![]() |
Regeneracja gaźników
Nadszedł ten moment, że zastanawiam się nad regeneracją gaźników.
Jeszcze mnie nie piili, ale pojawiła się taka opcja. Czy podchodziliście do tematu? Co myślicie o tym warsztacie z Warszawy https://www.google.com/maps/place/Wa...!4d20.9775889? Dzięki. |
A co chcesz ze tak zapytam regenerować?
|
no wlasnie nie bardzo czaje co w rd07a mozna regenerowac. z rozhustanymi rd04 moze i tak ale z rd07 sie nie spotkalem tak samo jak nigdy przez te wszystkie lata nie trafila mi sie peknieta membrana z 7 a z 4 bardzo wiele - w tym dwie moje
|
jest luz na przepustnicach.
Kompleksowa regeneracja gaźnika obejmie m.in.: - tulejowanie kanalików, - dorobienie klapek, - dorobienie wszelkich sprężyn. Myślicie, że nie ruszać? |
Luz i u mnie. Na ośce przepustnicy, a raczej gniezdzie ośki. Pisałem kiedyś do kilku firm, ale nie chciały się podjąć roboty. Więc olałem sprawę
|
luz jest luz i ma byc - pytanie czy wplywa to jakos na prace silnika? na osiach sa uszczelniacze gumowe i one zapewniaja szczelnosc. dzieje sie cos niedobrego z praca silnika? jak nie to nie ruszac.
|
U mnie jak dociskam ośkę do obudowy to nieznacznie zmieniają się obroty i w zasadzie tyla
|
Cytat:
W tej konstrukcji problemem nie są nieszczelności na ośkach, ale gdzie indziej. Wyrobienie tego otworu powoduje nasilenie tych nieszczelności, aż do sytuacji, gdzie nie da się ustawić synchronizacji gaźników. Stając na światłach na skrzyżowaniu mamy raz mniejsze raz większe obroty. Schodzenie silnika ze średnich obrotów jest dłuższe i niestabilne. O strzelaniu przy zamkniętej przepustnicy nie wspomnę. Wiem, ale nie powiem od jakiego prawdopodobnie samochodu pasują przepustnice:D Pozbyłem się starych wyrobionych gaźników nie mam teraz jak sprawdzić:( |
U mnie na wolnych obrotach czasami prycha i gaśnie na światłach.
Podkręciłem obroty i jest git. Gaźniki daje się ustawić. Kazmir jest szansa, że zerkniesz na kumpla gaźniki, który mnie namawia na wspólną regenerację? |
Jak będę miał je pod "nosem" to zerknę:)
|
Kochani, potrzebuje aby ktoś zerknął na mój gaznik od RD07A. Nie chodzi mi o zwykle wyczyszczenie, szukam kogoś kto na to spojrzy z szerszej perspektywy, pojawiają się problemy opisane powyżej. Mamy tu kogoś kto się tym zajmuje?
|
Powodem takich sensacji mogą być też wytarte slidery bądź iglice. Ile moto może mieć nalotu? Wypalone gniazda zaworowe czy stare krucce tysz mogą powodować wariacje. Zacznij od podstawienia innych gaźników - regeneracja starych jest bez sensu.
|
Około 120 tysięcy. Silnik właśnie przechodzi renowacje od A do Z. Jeśli chodzi o gaznik Krucce, membrany nowe. Dużych wariacji nie ma, chce tylko przywrócić to do stanu jak najbliższego fabrycznemu aby to współgrało z nowym serduchem. Prawdopodobnie jest lekki luz na przepustnicach.
Potrzebuje dlatego majstra od gaznikow co by okiem rzucił |
Afra przy 120 tys km nie wymaga ŻADNEJ ingerencji w silniku. Dopisz sobie coś z przodu.
|
Cytat:
|
Cytat:
Nie jest rozbierany bo stracił kompresję i jest padaką. Przebieg jest pewny, nie muszę nic dopisywac. Myślę również że dyskusja nie idzie tę stronę co jej temat. |
Cytat:
Ja naprawdę nie wiem co można robić w silniku AT po 120 tys km. Napisz proszę jaki jest zakres prac. Gaźniki po tym przebiegu też są w pełni sprawne. p.s. a peknietych membran w rd07 nie widzialem NIGDY. a troche tych drynd rozbebeszylem... |
Cytat:
|
Szynszyl - kolega tylko prosi o namiary na kogoś ogarniętego od gaźników i nic ponadto.
