Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Hamulce, kola, opony (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Continental TKC-80 - opinie uzytkownikow. (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=3545)

AnubisXRV 18.06.2009 02:41

Continental TKC-80 - opinie uzytkownikow.

Wzorem -> "podosa", lecę dalej ! Według mnie jest to jedyny sposób , na uregulowanie niejasności .

Piszemy opinię tylko i wyłącznie o w/w oponie !

Babel 18.06.2009 07:30

Mam na przodzie TKC.
Fajna guma ale pod warunkiem, że jeździsz za dużych ciężkich offików.
Asfalt i lekki teren super.
Błotko - zaraz się zapycha - dosyć gęstka kostka.
Przy ostrych hamowaniach przodem potrafi wyząbkowac kostki .
Przejechałem na niej ok 4 tys i myśle, że na drugie tyle spokojnie wystarczy.
Minus to cena oczywiscie - ale jest to chyba najbardziej uniwersalna guma offikowo-szosowa .

chomik 18.06.2009 09:52

Mam przód TKC i tył Mitas, moim zdaniem to najlepsze połączenie. Przód daje mi wystarczające możliwości w terenie a na asfalcie trzyma się zajebiście także na mokrym.

Ropuch 18.06.2009 10:05

Ja tak jak Chomikus - przód TKC, tył E09 - w pytona zestawik :)

Marcin SF 18.06.2009 10:47

TKC z przodu i z tyłu, zajebiste właściwości na asfalcie. Guma klei jak dzika. Raz mi się udało zaliczyć drifta przy temperaturze - 2 na pasach przy lekkiej szadzi na drodze, no ale też dało się to ładnie opanować.

Czy się nadaje na lekkie offy ?

http://picasaweb.google.pl/marcinlow...06005770047538

moim zdaniem na ciężkie też,

czy się klei w błocie?

http://picasaweb.google.pl/marcinlow...01581224183554

też sobie głowy nie dam uciąć ;) oczywiście potrzebuje trochę więcej gazu niż guma dedykowana na błocko żeby się oczyścić, ale oczyszcza się całkiem nieźle, tylko nie bójcie się panowie odkręcić :oldman:

oczywiście na porządnej crossowej gumie będzie lepiej, ale do zastosowań do jakich większość z nas używa afryki w zupełności wystarcza. A i w zakręcie można kuframi poszorować.

Uważam, że cena za tak wszechstronną gumę nie jest przewalona. Przewalone jest tempo w jakim schodzi. U mnie 6 tysięcy i pewnie za 1000 do wymiany. Nie jeżdzę spokojnie, ale też nie napierdzielam manetą do oporu.

klanol 18.06.2009 11:57

Cytat:

Napisał Marcin SF (Post 63072)
TKC z przodu i z tyłu, zajebiste właściwości na asfalcie. Guma klei jak dzika. Raz mi się udało zaliczyć drifta przy temperaturze - 2 na pasach przy lekkiej szadzi na drodze, no ale też dało się to ładnie opanować.

Czy się nadaje na lekkie offy ?

http://picasaweb.google.pl/marcinlow...06005770047538

moim zdaniem na ciężkie też,

czy się klei w błocie?

http://picasaweb.google.pl/marcinlow...01581224183554

też sobie głowy nie dam uciąć ;) oczywiście potrzebuje trochę więcej gazu niż guma dedykowana na błocko żeby się oczyścić, ale oczyszcza się całkiem nieźle, tylko nie bójcie się panowie odkręcić :oldman:

oczywiście na porządnej crossowej gumie będzie lepiej, ale do zastosowań do jakich większość z nas używa afryki w zupełności wystarcza. A i w zakręcie można kuframi poszorować.

Uważam, że cena za tak wszechstronną gumę nie jest przewalona. Przewalone jest tempo w jakim schodzi. U mnie 6 tysięcy i pewnie za 1000 do wymiany. Nie jeżdzę spokojnie, ale też nie napierdzielam manetą do oporu.

http://lh6.ggpht.com/_OlbLxMnlM6Y/SJ...0/IMG_1240.JPG

drugie się nie łotfiera :O

Babel 18.06.2009 13:02

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał Marcin SF (Post 63072)
też sobie głowy nie dam uciąć ;) oczywiście potrzebuje trochę więcej gazu niż guma dedykowana na błocko żeby się oczyścić, ale oczyszcza się całkiem nieźle, tylko nie bójcie się panowie odkręcić .

