![]() |
olej w airboxie
Pisałem w szatboxie, ale mi uciekło.
O tuż, po wyjęciu któregoś dnia dekla tylnego od zaworów i wsadzenia go z powrotem, wali mi przez odme (najprawdopodnie) olejem do airboxu :Sarcastic: wklejałem tą uszczelkę już dwa razy i dalej to samo. Próbował jeden gość to zrobić w Turcji. Nawet Kazmir to jeszcze raz dokładnie zrobił i dalej po szybszej jeździe cały przewód od odpływowy (ten najgrubszy pod moto) stoi cały w oleju jak zdejme korek. Ktoś ma może pomysł o so chodzi.. :confused: |
Za dużo oleju?
Zakładam, że przewodów nie pozakładałeś odwrotnie ;) |
YYY... przewody odwrotnie..>? to możliwe, tylko mnie się na mój mały rozumek wydaje, że to niema znaczenia. Za dużo oleju na pewno nie, sprawdzałem że jest na bagnecie na 2/3. moto po serwisie u Kazmira :Thumbs_Up:
|
Nie wiem jak w XRV idą jakies przewody itd..., ale raczej przyczyną walenia oleju z odmy są przedmuchy z połączenia tłok-cylinder-pierścienie. Rzadziej zawory-prowadnice (przy na prawdę zużytym silniku).
|
A to uszczelnienie to czym robiłeś ? Nie wpadł Ci jakiś glut? Czy było mieszane w pompie oleju (tu mi się coś kolebie ale nie potrafię sobie przypomnieć związku). No i na koniec, może się pierścienie skończyły ?
|
uszczelnienie uszczelka do dekla zrobiłem klejem do gumy. A samą uszczelke miedzy dekiel a silnik na silikon. odmą idzie powietrze ze skrzyni w XRV, a nie z zaworów wiec nawet jakbym miał skatowany silnik to nie ma prawa tędy raczej dmuchać olejem :Sarcastic:
|
Przecie to naczynia połączone, jak dmuchnie górą to i na dole zwiększy się ciśnienie. Pierścienie zresztą są od dołu, a wydają mi się bardziej prawdopodobne niż prowadnice to gdyby tam dmuchało to miałbyś dość spore ubytki oleju.
Sprawdź kompresje, zrób próbę olejową. Cokolwiek powinno wyjaśnić. |
A się śmiałeś ze mnie :D.
Zobacz, czy w airboksie na ściankach masz czarny, suchy osad. |
kompresje trza zmierzyć. w airboxie mam zółty syntetyczny olej :)
|
Chodzi o taką maź, czyli olej zmieszany z wodą/wilgocią?
|
Przytocze tu słowa nieobecnego... które to usłyszałem ostatnio a chłop coś tam niecoś wie o afrykach. Były takie problemy i były związane z niedokładnym założeniem tych skrzydełek co to są na uszczelce dekla zaworów przy kanaliku odmu. Uszczelka w ten sposób tam lekko spada i olej przecieka do kanaliku, po czym jest podmuchem kierowany kuk górze.
Taki wolny pomysł, nie wiem jak to jest, sam nie sprawdzałem. Dla mnie to byłoby sensowne wyjaśnienie sytuacji... |
tak tak, 4 razy już zakładano tą uszczelkę. jest wklejona na tone kleju i silikonu. I dalej to samo :Sarcastic:
|
Oj remoncik czeka :D
|
narazie wymienie tą uszczelke dekla i zobaczym :)
|
Cytat:
http://www.honda.gda.pl/smf/index.php?topic=3876.0 znalazłem coś takiego - może pomoże :) |
Dzięki wszyscy obstawiają że mi się kończy silnik :) baaardzo ciekawe, przeca dopiero się dotarł :Thumbs_Up:
Ta afryka 20 000km temu (kwiecień) wykręciła 61,5 Konia na hamowni !!!! to wiecej niż powinna mieć :) |
Pierścienie czasami pękają, ale mam nadzieję że to jakaś pierdoła :)
|
Rambo nie panikuj. Załóż filtr gąbkowy i będziesz miał automatyczne nawilżanie filtra, a i olej się nie zmarnuje.:D
|
hehe, albo zastosować rozwiązanie ze sportstera, skierować wylot odmy w dolot powietrza do gaźnika.
