sie plany pozmienialy i z Nadbaltyckich w maju nic nie wyjdzie...Pojawila sie za to mozliwosc w czerwcu.Stad pomysl na cos w druga strone.Bilet na prom kupiony.Startuje 8 czerwca,9ego mam prom z Wenecji do Igoumenitas w Grecji przy granicy z Albania.Z tamtad tez zaczyna sie cala zabawa.Plan jest prosty-zrobic caly TET Albania,Czarnogora i Bosnia-Hercegowina.Od Chorwacji szybki powrot do Niemiec.Czas...ile bedzie trzeba ale mysle ze troche ponad 2 tyg po wysiadce z promu.Jade sam wiec bedzie ...emocjonujaco.Moze bedzie sie ktos w tym czasie krecil po okolicy?Wszelkie cenne uwagi,typy noclegu itd mile widziane.Oczywiscie namiot itd,ale jesli tani nocleg bedzie w okolicy to jak najbardziej.
|
W Albanii masz dużo bardzo tanich noclegów. Tak tanich, że się nie chcę rozkładać namiotu. Np 5EUR/os za pokój z łazienką, albo 20 za apartament nad morzem. W Bośni też w miarę tanio. Za to w Chorwacji jest dużo drożej. Nie wiem dokładnie jak przebiega TET w tym kraju, ale jak jechaliśmy w pobliżu morza to nawet ciężko było znaleźć sensowne miejsce na rozbicie namiotu (kamienie i to takie ostre jak u nas na torach). Dalej od morza spoko. Campy wychodziły za podobną cenę jak pokoje przy 3 osobach i dwóch namiotach.
|
Myku, bośniacko-hercegowiński TET jest w pytkę!!!
Jak nie zapomnę to podrzucę Ci lokalizację pensjonatu położonego nad knajpą. Luksusów nie ma, ale jest tanio, czysto, a żarcie dobre. Dodatkowym plusem jest to, że następnego dnia z rana zaczynasz od srogiego podjazdu na dość sporą górę, więc się rozgrzejesz i rozruszasz. |
Pytam bo może ktoś też robi TET tych krajów i interesowal się noclegami. W sumie namiot zalatwia sprawę ale wiadomo że trzeba się wykapac itd. Nad morzem będę dopiero w Chorwacji więc nie wiem jak z noclegami e głębi tych krajow. Byłem we wszystkich nich ale to dawno i nieprawda :D.
|
A czym lecisz ?
|
Dzieki chemik,wlasnie o takie miejscowki mi chodzi.
Dzinks,tym razem CRF1000.Moj X idzie do sprzedazy i nie chce go rozjeb...c :haha2: |
TET w Alabani do obejchania ciężkim Adv na spokojnie?
Koleś był rok czy dwa i stwierdził że kolejny raz to tylko lekkim za dużo męczenia się na kamieniach. Czy tak jest? Pytam bo kiedyś chciałbym pojechać. |
To co ogladalem na YTbie to do zrobienia.Bez napinki.A jesli sie okaze ze sie nie da to maly objazd i dalej na trase.Chce jednak calosc tych trzech krajow zrobic.Bardziej niz Albanii boje sie Bosni,choc moze niepotrzebnie.Jednak wszystko bez napinki z naciskiem zrobienia 100% trasy :)
|
Będziemy w Boośni w maju to Ci opowiem
|
Thx:)
|
Cytat:
TET w Albanii robiliśmy na NAT i GS800 w zeszłym roku. Nie cały ale większość. Pewnie, że lekkim przyjemniej, ale czy tu o to chodzi? |
13 Załącznik(ów)
Cytat:
https://goo.gl/maps/5JJ2P9dCBD12 Leży w samym centrum wiochy. Na sąsiedniej ulicy (https://goo.gl/maps/EMtbLu5hKg42) masz dwa markety i stację benzynową. I kilka fotek z TET bośniackiego na zachętę: Załącznik 87016 Załącznik 87017 Załącznik 87018 Załącznik 87019 Załącznik 87020 Załącznik 87021 Załącznik 87022 Załącznik 87023 Załącznik 87024 Załącznik 87025 Załącznik 87026 Załącznik 87027 Załącznik 87028 |
5 Załącznik(ów)
PS
Tak mi się teraz przypomniało - jeśli szukasz miejsca na biwak, to tu jest extra miejscówka: https://goo.gl/maps/mrnk8wEHNS92 Szerokość: 43:24:18.30 Długość: 18:14:52.46 Fotki na zachętę: Załącznik 87029 Załącznik 87030 Załącznik 87031 Załącznik 87032 Załącznik 87033 |
Noo pieknie.O to wlasnie chodzi,cudnie.Dzieki i prosze o wiecej.:Thumbs_Up:
|
Nie wiem co ten TET ale patrząc na zdjęcia Chemika okolica mi mocno znajoma.
