![]() |
Olejarka od majfrendów
Zakupiłem podróbe (?) olejarki Cobra.
Oprócz czasu oczekiwania (3miechy) z powodu virusa nie widzę innych negatywów. To samo z napisem Cobra kosztuje jakieś 100e, u miłych panów z Chin 25 z przesyłką.. W prostocie siła, montaż to pół godziny, jakość pierwsza klasa i działa jak trzeba. Bez żadnych podpięć do podciśnień, bez baterii, sam masz pełna kontrolę. Ja jestem zadowolony. Jedynie przez to że zębatka ma osłonę, nie dało się w idealnym miejscu zamontować końcówki rurki, powinna być kilka cm bliżej środka.. Ale to szczegół.. https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...b49535dfa4.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...c64a4a74de.jpg Wysłane z mojego LYA-L09 przy użyciu Tapatalka |
U mnie zaczęła ciec po dniu od zamontowania. Do wymiany jest oring ewentualnie gdyby ci się zdarzyło.
|
Daj jakiegoś linka skąd kupiłeś ...
|
Też zakupiłem w tym roku, ale doszła dużo szybciej. :D
W trampku ciężko zamontować na dołączonym do zestawu uchwycie, dlatego trzeba troszkę pokombinować. Co jakiś czas widzę kropkę oleju na podłodze tak jakby podciśnienie nie trzymało, ale da się z tym żyć. Zamawiałem z tego linka: https://pl.aliexpress.com/item/32953...22525c0fRbCVwX |
Cytat:
Kupiłem z tego samego linka co Matey. |
nie tylko ring ale też na dole, mocowanie przewodu trzeba wykręcić i uszczelnić, ja to zrobiłem sylikonem do głowic bo akurat miałem pod ręką. Jak na razie nie cieknie i działa jak Cobrra :)
|
Przy okazji zapytam, skracaliście przewód olejowy czy wleciał w całości?
|
Obciąłem jakieś 20cm..
|
Lata używałem olejarek matjasa i byłem zadowolony. Teraz widziałem takie PPMD sterowane z koła i czujnika temp i wilgotności - fajna opcja ale dość skomplikowana.
Na czym polega geniusz i prostota tej olejarki? To zbiorniczek i rurka? Jeśli tak to co po zgaszeniu moto? Trzeba coś zakręcać? Pozdrawiam Zimny |
To jest coś w stylu strzykawki. Olej leci jak wciskasz tłoczek (krecisz dekielkiem - wypychasz olej). Jak tego nie ruszasz to olej sam nie wypłynie bo pudełko jest szczelne, średnice rurek są małe i nie zassa powietrza w żaden sposób.
Problem jest tylko jak oring się uszkodzi, jakiś syf na niego wpadnie, nie dokręcisz do końca - wtedy układ nie jest szczelny i wykapie cały olej. Jak za 100zł to bomba, siedzi ta olejarka w XR i DR, jest spoko. Sent from my SM-J600FN using Tapatalk |
Tzn. Trzeba w czasie jazdy go wciskać lub nim kręcić? Jeśli tak, to średnio super. Na pewno tak nie jest, więc trochę większymi literami poproszę.
|
Jak wolno jedziesz to obracasz zakretkę o 1/4 do 1/2 obrotu. Robisz to jak jedziesz wolno, im szybciej jedziesz to więcej oleju rozbryzga na około niż nasmaruje :D
Zakrętka jest spora, jest radełkowana. Bez problemu kręcisz nią w rękawicy. Sent from my SM-J600FN using Tapatalk |
Jest od majfrenduf ;) czego oczekujesz Jac?
|
Cytat:
Mi się koncepcja podoba. Co za problem obrócić 1/4 obrotu podczas jazdy... |
Zaden problem. Wszystko jest lepsze od sprayu.
M |
A ja kiedyś na eNCeku miałem Loobman-a.
http://www.loobman.co.uk/ Nic prostszego, tańszego od podróbki od Majfrendów i do tego działającego jeszcze nie wymyślono. Ja polecam. Jak bedą chętni to w opcji "zamawiasz 6 dostajesz 10" jednostkowa cena (z przesyłką z UK) to ciutkę ponad 13 funtów czyli 65zł. |
Ok, już kumam. A to tak co jaki czas trzeba przekręcać to wieczko/nakrętkę?
Pozdrawiam Zimny |
Cytat:
|
W instrukcji jest napisane co 150-350km obrócić wieczkiem o 90 stopni, podczas deszczu o 180. Ja kręce co 80-100km i łańcuch jest nasmarowany a nigdzie nie chlapie. W garażu czasem kapnie na posadzkę, może to dlatego, że nie skracałem przewodu, który jest dosyć długi?
Jak na razie sprawuje się dosyć dobrze. Szukałem prostego urządzenia, bez ingerencji w elektrykę, podciśnienia i to raczej zaspokoi moje potrzeby. Producent określił trwałość urządzenia na 5000km, więc nawet te 70zł na rok to śmieszny wydatek. |
Cytat:
Kolega chyba źle zinterpretował instrukcję;) Trwałość urządzenia jest większa... Olej dolewa się (zależnie od ilości kręcenia) nawet co 5000 km. |
Ot to to.. jak nalejesz oleju to starcza średnio na 5000km, ja już biorę poprawkę i nie ch będzie tylko połowa z tego.. i tak dobrze..
|
Możliwe, jeśli "trwałość" po chińsku oznacza pojemność to się zgadza. :D
Raczej nie nastawiam się na to, że to urządzenie na kilka lat. Zasobnik ma 30ml pojemności, mi to wystarczyło na jakieś 700km. |
Jak by ktoś zamawiał to "urządzenie bezprzewodowe" to z chęcią się dołożę do kosztów przesyłki , nie mam konta na ali. Niech leży w garażu i czeka na swoją kolej. Do zimy może przypłynie a przez zimę się zamontuje.
|
Na ali jest przesyłka zazwyczaj za darmo :D
Sent from my SM-J600FN using Tapatalk |
tą kręcenie to o d...ę rozbić jest.