U mnie nie było tak słodko - ale to gliniana droga była no i może umiętności.Załącznik 5845
Mam respekt przed błotem na TKC ale nie wiem czy na innych gumach będzie dużo lepiej ??

podos 18.06.2009 13:06

TKC to takie Anekee wycięte w kostkę. Super guma, ale tył szybko schodzi. Ząbkuje sie na asfalcie ale na szutrach praktycznie wcale (vide Himalaje vs. Kirgizja) Lepiej sie na nich czuję na aslacie niż na T66 - ciagle mi dupa ucieka...

wieczny 18.06.2009 14:22

Cytat:

t66
...t63?

ramires 18.06.2009 14:34

Ty, podos, coś Ci się pozajączkowało.
T66 to był poprzednik Anakee. Jeśli chodzi o to co masz pewnie na mysli to T63

Zazigi 18.06.2009 14:39

albo T-64

podos 18.06.2009 17:10

teraz mam T66, poprzednika Anake. Kupilem razem z kołem i dojeżdżam.

hero 18.06.2009 17:45

a ja mialem takie t66 tez sie pochwale . W zeszym roku przed conti escape i powiem T66 to ani na szosie ani na krosie. Taki slizgacz . Mozliwe ze to wina starszej gumy, mimo ze kupilem nowy komplet w sklepie to byla z wyprzedazy(rok produkcji). Przod wyzabkowany po ok12tys a tyl to troszke zmasakrowalem jak bez powietrza wracalem z zona 120 km po zadupiach wiejskich. Potem Conti escape i to byl to co mialem na mysli (dosc uniwersalna, ale nie na bloto), ale o tym pisalem w innym watku. Potem "kilka" km na tkc 80 by poszly do szafy czekac na nastepna okazje. Potem jakis dziwaczny Brigestone - bron was boze przed tymi plastikami . Dalem koledze i nie chcialem zadnych wartosci materialnych bo wstyd brac za takie tandety kase. Ostrzeglem go ze to opony zdjete z kolek od klockow lego. Teraz na szosie Pirelli Scorpion S/T 90 tyl i przod A/T 90. Zobaczymy co bedzie dalej bo pierwsze 6tys spoko.

wieczny 18.06.2009 18:15

Podos, który rok produkcji tej opony, co to jej już nie produkują od kilku lat?

ramires 18.06.2009 20:04

Przynajmniej 4 lata ma jak na mój gust

hero 18.06.2009 20:51

Moje miały 2004

dabal 18.06.2009 23:06

TKC- są super-zarówno z przodu jak i z tyłu.Niestety nie udało mi się jeździć na komplecie ale raz miałem ją z przodu, a teraz mam na tyle.Każda następna to tylko TKC.Dobrze sprawują się w każdych warunkach.Na aukcjach można takie zanabyć w okazjonalnej cenie.Przednią kupiłem za 100 a tył za 250.Polecam dla tych co jeszcze nie jeździli na takich gumach.

plakiet 18.06.2009 23:37

Cytat:

Napisał ramires (Post 63171)
Przynajmniej 4 lata ma jak na mój gust

Mniej.
Mam/miałem z 2007r. (34 tydzień). Nawet nie wiedziałem że już nie produkują... szkoda. Tył zszedł w mig, ale na przedniej wciąż jeżdżę. I jakby nie cena to tylko te bym zakładał, ale to by trzeba ze dwie tylnie i jedną przednią na sezon.