|
Wpisać w Google 'regeneracja gaznikow'. Jest kilka firm ale to drodzy fachowcy w 99% robiący cenne i unikatowe weterany. Kolega pracuje w czymś takim ale oni specjalizują się w sportowych cabrio z lat 50-60
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Jak odpalisz maszynę i objawy ustąpią możesz napisać dla potomnych koszt i miejscowość
gdzie robiłeś ? PS. Pod Poznaniem jest zdaje się złota rączka co zajmuje się gaźnikami, ten co robił dla programu kup i zrób. |
Jasne dan znać. Gość o którym mówisz jest z puszczykowa. Podobno nie zajmuje się tym już w co wątpię. Pewnie spławia tematy zbyt nowe o czym szynszyl pisał i co potwierdzam.
|
Cytat:
Kumpel znalazł kogoś w Wawie co robi takie rzeczy i chętnie porównam. |
Odkopuje trupa :(
Mam problem z moimi gaźnikami. Africa strzela w Arrowa na zejściu z obrotów, synchronizacja niby ok, ale na moje ucho nie pracuje idealnie. Jak dla mnie to za wolno też schodzi z obrotów. Wczoraj coś mnie tknęło i zacząłem pryskać brake cleaner na osie przepustnic i niestety obroty na chwilę wzrastają. Luz na ośkach jest niewleki. Zamierzam oczywiście to wszytko rozebrać w pył i sprawdzić jakie są tam uszczelnienia i czy da się wymienić. Jednak obawiam się że to może się nie udać. Czy poza podmianą całych gaźników jest inny sposób, czy warto oddawać do firm które się zajmują regenracją gaźników? Podbno można założyć gaźniki od ntv czy transpalpa. Ale czy nie wpłynie to na pogorszenie i tak słabych osiągów Africy? A może gaźniki od ktm 950? Generalnie szukam sposobu naprawy tego ewentualnie jakby się dało to poprawy osiągów mojej czwórki ale bez wydawania ośmiu tysięcy. |
Wlot powietrza z tego co pamiętam jest chyba u dołu airboxa. Może zaciąga ten zmywacz do filtra? Żeby to wyeliminować bym wywalił puchę, a do gaźnika podłączył jakąś rurę skierowana wylotem do góry.
|
Jest duze prawdopodobienstwo, ze dobierzesz simeringi na oski. Najszybciej przeszczepisz gazniki z NTV, z TA sa mniejsze.
|
Jak wali w wydech sprawdź jeszcze szczelność połączeń kolektorów wydechowych z głowicami i połączenia z tłumikiem. Serio.
A na wolne schodzenie z obrotów to nie ma wpływu… niestety. Wtedy raczej gaźniki. |
Cytat:
Cytat:
Dziś z braku czasu odpaliłem na krótko. Chodziła wzorowo, nie wiem może szukam dziury w całym. Jak znajdę czas to oczywiście będę badać temat dalej. I wyciągnę trzeci raz gaźniki :mur: |
Africa Twin i moc to oksymoron :D
|
wolne schodzenie z obrotów -> uboga mieszanka
strzały w tłumik - > uboga mieszanka (przy zamkniętej przepustnicy), nieszczelne wydechy, zaworki air cut falujące wolne obroty to wiele przyczyn |
wolne schodzenie z obrotow - czesto brak synchronizacji badz lewe powietrze
strzaly w wydech - zbyt bogata mieszanka - nie dopalone paliwo eksploduje w goracych kolektorach, zbyt uboga mieszanka strzela w airboxa. strzela w wydech gdy poziom paliwa jest za wysoki, sklad na wolnych jest za duzy, ssanie jest uchylone, kolektory sa nieszczelne, wydech jest skorodowany, zawory wydechowe sa podparte badz wypalone, swiece sa niesprawne, wypadaja zaplony ze wzgledu na usterke w ukladzie zaplonowym falowanie jak wyzej - wiele przyczyn |
Wczoraj z godzinę chodziła wypsikałem do reszty spray. Obroty przestały się zmieniać , w tłumik strzela o wiele mniej. Nic nie zrobiłem, a się poprawiło. :D
Żona się pyta czym się martwię? Ja mówię, że africa nie pracuje tak jak bym chciał i, że mocy za mało...:( To aż się zapytała ile kosztuje nowa i czy bym starej nie sprzedał? :) |
Cytat:
U mnie było podobnie - pojechałem obejrzeć 890 - ale cena poza budżetem wracam do domu i się pyta jak - ja mówię moto super ale kasa....na to żona kupuj - kasa rzecz nabyta :) |
Sprawdź stopień wyciągnięcia łańcuchów rozrządu.