Od kiedy mam Xsystem jest idealnie, tylko od czasu doczasu sprawdzić czy całkiem z pojemnika nie ubyło |
Fajnie, tyle że Xsystem to jest jakieś 200euro, ta udawana Cobra 20euro. Za taką różnicę już raz na 300 km przekręcę to pokrętło.. Miałem Vsystem w Dlu1000 i Tracerze 900, więcej nie chcę.. Pół moto rozebrać żeby się w podciśnienie wpiąć..
|
Cytat:
za 20 euro i o-ringi padają, to szkoda zachodu |
Odbijając piłeczkę, paczka Oringów 5euro, choćby co 1000 km se zmienię, nadal różnica powalająca.. Szkoda kasy scottoilera.. Wszystko kwestia indywidualnego podejścia do sprawy..
|
Jeśli dobrze rozumiem, to należy raz wymienić oring na taki dobrej jakości, czy się mylę? Jeśli wymiana oringu jest tak straszna, można kupić oryginalna cobre, nadal będzie 2 razy taniej niż xsystem.
Xsystem do turystycznej jazdy może fajna sprawa, dla mnie to przerost formy, za duże pieniądze. |
Ja na oryginale Cobry zrobiłem 30 tys i nic innego nie chce.
|
Smarujcie te oringi smarem silikonowym to będą na zawsze.
|
Oringi puszczały jak zaczęli produkować podróbę cobry, teraz jakościowo jest nieco lepiej.
Sprawdzałem oringi i zaworek przed montażem, i nic się nie rozleciało w palcach. Jednak trzeba pamiętać, że to chinol za parę złotych, więc nie ma porównania do oryginału. |
Bo te cobry to w Stanach albo w Szwajcarii produkowane, nie?.. Tak jak mówię, wszystko kwestia indywidualnego podejścia..
|
Jak ktoś chce to pneumatyczna szybkozłączka na aledrogo jest za 1.5 albo 2zł. Gwint M5 uszczelniony oringiem, a samo złacze pod przewód 4mm dla mnie lepsze jak w chinolu. Nic więcej do szczęścia nie trzeba.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...c3104a1738.jpg Sent from my SM-J600FN using Tapatalk |
Zakupiłem właśnie z linka Mateya. Pobrało z konta 66 PLN. Darmowa wysyłka. Takie tanie gadżety lubię :). Dzięki za podpowiedź.
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Chętnie odkupię od kogoś kto posiada olejarkę Matjasową, jeśli komuś się znudziła i chce doświadczeń z towarami z alixpressu :)
|
Aże mi płaczki stanęli w oczach!
|
Olejarka Matjasowa to ta z linku na 1 stronie czy jeszcze jakaś inna?
|
Czegoś tu nie rozumiem z tą olejarką od majfrendów wytłumaczcie mi proszę.
Odkręcamy o np. 180 st. i tak jeździmy aż braknie oleju? Czy odkręcamy dalej wraz z przebiegiem ilością kilometrów ? |
Cytat:
|
Odkręcamy wraz z przebiegiem. To działa trochę jak strzykawka - jak skręcasz to wycislasz olej bo komora olejowa się skurcza.
Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk |
Cytat:
Teraz wiem o co chodzi z tą olejarką. Kupuję za tą kase nic bardziej skomplikowanego mi nie potrzeba.:at: Czyli tak dokręcamy o 180st. i kapie olej przez około 3 minuty i żeby następnem razem nasmarować łańcuch znów dokręcamy aby wycisnąć olej :) Proste ale skuteczne :D |
Proste, skuteczne i drogie bo oryginalna "Cobra Nemo 2" kosztuje 450-550zł :D
Ten chinol może wymagać poprawek: 1) wymienić przyłącze przewodu na lepsze pneumatyczne, 2) ewentualna wymiana oringów. O ile pamiętam u mnie w jednej olejarce z 2 był przyciety oring. Przez to nie była szczelna komora i grawitacyjnie wyciekała cała zawartość zbiorniczka. Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk |
Teraz scottoiler nowy, mały wyszedł za 400 można mieć bez problemu.
Scottoiler V-System Micro (35ml) Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka |
Tak w ogóle to trzeba kopnąć matjasa w zad i niech zamiast siedzieć na forum wróci do montażu olejarek. Miałem dwie lub trzy i innych nie chciałem :)
Teraz tymczasowo nie mam łańcucha w motorku więc olejarka niepotrzebna. Ale kiedyś jeszcze coś dokupię może :) |
Zimny - próbowałem, prośbą i groźbą (zagroziłem, że mu będę swoje nagie zdjęcia wysyłał) ale nic nie zdziałałem.
Choć też bym przytulił i to trzy sztuki. |
możecie mi wierzyć lub nie ale mam wiele takich sygnałów od starych klientów...
problem, że w sezonie nie mam w co rąk włożyć a zimą nie mam z czego żyć. dlatego podjąłem diecezję aby skończyć z tym biznesem. to nie była prosta diecezja. |
Matjasie jesteś ekspertem od olejarek to może doradzisz albo powiesz coś, co nie wpada od razu do głowy.
Jak oceniasz konstrukcję scottoiler (z zaworkiem podciśnieniowym) a olejarkę osco (z taką pompką do ręcznego pompowania). Coś według Ciebie jest lepsze/gorsze? Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:50. |