![]() |
DCT i dziwny dźwięk
Witam. Nie tak chciałem rozpocząć mój pierwszy wątek, ale do rzeczy. Od kilku dni docieram Afrykę DCT 19r. Pierwsze kilometry, pierwszy postój....patrzę i nie wierzę. Po 150km silnik zachlapany olejem. Usterka zlokalizowana. Ktoś zapomniał podłączyć wąż wychodzący z pokrywy zawór do airboxa. Zaczyna się nieźle, ale spoko...ludzka rzecz zapomnieć. Kolejne kilometry i niby wszystko dobrze, ale po wyłączeniu silnika słyszę z prawej strony buczenie. Czy ktoś z was miał podobny przypadek?
|
Witaj. Zdublowałeś wątek więc jeden Ci usunąłem. Powodzenia;)
|
Dzięki. Sorry trochę się tu jeszcze motam. Chcę załączyć krótki film do wglądu, ale jest peoblem z pobraniem.
|
Czy "buczenie" ustaje po wylaczeniu stacyjki ? Rocznik 2019 ma juz RBW, wiec prawdopodobnie slyszysz pompe. Jednostajny nie za glosny dzwiek. Tez tak mam, DCT z Twojego rocznika :)
Ale wstaw nagranie dla pewnosci. |
Ten dźwięk jest tylko po wyłączeniu silnika starterem. Jak wyłączę stacyjką to jest cisza.
|
No to dawaj nagranie, posluchamy zeby sie upewnic. Na razie, wrozac z fusow - to pompa, tak ma byc.
|
Cytat:
Czerwonym guzikiem odcinasz zasilenie cewki zapłonowej reszta podzespołów działa łącznie ze światłami. |
Dokładnie tak. Czerwony jest awaryjnym wyłączeniem zapłonu na wypadek zagrożenia. W normalnych warunkach powinien być zawsze włączony a silnik włączasz/wyłączasz stacyjką.
|
Cytat:
Ciekawa teoria, znaczy zobaczę sarnę przebiegająca drogę i myk wyłączam kill switchem bo zagrożenie. Całe życie wyłączam czerwonym i jakoś nigdy problemów nie było . Ciekawe ja ta teorie dopasujesz do systemu bezkluczykowego, gdyby Honda się zdecydowała |
Tez jestem za wersja kluczykowa
|
Tu rowniez kill switch. Mam nadzieje ze mi afra od tego nie wybuchnie ;) Switchem odpalam, switchem gasze.
|
Cytat:
|
Szybko przegladajc internet widze ze "teoria morderczego killswitcha" jest rownie stara jak i sam killswitch :) A obozy nieustannie scieraja sie, przez lata, niczym zwolennicy grubszej i cienszej strony jajka w Podróżach Guliwera. Pamieta ktos jeszcze ta historie ?
Moim zdaniem - po prostu jak komu wygodnie. I tak, pompa chodzi po zgaszeniu killswitchem, slychac ja bardziej z prawej strony, wiec to raczej to czego szukasz :) |
Cytat:
Dla mnie to możesz wyłączać silnik wyciągając fajki ze świec. |
Cytat:
|
Ja tylko dodam, że WG INSTRUKCJI kill switch pozostaje przez cały czas włączony, a do uruchamiania i wyłączania silnika służy stacyjka.
|
Cytat:
|
Przesyłam link do krótkiego nagrania. Dźwięk jest wyraźny i jak dotykam pokrywy to czuć delikatne drżenie.
https://youtu.be/8tmcviFH1AI Dla wyjaśnienia dodam, że słychać go tylko po wyłączeniu killswitchem po skończonej jeździe. Po wyłączeniu stacyjką jest cisza i po włączeniu ponownie stacyjki też nic już nie słychać. Dopiero po ponownym uruchomieniu silnika, pokonaniu dystansu i wyłączeniu killswitchem dźwięk jest słyszalny. |
Jeździć , nie zawracać gitary
|
b.ładnie brzęczy nie widzę problemu
|
Pojechałem do serwisu i na szybko bo byli zawaleni robotą, podłączyli kompa. Wszystko w normie, brak błędów, ale pomiar był robiony na wyłączonym silniku przez stacyjkę i ponownym włączeniu, a wtedy tego dźwięku nie ma. Nie mieli czasu na sprawdzanie i kazali umówić się na wolny termin, żeby zostawić na dzień lub dwa do testu bo jak sami stwierdzili...pierwszy raz spotykają się z takim przypadkiem.
|
No ale z przypadkiem ... ze co ? Na Twoim nagraniu nie slychac niczego czego nie powinno byc.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
No to jestem ciekaw co powiedza serwisy. Opcje sa 3:
1. Jestem gluchy, albo z nagrania trudno wylowic jak glosny jest to dzwiek albo wrecz nie slysze czegos co powinienem slyszec :) 2. Moja afra jest zwalona, i afra demo na ktorej jezdzilem, i afra kolegi, bo wszystkie 3 brzmia dokladnie tak samo, i identycznie do nagrania. 3. Serwisy nie do konca ten tego ? Ale sprawdzic nie zaszkodzi, jesli ma to uspokoic Twoje sumienie :Thumbs_Up: |
Dźwięk jest na tyle głośny, że jak wyłączysz silnik i siedzisz na motocyklu w kasku to go słyszysz.
Nie wiem na ile mam się pocieszyć tym co piszesz, że Afryki, którymi jeździłeś miały podobnie. Zajrzałem do serwisówki i według mnie jest to dźwięk, który podchodzi od tych zaworów elektromagnetycznych. Działają prawidłowo, dct zmienia biegi książkowo, tylko dlaczego tak buczy po wyłączeniu? |
Cytat:
|
Yep, mamy tu RBW wiec przepustnice maja wlasny naped ktory "brzeczy". I imho to jest ten dzwiek ktory slyszymy w Twoim i moim moto.
DCT jest moim zdaniem nieslyszalne - ma ktos ma afryke z 2018 lub starsza, z DCT ale normalna linka gazu zamiast RBW i moglby potwierdzic cisze po zgaszeniu killswitchem ? |
|
|
Dziękuję za zainteresowanie i pomoc. Polatam trochę, przy okazji spotkam kogoś z tym samym modelem i porównamy dla uspokojenia duszy. Może jestem trochę przewrażliwiony, ale mając takie niespodzianki od początku z przewodem chlapiącym olej po silniku to potem staję się podejrzliwy. Jeśli ktoś w serwisie Hondy podpina kompa i mówi, że nie mieli jeszcze takiego przypadku to też dało mi to do myślenia.
Oby nie zawodziła i dawała dużo radości. |
To jest normalna rzecz z tym dźwiękiem.
Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:49. |