Lokal w Kupres polecam jak najbardziej, z tego co pamiętam właściciel mówi po niemiecku tak wię Myku będziesz się czuł jak w Vaterlandzie. ;) Gdybyś jednak chciał w tej okolicy stawiać pałatę to masz tam obok Kukavicko jezero. Cisza i spokój na łonie natury https://goo.gl/maps/21FugjgPWDG2 Nie znam przebiegu TET ale ze zdjeć wnioskuję, że pewnie nie omija aktracji w postaci Satorsko jezero: https://goo.gl/maps/6xGxTAi65UA2 Jest tam chata leśników czy innych gajowych, przy której stoi kran z wodą - za każdym razem jak byłem to działał - jak i równiez miejsce na rozbicie namiotu i rozpalenie ogniska. Do cywilizacji spora odległość. Jakbyś leciał nad to jezioro od Bosansko Grahovo to na wylocie masz knajpę Balans: https://goo.gl/maps/bMx92M3p95p Obskurna z wierzchu ale żarcie wyborne. Ogólnie kraj piękny, nie skażony syfem turystycznym, ludzie przyjaźni. Ważne tylko by na zadupiach lać na środku drogi i nie chodzić w krzaki za potrzebą. ;) Chciałem wstawić zdjęcia ale wrzuca do góry nogami - może ktoś wie dlaczego czasami tak się dzieje? Chemik: ta górka, którą polecasz Mykowi na rozruch po śniadaniu to jest wjazd od Kupres do górnej stacji narciarskiej? Czy to nie jest droga ze odrobiną śniegu na którymś z Twoich zdjęć? |
Cytat:
Tak przebiega TET w tamtym miejscu. Śnieg był w innym miejscu, przed Kupres. |
Mi polecił to ten gościu z pensjonu w Kupres. Mówi, spoko górka, kamienia nie ma, zrobisz sobie fajne fotki z góry. Wjazd jak cię mogę, chciaż miejscami trzeba było na jedynce się drapać. Ale zjazd - co ja temu klientowi życzyłem jak na luźnym szutrze duży GS z moją masą na pokładzie rozpędu nabierał. :vis:
|
Navaja, nie wiem, którędy wjeżdżałeś. TET prowadzi akurat takim niezbyt trudnym wjazdem, a zjazd jest potem w kierunku gór, więc jest łagodny.
A widok rzeczywiście fajny. Jak to w górach. ;) Na samym TET najsroższy wjazd jest z poziomu 1200m na poziom 2200m. Tysiąc metrów w pionie ciągłego podjazdu po otoczakach. |
Napisałeś o srogim podjeżdzie z samego rana na sporą górę to myślałem, że o to chodzi.
Nie jechałem TET tylko z Kupres udałem się chejchami na Ramsko jezioro a na tą górkę z wyciągiem wjechałem wcześniej przypadkiem po namowach lokalesa z pensjonatu. Wjechałem i zjechałem tą samą drogą - z Kupres jechało się na wschód, później odbicie w lewo, koło knajpy konczył się asfalt i prawo szutrówką do góry. Sam wjazd spoko tylko zjazd był stromy. Ja tak mam, że z wjeżdżaniem nie mam problemów, byle mocy silnika starczyło, natomiast później przechodzi refleksja jak zjechać, tym bardziej jak zestaw ze mną waży prawie 400 kg.:D |
Srogi w sensie, że dużo przewyższenia. Długo się pod górę jedzie. Technicznie jest średni. Ale to pewnie też zależy od pogody, bo może być bagniście.
|
Byłem w Bośni w sierpniu 2018- namiotowo. Będe na majówkę - za 3 tygodnie jadę. Wiem jak to jest z pogodą w górach... zmiennie. Namiot raczej odpuszczam - jeszcze raczej będzie zimno. (powiedzcie proszę że się mylę i będzie min 10 stopni w nocy :))
Jakie ceny noclegów liczyć - przykładowo we wcześniej polecanym lokalu? |
3 Załącznik(ów)
Wszystkie foty pochodzą z jednego wyjazdu i zostały zrobione na przestrzeni kilku dni i około 100 kilometrów.
Może być rożnie ;) Zerknij na kamerki ośrodków narciarskich, będziesz miał jakiś pogląd. Załącznik 87049 Załącznik 87050 Załącznik 87051 |
Cytat:
|
Cytat:
Proszę, jeśli to ma Ci w czymś pomóc. ;) Jednakże kamery internetowe pokazują resztki śniegu: https://www.skiresort.info/weather/w...d-herzegovina/ a czasami nocne opady: https://www.weatheronline.co.uk/Bosn...jno/Webcam.htm |
Cytat:
|
Cytat:
ale się nakręciłem..... Melon - dzięki. W sierpniu spałem tylko raz w motelu i płaciłem około 10e , tak więc jakoś dźwignę. Choć więcej zdarza mi się przeżreć, bo zupek i konserw z biedronki nie lubię zabierać... bo mi się po rakiji brzydko odbijają... |
Nie róbcie hard corow. Jade w czerwcu sam i automatem więc ma być przyjemnie. Zobaczę te miejscówki i naniose je na mape. Ciągle walczę z myślą czy brać namiot i resztę sypialni... :confused:
|
Bośnia ..będziesz miał problem tylko w jednym miejscu na długości może z 2 km.
