![]() |
Stukot silnika.
Witam. Jak w tytule - mam problem w mojej NAT.
Moto ma przejechane 38000km. Silnik generalnie pracuje bez zarzutu, ale ostatnio zacząłem słyszeć niepokojące stuki. Owe stuki pojawiają się przy 3700 obrotów a cichną w granicach 4200-4300. Dzieję się tak tylko w przypadku delikatnej jazdy,gdy przyspieszam dynamiczniej problem nie występuje. Dźwięk jest metaliczny (coś jak panewka), zarówno na ciepłym i zimnym silniku. Nie mogę stwierdzić dokładnie skąd pochodzi ten stukot gdyż słychać go tylko podczas jazdy, w czasie postoju na luzie próbowałem to zlokalizować ale wtedy jest cisza. Podsumowując- stuka tylko w danym zakresie obrotów i tylko gdy jadę stałą prędkością starając się nie dodawać i nie ujmować gazu.Mam wrażenie że wtedy silnik pracuje bez obciążenia a coś co ma luz (a nie powinno go mieć) zaczyna stukać. Na myśl o panewce mam stan przedzawałowy i pierwsze objawy wylewu , więc mam nadzieję że coś doradzicie. Z góry dziękuję. |
3.800 km czy 38.000, jak masz w profilowym opisie?
Moto jeszcze na gwarancji? Manual czy DCT? |
38.000.
Manual, moto sprowadzone w grudniu z belgii. Sorki za błąd zaraz poprawiam w profilu. |
Jakieś GoPro dałoby się przymocować w okolicy silnika i to nagrać?
|
Mogę spróbować przypiąć kamerę do gmola, ale czy będzie słychać??
|
Stuka czy rezonuje? U mnie w podanym zakresie obrotów rezonowało coś wewnątrz wydechu. Dokładnie tak jak opisujesz tylko przy średnich obrotach, jak dawałem w palnik to nie było tego zjawiska. Z tym że na 100% to nie były stuki.
|
Jak nie sprobuje to sie nie dowie :) Moze byc tez nagrane .. telefonem, tylko zeby nie odlecial.
Edit. I u mnie dokladnie taki sam efekt jak u Emka, na luzie cos tam sie delikatnie "tlucze" ale to rezonans bardziej, tym bardziej ze plyta dolozona, gmole itd. I nie sa to stuki. |
U mnie dość trudno było zidentyfikować skąd ten dźwięk pochodził. Dopiero jak puchę zdjąłem to wyszło że coś tam się poluzowało w środku.
|
A stukot słychać bardziej z prawej czy może z lewej strony?
|
Ewidentnie jest to stukot. Miałem już do czynienia z rezonowaniem w poprzednich motocyklach wiec to nie to.
|
Słychac podobnie po obu stronach.
|
A nie masz za luźnego łańcucha?
|
Sprawdź, czy masz dokręcone kolektory wydechowe do głowicy jak należy.
|
Cytat:
Kiedy był wymieniany zestaw? |
bardziej zwróć uwagę czy luz łańcucha jest taki sam przy obracaniu tylnym kołem.
Możliwe, że jest nierównomiernie zużyty i będzie falować, wtedy napinanie go nie ma sensu a jeżeli już to napinaj w najbardziej sztywnym miejscu. następnie sprawdź czy występuje to na każdym biegu w tym samym zakresie obrotów. |
Łańcuch jest w połowie naciągu ale nie wiem kiedy był wymieniany. Z tego co widzę to nie faluje. Naciągnięty chyba wedle sztuki-około 4 centy luzu pod wahaczem. Kolektory również dokręcone. Jeśli chodzi o biegi to na pewno słyszę to na 2 i 3 bo na 4 to już wiatr zagłusza, a na 1 nie sprawdziłem szczerze mówiąc.
|
Czasem zużyte łożysko z tylnego koła po napędzie może przenosić hałas na przód (kolega z tego powodu zrobił remont silnika aby po złożeniu znów usłyszeć stukot). Trochę za wcześnie na tyle łożysko, ale może sprawdź.
I najlepiej to wrzuć filmik |
Dodam jeszcze że te odgłosy dochodzą najbardziej z przestrzeni pomiędzy zbiornikiem a półkami, jak się wychylam na boki żeby posłuchać to trudno to wyłapać, ale jak tylko się wyprostuję to ten irytujący stukot wylatuje z jakby spod półek prosto pod kask i mam wrażenie że zaraz korba bokiem wyjdzie.!!
|
Traf chciał że trzy dni temu zmieniałem opony,więc sprawdziłem łożyska profilaktycznie i jest cacy.
Wojtekk a możesz podpowiedzieć co mam uwiecznić na filmie? Chodzi o dźwięk czy może jeszcze coś? |
Dźwięk na pewno. Ale też spróbuj pokazać skąd dźwięk.
Czy stukot nie pojawił się po zmianie opon ? |
Cytat:
W takim razie dam znać jak to ponagrywam,a tymczasem dziękuję Wam za pomoc. |
jakiś serwis robiłeś w międzyczasie (zawory) , coś było wymieniane (świece, płyn chłodzący, olej)
raczej jest b.mało prawdopodobne, że to panewka bo wówczas na zimnym silniku byłaby cisza a hałas wraz z obrotami byłby większy a nie znikał całkowicie jak piszesz. |
Cytat:
|
Znasz dokładnie historię tego motocykla?
