![]() |
Continental TKC-80 - opinie uzytkownikow.
Wzorem -> "podosa", lecę dalej ! Według mnie jest to jedyny sposób , na uregulowanie niejasności .
Piszemy opinię tylko i wyłącznie o w/w oponie ! |
Mam na przodzie TKC.
Fajna guma ale pod warunkiem, że jeździsz za dużych ciężkich offików. Asfalt i lekki teren super. Błotko - zaraz się zapycha - dosyć gęstka kostka. Przy ostrych hamowaniach przodem potrafi wyząbkowac kostki . Przejechałem na niej ok 4 tys i myśle, że na drugie tyle spokojnie wystarczy. Minus to cena oczywiscie - ale jest to chyba najbardziej uniwersalna guma offikowo-szosowa . |
Mam przód TKC i tył Mitas, moim zdaniem to najlepsze połączenie. Przód daje mi wystarczające możliwości w terenie a na asfalcie trzyma się zajebiście także na mokrym.
|
Ja tak jak Chomikus - przód TKC, tył E09 - w pytona zestawik :)
|
TKC z przodu i z tyłu, zajebiste właściwości na asfalcie. Guma klei jak dzika. Raz mi się udało zaliczyć drifta przy temperaturze - 2 na pasach przy lekkiej szadzi na drodze, no ale też dało się to ładnie opanować.
Czy się nadaje na lekkie offy ? http://picasaweb.google.pl/marcinlow...06005770047538 moim zdaniem na ciężkie też, czy się klei w błocie? http://picasaweb.google.pl/marcinlow...01581224183554 też sobie głowy nie dam uciąć ;) oczywiście potrzebuje trochę więcej gazu niż guma dedykowana na błocko żeby się oczyścić, ale oczyszcza się całkiem nieźle, tylko nie bójcie się panowie odkręcić :oldman: oczywiście na porządnej crossowej gumie będzie lepiej, ale do zastosowań do jakich większość z nas używa afryki w zupełności wystarcza. A i w zakręcie można kuframi poszorować. Uważam, że cena za tak wszechstronną gumę nie jest przewalona. Przewalone jest tempo w jakim schodzi. U mnie 6 tysięcy i pewnie za 1000 do wymiany. Nie jeżdzę spokojnie, ale też nie napierdzielam manetą do oporu. |
Cytat:
drugie się nie łotfiera :O |
1 Załącznik(ów)
Cytat:
Mam respekt przed błotem na TKC ale nie wiem czy na innych gumach będzie dużo lepiej ?? |
TKC to takie Anekee wycięte w kostkę. Super guma, ale tył szybko schodzi. Ząbkuje sie na asfalcie ale na szutrach praktycznie wcale (vide Himalaje vs. Kirgizja) Lepiej sie na nich czuję na aslacie niż na T66 - ciagle mi dupa ucieka...
|
Cytat:
|
Ty, podos, coś Ci się pozajączkowało.
T66 to był poprzednik Anakee. Jeśli chodzi o to co masz pewnie na mysli to T63 |
albo T-64
|
teraz mam T66, poprzednika Anake. Kupilem razem z kołem i dojeżdżam.
|
a ja mialem takie t66 tez sie pochwale . W zeszym roku przed conti escape i powiem T66 to ani na szosie ani na krosie. Taki slizgacz . Mozliwe ze to wina starszej gumy, mimo ze kupilem nowy komplet w sklepie to byla z wyprzedazy(rok produkcji). Przod wyzabkowany po ok12tys a tyl to troszke zmasakrowalem jak bez powietrza wracalem z zona 120 km po zadupiach wiejskich. Potem Conti escape i to byl to co mialem na mysli (dosc uniwersalna, ale nie na bloto), ale o tym pisalem w innym watku. Potem "kilka" km na tkc 80 by poszly do szafy czekac na nastepna okazje. Potem jakis dziwaczny Brigestone - bron was boze przed tymi plastikami . Dalem koledze i nie chcialem zadnych wartosci materialnych bo wstyd brac za takie tandety kase. Ostrzeglem go ze to opony zdjete z kolek od klockow lego. Teraz na szosie Pirelli Scorpion S/T 90 tyl i przod A/T 90. Zobaczymy co bedzie dalej bo pierwsze 6tys spoko.
