![]() |
Osłony lag (harmonijki)
mam nadzieję, że nie dostanę szybkiego strzału z biodra od zespołu ad-mod za zły dział na ten przykład...
ale... nabyłem drogą kupna nowe harmonijki. śliczne, czarne i w ogóle. (stare wyglądają jak zdjęte z powypadkowego T-34. kto bywa w Oleńce ten wie...) i teraz pytanie: jak te bydlęta założyć? brać się za to w ogóle samemu, czy poszukać kogoś mądrzejszego? co trzeba mieć, żeby założyć (w kwestii narzędzi)? dzięki z góry za wszelkie info. jeśli oczywiście ktoś umie i ma chwilę i zechce pomóc - zrewanżuję się oczywiście w stosownej ilości browarów... |
Zdejmujesz lagi i zakładasz :)
|
Cytat:
1. Odkręcasz zaciski hamulcowe od lag 2. Zakładam, że moto stoi na centralce, więc podkładasz coś pod osłonę silnika aby nie poleciał Ci do przodu 3. Zdejmujesz koło i odpinasz ślimaka 4. Luzujesz górną i dolną półkę 5. DELIKATNIE wysuwasz lagi 6. Po wyjęciu nakładasz to co kupiłeś 7. Składasz do kupy w odwrotnej kolejności Lubię Tyskie :D |
Cytat:
|
:D
dzięki wielkie. na coś trzeba szczególnie uważać, coś można spieprzyć/rozregulować przy montażu/demontażu? |
Nie porysuj lag !!!
Zapamiętaj położenie ślimaka. Nie urwij gwintów przy dokręcaniu koła i zacisków Reszta to pikuś :D |
amen :)
|
No i przy dokręcaniu plastikowych osłon lag bo ostatnio w przypływie siły ukręciłem jedną piczkę :):):):)
|
Cytat:
|
Na gwint zacisków nanieś loctite niebieski.
Lagi dokręcaj odpowienim momentem, górne słabiej, dolne mocniej - momenty są w Haynesie lub afripedii przy okazji wymiany łozyska głowki ramy. |
dzięki za pomoc wszelką.
nie bez strat - ale się udało (nasadka nr 12 była się skręciła i rozpękła przy odkręcaniu czegoś tam) ale... pięknie jest :) |
Droga Afrospołecznościo, poszukuje harmonijek do lag, ma może ktoś jakiego linka abo inny namiar.
|
|
Te znalazłem, nie wiedziałem tylko czy warto się nimi zainteresować.
|
Progripy są OK, bardzo solidne
|
Potwierdzam , miałem w kilku motocyklach , produkt świetnej jakości.
|
Mam Progrip niebieskie bo oryginały zaczęły umierać , jedyne co przerobiłem to wykonałem więcej otworów odpowietrzających dokładnie tyle ile było w oryginałach Hondy bo w zamiennikach strasznie syczało z mizernych 2 otworów pod spodem przy nagłej kompresji amortyzatora.
Jakością byłem zaskoczony na + , o długowieczności nic nie mogę powiedzieć bo dopiero 3 tygodnie jeżdżą na afryce. Opaski da się założyć oryginalne. |
I za taki poradnik, za taką wiedzę warto zapłacić składkę ;)
Dzięki! Dziś pewnie zabiorę się właśnie za to w swoim EnJoy'u, u mnie będą nie gumowe tylko jakieś takie... "skarpety" . Mam nadzieję, że też są ok. |
Jeśli chodzi Ci o takie:
http://allegro.pl/acerbis-oslony-ska...067702770.html to miałem i zmieniłem na harmonijki. Pod neopreny wbija się syf z wodą i tam zostaje szorując po ladze. Po 3 sezonach zaczęły parcieć. |
Dokładnie takie same.
Z braku czasu jeszcze nie założyłem... No to dałeś mi do myślenia! |
Panowie jaki jest rozmiar tych osłon gumowych na lagach w AT? Znalazłem dwa rozmiary 43x60x380 i 42/45x60x300 która długość będzie odpowiednia do AT?
|
Gumowe osłony na lagi
Potrzebuje kupić osłony lag do AT najlepiej w kolorze fioletowym, takie jak oryginalne o średnicy 43 i 60 mm i odpowiedniej długości, słaby jestem w szukaniu i nie znalazłem. Ktoś wie gdzie to można kupić ?
|
Na forum koledzy polecali i chwalili Progrip.
Zapytałbym w RideNow. http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=30295 |
Da się je zastosować ale są nieco grubsze i oryginalne metalowe zaciski nie stykają.
W komplecie są opaski plastikowe ala trytytki. No i nie są fioletowe tylko niebieskie. P.S. oryginały chyba są nadal dostępne ale za chorą kasę |
Dzięki ogarnięte, możesz usunąć co by nie zaśmiecał.
|
Połączyłem ze starym wątkiem, bo post ArtiZeta może się komuś przydać.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:31. |