U mnie walił w wydechy z powodu zużytych łańcuchów. |
Cytat:
Cytat:
Musi być jakiś sposób , żeby coś jeszcze wykrzesać z tego silnika. |
A nie robią oni tam big bore?
|
Cytat:
|
Przejedź się i przepal babcię na pełnej przepustnicy otwartej - oczywiście po rozgrzaniu. Czasami te gaźnikowe sprzęty tego potrzebują. Niech pooddycha pełną piersią. Serio.
|
I to jest słuszna koncepcja :)
|
Niestety przejazd po TET w okolice Ełku nie pomógł. Dziś wyjąłem gaźniki i rozebrałem dosłownie w pył. Generalnie k*#@ m@c. W 2018 wysłałem gaźniki do fachowca żeby były na tip top przed wyprwą do Stanów. Od tamtej pory Africa chodzi koślawo i strzela w wydech.
Dziś coś mnie tchnęło żeby posprawdzać rozmiary dysz. I tak, dysze wolnych obrotów Piloty mam 38 hayens podaje 42, dysza główna przedniego cylindra 120 hayens podaje 118. Wygląda na to, że mam założone dysze od trampka. Tylko dysza główna tylnego cylindra jest taka jak w manalu czyli 122. Jutro lecę do sklepu po dysze zgodne z Hayens. Ciekawe czy w końcu dojdę do porządku z tym pier%@n!k!@m |
Co to za fachman robił te gaźniki?
|
Daj trochę większe piloty. Bo "koślawość" na wolnych występowała.
|
Sprawdź iglice czy są takie jak trzeba i tam gdzie trzeba.
|
2 Załącznik(ów)
Oczywiście zrobię za radą Strobusa, bo chłop się zna.
Iglice także jak należy. Ale ale, sytuacja jest o wiele śmieszniejsza:dizzy:. Hayens jedno, a fiszki drugie. Przed snem przejrzałem fiszki i okazuje się, że na rynek szwajcarski, (a moja Africa jest ze Szwajcarii), są takie właśnie dysze jak w trampku. WTF? Czyli moje dysze są zgodne z tym co wychodziło na Szwajcarię. Mam też tłumik arrow dakar replika , ale ten z homologacją i DB killer. Cóż przejdę na ustawienia "niemieckie".może.to.coś.da. BTW czy ktoś wie czy da się kupić te "filcowe" uszczelnia osi gaźników? |
1 Załącznik(ów)
Ja mam tak w 4
|
Cytat:
|
Nie polecam tego warsztatu. Dzwoniłem do nich i nie podjęli się tego o czym piszesz. Ja miałem podobną do Twojej przypadłość i znalazłem człowieka w Lublinie. Zrobił to i gaźnik nie ma przedmuchów na osiach przepustnicy. Silnik miał też słabą kompresję. Przebieg 170 000 km. Zajrzałem do środka kamerą endoskopową okazało się że śladzie cylindrów są super hony również. Problem był z nagarem na zaworach wydechowych. Zdjąlem głowicę, wymieniłem pierścienie, zrobiłem zawory uszczelniacze zaworów i silnik silnik ma kompresję 12bar. Dostał nowe życie i moc. Po 1500 km zrobiłem ponowną regulację zaworów , wymianę oleju i filtraa a synchronizacji gaźników nie trzeba już było robić. Robiłem to sam kost wyniósł mnie na oryginalnych częściach : uszczelka pod cylinder x2, uszczelka pod głowicę x2 uszczelniacze zaworów x4 + x2, pierścienie komplet nominalny x2 = 1230 PLN
|
1 Załącznik(ów)
skonczyly mi sie wiec kupilem kolejny zestaw tylko dla nich. jak zgubicie gumowe o-ringi do śrub składu na wolnych tzw. pilotow to w tym zestawie jest 20 sztuk takich tj. 3x1mm. cena cos ~7-8pln.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:33. |