|
Podos, który rok produkcji tej opony, co to jej już nie produkują od kilku lat?
|
Przynajmniej 4 lata ma jak na mój gust
|
Moje miały 2004
|
TKC- są super-zarówno z przodu jak i z tyłu.Niestety nie udało mi się jeździć na komplecie ale raz miałem ją z przodu, a teraz mam na tyle.Każda następna to tylko TKC.Dobrze sprawują się w każdych warunkach.Na aukcjach można takie zanabyć w okazjonalnej cenie.Przednią kupiłem za 100 a tył za 250.Polecam dla tych co jeszcze nie jeździli na takich gumach.
|
Cytat:
Mam/miałem z 2007r. (34 tydzień). Nawet nie wiedziałem że już nie produkują... szkoda. Tył zszedł w mig, ale na przedniej wciąż jeżdżę. I jakby nie cena to tylko te bym zakładał, ale to by trzeba ze dwie tylnie i jedną przednią na sezon. |
jeżdże już drugim kompletem TKC /tzn., tył właśnie wymieniłem, bo przód był ok/ wychodzi na to, że na jedną przednią przypadają dwie tylne:)- uważam, że jest to najbardziej uniwersalna guma na rynku- w miarę dobrze trzyma na mokrym i na suchym...a że w błocie jest gorzej, cóż...nie ma takich gum, które na wszystkim są super, a w końcu nie codzień się wjeżdża w grzęzawisko:)- generalnie TKC są naprawdę godne polecenia:)
|
Cytat:
|
No to ja jestem po trzecim komplecie TKC. Bylem zadowolony, ale w tym roku nie kupuje tej kombinacji, bo kombinuje cos innego.
Jesli chodzi o moje zdanie: nigdy nie zawiodla mnie ta opona na asfalcie, w bloto nie jezdze bo nie lubie i nie umiem. Na szutry wydaje mi sie idealna. Jedn, ale duze ALE: pod duzym obciazeniem tyl wystarczal mi na... 6000 km. Generalnie jest to kostka, ktora pozwala zapomniec na mokrym asfalcie ze jest kostka... |
Cytat:
|
Ja dołożę swoje, TKC są fajne oponki po piachu/szutrze/asfalcie ale u mnie w LC8 tył 150x70x18 po ok.1500km w połowie jest już zdarty:(, i trochę mnie to wq.... bo kolejny wydatek 7-u stówek wcale mnie nie kręci:Sarcastic:
TKC dobre, ale drogie, i ja nie mam dużego wyboru opon. Ramiro jak by si e coś pokazało w tym rozmiarze daj znak |
Cytat:
|
Cytat:
Możesz spróbować Pirelli MT21 , kosztuje zdecydowanie mniej , jeździłem trochu na niej i mogę polecić , co prawda nie występuje w rozmiarze 150 , ale na 140 możesz spokojnie jeździć . To prawda że w motocyklach o dużej mocy i wadze 200 kg guma schodzi w oczach , ale te typy tak mają szczególnie LC8 , na pocieszenie mogę Ci powiedzieć ze w HP2 przy dobrych umiejętnościach jeździeckich , tylny kapeć 1000 km nie wytrzymuje . Przyjemność z jazdy nade wszystko a kapeć to drugo rzędna kwestia ! Powodzenia :) |
Cytat:
|
Cytat:
Żeby nie spamować: NIE POTRZEBA TKC, żeby afryka na E09 i to na kapciu dawała na koło z gazu :D |
Cytat:
jest Metzeler 150/70 R 18 M/C 70R M+S TL MCE KAROO - jest Pirelli 150/70 R 18 M/C 70V TL MT 90 A/T SCORPION - z powodzeniem paru bandziorów w LC8 używa Michelin Desert 140/18" ... ale to droższe niż TKC jest i to sporo. i chyba poza TKC za wiele nie ma :( |
Cytat:
140-ek jest dość duży wybór, Lepi jeździ na nich, ale on ma felgę 4,00, ja mam 4,25 i stąd moje obawy:mad: Ale pożyjemy, przetestujemy, zobaczymy:) Optymistycznie:) pozdr. |
Chciałbym wrzucić swoją opinię na temat zakładania 130-stek TKC do RD07...
