Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Przygotowania do wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=69)
-   -   Kaukaz - pozwolenia na wjazd do strefy przygranicznej (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=35255)

klanol 24.06.2019 10:08

Kaukaz - pozwolenia na wjazd do strefy przygranicznej

Macie informację jak wyrobić pozwolenie na wjazd do stref przygranicznych na Kaukazie. Głównie chodzi o Osetię, Inguszetię i Czeczenię. W grę wchodzi wyrobienie pozwolenia z Polski bo na zgodę czeka się do miesiąca. Czy moze ktoś korzystał z miejscowych biur podróży? Nawiązuję do postu Emka a nie chcę mu zaśmiecać posta. Z resztą warto wyodrębnić te informacje aby nie zginęły.

koziu 24.06.2019 10:38

1 Załącznik(ów)
Call to FSB :D
Pytałem tydzień temu gościa z firmy pośredniczącej w wyrabianiu wiz. Powiedział żebym sobie darował. Nie wiem ile w tym prawdy...
W zeszłym roku wjechałem "niechcący" do strefy przygranicznej. Aresztowali i grozili więzieniem. Zapytałem czy na przyszłość mogę wyrobić pozwolenie. Powiedzieli, śmiejąc się, że mogę próbować :D

klanol 24.06.2019 12:02

W Nalcziku bralismy pozwolenia bez problemu. Dostalismy tego samego dnia. Oczywiście za opłatą w dolarach, ale niewielką. Z tym, że to było parę lat temu. Mnie interesuje za to rejon, o którym pisałem powyżej. Elbrus to inna sprawa.

koziu 24.06.2019 12:13

Cytat:

Napisał klanol (Post 641457)
W Nalcziku bralismy pozwolenia bez problemu. Dostalismy tego samego dnia. Oczywiście za opłatą w dolarach, ale niewielką. Z tym, że to było parę lat temu. Mnie interesuje za to rejon, o którym pisałem powyżej. Elbrus to inna sprawa.

Piszesz o pozwoleniu na wjazd do Abchazji, Osetii Pd. czy Inguszetii??

klanol 24.06.2019 12:26

Chodzi o zezwolenie na wjazd w strefę przygraniczną w Inguszetii przede wszystkim.

koziu 24.06.2019 12:34

Cytat:

Napisał klanol (Post 641461)
Chodzi o zezwolenie na wjazd w strefę przygraniczną w Inguszetii przede wszystkim.

No właśnie, to są wszystko zupełnie inne pozwolenia. Jak byś jeszcze dał namiar gdzie w Nalcziku takie cuda wystawiają, byłoby zajebiaszczo :)

klanol 24.06.2019 13:45

Była to siedziba FSB ale adresu nie znam bo z miejscowym jechałem. Ogólnie o pozwoleniach na przyelbrusie jest w sieci trochę. Gorzej z Inguszetią.

Emek 24.06.2019 13:53

Sprawa wygląda tak że pozwolenia uzyskuje się odrębnie dla każdej republiki. Dają bez problemu. To kwestia wypełnienia formularzy i czas. Tak przynamniej zeznają Rosjanie.

klanol 24.06.2019 14:43

Cytat:

Napisał Emek (Post 641473)
Sprawa wygląda tak że pozwolenia uzyskuje się odrębnie dla każdej republiki. Dają bez problemu. To kwestia wypełnienia formularzy i czas. Tak przynamniej zeznają Rosjanie.

To wiem i to jest oczywiste. Zastanawia mnie tyko czy mozna wypełnić jakiś formularz online czy trza osobiście. Osobiscie wiadomo odpada. Myślę jeszcze ewentualnie o wykupieniu na miejscu wycieczki w lokalnej firmie. W wielu krajach to najszybsza opcja i niejednokrotnie jedyna realna i legalna. Kwestia czy tu też działa.

Emek 24.06.2019 20:36

W strefę musisz mieć pozwolenie. Nie załatwi się tego miejscu ani żadną wycieczką. Rozmawiałem z pogranicznikami. Formularz wypełnia się online. Wymagana rejestracja w systemie.

Emek 01.07.2019 13:47

1 Załącznik(ów)
Załączam formularz wjazdu w pogranzonę gdyby ktoś był zainteresowany.

klanol 19.01.2020 13:45

W nawiązaniu do relacji Emka informuję, że pozwolenia na wjazd w strefę przygraniczną są bezpłatne i mozna je uzyskać na cały rok. Czeka się 30 dni.

Понятно, можете заказывать пропуск на 1 год, чтобы компенсировать проблемы обстоятельств.

klanol 19.01.2020 13:46

pu.ingushetia@fsb.ru

To mail do fsb Inguszetia.

Luti 19.01.2020 16:52

Inguszetia to inna para kaloszy.
Są tam zabytkowe wieże, organizowane były zloty motocyklowych podróżników, poza tym jest, czy miał być organizowany ośrodek narciarski. Ot taki dojazd do "produktu turystycznygo", gdzie można, czy będzie można zostawić trochę siana, pod dyskretnym nadzorem FSB.
Motocyklowe clua problemu to fajne przelotowe trasy równoleżnikowe dagestańskim wysokim kaukazem, czy bardziej wymagające skróty na zachód od masywu Elbrusu.
Jak to sprawnie załatwić, bez angażowania miejscowych i określanie ścisłych ram czasowych w dodatku zdalnie?

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:44.