![]() |
wskazania prędkościomierza
u mnie trochę przegina.. np. przy
110km/h jest 100km/h 143km/h jest 130km/h przełożenia ma standardowe bez sensu to trochę ok 3-5km/h ale nie ponad 10km/h !!! porównywałem z GPS |
Tez tak mam, a opony masz dokladnie takie jak fabryczne?
|
Cytat:
|
A czy nie jest tak ze kazdy licznik przeklamuje ? W samochodach ktorymi jezdzilem niezaleznie od marki, na "prawilnych rozmiarowo" oponach, wskazania licznika byly zawsze nizsze niz z GPS o srednio 5-10%. Urban legend glosi ze to zabezpieczenie producentow przed pozwami kierowcow zlapanaych na fotoradary/suszarki itd.
|
Cytat:
|
Też mnie to wkur... denerwuje... Zużycie paliwa mi zawyża od 0,2 do 0,4. Przebieg też pokazuje prawdziwy( w miarę)
Wrzucałem gdzieś tutaj tylko nie mogę znaleźć, można dokupić moduł korygujący wskazania prędkościomierza w usa nie jest jakoś strasznie drogi. http://shop.12oclocklabs.com/index.p...&product_id=59 proszę. |
Cytat:
tutaj dedykowanie do CRF https://www.solomotoparts.com/HealTe...w-o-DCT-16-17/ |
U mnie tak samo, ok 10 przekłamania. Tak samo ze wskaźnikiem temp, ok 4 st zawyża. Ktoś może już to reklamował w ASO? Mam na myśli temp. Pzdr
|
W tym co podesłałem też jest dedykowany, model H3.
Afra ma to rozwiązane jak we wszystkich innych hądach, czyli ze skrzyni nie z abs. |
Cytat:
Czyli zmienisz przełożenia i kaszanka jeszcze większą..A przy dct dodatkowe problemy |
Do 100 km/h przekłamuje mniej, od stówy12 km zawyża, z temp to samo, nie sadze żeby to uznali w ASO bo wszystkie tak mają. Odnosnie przebiegu to chyba nie może przeklamywać
|
Cytat:
pozostaje się z tym pogodzić lub grzebać w liczniku na poziomie elektroniki tylko komu to się opłaci...aby przeanalizować zegary "od kuchni" http://africatwin.com.pl/picture.php...pictureid=2081 czujnik prędkości jest w skrzyni biegów (dct) więc jakakolwiek ingerencja w przełożenia będzie skutkować dodatkowymi atrakcjami |
Ja mam tak samo na liczniku 100km/h w zeczywistosci jadę 89km/h.
Kilometry też ja mam 450km a kumpel 412km przejechanie. Sprawdzałem z różnymi moto i AT wszystko zawyża ? Wysłane z mojego HTC Desire 830 dual sim przy użyciu Tapatalka |
a w czym to przeszkadza? mandat trudniej dostać :D
|
Cytat:
|
Cytat:
|
To fakt, zawyża dość mocno. W starej DR wskazania licznika niemal dokładnie pokrywają się z GPS a w CRF to jakiś dramat. Rozbieżności są bardzo duże.
|
Tylko powyżej stówy, do stowy to max 3-4 km/h
|
Przekłamanie jest o ok 10 km/h i rośnie z prędkością. Przy 110 Garmin pokazywał 100 a przy 140 - 124. Co jeszcze dziwniejsze zauważyłem że przekłamanie jest większe jak jadę z tobołami i pasażerem.
|
Ale do góry przekłamują wszystkie licznik, te samochodowe również.
Natomiast przekłamanie ze względu na obciążenie, to już dziwne. No chyba Emek, że lecisz po szutrze i cały czas koło uślizgujesz :) |
Weekend z plecakiem po czarnym. Co to za pomiar prędkości ze skrzyni? Nie kumam.
|
Cytat:
|
Fakt że dowaliłem na tyle ciśnienie 2,8 jak w instrukcji. No może to o to chodzi. Dotychczas kłamał standardowo i mniej więcej tak samo.
|
pomiar prędkości ze skrzyni biegów jest szczytem głupoty w połączeniu z brakiem zrozumienia użytkownika szczególnie, że dotyczy to motocykla w którym przełożenia mogą być zmienione (tzn. łańcuch) jeżeli jest kardan ok niech sobie będzie ze skrzyni...
pierwszy raz spotykam się z aż tak dużą wartością przekłamania licznika, dlaczego jeszcze mniej dokładnie pokazuje pod obciążeniem ? bo opona siada i zwiększa się prędkość obrotowa koła tylnego i tym samym rosną obroty. Mnie to zmusza do zerkania w GPS. |
Cytat:
wtedy zwalniam. myślę o terapii. |
A taki stary poczciwy ślimak wskazuje ciągle równo niezależnie od obciążenia czy widzimisię zaprogramowanej elektroniki pod pretekstem oszukiwania kierowcy by jechał wolniej dla jego wyimaginowanego dobra .
Jednak stare coraz częściej bywa lepsze. |
Cytat:
|
U mnie też zawyża prędkościomierz i temperaturę
|
Cytat:
|
Cytat:
|
To nie o słońce chodzi bo i zimą mi zawyża i w bezsłońcu :) Coś skopane z elektroniką pewnie.
|
Cytat:
Źle, że nie ma tak jak samochodach hondy, że można ręcznie skorygować termometr. Na pocieszenie. Koledze na GS 1200 zawyża też ok. 2 stopnie 😁 |
należy dopisać do instrukcji obsługi iż wskazania te należy traktować jako orientacyjne pozwalające tylko na pewną orientacje w bieżącej sytuacji :D albo tolerancja błędu wynosi 10% zawsze na +
co do prędkości to gdyby dać na tył z 2 zęby mniej to wskazania powinny być bliskie wartościom rzeczywistym |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:33. |