Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Przygotowania do wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=69)
-   -   Liban, Syria - okolice Damaszku? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=36637)

Neo 07.02.2020 09:41

Liban, Syria - okolice Damaszku?

Ma ktoś możliwie świeże doświadczenia z tych rejonów? O ile Liban zdaje się jest bezproblemowy, to ciekaw jestem też Damaszku i okolic. Chciałbym zrobić rekonesans lądując w Bejrucie i dalej ruszyć lokalnymi środkami transportu.

Franz 07.02.2020 10:49

Syria to proszenie się o kłopoty
Już 15 lat temu nie wpuszczano do Libanu gdy była w paszporcie pieczatka z syrii i na odwrót

Edit
Sorki - chodziło o Izrael.

Emek 07.02.2020 10:52

MSZ jak zwykle odradza podróż do Libanu. Paweł , 3mam kciuki i czekam na relację.

APC 07.02.2020 10:58

Mieszkałem jako nastolatek ponad rok w Libanie. Jeżeli byłeś w Izraelu i masz pieczątkę, to do Libanu nie wjedziesz. I vice versa :)

Ja pamiętam tylko, że Liban był okupowany/pilnowany przez syryjczyków i na drogach lokalnych i autostradach były wojskowe posterunki.

Poza tym pięęęęęękny kraj.

Luti 07.02.2020 12:21

Neo. Nie wiem, czy dotarłeś.
Piotr Ryczek(youtube,fejs). Ostatnio nadawał z Libanu.
Świetna idea👍

wooocash 07.02.2020 20:30

Izrael od ładnych kilku lat nie wbija pieczątek do paszportów tylko dają osobne karteczki przy wjeździe i zabiera przy wyjeździe, a wjazd do Izraela z pieczątką Iranu, Arabii Saudyjskiej czy Libanu jest jak najbardziej możliwy ale będzie bardziej upierdliwy na granicy

rumpel 07.02.2020 21:07

Iran też nie wbija pieczatki do paszportu.

Neo 07.02.2020 21:11

Miałem to właśnie napisać. Byliśmy nie tak dawno temu w Izraelu, wkładają karteczkę, śladu potem nie ma. Chyba że gdzieś elektronicznie ale tego nie sprawdzisz. Raczej z Syrią czy podobnymi krajami nie dzielą się informacjami ;)
Mimo pieczątek arabskich u mnie nie miałem problemów, może seria trochę bardziej wnikliwych pytań o moje arabskie kontakty, cele wyjazdów itp. Dłużej maglowali na osobistej rozmowie koleżankę która przyznała ze jest biochemikiem. Nie wiemy czemu na nią padło.

Wracając jednak do tematu: na kierunek libańsko-syryjski wpadliśmy wczoraj wieczorem. Analizujemy temat, stąd moje pytanie. Dlatego nie obiecuję sobie i wam że faktycznie tam wylądujemy. Niemniej podzielę się każdą sensowną i zweryfikowaną informacją którą zdobędę.

Patrząc w kalendarz myślimy o terminie majowym. A że nie jest to region będący oazą spokoju, to do maja wiele może się wydarzyć.

Adagiio 08.02.2020 09:52

Syn mojego kolegi mieszka w Bejrucie ze 20 lat, jak coś konkretnego potrzebujesz to pewnie mógłbym się dowiedzieć.

chemik 10.02.2020 08:31

Cytat:

Napisał rumpel (Post 667831)
Iran też nie wbija pieczatki do paszportu.

Jeszcze niedawno wbijali. Tzn. byłem w grudniu 2016 i pieczątki mam, podobnie jak wizę. Przy wjeździe do Izraela stanowiło to punkt zaczepienia do rozmowy na granicy.

Cytat:

Napisał Neo (Post 667834)
Mimo pieczątek arabskich u mnie nie miałem problemów, może seria trochę bardziej wnikliwych pytań o moje arabskie kontakty, cele wyjazdów itp. Dłużej maglowali na osobistej rozmowie koleżankę która przyznała ze jest biochemikiem. Nie wiemy czemu na nią padło.

