Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Umawianie i propozycje wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=71)
-   -   Wyjazd na Południe Europy 25.07- 9.08.2020 (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=37437)

Komar 30.05.2020 19:29

Wyjazd na Południe Europy 25.07- 9.08.2020

Witajcie.
Z uwagi na to, że panuje histeria koronawirusa i nie wiadomo, jakie kraje będą otwarte, planuję luźno wyjazd na południe Europy wraz z plecaczkiem.
Na dzień dzisiejszy może będą otwarte granice do Czech, Węgry, Słowenia.. Jeśli otworzą inne południowe kraje to można przekalibrować wyjazd i dostosować do preferencji. Jesteśmy otwarci na inne kraje. Wszystko do ustalenia.
Nie chciałbym jechać do Niemiec, Francji, Anglii z uwagi na tłok i mnóstwo ludzi.

- Czas trwania: 2 tygodnie w okresie: 25.07- 9.08.
- Jazda ~ 400km dziennie (w zależności od terenu, gdyż np. w górach zasięg spada, a na przelocie wzrasta)
- Prędkość przelotowa poza autostradami 80-90km/h
- Spanie na ciekawych i ładnych kempingach, a jak deszcz zmoczy to można wykupić jakiś pokój na przesuszenie. Czasami można rozbić się na niewielkiej i fajnie wyglądającej stacji benzynowej
- Drogi: kręte górskie i ładne widokowo, ciekawie wyglądające na mapie bądź polecane przez innych
- Śniadania i kolacje przygotowywane samemu na kuchence benzynowej. Można też czasami udać się na obiad/ kolację do lokalnej knajpy i napić się piwa.
- Wieczorem wino/ piwo/ ognisko
- Planowanie trasy dzień wcześniej, choć wszystko winno być na spokojnie, luźno i wesoło. Przed samym wyjazdem można zaplanować kilka fajnych miejsc do zobaczenia i je zaliczać.
- nie lubię zwiedzać dużych i zatłoczonych miast, preferowane również niewielkie miasteczka i ciekawe miejsca
- jazda na luzie, wesoło i bez spinania się
- 2-4 motocykle
- nasz wiek ~35
- wyjazd z kempingu/ noclegu o 8:00- 8:30
- nie umiem jeździć w ciężkim terenie z pasażerem, więc nie chciałbym tłuc dużych odcinków dziennych, choć jakaś dojazdówka do fajnego miejsca mile widziana. Wszystko do dogadania. Doświadczenie w jeździe po asfaltach i na długich dystansach mamy bardzo duże, więc nie ma obawy, że będziemy kotwicą.
- Nie jesteśmy konfliktowi, tylko cenimy fajną zabawę.

Jeśli ktoś ma ochotę na wyjazd na południe Europy w podanym wyżej terminie to dawajcie znać.

Pozdrawiam, Komar

majesticMr 11.07.2020 22:54

moze byc to fajne,do przemyslenia

Komar 14.07.2020 21:22

Na razie południe zamknięte więc kierunek będzie pewnie inny. Wszystko do dogadania

CzarnyCzarownik 15.07.2020 00:13

Z południa tylko Bośnia jest zamknięta. Chorwacja/Serbia/Czarnogóra/Albania jest ok.

Szukaj w google nazwy kraju gdzie chcesz jechać i dopisz do tego MSZ. Przykładowo "Albania MSZ", wynik -> https://www.gov.pl/web/dyplomacja/albania i masz tam napisane:

"Obecnie Albania nie wymaga szczególnego zezwolenia na wjazd i pobyt, nie ma obowiązkowej kwarantanny, nie trzeba także przedstawiać przy wjeździe negatywnego wyniku testu na COVID-19. Wznowiono międzynarodowy ruch lotniczy."

Franz 15.07.2020 10:36

Nie masz racji
Od poniedziałku pozamykane jadąc przez slowacje czy czechy przechodzisz kwarantanne , albo chyba Polaka nawet nie wpuszcza
To znaczy te kraje zamknely sie znów na Balkany
Albania czy inny kraj moze być otwarty
ale warto sprawdzić tranzyt

chrusja 15.07.2020 12:03

Ponieważ zaczynam zastanawiać się nad Alpami szukam informacji również tutaj. https://www.gov.pl/web/dyplomacja/austria . Czy te informacje są w pełni pewne i aktualne?

Jac 15.07.2020 12:05

Cytat:

Napisał Franz (Post 689374)
Nie masz racji
Od poniedziałku pozamykane jadąc przez slowacje czy czechy przechodzisz kwarantanne , albo chyba Polaka nawet nie wpuszcza

A możesz podać źródło informacji poproszę. Bo coś nie bardzo rozumiem co napisałeś.

Franz 15.07.2020 14:25

Źródło informacji to moi Czescy koledzy z którymi
mialem jechać w sobotę na Bałkany
No i jedziemy w końcu w kierunku północno wschodniej Polski.
Nie wiem czego nie zrozumiałeś
Czechy i Słowacja zamykają ponownie granice od południa.
Ponoć Austria też.