Był po jakimś dzwonie? Jakie ma nieoryginalne dorzucone graty? Możliwe, żeby coś było niedokręcone? |
Panewki albo wał usłyszałbyś na postoju, na rozgrzanym piecu, pobaw się manetką naprzemiennie wciskając sprzęgło. To nie jest zabudowane v12 :-).
|
Cytat:
|
Poszukaj jakiś metalowych obejm, które możesz dokręcić. Musisz jednak poszukać śrubek i pokręcić :) jeżeli Moto zadbane to nie ma co tam dzwonić.
Jak był robiony serwis , to zobacz , czy coś nie zostało dokręcone. Pokombinuj , co się ostatnio działo, było zmieniane. |
Cytat:
|
Stetoskop?
|
Cytat:
Zaraz sprawdzę ile takie cudo kosztuje. Taki zwykły lekarski czy może lepiej jakiś specjalistyczny? |
Na portalu aukcyjnym w dziale motoryzacja kupisz stetoskop za 15 zł.
|
Ha..groszowa historia, zamówione, będzie badanko...
|
Cytat:
|
jak chcesz go osłuchiwać stetoskopem podczas jazdy.... raczej niewykonalne
pozostaje Ci jakaś hamownia wtedy na spokojnie bez ryzyka dla siebie można wszystko osłuchać |
Byla mowa o postawieniu na stolek. Swoją drogą musialoby ciekawie wygladac takie badanie podczas jazdy:D
|
Ha Ha! Polak potrafi! Umocuję stetoskop na kiju od szczoty i będę go w czasie jazdy wtykał gdzie się da z pominięciem szprych... A tak serio to mam stołek do enduro i mocne belki pod dachem więc jakoś się uda, wystarczy trochę pokombinować.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Witam ponownie.
Panowie udało mi się nagrać to stukanie. Osłuchiwanie stetoskopem niewiele dało. Wczoraj zrobiłem parę kilometrów i spostrzeżenia są takie- -na zimnym silniku cisza, dopiero po rozgrzaniu zaczyna stukać. -stuka na każdym biegu od 4000 obrotów, im wyższe obroty tym głośniej, już nie wycisza się tak jak to było wcześniej. Dodaję linka żebyście mogli posłuchać. https://megawrzuta.pl/download/78885...0a4430fb4.html |
Cytat:
Jeżeli na zimo jest cisza to dobrze nie wróży, możesz na gorącym silniku zlać olej i zrobić test magnesem oraz wizualnie, duże luzy na korbach możesz zweryfikować wykręcając świece i obracając wałem mijasz GMP (góry martwy punkt) aż tłok będzie szedł do dołu zatrzymujesz wał w tej pozycji i próbujesz czymś nacisnąć na tłok, jeżeli wpadnie/stuknie to panewka korbowodowa (najlepiej do tego testu gdy silnik jest ciepły). nie obraź się w najlepszym przypadku silnik chodzi prawidłowo a Ty musisz zmienić kask. kiedyś walczyłem z dźwiękami swojego silnika posłuchaj jak dzwoni: wydaje się, że coś je..bnie niedługo a problemem nie był silnik a przytkany kanalik w przepustnicy i jeden cylinder pracował na b.ubogiej mieszance co w konsekwencji dawało dźwięki z klawiatury i dzwonienie zaworu. mam nadzieję, że u Ciebie to też będzie jakaś pierdoła... |
Cytat:
Jeszcze raz DZIĘKI! |
Cytat:
w mojej CRF gdy silnik nagrzany jest do wentylatora w okolicy pokrywy zaworowej słychać coś rodzaju głuchego stukania, dobrze słyszalne gdy przyłożysz stetoskop do pokrywy zaworów od strony przepustnic. Normalnie z pozycji kierowcy nic nie słychać. Zawory w normie zrobiłem tak już 30.000 i nic się nie zmienia.. może przy następnej wymianie oleju przejdę na 5W40 tak z ciekawości czy będzie jakaś różnica. |
Cytat:
|
jeździłem 15lat inną słuszną marką tam zawsze coś było słychać z silnika taki urok... w końcu kupiłem porządny szczękowy kask z dobrym wyciszeniem i było miód malina...
|
Ja siedziałem przy mojej ze stetoskopem 1,5 godziny i nic nie słyszałem.
Myślę że Ci którzy nie słyszą lub nie zwracają uwagi na różne stukoty itp. mają znacznie łatwiej bo w naszym przypadku jak już jakiś dźwięk wpadnie do głowy to pozamiatane... |
Cytat:
Ja też miałem do czynienia z inną marką i faktycznie pewne odgłosy należało olać, ale oczywiście zanim się z tym pogodziłem były(jak zwykle) poszukiwania przyczyn. Osobiście uważam że honda zawsze miała najbardziej aksamitną pracę ale w tym przypadku chyba jest inaczej. Ktoś mi powiedział że silniki nowej generacji nie będą już tak pięknie pracowały jak te z przed kilkunastu lat. Może coś w tym jest? |
Sprawdź napinacz łańcucha rozrządu. Kumplowi podobnie cykało w ATAS, serwis hondy mówił "wszystko OK, jeździć obserwować" i napinacz skończył żywot w Albanii przy 23kkm.
|
Cytat:
|
Jak się mógł skończyć napinacz przy takim nalocie? Przeca to proste jak cep. Co tam mogło paść?
|
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:50. |