Jarek 19.06.2009 10:05

jeżdże już drugim kompletem TKC /tzn., tył właśnie wymieniłem, bo przód był ok/ wychodzi na to, że na jedną przednią przypadają dwie tylne:)- uważam, że jest to najbardziej uniwersalna guma na rynku- w miarę dobrze trzyma na mokrym i na suchym...a że w błocie jest gorzej, cóż...nie ma takich gum, które na wszystkim są super, a w końcu nie codzień się wjeżdża w grzęzawisko:)- generalnie TKC są naprawdę godne polecenia:)

wolly 19.06.2009 11:04

Cytat:

Napisał jarek (Post 63233)
w końcu nie codzień się wjeżdża w grzęzawisko:)- generalnie TKC są naprawdę godne polecenia:)

Powiem tak wszystko prawda fajna guma do turystyki on-road wymarzona ale jak dla mnie nie warta swojej cenny stanowczo za droga ,co nie oznacza ze nie zakupie znowu ,

sambor1965 19.06.2009 12:12

No to ja jestem po trzecim komplecie TKC. Bylem zadowolony, ale w tym roku nie kupuje tej kombinacji, bo kombinuje cos innego.
Jesli chodzi o moje zdanie: nigdy nie zawiodla mnie ta opona na asfalcie, w bloto nie jezdze bo nie lubie i nie umiem. Na szutry wydaje mi sie idealna. Jedn, ale duze ALE: pod duzym obciazeniem tyl wystarczal mi na... 6000 km. Generalnie jest to kostka, ktora pozwala zapomniec na mokrym asfalcie ze jest kostka...

Jarek 19.06.2009 13:46

Cytat:

Napisał sambor1965 (Post 63246)
No to ja jestem po trzecim komplecie TKC. Bylem zadowolony, ale w tym roku nie kupuje tej kombinacji, bo kombinuje cos innego.
Jesli chodzi o moje zdanie: nigdy nie zawiodla mnie ta opona na asfalcie, w bloto nie jezdze bo nie lubie i nie umiem. Na szutry wydaje mi sie idealna. Jedn, ale duze ALE: pod duzym obciazeniem tyl wystarczal mi na... 6000 km. Generalnie jest to kostka, ktora pozwala zapomniec na mokrym asfalcie ze jest kostka...

Sambor...a może dlatego tak szybko u Ciebie schodzi, bo to nadmierne obciążenie to...duży rozmiar Twoich ...coyonnes?:):):)http://africatwin.com.pl/images/icons/icon10.gifhttp://africatwin.com.pl/images/icons/icon10.gifhttp://africatwin.com.pl/images/icons/icon10.gif

zbyszek_africa 19.06.2009 13:55

Ja dołożę swoje, TKC są fajne oponki po piachu/szutrze/asfalcie ale u mnie w LC8 tył 150x70x18 po ok.1500km w połowie jest już zdarty:(, i trochę mnie to wq.... bo kolejny wydatek 7-u stówek wcale mnie nie kręci:Sarcastic:
TKC dobre, ale drogie, i ja nie mam dużego wyboru opon.
Ramiro jak by si e coś pokazało w tym rozmiarze daj znak

sambor1965 19.06.2009 13:55

Cytat:

Napisał jarek (Post 63264)
Sambor...a może dlatego tak szybko u Ciebie schodzi, bo to nadmierne obciążenie to...duży rozmiar Twoich ...coyonnes?:):):)http://africatwin.com.pl/images/icons/icon10.gifhttp://africatwin.com.pl/images/icons/icon10.gifhttp://africatwin.com.pl/images/icons/icon10.gif

Jakie mam cojones wie - dzieki mojemu k... kumplowi Pastorowi - duzo osob. Prawda jest jednak taka, ze TKC schodza szybko. A dobrze przeladowana Afryka daje na gume z gazu, a nie ze sprzegla ;)

Adagiio 19.06.2009 15:54

Cytat:

Napisał zbyszek_africa (Post 63267)
Ja dołożę swoje, TKC są fajne oponki po piachu/szutrze/asfalcie ale u mnie w LC8 tył 150x70x18 po ok.1500km w połowie jest już zdarty:(, i trochę mnie to wq.... bo kolejny wydatek 7-u stówek wcale mnie nie kręci:Sarcastic:

Cześć Zbychu .
Możesz spróbować Pirelli MT21 , kosztuje zdecydowanie mniej , jeździłem trochu na niej i mogę polecić , co prawda nie występuje w rozmiarze 150 , ale na 140 możesz spokojnie jeździć . To prawda że w motocyklach o dużej mocy i wadze 200 kg guma schodzi w oczach , ale te typy tak mają szczególnie LC8 , na pocieszenie mogę Ci powiedzieć ze w HP2 przy dobrych umiejętnościach jeździeckich , tylny kapeć 1000 km nie wytrzymuje .
Przyjemność z jazdy nade wszystko a kapeć to drugo rzędna kwestia !
Powodzenia :)

chomik 19.06.2009 16:05

Cytat:

