Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Umawianie i propozycje wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=71)
-   -   Białoruś lub Ukraina 17-24.07 (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=37695)

dziadekmaciek 07.07.2020 18:55

Białoruś lub Ukraina 17-24.07

Wpadło mi parę dni wolnego w terminie jak w tytule. Jako, że do BY, UA i z powrotem można obecnie podróżować bez kwarantanny, właśnie ten kierunek mi się marzy - zwłaszcza Białoruś. Bardzo wstępnie to chciałbym zacząć od okolic Augustowa, a na Białorusi poszwendać się w okolicach Kanału Augustowskiego, Niemna, Puszczy Białowieskiej, może Grodno, Brześć. Generalnie niespieszne zwiedzanie / poznanie tamtejszej kultury i kuchni, drogami asfaltowymi i lekkimi szutrami.
Do realizacji tego celu poszukuję kompana lub dwóch, coby raźniej było. Ewentualnie mógłbym się w tym terminie podczepić pod jakąś eskapadę na wschód...

JarekO 07.07.2020 21:05

Kuchni na Białorusi powiadasz. W Pruzanach polecam kiełbasę na gorąco.

teddy-boy 07.07.2020 21:27

Potwierdzam. Koniecznie w Pruzanach restauracja kolo komitetu centralnego. Znajdziesz na 100% bo to tuż obok wielkiego pomnika Lenina. Wpisz na listę.

tyran 08.07.2020 00:05

Napisz coś więcej. Jaki styl podróżowania preferujesz, bo nie wiemy czy jesteś łowcą niewygód, czy poszukiwaczem komfortu. Ile dziennie w siodle itp.

dziadekmaciek 08.07.2020 08:30

Spanie jak najbardziej namioty, co kilka dni może być jakaś agroturystyka. Co do jazdy to dojazd i powrót na raz (z wielkopolski ok 550 km), na miejscu ok. 200 do max 300, zależy od ilości atrakcji i jakości dróg. Nie chcę jechać żeby nabijać na siłę kilometry, ale żeby coś zobaczyć i poczuć tamtejszy klimat.

calgon 08.07.2020 10:13

A czytał jakikolwiek wątek z forum w tym temacie?

dziadekmaciek 08.07.2020 11:19

Cytat:

Napisał calgon (Post 688617)
A czytał jakikolwiek wątek z forum w tym temacie?

Czytał, i to nie jeden. Do czego zmierzasz?

white 09.07.2020 12:29

Gdybyś chciał zrobić wizę na BY to zapraszam na priv, mam po sąsiedzku konsulat Białoruski.

calgon 09.07.2020 13:39

Cytat:

Napisał dziadekmaciek (Post 688623)
Czytał, i to nie jeden. Do czego zmierzasz?

Nic konkretnego,ale jak czytał to bedzie pomocne.
I koniecznie napisz dwa słowa,gdzie był i co robił!
:at:

dziadekmaciek 09.07.2020 17:39

Cytat:

Napisał calgon (Post 688750)
I koniecznie napisz dwa słowa,gdzie był i co robił!
:at:

Skoroś taki ciekawy, to koniecznie napiszę:D
NAT mam od ubiegłego sezonu, do tej pory zrobiłem nią ok. 14,5 tys km. Kupiona jeszcze na fabrycznych oponach, po wymianie na Pireli Scorpion Rally STR zacząłem nieśmiało zjeżdżać z asfaltu. We wrześniu ub. roku przeżyłem 2 tygodnie w Armenii, gdzie miałem okazję podpatrzeć bardziej doświadczonych w jeździe po bezdrożach. Po powrocie zachciało mi się więcej wrażeń pozaasfaltowych, więc do garażu zaprosiłem 690, coby na lżejszym sprzęcie potrenować.
Obecnie na NAT są kostki TKC80 przód i Anakee Wild tył. Cały czas się uczę, ale te opony to kolejny krok w przód (chyba że tylko w mojej głowie) do jeździe w terenie.
Nie interesuje mnie ciężki teren jeśli chodzi o Afrę, ale polne drogi, szutry i niezbyt głębokie piachy lubię.

Więcej grzechów nie pamiętam

dziadekmaciek 09.07.2020 17:44

Cytat:

Napisał white (Post 688742)
Gdybyś chciał zrobić wizę na BY to zapraszam na priv, mam po sąsiedzku konsulat Białoruski.

Dzięki wielkie, ale jeśli wybiorę się na Białoruś, to będę się poruszał w "Strefie bezwizowej Brześć - Grodno".

Obecnie rozważam BY lub UKR 50/50, zdecydowany do końca nie jestem. Ewentualny towarzysz mógłby pomóc rozwiązać problem kierunku :o
Nie mam ciśnienia, nie muszę nigdzie dojechać. Mam kilka dni wolnego i chcę je wykorzystać na moto, zobaczyć coś nowego, ludzi poznać...

dziadekmaciek 11.07.2020 22:14

Temat nieaktualny, do zamknięcia

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:50.