![]() |
[S] Afryka RD07 - nietypowo (wątek o naprawie silnika,przeniesiony z działu Giełda)
Sprzedam Afrykę RD07.
1996 rok. Wersja D. Czyli oryginalnie wygląd wersji RD07A np. czacha, ale gaźniki, moduł od wersji RD07. motocykl jest w naprawie - weryfikacja/naprawa/wymiana wszystkich podzespołów silnika. |
Weryfikacja rozrządu.
|
Jeszcze kilka fotek...
|
Ja bym wyregulował dokładnie zawory i wtedy osłuchał pacjentkę. Wydaje mi się, że to tylko kwestia odpowiedniej regulacji.
|
Zainwestuj 20 zl w szczelinomierz
Masz 0.05 ./0.08/ 0.10/ 0.13 itd http://faq.africatwin.com.pl/index.php/Luz_zawor%C3%B3w Właściwe luzy |
Ale świeczki książka:::)))
|
Robota wykonana.
Edit: wyjazd motocykla do serwisu |
Jako porównanie nagrałem dzisiaj rano silnik w rd04... jeszcze trochę zimny był oo przejechaniu ledwie 1 km.
https://youtu.be/8garLyxsiEs |
Góra rozebrana. Wszystko wygląda ładnie. Honowanie cylindrów ładne na całej powierzchni i długości, tłoki ładne, sworznie ładne. Oczywiście wszystko idzie do pomiarów. Jak już głowice zdjęte to będą regenerowane - uszczelniacze itd... Olej bez skazy.
Ale co stuka na oko nie widać. Ale co z wałkiem... jest taki jak na zdjęciu... wymienić jak już będzie na wierzchu... czy szkoda kasy wg. Was? |
Ten wałek na kleju przeżyje silnik:)
|
Siemka !
Bardzo bardzo podobny dźwięk u mnie dawała panewka. Z tym ze był zależny od obrotów, pojawiał się głównie przy schodzeniu z obrotów. Ale później jak silnik był na totalnym wykończeniu to stukało ciągle. |
Moim zdaniem szkoda kasy. Przecież to bardzo ładny wałek.
|
:haha2:Nie jeden murzyn zazdrości Ci takiego wałka.
|
Chciałbym mieć taki wałek jak Ty (kurde wiem jak to brzmi :D ) a swój na kleju trzymam i się nie martwię :)
|
Te wklejanie wałka to jakaś forumowa obsesja. Nie wklejałem i nie będę tego robił. Wałek spoko.
|
Jeśli nadal chcesz sprzedać po zrobieniu i wiesz już jaką cenę będziesz chciał, to jeśli znajdziesz zainteresowanego (np. mnie) to osobiście chciałbym nowy wałek przy takiej robocie i bez problemu kwota za niego do pokrycia.
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka |
Uzgodnij z kupującym , czy woli zrobiony , czy nie :)
|
Wałek nie jest zły. Jest na 4/4+. Od 20 tyś żadnego ubytku, bo ubytku być nie może - jest wklejony na sztywno i już się więcej wyrabiał nie będzie.
A zdecydować muszę sam, bo poważnego kupującego z konkretną ofertą brak. Po naprawie raczej pójdzie na olx. Decyzja podjęta::))) (za opinie dzięki - doceniam pomoc chłopaki) |
Hej, szukam Afryki dla Szwagra, daj znać jak rozwiążesz problem z motocyklem.
Potrzebuję zadbanej sztuki z pewnego źródła. Będę zobowiązany. Pozdro |
Jak tam się sprawy mają - zrobiłeś pomiary panewek i czopów ?
Wyszło coś niepokojącego , wrzuciłbyś jakieś zdjęcia. |
Jak będzie koniec to wrzucę... wiemy co było chyba i aż się wierzyć nie chce.
Nie trzeba było nawet rozbierać.... Ale skoro rozebrane to zrobimy silnik na cacy. Zdam pełną relację dla ciekawskich::))) |
Coś z rozrządem - napinaczem ?
|
Nie masz serca ze każesz czekać :Sarcastic:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Kiedyś rozebrałem silnik FJ bo były bardzo głośne metaliczne stuki...
kolektorów wydechowych :D Chyba Cię rozumiem ;) |
Jestem ciekawski ,Dawaj Marcin
|
Cytat:
|
10 Załącznik(ów)
Kilka fotek.
Wałek nowy. Łożyska nowe. Panweki korbowodów nowe. Sworznie nowe. Wszystko ASO tak jak w oryginale i nadmiarowo, ale skoro już rozebrane to nich będzie... Za kilka dni może wrzucę inne fotki... |
10 Załącznik(ów)
..............................
|
Proszę dorzuć ceny części. Wałek od shadow,'a?
|
Piękna, męska biżuteria.:D Może znajdzie się jakaś fotka warsztatowa do kalendarza FAT? ;)
|
Nie wrzucaj takich zdjęć, bo trzeba będzie na forum wprowadzić ograniczenie +18. Tutaj co drugi fanatyk może do takich zdjęć się ślinić :D
|
Taki wałek zdawczy to widok aż nieprzyzwoity :drif:
|
Marcinie a kiedy zdradzisz tajemnice co generowalo ten hałas w okolicach silnika?
motokanapy.pl |
7 Załącznik(ów)
Cytat:
Tymczasem kilka fotek z wczoraj. |
Wielu mechaniorów mogło by się uczyć patrząc na te fotki jak powinno wyglądać miejsce pracy.
|
Cytat:
|
No no, higiena pracy na medal. Sama idea tez na medal.
|
czym wymiarowałeś luz na panewce przed składaniem? jakie oznaczenia kolorystyczne masz na wale?
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jutro dalsza część zdjęć i może trochę więcej komentarzy bo ostatnio fat przegrywał u mnie z egzaminem ccna r&s ... ale już jestem na szczęście po::))) |
9 Załącznik(ów)
Kolejna porcja fotek. Silnik prawie złożony.
Pompa wody za niedługo by się odezwała. |
Marcin,co to za uszczelniacze z francuskiego ałta ?
|
Cytat:
|
10 Załącznik(ów)
silnik złożony...
|
Bardzo fajnie zaczyna się dzień na widok takich precjozów :D
|
Zajebista robota aż miło popatrzeć:Thumbs_Up::)
|
Silnik był w sumie w bdb stanie, ale i tak już powoli zbliżał się czas na taką operację... uszczelniacze już były stare... np. na pompie oleju czy pompie wody... oringi itd... za jakiś czas mimo niezużytych podzespołów wymagałoby to zajrzenia. Jeżeli motocykl ma jeździć kolejne ćwierć wieku bez problemu to był idealny czas - no chyba, że zajeździć na śmierć a później na złom.
|
Piękna robota;) sporo pracy, sporo kasy...oby było cicho.
A tak z innej beczki, co sądzicie o uszczelkach atheny ? Mallory użyłeś je ? |
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:29. |