Napisał sambor1965 (Post 63268)
A dobrze przeladowana Afryka daje na gume z gazu, a nie ze sprzegla ;)

Afryka daje i bez przeładowania z gazu :D i na Mitasach E09 :D

Misza 19.06.2009 16:09

Cytat:

Napisał chomik (Post 63291)
Afryka daje i bez przeładowania z gazu :D i na Mitasach E09 :D

Żeby nie spamować: NIE POTRZEBA TKC, żeby afryka na E09 i to na kapciu dawała na koło z gazu :D

ramires 20.06.2009 00:23

Cytat:

Napisał zbyszek_africa (Post 63267)

jest Metzeler 150/70 R 18 M/C 70R M+S TL MCE KAROO -
jest Pirelli 150/70 R 18 M/C 70V TL MT 90 A/T SCORPION -
z powodzeniem paru bandziorów w LC8 używa Michelin Desert 140/18" ... ale to droższe niż TKC jest i to sporo.
i chyba poza TKC za wiele nie ma :(

zbyszek_africa 20.06.2009 01:36

Cytat:

Napisał XRV Rally (Post 63284)
Cześć Zbychu .
Możesz spróbować Pirelli MT21 , kosztuje zdecydowanie mniej , jeździłem trochu na niej i mogę polecić , co prawda nie występuje w rozmiarze 150 , ale na 140 możesz spokojnie jeździć . To prawda że w motocyklach o dużej mocy i wadze 200 kg guma schodzi w oczach , ale te typy tak mają szczególnie LC8 , na pocieszenie mogę Ci powiedzieć ze w HP2 przy dobrych umiejętnościach jeździeckich , tylny kapeć 1000 km nie wytrzymuje .
Przyjemność z jazdy nade wszystko a kapeć to drugo rzędna kwestia !
Powodzenia :)

Dzięki Adam za info. Przjemność z jazdy LC8 taaaaak:), ale koszty.....:Sarcastic:
140-ek jest dość duży wybór, Lepi jeździ na nich, ale on ma felgę 4,00, ja mam 4,25 i stąd moje obawy:mad:
Ale pożyjemy, przetestujemy, zobaczymy:) Optymistycznie:)

pozdr.

hubert 26.08.2009 21:51

Chciałbym wrzucić swoją opinię na temat zakładania 130-stek TKC do RD07...

Moim zdaniem (podkreślam że to jest tylko moje zdanie) 130-stka jest za wąska i bieżnik układa się "płasko" w stosunku do 140-stki. Co prawda nie odczułem żadnych na razie negatywnych objawów ale mam pewne obawy przed mocnym składaniem się w zakręty gdy patrzę jak wygląda ta opona na feldze.

A to porównanie profilu 130-stki i 140-stki ...

http://img19.imageshack.us/img19/3371/p1000776tga.jpg

http://img33.imageshack.us/img33/3039/p1000779v.jpg

http://img33.imageshack.us/img33/8946/p1000781b.jpg

deptul 26.08.2009 22:31

Cytat:

Napisał hubert (Post 71710)
Chciałbym wrzucić swoją opinię na temat zakładania 130-stek TKC do RD07...

Moim zdaniem (podkreślam że to jest tylko moje zdanie) 130-stka jest za wąska i bieżnik układa się "płasko" w stosunku do 140-stki. Co prawda nie odczułem żadnych na razie negatywnych objawów ale mam pewne obawy przed mocnym składaniem się w zakręty gdy patrzę jak wygląda ta opona na feldze.

A to porównanie profilu 130-stki i 140-stki ...

To i ja dorzucę.
Ostatni test długodystansowy jednoznacznie wykazał, że nie jest prawdą jakoby 140 w RD07 robiła się kanciasta, szybciej schodziła i generalnie była gorsza od 130.
Zarówno 130 jak 140 zmienia kształt w taki sam sposób a140 schodzi wolniej od 130.
W teście brały udział 3 RD07. Obciążone mniej więcej tak samo. Dwie wyposażone w 130 a jedna w 140.
Z innych ciekawych obserwacji wynika, że najwolniej przód schodzi temu, który jedzie jako pierwszy a najbardziej ostatniemu. Wynika to oczywiście z siły hamowania.