Trochę też zależy jaką droga przekraczasz granicę. Jeśli powietrzną to na lotniskach aż tak się nie czepiają. Na granicach lądowych już są bardziej wnikliwi.
My przekraczaliśmy granicę lądową jadąc z Jordanii i wjeżdżając do Palestyny (na King Husein Brige). Oboje mieliśmy pieczątki i wizy Irańskie. Staliśmy w dwóch sąsiadujących okienkach do odprawy. Moją Ankę przepuścili po standardowych pytaniach co tam robiła, z kim utrzymuje kontakty. Mnie zatrzymali na przesłuchanie. O dziwo nie tyle, że nie podobała im się wiza irańska tylko jej kombinacją z pieczątkami z Laosu. Przetrzymali mnie na przejściu 4 godziny, byłem przesłuchiwany przez dwójkę oficerów.
Dodam, że tydzień wcześniej lądowaliśmy w Ejlacie i żadnych problemów przy odprawie paszportowej nie było.
To chyba jakiś trend światowy, że na lotniskach kontrole są mniej wnikliwe.

consigliero 10.02.2020 09:15

Jak się ma pecha i trafi na niewłaściwą osobę to można dostać pieczątkę mimo że powinna być na karteczce. Podczas 3 wycieczki do Izraela lądowaliśmy w Ovdzie i mamy pieczątki w paszportach, teraz kombinuję jak wyrobić drugi paszport. Miałem pomysł na wycieczkę motocyklem do Libanu ale na razie nie mogę tam wjechać .

Emek 10.02.2020 09:43

Paszport wymień.

consigliero 10.02.2020 10:10

Ważny jeszcze 5 lat a ja z Krakowa jestem

Neo 10.02.2020 10:54

Cytat:

Napisał consigliero (Post 668068)

:haha2:

Jak z Krakowa, to nie masz wyjścia. Przyjdzie Ci pokręcić się gdzie indziej przez ten czas ;)

consigliero 10.02.2020 11:13

No dobra pożartowaliśmy sobie, nikt nie powiedział że paszport kosztuje 140 PLN a drugi aż 280 PLN, nie obula się czekać

Poncki 21.02.2020 17:04

Neo, masz jakieś informacje dotyczące wizy do Syrii?

Neo 21.02.2020 19:08

Cytat:

Napisał Poncki (Post 669433)
Neo, masz jakieś informacje dotyczące wizy do Syrii?

Na pewno trzeba mieć to ogarnięte przez kogoś z Syrii, najlepiej przez jedno z biur turystycznych. Podobnie jak do Algierii na przykład. Koszt 60 euro, płacisz na granicy podając jakiś kod otrzymany z biura. Co ciekawe jeden gościu z Libanu napisał mi, że da się załatwić wizę na granicy libańsko-syryjskiej ale nie mogę nigdzie znaleźć potwierdzenia. No i pytanie czy to nie wyjdzie drożej. Wysłałem maile do ludzi w Syrii, czekam na odpowiedź.

Poncki 23.02.2020 15:36

Dzięki Neo!

Kolega jutro będzie w ambasadzie i jeśli czegoś się dowie, to dam znaka.

Poncki 24.02.2020 12:56

W ambasadzie dowiedziałem się tyle, że przychodzą same odmowy, a bezzwrotna kwota rozpatrzenia to 60E. Na temat możliwości zakupu wizy na granicy nic nie wiedzą.

W internetach piszą, że trzeba wykupić wycieczkę w syryjskim biurze lub zdobyć poświadczenie bezpieczeństwa (nie pamiętam jak dokładnie się to nazywa) koszt około 300 E, różnie piszą.
Do tego dochodzi 60 E za wizę na granicy (różne obywatelstwa, różne ceny).
I na koniec opłata wyjazdowa, ale symboliczna.

Najprostszym rozwiązaniem jest wycieczka z biurem podróży, ale wiadomo, że nie o to chodzi.
Biura twierdzą, że nie możesz poruszać się samodzielnie po Syrii, ale ktoś chyba słusznie napisał, że to raczej ściema. Od granicy do Damaszku jedziesz na własną rękę i dopiero tam Cię przejmują. Ponadto w sieci są relacje ludzi, którzy bez przeszkód jeździli korzystając z publicznego transportu (2019 i 2020).

Mirmil 24.02.2020 13:41

Cytat:

Napisał consigliero (Post 668068)

Jezlei masz np. pieczatke z Iranu, a chcesz jechac do Izraela, to mozna wymienic paszport.
Jezlei jest wazny jeszcze 5 lat, do odliczaja to od kosztow wydania nowego paszportu i za nowy trzeba zaplacic tylko polowe stawki.
Mialem kiedys, tak, ze w ciagu 3 lat zapelnilem prawie wszystkei strony w paszporcie, Zostalo mi ich moze z 3 zupelnie puste i kilka , na ktorych mialoem pi 1 -2 pieczatki. powiedzialem w urzedzie paszportowym, ze wymiebram sie do Afryki i nie mam miejsca na nowe wizy( a potrzebuje przynajmniej 7 wolonych kartek na wizy)
Bez problemu wyrobili mi nowy paszport, za ktory zaplacilem tylko 30% oplaty.
Wiec im szybciej sie wyrobi nowy paszport,jezlei w starym cos nie pasuje, tym bedzie taniej

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:33.