![]() |
E 09 Dakar potrzebna opinia kogoś kto używał
czy ktoś z kolegów zdejmował kiedyś w terenie E 09 dakar ale przód? da się to zrobić w terenie czy taka sama wredna jak tył?
Jadę w czerwcu w Islandzki teren i nie wiem czy założyć na przód TKC 80 ( to mam) czy mogę zmienić na E 09 dakar . Boję się kamieni i zastanawiam się czy wziąc miękką TKC która może nie dać rady po kamolach , czy prawie pewną E 09 ale jak coś to nie wiem czy da się to w terenie naprawić w razie czego. Mam E 09 na tyle . Zajebista opona , na kapciu można jechać . Czy to samo jest na przodzie ? Błagam tylko nie zaśmiecajcie wątku! Niech wypowie się tylko ten , kto wie bo miał. Nie piszcie tu tekstów w stylu " mi się wydaje " itp. Wiem jakie wady ma E 09, że jest twarda i się uślizguje itp. Priorytetem jest nie asfalt , tylko teren i powrót bez przygód na kołach z Islandzkiego Interioru. Ktoś coś mądrego napisze ? z góry dziękuję za mądre wpisy. |
Twarde są. I przód i tył. Przód łatwiej ściągnąć niż tył ale lekko nie będzie. Wymiana TKC to przy tym frajda.
|
E09 na przód to porażka, bieżnika jest wogóle jakoś mało. Nie trzyma na zakrętach. Jako opona na tył ok. Wybrał bym TKC, jeździłem po kamieniach, górach i było spoko.
W terenie nie zdejmowałem żadnej z tych opon, więc takiego porównania nie mam. Natomiast właściwości jezdne (oczywiście w terenie) są wg. mnie takie jak opisałem powyżej |
tak myslałem , zostanę przy tkc, nawet jak klękną to wymiana to pikuś a dętki mam zawsze ze sobą.
Emek jezdziłeś może na przodzie bez powietrza? da radę jak na tyle? |
na e09 na kapciu z przodu nie pojedziesz ;), do ściągnięcia bez większego problemu. Rozważ jeszcze sava rock rider mc23.
|
objechałem na TKC wszystko co najgorsze na Islandii...nic się nie stało....nawet nie przebiłem...:-)
|
Cytat:
|
Na przód polecam mc23 na tył z resztą też. Super opona dualowa wytrzymuje długo.
|
Tylko ta Sawa to już mitas jest ;) rockrider zostało. Mam przód i jestem zadowolony. W terenie trzyma lepiej od tkc.
|
Cytat:
lata to jakoś po asfalcie również ? |
Kopia mt21 od Pirelli tylko twardsza.
|
dziekuje wszystkich za soczyste info
decyzja podjęta - zostaje na tkc jednak z przodu.... |
Nastawiasz się na łapanie kapci?
Prędzej złapiesz go na Tkc niż na 09 i to jest moje zdanie. Tkc w moim mniemaniu, są dobrymi oponami na szosę z nutką lansu... Tyle. Życzę, by obyło się bez kapci. Cst 755, oraz CST Surge też są w odwodzie i znów moim zdaniem, lepszą alternatywą. |
E tam lansu. Z przodu to fajna dlugodystansowa opona z niezłym prowadzeniem w piochu, super przewidywalna w winklach i na mokrym asfalcie. Zakleja się w błocie, i to koniec grzechów tkc z przodu.
Tyl podobnie, tylko schodzi w oczach i droga, więc kilometr kosztuje 2x tyle, cow mitasie e09 Sent from my G8441 using Tapatalk |
Jeszcze tylko mala uwaga, ze jest miekka jak szmata i tnie się na kamieniach jak złoto. :)
Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
I teraz pytanie konkursowe: ile trwała wymiana wspomnianych 4 opon, na którą złożyło się zdjęcie starych opon i nałożenie nowych? | | | | | | | | | | | | | V Poprawna odpowiedź to "Cały dzień". A Ty chcesz Sam krótkimi łyżkami na pizgającym zimnie, albo w deszczu, albo w upale zdjąć, a potem założyć Dakara? Chuck Norris z Ciebie. ;) |
Cytat:
zakładam do TKC 3 mm dętkę , drugą na zapas i powinno oblecieć wszystko. Takie moje zdanie. Ten schemat nigdy mnie jeszcze nie zawiódł, ale fakt że tkc jest miękka i własnie trochę mnie te kamienie przerażają. Choć latałem po kamolach i nigdy nic nie rozciełem, zawsze może być ten pierwszy raz...:)_ Tak tak , wiem, jak coś to taśma power tape i wio dalej :) |
Zrobiłem sporo kilosów na TKC po kamulcach różnego rodzaju i nigdy nie było problemów z uszkodzeniami opony chyba, że te na Isla wyjątkowo ostre są.
|
Cytat:
dam znać , czy dałem radę :haha2: |
zmieniłem kilka E09 i fakt to najgorsza opona pod tym względem ale jesli tylko sie odklei od felgi to jest szansa na naprawe w terenie krótkimi łyżkami
|
Cytat:
Ponoć wyspa a własciwie jej wnętrze potrafi być zdradzieckie. Dlatego testuje, testuje i testuje. Lubię być przygotowany... |
Cytat:
dakarówka na pusto jedzie jak byś miał powietrze w oponie :haha2: ma dwa , trzy razy wiecej gumy niż tkc, jest znacznie cięższa od zwykłej opony jak trzymasz ją w rękach to z dakarówką nie zrobisz nic, TKC pozaginasz rękoma na boki , dakarówka ani nie dygnie.:haha2: |
Cytat:
Dlatego przed wyjazdem jeszcze spróbuje ją zmęczyć w garażu. ale nawet jak nie dam rady zdjąć ( a założyć udało się) to i tak na niej pojadę bo ta opona z dętką 3 mm moim zdaniem jest nie przebijalna ! |
Husky powodzenia. Twoje własne doświadczenie będzie najcenniejsze. Kiedyś przejechałem 25tys km z jednym kapciem a ostatnio zlapalem gwoździa 200m od domu. Staraj się eliminować przeciwności. Ludzie Ci pomogą w drodze.
|
Cytat:
Nie masz się czym przejmować , a na pewno nie ostrymi kamieniami :) ....interior jest zajebisty i jedynym problemem jest przejazd przez rzeki , a w nich gwoździ przebijających opony raczej nie będzie . Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
Przejechałem Pamir na TKC80 z przodu i k60 scout z tyłu.
Tkc bez zarzutu nadal siedzi na feldze. k60 kupa jakich mało , poprzecinana na wylot, kleiliśmy łatki od środka bo szcczypało dętki. Wątpię abys rozciał tkc mi się to nigdy nie udało. Bardzo dobra opona. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:44. |