JuIo 27.08.2009 08:10

Czy mam rozumieć drogi Hubercie, że tkc 80 w rozmiarze 140 mozna juz u ciebie zanabyć?

podos 27.08.2009 10:25

Musi szybciej schodzić - popatrz o ile mniejsze są kostki.
Pytanie zasadnicze, czy schodzi szybciej i proporcjonalnie do róznicy w cenie? Sadze ze 130 jednak wygrałaby ten test.

deptul 27.08.2009 11:19

Oczywiście drogi Podosie masz rację i ilość gumy jaka zostaje na 140 raczej nie jest warta 130zł.
Obserwowaliśmy gumy ponieważ dużo się mówiło o tym, że 140 robi się kwadratowa i szybciej się zużywa. Nie robi się kwadratowa i schodzi wolniej. Może to był przypadek ale tak właśnie było.

hubert 27.08.2009 11:23

Cytat:

Napisał deptul (Post 71782)
Oczywiście drogi Podosie masz rację i ilość gumy jaka zostaje na 140 raczej nie jest warta 130zł.

Różnica pewnie by była sporo mniejsza gdyby robili 140-stki w wersji dętkowej ...

Wegrzyn 06.02.2010 10:33

Podaję link do sklepu, z którego zamawiałem z kumplem TKC80. Opony dotarły bez jakichkolwiek problemów. Najlepiej więcej sztuk zamawiać.

http://www.mynetmoto.com/motorradrei...radreifen.html

myku 06.02.2010 11:11

Z uwagi na to ze akurat mieszkam na miejscu tez u nich zawsze kupuje.Polecam

bukowski 07.08.2010 23:41

Po dwoch tysiacach na komplecie tkc stwierdzam, co nastepuje:
piach - jest super.
szuter - mimo ze kostka, to bez problemu daje sie plynnie zrywac przyczepnosc
bloto - nie probowalem, bo za sucho bylo
mokre - spoczko, da sie po calkiem mokrym przy 120 km/h w winkle skladac, guma plynnie informuje o limicie przyczepnosci
suche - po prostu szok, przy moich, mocno srednich umiejetnosciach, skladam sie jak na anekee :O

A.Twin 08.08.2010 14:12

Mam.
Diabelskie gumy.
Polecam

RAFWRO 09.08.2010 01:10

na przód ok..
Na tył - dobra przyczepność na asfalcie zarówno mokrym jak i suchym, ale coś za coś - cena i bardzo szybkie zużycie.
Błoto - kiepsko- za małe przerwy między kostkami - zapycha się i tworzy się "slik".

BIAŁY 09.08.2010 10:35

Jako początkujący użytkownik Afryczki (od kwietnia bieżącego roku), uważam że TKC80 są naprawdę super.

Nie zdawałem sobie sprawy, że można do takiego stopnia kłaść motor na winklach.

Jeżeli chodzi o zużycie, to po około 1000 km 1 mm ubyło mi na środku bieżnika.

Polecam...:Thumbs_Up:

Jaro-Ino 09.08.2010 11:09

Panowie, wytłumaczcie mi jedną rzecz. Po co zakładać takie TKC skoro są opony typowo asfaltowe, z mniejszymi wibracjami i lepszymi właściwościami na mokrym, skoro 80tki i tak się zatykają w błocie, a każda inna nawierzchnia czyli kamienie, piasek itp są spokojnie do przejechania na szosówkach i to bez nerwówki. Oglądałem TKC i wg mnie są one jednym z najgorszych pomysłów. Każdy podnieca się, że świetnie trzymają. Ja w to wierzę. Ale albo wybieram teren i czasem asfalty i wybieram wtedy kość, która średnio radzi sobie na asfalcie, ale dobrze daje rade w jakimkolwiek terenie, albo jeżdże na szosówkach i czasami męczę się w błocie lub piasku. Jaki jest sens kupować terenową drogą opone na asfalt, która na czarnym zachowuje się jak szosówka i tak samo w błocie, ale mimo wszystko na czarnym przyczepność jest nieco mniejsza niż na dobrych szosówkach, a wibracje chcąc nie chcąc są większe niż na gładkich oponach?