Moim zdaniem (podkreślam że to jest tylko moje zdanie) 130-stka jest za wąska i bieżnik układa się "płasko" w stosunku do 140-stki. Co prawda nie odczułem żadnych na razie negatywnych objawów ale mam pewne obawy przed mocnym składaniem się w zakręty gdy patrzę jak wygląda ta opona na feldze. A to porównanie profilu 130-stki i 140-stki ... http://img19.imageshack.us/img19/3371/p1000776tga.jpg http://img33.imageshack.us/img33/3039/p1000779v.jpg http://img33.imageshack.us/img33/8946/p1000781b.jpg |
Cytat:
Ostatni test długodystansowy jednoznacznie wykazał, że nie jest prawdą jakoby 140 w RD07 robiła się kanciasta, szybciej schodziła i generalnie była gorsza od 130. Zarówno 130 jak 140 zmienia kształt w taki sam sposób a140 schodzi wolniej od 130. W teście brały udział 3 RD07. Obciążone mniej więcej tak samo. Dwie wyposażone w 130 a jedna w 140. Z innych ciekawych obserwacji wynika, że najwolniej przód schodzi temu, który jedzie jako pierwszy a najbardziej ostatniemu. Wynika to oczywiście z siły hamowania. |
Czy mam rozumieć drogi Hubercie, że tkc 80 w rozmiarze 140 mozna juz u ciebie zanabyć?
|
Musi szybciej schodzić - popatrz o ile mniejsze są kostki.
Pytanie zasadnicze, czy schodzi szybciej i proporcjonalnie do róznicy w cenie? Sadze ze 130 jednak wygrałaby ten test. |
Oczywiście drogi Podosie masz rację i ilość gumy jaka zostaje na 140 raczej nie jest warta 130zł.
Obserwowaliśmy gumy ponieważ dużo się mówiło o tym, że 140 robi się kwadratowa i szybciej się zużywa. Nie robi się kwadratowa i schodzi wolniej. Może to był przypadek ale tak właśnie było. |
Cytat:
|
Podaję link do sklepu, z którego zamawiałem z kumplem TKC80. Opony dotarły bez jakichkolwiek problemów. Najlepiej więcej sztuk zamawiać.
http://www.mynetmoto.com/motorradrei...radreifen.html |
Z uwagi na to ze akurat mieszkam na miejscu tez u nich zawsze kupuje.Polecam
|
Po dwoch tysiacach na komplecie tkc stwierdzam, co nastepuje:
piach - jest super. szuter - mimo ze kostka, to bez problemu daje sie plynnie zrywac przyczepnosc bloto - nie probowalem, bo za sucho bylo mokre - spoczko, da sie po calkiem mokrym przy 120 km/h w winkle skladac, guma plynnie informuje o limicie przyczepnosci suche - po prostu szok, przy moich, mocno srednich umiejetnosciach, skladam sie jak na anekee :O |
Mam.
Diabelskie gumy. Polecam |
na przód ok..
Na tył - dobra przyczepność na asfalcie zarówno mokrym jak i suchym, ale coś za coś - cena i bardzo szybkie zużycie. Błoto - kiepsko- za małe przerwy między kostkami - zapycha się i tworzy się "slik". |
Jako początkujący użytkownik Afryczki (od kwietnia bieżącego roku), uważam że TKC80 są naprawdę super.
