![]() |
Rumunia Transfogaraska i Transalpina czerwiec
W czerwcu 15-23 mam wolne w pracy. Planuje wyjazd jak w temacie , Karpaty asfaltowo (realizacja planu 2018). ktoś coś w tamtym kierunku w tym terminie? planuje około 5 dni , start w zależności od prognozy pogody. spanie w krzaczorach, konserwy z biedry, tanie kwatery itp. mam nadzieję że trasy będą otwarte:bow::bow:
|
Transfogaraska i Transalpina zamknięta do końca czerwca
Wysłane z Nokii 3310 |
Cytat:
|
były lata że otwierali początkiem czerwca. data otwarcia zależy od tego jaka była zima. z tego co wiem to nie ma stałej daty otwarcia że koniec czerwca i ...j
dlatego mam nadzieję że będzie otwarta jedna i druga |
Dear Sir,
We inform you that DN7C (Transfagarasan highway) is officially closed from 30th of October until 30th of June. We also inform you that DN 67C (Transalpina) is closed by 1 July 2019 because of unfavorable weather conditions. Unfortunately, on this road is impossible to drive because the snow has several meters. CNAIR calls on drivers to respect established restrictions and not to enter the road sector at times other than permitted because they are endangered by altitude stagnation, which can lead to ice formation on the road, dense fog, as well as rock fall. Best regards, CNAIR S.A. Wysłane z Nokii 3310 |
Trasa Transfogaraska (TransfăgărăČan) została dzisiaj oficjalnie otwarta dla turystów. Dzięki wytężonym pracom służb na dwa tygodnie przed terminem udrożniono przejazd przez najwyższy fragment drogi.
Pierwotnie zakładano, że trasa zostanie otwarta 1 lipca. Taką datę podawano na przykład na stronie internetowej www.transfagarasan.net. Od kilku tygodni trwały jednak prace mające na celu usunięcie nagromadzonego śniegu i głazów naniesionych przez lawiny. Udało się! Jak podaje portal Narodowy Zarząd Administracji i Infrastruktury Drogowej (Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere; CNAIR) 16 czerwca o 7 rano czasu lokalnego słynna trasa została ponownie otwarta dla turystów. to opis sytuacji z 2017 roku |
Pierwszego lipca to na pewno będzie przejezdna ale może nastaną upały i zrobią przejazd.:D
Też tam się wybieram:at: |
Dołóż do tego jeszcze Trans Bucegi.
|
urlop mi się kończy 23,06 . dlatego mam nadzieję że będzie git.
robił ktoś te trasy przed oficjalnym otwarciem? |
Ja jechalem na dzien przed otwarciem. Byly zapory i zakaz wjazdu ale pojechalismy i nikt sie nie czepial. Koledzy byli kilka lat wczesniej i tunel na görze byl zamkniety.
|
To jest stały komunikat. Odszukaj stronę ichniejszego Gddkia i jest na bieżąco aktualizacja czy dana droga jest otwarta.
|
Cytat:
|
Ja polecam uważać. Jak byłem na majówkę to na Transalpinie pan policjant przejechał się trasą i ściągnął za sobą ładne stadko samochodów i na wjeździe przed zakazem wypisywał mandaty. Ja wyskoczyłem tam rano na wschód słońca, było warto. Szkoda tylko, że campingu tam nie było, ale wolałem nie ryzykować :D Sama trasa była bardzo ładnie ogarnięta, zaspy wygryzione i bez problemu była przejezdna w majówkę (rok temu)
Transfagarasan jest lepiej uszczelniona (bloki betonowe pod "mostkiem") i nikt tam się samochodem nie przejedzie, pług nie przejedzie więc trasa jest w stanie surowym. Tam camping się już udał :) I mapy googl mają jakiś problem z Transfagarasan i nie umieją poprawadzić drogi, ani w sezonie, ani poza nim |
Cytat:
TA, wujek google receptą na wszystko... |
Cytat:
|
Cytat:
decyzję zostawię na ostatnią chwilę, a w wolnej chwili pomyślę nad planem B macie jakieś pomysły?:bow::bow: |
Na Bałkanach wszystko powinno być przejezdne!:D
|
Transalpina przejezdna. Ten gość właśnie przejechał i się chwali 100 tys km w NAT.
https://www.instagram.com/p/Bx9NfW4I...d=gye9lnuclytv Pozdrowienia D Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka |
Oficjalnie jest zamknięta, informacja z wczoraj od przyjaciół z RO.