Misza 09.08.2010 11:12

Cytat:

Napisał Jaro-Ino (Post 127238)
Panowie, wytłumaczcie mi jedną rzecz. Po co zakładać takie TKC skoro są opony typowo asfaltowe, z mniejszymi wibracjami i lepszymi właściwościami na mokrym, skoro 80tki i tak się zatykają w błocie, a każda inna nawierzchnia czyli kamienie, piasek itp są spokojnie do przejechania na szosówkach i to bez nerwówki. Oglądałem TKC i wg mnie są one jednym z najgorszych pomysłów. Każdy podnieca się, że świetnie trzymają. Ja w to wierzę. Ale albo wybieram teren i czasem asfalty i wybieram wtedy kość, która średnio radzi sobie na asfalcie, ale dobrze daje rade w jakimkolwiek terenie, albo jeżdże na szosówkach i czasami męczę się w błocie lub piasku. Jaki jest sens kupować tereonową drogą opone na asfalt, która na czarnym zachowuje się jak szosówka i tak samo w błocie?

Marketing, chłopie, marketing. Ludzie nie wierzą sobie tylko przeświadczeniu wpajanym przez zręcznych krwiopijców, że robią dobrze kupując opony za 800zł/komplet

bukowski 09.08.2010 11:29

Zaden marketing. Nie kazdego stac na dwa komplety kol, to raz. Po drugie - nie chce mi sie przekladac opon "bo jade w bloto". Po trzecie - na szosowkach piasek to jest koszmar*, a na TKC asfalt wymaga tylko nieco wiecej uwagi. Wibracje pojawiaja sie dopiero kolo 120 km/h, ale da sie spokojnie ciąć dłuższy czas i 140.
Nie wiem, jak w blocie; ale zwykle do blota tez trzeba dojechac. Pewnie dzisiaj wyskocze nad Wisle sprawdzic owo zalepianie, bo znowu wezbralo i wygenerowalo sie swiezutkie bagienko.

*obok chalupy mam na srodku drogi piaskownice, ktora na anakee moglem przejechac wylacznie odciazajac motocykl poprzez dreptanie. Nie pomaga ani dzida, ani techniczne dawkowanie gazu. Na tekace jest nuuuuda w tym miejscu, mozna w nosie dlubac. No i - pamietam, jak jeszcze na supermoto musialem dojechac do hacjendy w lesie. Po 5 km piaszczystej drogi bylem spocony jak szczur walcząc z równowagą.

Jaro-Ino 09.08.2010 12:33

Cytat:

Napisał sneer (Post 127243)
Zaden marketing. Nie kazdego stac na dwa komplety kol, to raz. Po drugie - nie chce mi sie przekladac opon "bo jade w bloto". Po trzecie - na szosowkach piasek to jest koszmar*, a na TKC asfalt wymaga tylko nieco wiecej uwagi. Wibracje pojawiaja sie dopiero kolo 120 km/h, ale da sie spokojnie ciąć dłuższy czas i 140.
Nie wiem, jak w blocie; ale zwykle do blota tez trzeba dojechac. Pewnie dzisiaj wyskocze nad Wisle sprawdzic owo zalepianie, bo znowu wezbralo i wygenerowalo sie swiezutkie bagienko.

*obok chalupy mam na srodku drogi piaskownice, ktora na anakee moglem przejechac wylacznie odciazajac motocykl poprzez dreptanie. Nie pomaga ani dzida, ani techniczne dawkowanie gazu. Na tekace jest nuuuuda w tym miejscu, mozna w nosie dlubac. No i - pamietam, jak jeszcze na supermoto musialem dojechac do hacjendy w lesie. Po 5 km piaszczystej drogi bylem spocony jak szczur walcząc z równowagą.

