![]() |
Światła dzienne CRF1100 AS samoczynnie się wyłączają.
Witam.
Czy ktoś z użytkowników nowego CRF spotkał się z problemem samoczynnie wyłączających się świateł dziennych? Co jakiś czas podczas wyjazdu z garażu lub tunelu kiedy tylko automat zmienił światła dzienne na mijania pozostają one na stałe. Po wejściu w menu widnieje, że są wyłączone. Po ponownym włączeniu jest ok jakiś czas (kilka dni). Ma ktoś doświadczenie jak to leczyć? Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Arek |
Cytat:
Po to jest gwaranacja na moto. |
Dobrze, że zrobili tę hądę 1100...zniknęły problemy lag i szprych, ale jest wszechobecna elektronika :)
Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
P.S. Każdą anomalię zgłaszać dilerowi. |
Moto kupiłem w lipcu, do pierwszego tysiąca było ok, potem po jakiejś aktualizacji na przeglądzie właśnie zaczęło samoistnie się wyłączać, może kolejna aktualizacja to poprawi
|
Ja mam podobnie, ale nie zawsze po przełączeniu się z/na mijania. Jakoś losowo tak. Podjadę na wiosnę do hondy to pewnie wgrają nowy soft.
W sumie to częste w nowych pojazdach, kumpel z roboty miał "wesołą" przypadłość w XC90, czasem w czasie jazdy wyłączały mu się wszystkie wyświetlacze. Nawet raz jadąc autostradą na automatycznym tempomacie - zastanawiał się co będzie, ale auto grzecznie jechało jak trzeba tylko nie było wiadomo z jaką prędkością i radio nie grało :haha2: |
Mam to samo od początku jak odebrałem moto. Czyli czasem mi się nie włączają albo wyłączają światła dzienne. Wtedy sprawdzam w menu i są na 'dismiss'. Włączam je z powrotem i za jakiś czas sytuacja się powtarza.
|
Panowie mam podobnie. Raz działa a raz nie. Co do aktualizacji to nie ma i nie będzie. Dzwonilem i pytałem u kilku dilerów hondy w Polsce nikt nic nie wie na ten temat .Ostatnio do swojej dokładałem manety grzane CRF1100 Standart i wspomniałem o tym problemie .Panowie nie mają żadnego upgrade do naszych CRF. Jeżeli komuś z was zrobili aktualizacje softu to proszę o fote z wersji przed i po. USA soft 2.8 Europa 2.4 2.6 Germania 2.6 2.7.Tak czy inaczej te aktualizacje nie nie wnoszą to naszych CRF.Trzeba czekać do wiosny może coś się wyklaruje.
W przypadku problemów robią tylko twardy reset i po temacie. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka |
Problem z samoczynnym przełączaniem się świateł z dziennych na mijania jak widać nie jest jednostkowy. Kilku właścicieli motocykli Honda CRF 1100 już o tym pisało. Przełączanie oświetlenia występuje w zupełnie losowych okolicznościach. Były głosy, że problem zostanie rozwiązany aktualizacją. Wygląda jednak że to ściema. Dealerzy oraz Honda siedzą cicho. Odnoszę wrażenie, że chcą przeczekać aż klientom skończy się gwarancja. U mnie w ramach naprawy gwarancyjnej został wymieniony dolny wyświetlacz. Nie zwlekajcie ze zgłaszaniem tej wady. Na części czekałem długo, motocykl spędził w serwisie 3 miesiące. Szkoda sezonu.
Warto to zrobić, tym bardziej że chcąc wymienić ten zegarek na własną rękę trzeba wydać blisko 4000 zł. Z doświadczenia podpowiem dopilnujcie formalności (zgłoszenia wad, wykonane czynności serwisu). Gwarant i sprzedawca chcą mnie "wykolegować", opisałem trochę w temacie CRF 1100L / 1000 Adventure Sports - akcja serwisowa: http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=38742 #18: http://africatwin.com.pl/showpost.phpp=711274&postcount=18 #63: http://africatwin.com.pl/showpost.ph...2&postcount=63 Warto zapoznać się z całością. |
Cytat:
|
Według Hondy dolny wyświetlacz jest odpowiedzialny za ten problem i dlatego wymieniono go na nowy. Chcę wierzyć, że problem został definitywnie rozwiązany. Dowiem się jak będzie cieplej, napiszę co i jak.