|
A co sie tam czai?
|
Od 19.04 do 2.05 TET Serbia i Albania będą dwa motorki.
|
Cytat:
|
Myku, trzymam kciuki za dct. Czekamy na relację. W Albanii chyba namiot bez sensu, choć nie wiem jak przebiega TET, czy z dala od domostw. Natomiast jak ma byc low budget to Chorwacja raczej lepiej pod namiotem.
|
Ok... Będziemy walczyć. A co do DCT to sam jestem ciekaw choć w piemoncie było bez problemu. A namiot chyba warto jednak mieć dla świętego spokoju.
|
TET Balkany 2019
DCT w lekkim terenie jest zdecydowanie lepsza od manuala i dodatkowo daje więcej frajdy więc to akurat ułatwienie 😉
Namiot, ognisko i moto na plaży nad Adriatykiem - obowiązkowy punkt w Albanii. |
Cytat:
Ten link nie działa . Możesz go poprawić ? W tej miejscowości są chyba 2 wyciągi ? Będę w Bośni tydzień od 17.05 jeździł wiec może ta górkę tez zwiedze warto Posd |
Tak,pierwszy nocleg nad morzem. Tylko patrząc na przebieg TET to raczej we wszystkich trzech krajach będę z dala od morza. Stąd wątpię że wszędzie bezproblemu będzie na mnie czekała kwatera. A jak wygląda sprawa z wymiana kasy na miejscu? Chodzi mi o Bośnie i Albanie?
|
W Albanii wymieniałem w sklepie spożywczym. Pani na kasie wymienia.
Ale też w kantorze, który polecił mi znajomy ksiądz. |
Cytat:
Chodzi o wyciąg na wschód od miejscowości. |
Cytat:
|
Lubię za to Albanię, że jest zdala od prawa UE. :)
Mojej żonie średnio to odpowiadało. |
Z TET warto zboczyć na:
Tomorri - Varri i Abaz Aliut Albania https://goo.gl/maps/eKu1jTuCeR82 oraz Do gorących źródeł Fir of Hotova National Park Përmet, Albania https://goo.gl/maps/YGQqzQmjdgK2 Krótki filmik z naszego wyjazdu: https://youtu.be/UGWyNYHcJy8 |
Cytat:
Tak naprawdę to możesz płacić w Euro a wydadzą Ci w markach. Chociaż podobno jest to zabronione i nie powinni przyjmować kasy w eurasach. Co najwyżej by uniknąć kłopotów przy tankowaniu na zadupiu wymień w kantorze czy banku na ichniejszą markę. Kurs powinien Ci być znany: 1,95583. Płaciłem w Euro na stacjach, za żarcie w knajpach, w sklepach, za pensjony. Raz tylko w sklepie zdarzyło się, że nie chcieli przyjąć Euro. Acha. I klepaków Euro nie chcą brać, tylko Scheiny. Mam nadzieję, że pomogłem. |
Dzięki. Każda rada i podpowiedz się liczy
|
Cytat:
|
Ooo! I dochodzimy do setna :lol8:
|
W Albanii jeśli chodzi o zakupy to w małych sklepach nie ma podanych cen. Pani rzuca okiem w koszyk i niczym komputer w ułamku sekundy podaje cenę.
Jeśli chcesz wiedzieć ile za co płacisz to raczej sieciówki. Bo można się naciąć. |
Cytat:
|
Cytat:
Jak zwykle rewelacyjnie. Mają też plusy ujemne, np. całkiem jednak spora masa i stopniowo przecierające się paski (jak są zapięte o bardziej ostre krawędzie). |
Kristoch,dotykalem je u ciebie i cos za cos. Wykonanie mega. Stad waga i sztywnosc. Porównywalna waga z kuframi.Przyznam ze mnie przerazily solidnoscia i co za tym idzie wagą. Ale chce je miec. Tak wiec jesli beda w cenie USA w Europie do dostania i kupie tylny plastik i potne go i wzmocnie to biereeeee. Jakosc wymiata. A paski przecieraja sie o ostre krawedzie metalu. Kawalek rurki gumowej i po sprawie.Mysle ze produkt Neno ma maly problem bo jest jednak drogi i to bardzo a na zdjeciach nie wyglada tak solidnie jak mosko.
|
:-) no tak, zabrzmiało jakbym był niezadowolony z Mosko. W rzeczywistości jest jak piszesz - coś za coś. Jedne z najlepiej wydanych pieniędzy.
Zdrówka! |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:53. |