Cynciu 15.07.2020 14:44

Cytat:

Napisał Franz (Post 689374)
Nie masz racji

Ze strony MSZ:
Informujemy, że zgodnie decyzją władz słowackich od godziny 6.00 w dniu 20 czerwca 2020 roku zniesione zostały dotychczasowe obostrzenie w ruchu osobowym z terytorium Polski. Polska została dodana do listy państw, które zostały uznane za bezpieczne pod względem zagrożenia epidemicznego koronawirusem. Możliwy będzie zarówno tranzyt w kierunku Polski jak i z Polski do innych krajów UE (Austria, Czechy, Węgry). Zniesione zostają obostrzenia w zakresie swobodnego przemieszczania się z Polski przez terytorium Słowacji w celach służbowych, zawodowych, turystycznych, odwiedzin i innych.

Też się wybieram i puki co nie zmieniam planów.

Franz 15.07.2020 14:54

[QUOTE=Cynciu;689412]Ze strony MSZ:
Informujemy, że zgodnie decyzją władz słowackich od godziny 6.00 w dniu 20 czerwca 2020 roku zniesione zostały dotychczasowe obostrzenie w ruchu osobowym z terytorium Polski. Polska została dodana do listy państw, które zostały uznane za bezpieczne pod wzglę....

Cynciu teraz mam już połowę lipca
Ta wiadomość z ubieglego tygodnia
Zajrzyj nie na strone polskiego MSZ
a czeskiego. Do Czech mozemy jechać póki
co .Dalej też- tylko o ile mój czeski kolega wjedzie do swojego kraju jadąc od poludnia to bedzie musiał
przejść kwarantanne. Mnie nawet nie wpuszcza
Od siebie dla Ciebie życzę miłej podróży bez komplikacji

kristoch 15.07.2020 15:11

Nie negując powyższego - w niedzielę 12/07 kręciłem wzdłuż granicy niemieckiej i czeskiej. Na przejściach obok Świeradowa i Bogatyni nie było żywej duszy, przejazd swobodny i sporo wszystkich rejestracji po każdej stronie. Ale to było w niedzielę ok 18. To samo u Niemców.

Franz 15.07.2020 15:24

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał kristoch (Post 689417)
Nie negując powyższego - w niedzielę 12/07 kręciłem wzdłuż granicy niemieckiej i czeskiej. Na przejściach obok Świeradowa i Bogatyni nie było żywej duszy, przejazd swobodny i sporo wszystkich rejestracji po każdej stronie. Ale to było w niedzielę ok 18. To samo u Niemców.

Jak bedzie zadyma od Świeradówa to dam znać
Pozdrowienia ze Swieradowa 👌

Też się kręciłem tylko na lekkim

Cynciu 15.07.2020 16:07

Cytat:

Napisał Franz (Post 689415)
Cynciu teraz mam już połowę lipca
Ta wiadomość z ubieglego tygodnia
Zajrzyj nie na strone polskiego MSZ
a czeskiego. Do Czech mozemy jechać póki
co .Dalej też- tylko o ile mój czeski kolega wjedzie do swojego kraju jadąc od poludnia to bedzie musiał
przejść kwarantanne. Mnie nawet nie wpuszcza
Od siebie dla Ciebie życzę miłej podróży bez komplikacji

Ruszam z początkiem sierpnia. (Przynajmniej taki mam plan.)
Będę śledził wątek, wdzięcznym będąc za wszelkie informacje. ;)

chankrymski 15.07.2020 18:24

Na czym się wybierasz Komar? Pytam z ciekawości;)

Futrzak 15.07.2020 20:24

Nie za bardzo kumam co piszesz Franz?
Od niedzieli zapierdzielam po Alpach Wloskich i Austriackich, tu poza maseczkami w sklepie nawet nie widać objaw Covid 19 do kompletu nikogo na granicach nie ma , nikt nie sprawdza, nie zatrzymuje, czy bada temperatury, leciałem od Gorzyczek na Wiedeń potem dalej i jestem delikatnie zszokowany o czym piszesz

Cezarus 15.07.2020 20:30

Ja z Felixem jedziemy w piątek 17.07 przez Słowację , Węgry , Serbię do Czarnogóry, Albani i Kosowa ....damy znać jak jest , ale na chwilę obecną bez jakichkolwiek problemów.

Franz 15.07.2020 21:04

Cytat:

Napisał Futrzak (Post 689439)
Nie za bardzo kumam co piszesz Franz?
Od niedzieli zapierdzielam po Alpach Wloskich i Austriackich, tu poza maseczkami w sklepie nawet nie widać objaw Covid 19 do kompletu nikogo na granicach nie ma , nikt nie sprawdza, nie zatrzymuje, czy bada temperatury, leciałem od Gorzyczek na Wiedeń potem dalej i jestem delikatnie zszokowany o czym piszesz

Futrzak . Teraz ja Cie nie rozumiem
Wyraźnie przecież napisalem ze chodzi o Czechy
I Austra od poludnia .
Pozatym moze tylko plotke w telewizji puscili.

Zobaczymy co będzie w przyszły poniedziałek
Powtarzam tylko co uslyszlalem

Cezarus 15.07.2020 21:40

Franz to nie plaotka , ale nie dotyczy tranzytu.

Komar 23.07.2020 10:31

Jadę przez Czechy, o ile nie będzie problemu, potem Austria, Słowenia- Szwajcaria i Francja.
Na bieżąco będziemy patrzyć co jest zamknięte. Ruszamy w łikend. Jeśli ktoś jest chętny to zapraszamy.

Chanu, jedziemy motocyklem, mieliśmy jechać autem ale zdecydowaliśmy się na motocykl

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:51.