Dodano: To raczej nie wina samego czujnika ponieważ przełączenie świateł powoduje zmianę ustawienia z "Auto" na "Dismiss". |
Cytat:
|
Kilka razy informowałem dealera o tym problemie. Odpowiedź brzmiała, że trzeba czekać na aktualizację oprogramowania. Przy ostatniej wizycie wyraźnie domagałem się żeby to dopisać do listy wykrytych wad.
Zauważyłem, że gdy problem wystąpił i ręcznie przełączałem ponownie z "Dismiss" na "Auto" to w niedługim czasie znowu się to powtarzało (jeśli nie wyłączałem stacyjki). Także w razie czego dałoby radę to nagrać jakąś kamerką. |
Jest dokładnie tak jak piszesz jeśli chodzi o objawy. Zobaczymy. Będę na serwisie po roku teraz w styczniu to spróbuję to zgłosić.
|
Cytat:
Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka |
:mad: Niestety dementuję własne spostrzeżenia ze środy :mad: - wczoraj polecieliśmy do Kazimierza i po paru godzinach zorientowałem się, że problem nadal jest, czasem się przełączają OK, ale parę razy zostało na stałe na "dismiss". Postaram załatwić probelm przy przeglądzie, uprzednio nagrywając filmik.
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka |
Aktualizacja nic nie zmieniła, nadal włączają się światła. Ta aktualizacja dodała tylko androida.
|
Cytat:
|
Pytałem w HP i MCS - najlepiej nagrać film ilustrujący problem, inaczej trzeba zademonstrować w serwisie. Zaczynam zastanawiać jak zamocować do siebie srajfona aby to nagrać. Nie mam żadnych kamerek i uchwytów .... jakieś pomysły - oprócz taśmy na gada :D
|
Jeżeli masz gmole to można zainstalować kamerkę i skierować na reflektor.
Powinno się udać z jakąś przedłużką. |
Gmole mam o tym nie pomyślalem - dzięki. Można by też do kurtki przymocować żeby nagrać zachowanie kontrolki...
|
Jak napisałem posta to też o tym pomyślałem, że powinno być sfilmowane również od strony display'a.
|
:Thumbs_Up:
|
Super, zamiast nagrywać ruch uliczny trzeba będzie nagrywać wyświetlacz.
Coś w stylu pokaż swój pulpit. Takie czasy trzeba udowodnić wadę fabryczną bądź problem który jest ale nie u wszystkich. Nie zmienia to faktu że trzeba wspólnie w kilka osób podjechać do HP i pogadać. Inaczej powstanie milion godzin nagrań naszych pulpitów. Tak więc jak ktoś ma zamiar podjechać do HP z tym problemem proszę o info bądź PW chętnie się przyłącze do wycieczki . Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka |
Przy ładnej pogodzie z przyjemnością :Thumbs_Up:
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka |
u mnie podobnie tak jakby był problem z zapamiętaniem ustawień użytkownika i co jakiś czas wraca na zwykle światła czyli powinna być kolejna akcja serwisowa za jakiś czas.Kurde honda wypuściła bubla królowa i jej opinia leci na łeb
|
Jak się przełącza z dziennych na mijania to chyba nie jest problem. Znaczy ja go nie dostrzegam. Gorzej jakby było odwrotnie.
|
Cytat:
|
Honda dba byście byli lepiej widoczni. Czepiacie się. 😉
|
Tu był inny tekst ale musiałem usunąć z powodu podania błędnej informacji 😉
|
Cytat:
U nas sam wyłącza się automatyczny tryb załączania światła dzienne /mijania. |
Cytat:
Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka |
Dziś odebrałem Afrę po dwóch akcjach serwisowych: czyszczenie baku i modulator ABS. Przy okazji zrobili jakiś magiczny update softu co ma poprawić te światła dzienne aby się nie przestawiały na 'dismissed'. Zrobiłem rundę 1,5h i kilka razy się zatrzymywałem w różnych miejscach wyłączając motocykl. Na razie jestem ostrożnym optymistą - cały czas działa jak trzeba. To jest jakiś zupełnie inny update niż to co idzie publicznie jako Android Auto.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
Update: cały weekend jeździłem. Byłem na szkoleniu i pewnie ze sto razy włączyłem/wyłączyłem stacyjkę. Można powiedzieć, że po tej aktualizacji w Hondzie światła dzienne działają bez pudła. Ani razu nie przełączyły się na 'dismissed'.
|
Cytat:
Odebrałem dziś swoją''slicznotke'' i zauważyłem tę zmianę. Teraz mam ''on'' i ''off''... |
Mam tak jak wcześniej czyli 'auto' lub 'dismiss'.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:39. |