|
W tym roku bedzie ciężko, Gavii tez na Giro nie odsniezyli
|
Rumunia Transfogaraska i Transalpina czerwiec
Oficjalnie obydwie powinny być zamknięte, oficjalnie chyba do końca maja, co nie oznacza że się nie da, ale czasem jest to mało bezpieczne. Większe prawdopodobieństwo jest że przejedziemy Urdele, bo jest ją trudniej zamknąć. Na Transfagaras możemy się po prostu odbić od drzwi tunelu.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...572367006b.jpg https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...9112ce163c.jpg https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...78b8b67f9a.jpg 15 maja 2018 asfalt był czarny, ale po minięciu betonowych zapór przedzieraliśmy się przez mgłę , w szczytowej partii dodajmy do tego porywisty wiatr, a na zjeździe rzęsisty deszcz w temperaturze 5 stopni. Oczywiście jadąc w górę mamy świadomość że złamiemy przepisy bo stosowne znaki informują nas na kilka kilometrów przed, że będzie zakaz ruchu. Jednym słowem będziemy musieli się zdecydować , płacić czy nie płacić. |
Dwa lata temu byliśmy w połowie czerwca i też komunikaty, że zamknięte bo lawina, na dole ludzie mówili, że nie da się. Szkoda jechać i zawracać a jednak dało się przejechać, zapory były przesunięte a lawina była tylko na jednym pasie, nawet osobówki lawirowały między kamieniami i przejeżdżały
|
A jednak nie, Transalpina nie jest przejezdna.
Dhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...937bc6c364.jpg Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka |
To tylko kwestia ile mamy czasu i czy mamy ze sobą saperkę
|
1 Załącznik(ów)
jak mamy czas i saperkę to po co wyjeżdżać? :D
|
Ten biały kamuflaż - od razu widzę "Szpiegów takich jak my" i te agentki z końcówki filmu. 30 lat temu to widziałem, a nadal się pamięta. Kiedyś to były filmy ;)https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...b660dba4ee.jpg
Wysłane z mojego moto g(6) plus przy użyciu Tapatalka |
Proponuje wrócić i przeczytać post autora-pierwszy post. Trochę odlatujecie...jak zwykle.
|
Orbitujemy wokół tematu. Taki odlot.
Tommi :Thumbs_Up::D |
...siłą rzeczy w drugiej połowie czerwca , a praktycznie pod jego koniec sytuacja musi się diametralnie zmienić, trzeba być dobrej myśli bo na kilka dni przed oficjalnym otwarciem muszą być gotowi:haha2: pewnie na koniec zostaje im tylko "kosmetyka":haha2::haha2::haha2:
zobaczymy jak będzie. |
Cytat:
|
Cytat:
czym jedziesz? afrą? asfaltowo? |
Cytat:
|
qrde, ja 17 czerwca mam zamiar tam przejechać :-\
|
Transalpina otwarta od zeszłego tygodnia ;)
|
jechałeś?
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Jeśli jest zamknięta to zawsze można przejechać z obu stron ;)
|
Cytat:
|
Ciekawe czy do przyszlej środy odszuflują Mangart, bo trzeba będzie zawrócić w połowie
|
Cytat:
|
Cytat:
|
pytanie do znawców tematu...
czy jest istotne od której strony te trasy przejechać ze względu na walory widokowe??? |
Transalpinę robiliśmy w obie strony i jadąc od północy na południe najpierw jedziesz lasem i po pewnym czasie dopiero są serpentyny i widoki. Od południowej strony dosyć szybko osiąga się serpentyny i pejzaże, potem dłuższy czas przez las, ale zakręty mi się od tej strony bardziej podobały ;) Fogarską robiliśmy od południa i podobnie, najpierw lasem. Ale od północy wydaje mi się widokowo ładniejsza, cały czas masz przed sobą wysokie góry.
|
No i jak jest po południu, to po pln stronie szarawo się robi. Więc i zdjęcia gorsze. Ja wolałem od pln atakować. No i może najważniejsze - NIE w weekend czy ich święto.
|
mapy google tyczą trasę przez Transfogaraską z jednej na drugą stronę .
tydzień temu było to niemożliwe:drif::drif::drif: to chyba znak:):):D |
pewnie otworzyli, bo google tego pilnuje.
|
Chyba jeszcze nie do końca się odkopali
https://www.facebook.com/32163900134...896920?sfns=mo |
Cytat:
|
Actualitatea Argeseana
11 czerwca o 11:06 ¡ TransfăgărăČanul va fi deschis circulaČiei începând cu data de 1 iulie! âContinuă lucrările de degajare a zăpezii de pe TransfăgărăČan,â Directia Regionala de Drumuri si Poduri Brasov. Transfagarasan będzie otwarty do obiegu od 1 lipca! " kontynuować prace nad śnieg śniegu na transfăgărăČan," regionalny kierunek dróg i mostów brasov. Podejrzewam więc, że nie zdążą się przekopać do Bożego Ciała niestety :( |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:37. |