Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Umawianie i propozycje wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=71)
-   -   Kierunek Gruzja przez Bałkany - start koniec kwietnia (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=36697)

StrzeLuk 15.02.2020 18:41

Kierunek Gruzja przez Bałkany - start koniec kwietnia

Siema,

W tym roku z okazji nadmiaru wolnego czasu robię tripa. Chcę wyruszyć jak najwcześniej, żeby ominąć sezon i upały. Wydaje mi się że sensownie będzie koniec kwietnia.

Trasa przez Bałkany w kierunku Grecji. Potem Turcja i finalnie Gruzja. Powrót jeszcze nie ustalony ale skłaniam się ku Albanii i Rumunii.

Nie nastawiam się że ktoś dołączy bo to gruba wyprawa. Może jednak ktoś będzie chciał potowarzyszyć odcinkami.

Jadę sam i nie spiesząc się. Spanie ile się da po namiotem. Jazda po czarnym i szutrach. Ciężkiego terenu nie przewiduje bo jadę na ciężko no i nie umiem 😩

Jakieś porady, sugestie?

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Emek 15.02.2020 19:15

Pętlę zrób przez Rosję dla urozmaicenia zamiast tą samą drogą lecieć w obie strony. Warto też Armenię zaczepić.

magrafb 15.02.2020 19:23

Jak dla mnie za wcześnie, my w maju w Gruzji mieliśmy śniegu po pachy

StrzeLuk 15.02.2020 19:35

Rosję raczej odpuszczę bo nie chce mi się bawić w wizę. Armenia jak najbardziej. Szkoda tylko że nie można wjechać z Turcji 🤔

Emek 15.02.2020 19:44

Z wizą nie ma zabawy. Wysyłasz paszport i odbierasz kurierem, reszta online.

StrzeLuk 15.02.2020 21:21

Cytat:

Napisał magrafb (Post 668731)
Jak dla mnie za wcześnie, my w maju w Gruzji mieliśmy śniegu po pachy

Liczę że do Gruzji dojadę pod koniec maja. Zimy już nie to co kiedyś wiec powinno być dobrze. Jak będzie śnieg to najpierw objadę winnice w centrum Gruzji.

Emek 15.02.2020 22:27

W połowie czerwca ze 3 lata temu nie dało się dojechać do Omalo. Ciekawa wyprawa się zapowiada. Sam lecisz?

StrzeLuk 15.02.2020 23:17

Liczę na to że będzie ciekawa. Tak, sam. Teraz w Gruzji nie ma za dużo śniegu. Znajomi byli na nartach w Gudauri i narzekali że lipa straszna w tym roku. Nie będę się spieszył przez Bałkany. Tam jest dużo ciekawych miejsc. Turcja też fajna. Nie spieszy mi się.

Mirmil 16.02.2020 00:13

Cytat:

Napisał StrzeLuk (Post 668753)
Liczę na to że będzie ciekawa. Tak, sam. Teraz w Gruzji nie ma za dużo śniegu. Znajomi byli na nartach w Gudauri i narzekali że lipa straszna w tym roku. Nie będę się spieszył przez Bałkany. Tam jest dużo ciekawych miejsc. Turcja też fajna. Nie spieszy mi się.

W ostatnim tygodniu byly super opady i lekki paraliz. W gorach przez tydzirn metr swiezego sniegu. W kutaisi 50 cm, nawet w Batumi bylo sniegu po kolana.
Przelecz Abano zazwyczaj otwarta od polowy czerwca. Petla swanecka tydzien,dwa wczesniej.

wojtekk 16.02.2020 02:44

Obserwuj dane z Armenii. Kilka miesięcy temu było tam nieciekawie politycznie. Może już się wyprostowało. Ja odpuściłem wtedy i przestałem obserwować więc mogę mieć niekatualne dane. A jak już Armenia to warto zahaczyć o Azerbejdżan :)

StrzeLuk 16.02.2020 10:01

Cytat:

Napisał Mirmil (Post 668761)
W ostatnim tygodniu byly super opady i lekki paraliz. W gorach przez tydzirn metr swiezego sniegu. W kutaisi 50 cm, nawet w Batumi bylo sniegu po kolana.
Przelecz Abano zazwyczaj otwarta od polowy czerwca. Petla swanecka tydzien,dwa wczesniej.