Nie zdawałem sobie sprawy, że można do takiego stopnia kłaść motor na winklach. Jeżeli chodzi o zużycie, to po około 1000 km 1 mm ubyło mi na środku bieżnika. Polecam...:Thumbs_Up: |
Panowie, wytłumaczcie mi jedną rzecz. Po co zakładać takie TKC skoro są opony typowo asfaltowe, z mniejszymi wibracjami i lepszymi właściwościami na mokrym, skoro 80tki i tak się zatykają w błocie, a każda inna nawierzchnia czyli kamienie, piasek itp są spokojnie do przejechania na szosówkach i to bez nerwówki. Oglądałem TKC i wg mnie są one jednym z najgorszych pomysłów. Każdy podnieca się, że świetnie trzymają. Ja w to wierzę. Ale albo wybieram teren i czasem asfalty i wybieram wtedy kość, która średnio radzi sobie na asfalcie, ale dobrze daje rade w jakimkolwiek terenie, albo jeżdże na szosówkach i czasami męczę się w błocie lub piasku. Jaki jest sens kupować terenową drogą opone na asfalt, która na czarnym zachowuje się jak szosówka i tak samo w błocie, ale mimo wszystko na czarnym przyczepność jest nieco mniejsza niż na dobrych szosówkach, a wibracje chcąc nie chcąc są większe niż na gładkich oponach?
|
Cytat:
Marketing, chłopie, marketing. Ludzie nie wierzą sobie tylko przeświadczeniu wpajanym przez zręcznych krwiopijców, że robią dobrze kupując opony za 800zł/komplet |
Zaden marketing. Nie kazdego stac na dwa komplety kol, to raz. Po drugie - nie chce mi sie przekladac opon "bo jade w bloto". Po trzecie - na szosowkach piasek to jest koszmar*, a na TKC asfalt wymaga tylko nieco wiecej uwagi. Wibracje pojawiaja sie dopiero kolo 120 km/h, ale da sie spokojnie ciąć dłuższy czas i 140.
Nie wiem, jak w blocie; ale zwykle do blota tez trzeba dojechac. Pewnie dzisiaj wyskocze nad Wisle sprawdzic owo zalepianie, bo znowu wezbralo i wygenerowalo sie swiezutkie bagienko. *obok chalupy mam na srodku drogi piaskownice, ktora na anakee moglem przejechac wylacznie odciazajac motocykl poprzez dreptanie. Nie pomaga ani dzida, ani techniczne dawkowanie gazu. Na tekace jest nuuuuda w tym miejscu, mozna w nosie dlubac. No i - pamietam, jak jeszcze na supermoto musialem dojechac do hacjendy w lesie. Po 5 km piaszczystej drogi bylem spocony jak szczur walcząc z równowagą. |
Cytat:
|
Cytat:
Ja zestawiam anakee i tkc, bo obie gumy mialem. A Ty zdaje sie nie miales TKC... |
nie miałem TKC, ale miałem lipne szosówki i jeździłem na nich po błotach, trawach, łąkach, piaskach.... I wychodze z założenia, że lepsze szosówki radzą sobie w takich warunkach lepiej. Piasek naprawde nie był problemem. A porównanie mam do Mitasa E09 i wyząbkowanego Pirelli Scorpiona z przodu. Bardzo duża poprawa w błocie. W pozostałych warunkach brak różnicy z minusem na asfaltach.
|
Cytat:
no a na szosie to już całkiem bryndza :dizzy: |
ponoć jest taka zasada- jeżeli opony oferują choć trochę lepsze osiągi to warto zapłacić za nie nawet dwa razy tyle- tak coś kiedyś przeczytałem, bodajże w "Motocykliście Doskonałym"- bo jak udowadniał autor tego "trochę" może Ci właśnie zabraknąć.
Owszem, kupujesz to na co cię stać, ale nie podważaj sensu takiego właśnie wyboru. A i na koniec taka myśl- jazda w terenie powinna sprawiać frajdę, a nie przypominać walki na śmierć i życie. Więc jeśli chcesz mieć frajdę to potrzebujesz (między innymi) lepszych opon IMHO. pozdrawiam Jaro |
Nie tyle krytykuje co zadaje pytania nad sensem wyboru właśnie takiej opony. Wybór jest duży i chyba pytać i poddawać coś pod wątpliwość nie zaszkodzi, żeby wiedzieć więcej przy doborze opon.
Sum, wypowiedz się nt tych opon w odniesieniu do tego co napisałem o poszczególnych podłożach i do mojego porównania szosówek do zestawu kostek, który mam. A tak sprawowały się w błocie moje szosówki: http://www.youtube.com/watch?v=uX2PgUh6WAk |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 04:33. |