![]() |
Jeśli nie Yuasa to co?
W ciągu 11 lat 3 mi padła. Trochę za często - chociaż podobno to wina mojego rzadkiego używania Afry. Co kupić? Gdzie w Wawie?
|
...GS?
|
Exide założyłem 3-4 kolegom i sobie. Działają.
Na zimę prostownik do podładowania raz na miesiąc podłącz. |
Problemem chyba nie jest marka akumulatora ale sposób jego użytkowania
|
Najtańszy Banner trzyma już 6ty rok. Jorge, a czemu ta yuase tak kupujesz? Nawet forumy ja odradzają.
|
Cytat:
|
Cytat:
Nowy narazie 1,5 roku i hula ok. Np.: Tanie akumulatory Hart robił Bosch. Seria Gigawatt Boscha to to samo co Hart. W auta benzynowe daję co najtańsze. Do diesli od lat zakładam min. Bosch S5, bo tam faktycznie parametry są ważne i nic nigdy mnie nie zaskoczyło. |
Kupiłem tańszą vartę, za zaoszczędzone pln dokupiłem ładowarkę i gniazdo. Doładowuję co jakiś czas.
|
W 2014 wyciągnąłem z motura pełnoletnią varte z datą 1996 rok. To se ne vrati już.
|
Ja również nie upatrywałbym problemu w akumulatorze, tylko w braku dbałości o niego.
Kup kolejną Yuasę i jak nie używasz motocykla -doładuj akumulator co 1 -2 miesiące. Mnie w pierdziochu (pardon - skuterze) Yuasa 10 lat służyła. Zaoszczędziłem i kupiłem Vartę - po 1,5 roku jeszcze kręci, ale już tak niechętnie, że za każdym razem zastanawiam się, ile razy jeszcze odpali :mad: Żeby było jasne - oszczędność to jakieś 50zł :vis: |
Zamiast bawić się w doładowania przy bardzo zadkim użytkowaniu po skończonej jeździe podpiąć pod ładowarkę z funkcją konserwacji i po problemie. Np. Ctek
|
Ja mam yuasę już 5 lat i tylko pierwszej zimy ją wyciągnąłem z motoru, później przestałem... specjalnie, a garaż nie ogrzewany. Odpukać działa bardzo dobrze.
Teraz jakbym coś kupował, to bardzo bym pomyślał nad polskim Autopart/Tuborg, co zresztą mam w volvo, może węgierski BPower, a jak nie, to kolejna yuasa. Te polskie mają naprawdę bardzo dobre parametry, przynajmniej samochodowe. Z tego co wiem, to Bosch nie produkuje akumulatorów, tylko kleją swoje naklejki na produkty varty, a exide/centre omijam z daleka za ich podejście w razie reklamacji, mówią że tragedia. |
Też polecę autopart, mam ich efb w s-max i właśnie kupiłem drugi do crv
|
Cytat:
Ale mam niemiecki oryginał w elektrycznej wersji Hondy XRV dla młodego. Nie ładowany od 3 lat - wyciągam z piwnicy, podłączam i działa ... 6V napięcie. Jurek Dzięki Pany - macie jakiś sklep www sprawdzony? |
Ja mam ten, moim zdaniem są jak najbardziej ok. Są z mojego miasta, więc z samego www nie korzystam :)
https://www.akumulatory24.pl |
Cytat:
|
Cytat:
Aku w technologii AGM, więc bezobsługowe. |
Fajna strona o akumulatorach, prostownikach itp.
https://akubiz.biz I ich kanał na YT https://www.youtube.com/channel/UCbS...7_8DMoTg8h23vw |
1 Załącznik(ów)
Podpiąłem pod zwykły stary prostownik, nie to coś z Lidla. Efekt po powrocie do domu jak na foto. Cieszyć się, że Ok i żałować ze wywaliłem ostatnio dobre aku, czy pokazuje co chce?
|
Pogadaj z Szynszyllem, on ogarnia dobrze elektrykę.
|
Cytat:
|
Prostownik z Lidla z nowej serii startuje od napięcia 5V.
Tą ładowarką nie sprawdzisz kondycji aku, do tego są specjalne testery mierzące prąd rozruchowy i pojemność. |
Cytat:
|
Hej,
Odkopuję temat bo sprzedałem auto i będę teraz jedynie Afrą ganiał jakiś czas (aż nie znajdę krokodyla lub 740 w kombi ;) ). Sprzedawca zaleca mi kupienie aku z wyższym niż producent prądem rozruchowym - coś mi tu nie pasuje - wszak Afra nie lubi pieprznięcia w kable. Dobrze myślę, że ma być jak w nominale? |
deklarowany prąd rozruchowy nie gra roli to max jakie aku da na zwarciu, przynajmniej w AT :D nie ma sensu szukania dziury w całym
|
Ostatnie ze 3 lata mam jakąś żelówkę z odzysku , czyli założyłem używkę 2 letnią ze służbowej Hondy.
Trzyma prąd, kręci porządnie , a założyłem na zasadzie na chwilę póki nie kupię nowego. A on ciągle działa i nie ma zamiaru paść. Yuasy wytrzymywały mi po 7 lat każda i bez pieszczot z pilnowaniem doładowań zimowych, gdyby były to 10 lat zapewnione. Obecna produkcja to najczęściej dziadostwo. Przykład: ostatnio kupiłem akumulator do Vectry 64Ah 620A , pomiar prądu wykazał 715A czyli lepiej niż naklejka ( ponoć robione na pierwszy montaż) waga 16.5kg. Cena 360zł Inny tani przy tych samych Ah miał napisane 540A a dysponował realnie 430A , waga 14kg. Cena 200zł. Jak zwykle klient decyduje co kupuje, o ile sprzedawca będzie uczciwy a o to trudno. |
Miałem Yuasa, 2 szt, 1 z nich poszedł na gwarancje, prawdopodobnie padł bo ładowanie było takie O. Zaśniedziałe złącza etc. Nie dbałem i nie dociekałem bo przecież kupiłem YUASA. Od 3 lat jest najtańsza opcja Powerbat. Poprawiłem instalację daje jeść w zimie, mam wskaźnik ładowania w moto dla kontroli. Na razie nie chce mu się paść:):at:
Chyba nikt nie daje dłuższej gwarancji niż Yuasa (2 lata)... |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:31. |