Dzięki za info. Będę obserwował warunki i włóczył się po nizinach. Może w Grecji dłużej zabawie. Nigdy nie byłem

tyran 16.02.2020 10:49

Ile czasu przewidujesz na tą podróż?

StrzeLuk 16.02.2020 16:21

Myśle że w 2 miesiące powinien się wyrobić. Wliczając jakiś tydzień na plaży.

maciekrom 16.02.2020 23:52

Powiem więcej, ominąć Armenię i pojechać do Baku. Powrót faktycznie zrobiłbym przez Rosję. A start przesunąłbym na maj, jeżeli jest taka możliwość.

wojtekk 17.02.2020 01:27

Pewien czas temu sprawdzałem i Armenia była niestabilna. Odpuściłem. Zobacz , czy coś się nie zmieniło.

Mirmil 17.02.2020 02:57

Cytat:

Napisał wojtekk (Post 668870)
Pewien czas temu sprawdzałem i Armenia była niestabilna. Odpuściłem. Zobacz , czy coś się nie zmieniło.

A co bylo niestabilnego w Armeni?
Od 30 lat jest w stanie wojny z Azerbejdzanem. Pod linie frontu i do miasta Agdam warto podjechac, niezapomniane wrazenia. To w Gorskim Karabachu.
Gruzja jeszcze bardziej niestabilna sytuacje ma. 30% pod okupacja Rosyjska, granica non stop przesuwana. Porwania przy granicy. Ale bezpieczenstwo realne duzo wieksze niz w Polsce.

wojtekk 17.02.2020 10:00

Sytuacja polityczna chyba przy zmianie władzy . Nie chodziło o stan wojny. . Nasz MSZ odradzał wyjazd. Nie pamiętam już szczegółów.

Emek 17.02.2020 10:15

Nasz MSZ odradza wyjazdy niemal wszędzie na wschód. Nie dajmy się zwariować.
Cytat:

Bezpieczeństwo
Ministerstwo Spraw Zagranicznych odradza wszelkie podróże do republik Dagestanu, Czeczenii i Inguszetii na Kaukazie Północnym.

MSZ odradza podróże, które nie są konieczne:

do republik Karaczajo-Czerkiesji, Kabardo-Bałkarii i Osetii Północnej na Kaukazie Północnym;
do terenów (powiatów) bezpośrednio sąsiadujących z obwodami donieckim i ługańskim Ukrainy.
Podczas podróży do dużych miast Federacji Rosyjskiej, MSZ zaleca zachowanie szczególnej ostrożność.

Na pozostałym terytorium Federacji Rosyjskiej zalecamy zachowanie zwykłej ostrożności.

Na Kaukazie Północnym występuje wysoki poziom zagrożenia ze względu na niestabilną sytuację.

Na terenach sąsiadujących z obwodami donieckim i ługańskim Ukrainy obowiązuje zaostrzony reżim graniczny. Utrzymuje się tam wysoki poziom przestępczości kryminalnej.

W dużych miastach Federacji Rosyjskiej występuje zagrożenie zamachami terrorystycznymi.

wojtekk 17.02.2020 10:18

Tak ? A gdzie na wschód teraz odradza ??? Serio pytam , bo jak czytałem to jest zupełnie na odwrót. Z kilkoma wyjątkami wschód jest czysty. Zatem nie dajmy się zwariować teoriom spiskowym :)

Emek 17.02.2020 10:26

Powyżej ci przytoczyłem. To samo było latem jak my jechaliśmy, cudem udało się przeżyć :haha2:.
Powyższe dotyczy równiez Krymu, Kirgistanu (bo 4 lata temu był zamach na ambasadę Chin :dizzy:), rejonów Armenii, TJK.

wojtekk 17.02.2020 10:29

Emku - ja myślałem , że jak piszesz , iż MSZ odradza wyjazdy prawie wszędzie na wschód a wstawiasz , co wstawiasz to jest jakiś ciąg dalszy :) Twoje założenie , że wypisane rejony to cały wschód jest semantycznym nadużyciem :))

