![]() |
Zużycie opony TKC80 - prośba o opinię
Cześć!
Mam małe doświadczenie z kostkowymi oponami, zdjęcia przedstawiają TKC80 z przebiegiem około 6000-8000, około bo mam dwa komplety kół i niestety nie zapamiętałem momentów zmian. Wybieram się za dwa tygodnie na trip obrzeżami Polski 70% on, 30 % off. Czy ta opona wytrzyma mi jeszcze z 4000, czy nie zastanawiać się i wymieniać na nową, patrząc na dotychczasowe zużycie (styl jazdy ten sam) ? http://africatwin.com.pl/picture.php...pictureid=2339 http://africatwin.com.pl/picture.php...pictureid=2340 |
Sporo chyba po autostradach zrobiłeś na nich, bo winkli to one chyba na niewiele widziały.
|
Winkli asfaltowych i autostrad zero.
Jazda głównie w okolicy domu po terenie. Raz byłem na Mazurach, trochę asfaltu, więcej szutrów. |
Ta opona wyglada raczej na 4-5 niz na 6-8 T km.
Nie wiem jak jeździsz ale moje TKC80 dokonuje żywota przy 7 T km spokojnej jazdy 90% on i 10% off. Jeśli więc planujesz przejechanie jeszcze ok 4T km to licz sie z tym ze wrocisz na resztkach opony. |
Jak zakładasz potrzebny przebieg rzędu 4000 km, to zmień. Ok. 10-12 tysi na tylnej oponie (tak mi wychodzi, że tył) - to już przegięcie moim zdaniem. Na TKC80 tylnej (TA600) robiłem max 8-9 tysi i była niemal goła.
To tak moim zdaniem, może ktoś lepiej zorientowany poprawi. P.S. Dario mnie uprzedził. |
Dzięki. Nie ma co... opona do wymiany.
Co ciekawe przód prawie nie ruszony, poważnie, 10 mm na środku opony. Czy ktoś z miłośników TKC80 próbował jakiś innych opon? |
Kup motoz adventure na tył a na przód zostaw tkc. Motoz robi 2x tyle co tkc. W LC8 TKC mam łyse na tyle po 5tys. km
Wysłane z mojego ELE-L29 przy użyciu Tapatalka |
Ja miałem TKC80 w 3 motocyklach i bardzo je lubię za całokształt zachowania we wszystkich warunkach pogodowo-terenowych.
Ale niedawno kupiłem Trampka, który ma Heidenau K60 SCOUT i jestem zaskoczony jak te opony sobie dobrze radzą i na mokrym asfalcie i na szutrach i w piachu. Nawet jakieś błotniste łąki przejechałem, gdzie tylne koło zapadało się momentami po ośkę i spokojnie dawały radę. A najciekawsze, że mają już 10 tys. km i nie widać za bardzo zużycia ... Następne i tak pewnie będą TKC80, ale te K60 Scout dojadę do końca bo są naprawdę całkiem spoko, więc jeśli szukasz czegoś innego niż TKC to może warto im się przyjrzeć. |
O K60 są przeróżne opinie, chyba jednak zamówię motozy, tylko że nigdzie nie ma adv. Zamówię na próbę motozy GPS.
Dziękuję za wskazówki! A jeszcze zapytam... Czy do NAT mogę założyć motozy GPS TL ? Jednym słowem czy w oponę bezdętkową mogę załadować dętkę? |
Możesz. W każdą oponę bezdetkową mozesz włożyć dętkę, odwrotnej sytuacji nie ryzykowalbym. :)Tylko nie zdziw się nieprzyjemnie zachowaniem motozów na mokrym asfalcie, w porównaniu do haidenała, nie mowiąc o TeKaCu.
Wysłane z mojego Hammer_Energy_18x9 przy użyciu Tapatalka |
O motozach, to MirasSC może Ci coś powiedzieć, bo jeździ na tym.
|
No właśnie są przeróżne opinie. Raz czytam że motoz słabe na mokrym raz że K60 jeszcze gorzej. Chyba muszę się sam przekonać. Mnie w motozach tylko martwi złapanie gumy, podobno są twarde i trudno się je sciaga/zaklada. A ostatnio mam wyjątkowego pecha jeśli chodzi o łapanie kapcia.
|
Cytat:
|
Cytat:
ja drugiego motoza adv kręcę i nigdy, nic. Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka |
Motoz GPS to jak dla mnie najlepsza uniwersalna opona długodystansowa w klasie 50/50. Przebieg 20,000 km na tyle w mocnym i ciężkim i mocno załadowanym motocyklu wytrzyma zapewne niewiele opon.
A tutaj znalazłem test/porównanie motozów https://youtu.be/5LFOI65uXRw Haidenau K60 killer - tak nazwali Motoza GPS testujący |
Cytat:
2 gwoździe i reszta to przyszczypnięcie dętki przy ostrym potraktowaniu wysokiego krawężnika ( tak, zbyt niskie ciśnienie). Tylną felgę mam z trampka700 (zdaję się 3.50*17). Gdyby motoz adv był cichszy, to bym go nie zmieniał. To naprawdę fajna guma. Założyłem na tył motoz GPS, ale zbyt mało km na nim zrobiłem, by się wypowiadać... Na pewno GPS jest środkiem cicha, przy złożeniu motocykla trochę głośniejsza. Teren dużo gorzej, niż adv, ale lata świetlne lepiej, niż Michelin sirac. Cały czas mowa o tyle. |
Jest jeszcze jedna ciekawa opona. BRIDGESTONE AX41.
Jest dużo dobrych opinii. Na dodatek dostępna, bo Motoz ADV jest w tej chwili za 999 na znanym portalu aukcyjnym. Ktoś ma jakieś doświadczenia z AX41? |
Zużycie opony TKC80 - prośba o opinię
Ponoć bardzo szybko schodzi bieżnik, poza tym chwalona
|
Każda TKC80 na przodzie zaczyna wyć przy ok 70km/h czy jest do spowodowane złym montażem/wiekiem opony (2017r)?
|
Każda kostka wyje. Ten typ tak ma. U mnie wyje tylko przy ciut wyższej prędkości niż 70.
|
Cytat:
|
głosne wydechy i głośny kask i mnie nic nie wyje ;)
|
Ja pracuje na obiektach przemysłowych i już mam słaby słuch, także dbam o to, jeżdżę na moto w zatyczkach MotoSave. Nie przeszkadza mi wycie opon... :-)
|
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:49. |