![]() |
Lata ktoś w kasku jet po mieście?
Tak mnie naszło na lato kupić sobie jakiegoś Jet'a na latanie po mieście. Noszę okulary i jak lecę załatwić kilka spraw na mieście to wkurza mnie te ciągle zabawy z okularami i ta procedura.
Macie jakieś doświadczenia z takimi kaskami? Aaa mnie nachodzi na taką wersję Adwenczer czyli coś z daszkiem i blendą. Wiem, wiem, dual czy szczękowiec bezpieczniejszy. Mam Nexx Xd.1, nie lubię szczękowców. |
Z latania w Jecie wyleczył całą naszą rodzinę szlif żony.
Kask uderzony i starty TYLKO na wysokości szczęki. Dzięki niemu ostało się na paru siniakach. Jakby jechała w Jecie (którego też ma) przez jakiś czas jadłaby przez rurkę. Nie polecam. |
Jest to jakiś argument w dyskusji.
|
A ja i za miastem jeżdżę w jecie.
Dojebiesz to i szczeka nie pomoże. |
Cytat:
Zakładasz okulary ala stallone/kobra i wyglądasz jak policjant/terminator |
Myślałem o takim
https://www.24mx.pl/_pid-PM-4823001?...RoCDOcQAvD_BwE |
Cytat:
|
Jak jest totalna lampa do wbijam kask trialowy. Nie ma nic bardziej cool.
A na miasto mam skuter 1200cm3 |
1 Załącznik(ów)
Trial to trochę chyba jednak za letko na łeb na normalnym moto...
Polecam ten kask. Mam i jestem zadowolony i jest fajny na miasto i poza nim. Nolan N44 Blenda, szczeka, jet, daszek, pinlock. Po schubrawcu C3 kark odpoczywa. Przepraszam ze musicie kręcić monitorem :/ |
Kask ma homologację.... więc?
Jak we wszystkim, nic nie zastąpi zdrowego rozsądku z odrobiną umiaru. Zdrowia |
Ja często jeżdżę w Nolanie z wypinaną szczęką. Po mieście praktycznie zawsze szczęka leży w kufrze. Liczę się z ryzykiem, ale tak mi jest po prostu wygodniej. W głowę chłodniej, pole widzenia szersze. Są plusy i minusy.
Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
https://www.motostorm.it/images/prod...pes_bianco.jpg |
Ten jest super bo można mieć daszek i szybę. Niestety u mnie albo albo. $$$
|
Ten Nolan jest kozacki, ale jako pierwszy kask, a nie drugi do miasta, bo ponad 1200 złotych, dla mnie akurat to dużo.
Właśnie myślałem też o tym N40.5 GT, ale wpadł mi w oko bardziej ten trialowy O'neal i jest też hiszpański MT TRIAL, ale marki kompletnie nie znam, choć wygląda na coś ala Ls2. |
Tak, mam tego właśnie Nolana.
Ja używam jako kasku drugiego. Niestety jestem zboczony Schuberthem E1 i to jego wybieram na dalsze wyjazdy. Na plus E1: jakośc wykonania, nic nie trzeszczy, cisza. Nolan duuuużo głośniejszy, trochę trzeszczy (bez dramatu), mniej przyjemne w dotyku materiały wewnątrz. Ale ogólnie jest naprawdę ok. Jak ktoś nie musi mieć mega cicho to kask rewelacyjnie uniwersalny jest. |
tak. Kiedys kupilłem do cafiaka i latam w nim po mieście na cafiaku, Tuono i Afryce. Dla mnie OK.
|
Ja używam szczękowca jako Jeta chociaż nie powinno sie.
W korku i jakieś turlanie się załatwianie spraw w urzędach itp tylko podnoszę szczękę a jak prędkość wzrasta to szczęka siup w dół. |
Tak, w Nolanie ale skuterem.
|
Cytat:
|
Ma imho
|
Cytat:
|
na mieście na małe prędkości używam SMK Hybryd https://allegro.pl/oferta/kask-szcze...z-m-8400095907
Zaskakująco jak wiele oferuje ten kask za tak małe pieniądze- pinlock, blenda, ściągana szczęka. Materiał to plastik, więc nie wiem jak z bezpieczeństwem, przy wyższych prędkościach daszek wydaje świst, ale na miasto i lekkiego powolnego offa wydaje się ok. Jakość wykonania też zaskakująco dobra, wnętrze lepiej wykończone niż nolan N40, którego mój zakup oceniam jako porażkę. SMK dostępny jest w Intermotors. |
Używam od lat Nolan N44 z wpinaną szczęką, mam już drugi, pierwszy ukradli mi zimą z garażu, żona używa starszy N43. Polecam
|
A ja na mieście po prostu otwieram szybę i jeżdżę na samej blendzie. W xd1 jest jasna blenda więc widać dobrze nawet jak słoneczka nie ma. I czuję się lepiej ze szczeną😉
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:50. |