Emek 17.02.2020 10:51

Wojtku, może prościej. Żeby dostać się na wschód (na kołach) choćby do takiej Gruzji, która jest bardzo częstym kierunkiem wyprawowym przez Rosję to najprostsza droga wiedzie przez rejony, które MSZ zaleca omijać (wiem bo byłem i nie omijałem, w mojej ocenie jest bezpiecznie).
To samo dotyczy Armenii i Azerbejdżanu. Może ktoś z MSZ mnie oświeci jak się dostać na kołach do Gruzji przez Rosję nie jadąc przez Osetię? Oczywiście można jechać wkoło przez Turcję ale do Turcji też odradzacją jechać w rejony na granicy z Iranem i do Agri przy granicy z Armenią. Mój skrót myślowy opiera się właśnie na tym.

StrzeLuk 17.02.2020 15:46

Cytat:

Napisał maciekrom (Post 668859)
Powiem więcej, ominąć Armenię i pojechać do Baku. Powrót faktycznie zrobiłbym przez Rosję. A start przesunąłbym na maj, jeżeli jest taka możliwość.

Startu nie chcę przesuwać na później. Wolę wolniej jechać "DO" i więcej czasu spędzić na Bałkanach. Czas mam od początku kwietnia ale zanim ruszę to chce się trochę rozjeździć w okół komina no i na 18 kwietnia mam zaplanowany kurs jazdy off. Realnie będę ruszał przed majówką. Oczywiście wszystko zależy od pogody.

Franz 18.02.2020 09:06

Fajne rejony w Balkanach to góry, które w maju
tez wyglądają nieciekawie dla turysty motocyklowego.
Zimno i czesto jeszcze napotkasz śnieg

honda_honda 18.02.2020 10:39

Cytat:

Napisał Franz (Post 669015)
Fajne rejony w Balkanach to góry, które w maju
tez wyglądają nieciekawie dla turysty motocyklowego.
Zimno i czesto jeszcze napotkasz śnieg

Kilka lat temu byłem w Albani w połowie czerwca i choć drogi w górach były przejezdne to wielu miejscach leżał śnieg przy drodze na wysokość ponad 2 metry

StrzeLuk 24.02.2020 12:16

Właśnie dzisiaj wiedziałem filmik jakiegoś blogera, który tydzień temu wrócił z Gruzji. Jeździł terenówką po kraju. Śniegu jak na lekarstwo. Tak naprawdę śnieg leżał w okolicach klasztoru Cminda Sameba ale i tak nie było go dużo. Na drodze do klasztoru jedna 2m zaspa nawianego śniegu. Nie jest źle. Oczywiście może napadać jeszcze ale może i stopnieć. Może jestem optymistą, ale wydaje mi się że przy obecnych zmianach klimatycznych pod koniec maja będzie już ok.

wojtekk 24.02.2020 12:19

Znajomym nie wypalił wyjazd na narty. Śniegu brakło.

Franz 24.02.2020 13:09

1 Załącznik(ów)
Nie mieszkam wysoko w górach
600 mnpm. Na przestrzeni kilkudziesieciu lat
mogę tylko powiedzieć że po ciepłej zimie
bywała śnieżna wiosna . Od marca.. Nie ma reguł
skąd wiatr zawieje . W kazdym razie nie stawialbym na przypadek a pewność
A na Balkanach jestem co roku prawie od 20 laty

Edit. Pomijając coronawirusa mamy już kilka dni wiosny
a ostatni dzien marca..
Temperatura -5"C i śnieg
To to o czym pisakem wcześniej- niestabilnosc w kwietniu .

StrzeLuk 11.04.2020 11:29

No i wygląda na to, że dupa totalna w tym roku z jechania gdziekolwiek poza granicę kraju.

Paru znajomych umocowanych w różnego rodzaju ministerstwach donosi, że granicę otworzą 30 września... :mur: Co prawda nie interesuje mnie kiedy otworzą nasze granice tylko kiedy inne kraje się otworzą a to raczej będzie zsynchronizowane - napewno na terenie UE.

Tak więc plan z Gruzji na wiosnę zmienia się w Maroko na jesień... a w między czasie Tour de Pologne i może ten TET zrobić? :confused:

motomysz 11.04.2020 11:40

W tym roku, Tour de Pologne, będzie wyjątkowo obleganą imprezą. Jeden wielki nieoficjalny rajd!

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:51.