No i właśnie jak jedziesz raz na ruski rok w błoto, to możesz sobie na szosówkach jechać. Ja miałem Heidenau K76. W błocie to żadna baletnica w połączeniu z break dance'owcem by mi nie dorównali. A na tegorocznym rajdzie Pałuk jechałem na szosówkach i było masakrycznie sucho, piach miał ze 20-30 cm momentami i też nie mogłem ujechać. Do momentu spotkania Felka :D Powiedział, że pędzel non stop i jedziesz, a jak coś nie wychodzi to za mało gazu:p I faktycznie. przy 50-60 moto ciut rzuca, ale żaden piach mu niestraszny. Pokusiłbym sie o stwierdzenie, że na szosówkach masz lepsze warunki do jazdy po piasku, bo jak osiągniesz pewną prędkość to masz większą jednolitą powierzchnię styku, nie wbijasz się tak jak kostkami i tym samym nie zapadasz.A jak się gdzieś zakopiesz to kostka wybierze pod sobą glebe i wisisz na silniku :D Owszem, kostka jest stworzona do terenu i nie można mówić, że nie ma nic lepszego od szosówek, ale tylko w bardzo ciężkim terenie kostki naprawde się przydają. Na suchym asfalty idą do przodu bez problemu. Jeżdże trampkiem i od momentu pędzlowania nigdy nie miałem problemu w nawet bardzo kopnym piachu. Równowaga trzyma się sama :)

bukowski 09.08.2010 13:35

Cytat:

Napisał Jaro-Ino (Post 127248)
No i właśnie jak jedziesz raz na ruski rok w błoto,

teraz bylo siła sucho, ale zamierzam raz na dwa tygodnie poupalać co nieco. Piaskiem jezdze codziennie, nie ma nawet co porownywac kostki ze slickiem.
Ja zestawiam anakee i tkc, bo obie gumy mialem. A Ty zdaje sie nie miales TKC...

Jaro-Ino 09.08.2010 15:03

nie miałem TKC, ale miałem lipne szosówki i jeździłem na nich po błotach, trawach, łąkach, piaskach.... I wychodze z założenia, że lepsze szosówki radzą sobie w takich warunkach lepiej. Piasek naprawde nie był problemem. A porównanie mam do Mitasa E09 i wyząbkowanego Pirelli Scorpiona z przodu. Bardzo duża poprawa w błocie. W pozostałych warunkach brak różnicy z minusem na asfaltach.

Sum 09.08.2010 15:18

Cytat:

Napisał Jaro-Ino (Post 127274)
nie miałem TKC, ale miałem lipne szosówki i jeździłem na nich po błotach, trawach, łąkach, piaskach.... I wychodze z założenia, że lepsze szosówki radzą sobie w takich warunkach lepiej.

uwielbiam jak ktoś krytykuje coś czego nie miał - ciekawe tylko dlaczego tak wielu ludzi, których stać na w zasadzie wszystkie opony wybiera tkc - pewno dlatego, że w lekkim terenie są gorsze od dobrych szosówek :haha2:
no a na szosie to już całkiem bryndza :dizzy:

jaro5000 09.08.2010 15:43

ponoć jest taka zasada- jeżeli opony oferują choć trochę lepsze osiągi to warto zapłacić za nie nawet dwa razy tyle- tak coś kiedyś przeczytałem, bodajże w "Motocykliście Doskonałym"- bo jak udowadniał autor tego "trochę" może Ci właśnie zabraknąć.

Owszem, kupujesz to na co cię stać, ale nie podważaj sensu takiego właśnie wyboru.

A i na koniec taka myśl- jazda w terenie powinna sprawiać frajdę, a nie przypominać walki na śmierć i życie. Więc jeśli chcesz mieć frajdę to potrzebujesz (między innymi) lepszych opon IMHO.

pozdrawiam
Jaro

Jaro-Ino 09.08.2010 15:44

Nie tyle krytykuje co zadaje pytania nad sensem wyboru właśnie takiej opony. Wybór jest duży i chyba pytać i poddawać coś pod wątpliwość nie zaszkodzi, żeby wiedzieć więcej przy doborze opon.
Sum, wypowiedz się nt tych opon w odniesieniu do tego co napisałem o poszczególnych podłożach i do mojego porównania szosówek do zestawu kostek, który mam.

A tak sprawowały się w błocie moje szosówki:
http://www.youtube.com/watch?v=uX2PgUh6WAk

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 04:33.