|
Sytuacja dosyc ciekawa- Ramba afryczka PRODUKUJE OLEJ tak samo jak Dzieja PRODUKUJE BENZYNE!! Razem stworzą PERPETUM MOBILE !
na poważnie- spokojnie, najpierw zobacz czy z odmy leci powietrze czy spaliny.... zakładam że spalin nie będzie więc załuz nową uszczelkę (juz bez tony silikonu) i zobacz czy znowu pojawi sie olej.. jesli tak - podłącz odme do butelki a olej sprzedawaj na forum lub na allegro :) |
Jak ktos już zauważył - nowa uszczelka żadnego silikonu :umowa:.
Kumpel tak zatarł motor (chyba jakieś CB o ile dobrze pamietam)- dał za dużo silikonu pod jakis dekiel i kawałek silikonowego gluta się urwał i zapchał mu kanał olejowy w silniku - efekt zatarty wał :( |
Wiesz, zalezy też ile jest tego oleju. Silnik to nie nówka z fabryki i jakieś zużycie powoli się zaczyna robić.
|
Olej się pojawił w niedziele jak zajechałem z nad morza do wawy, i darłem ile się dało w deszczu.
dzień wcześniej ten sam dystans ale na lajce przez wioski 4 czasem 5 bieg i nic nie bylo i nic nie ciekło. wylałem koło 200ml z airboxu i tyle ubyło na bagneciem, czyli pół bagnetu niecałe |
Coś z tym morzem i spożyciem oleju jest... :).
|
u mnie w bmw był olej w airboxie jak go za dużo poprostu było w silniku,nawet był specjalny spust do tego oleju..
|
dziś wpadliśmy z Rambem na pomysł doprowadzenia tego oleju na łańcuch, i bedzie olejarka, a i olej się nie zmarnuje....
|
Cytat:
|
No dobra :) zmieniłem w końcu uszczelkę i spokuj nastał. Cały silnik nawet pod spodem już miałem w oleju. Nawet w Airboxie go było tyle że jak położyłem sobie motor pod garażem ( podkładka mi wpadła pod rozrusznik) to chyba się z airboxu wlał ten olej do gaźników, bo potem przez kilka kilometrów dymiło mi z tłumika jak ze starej syrenki :Thumbs_Up:
Sprawdziłem sobie przy okazji kompresje. 10 atm i po próbie olejowej 12 atm. Prawda bywa okrutna :D |
Cytat:
Rambo a pytanie przecież miała takie doskonałe wyniki na hamowni, jeżdzona na syntetyku - jak myślisz co się stało że uciekło ci ciśnienie z garków ?? |
10 atm to nie jest źle, może być to błąd pomiaru, choć przyrząd sprawdzony, ja i sprawdzałem kilka razy każdy garnek ( wyniki od 9,5 do 12 to podałem te najmniejsze) hgw :) 120 tysi piechotą nie chodzi :)
|
Błąd pomiaru to Ty za przeproszeniem miałeś na tamtej hamowni :).
|
Cytat:
|
Dajesz :).
|
Wieczny, chcesz się narazić jakieś większej rzeszy czy tylko mi ;)
|
Cytat:
|
Moja miała 10,5 na sucho i 12,5 z olejem, równo na obu, Twoim miernikiem. Na Hubertowym odpowiednio 2atm mniej :). Silnik mierzony po godzinie od wyłączenia. Wyników Dandy'ego nie podam, bo nie wiem czy nie będzie miał mi tego za złe :haha2:
|
Cytat:
|
Cytat:
Prosze w dwoch slowach napisać jak sie takie proby robi - najlepiej w dziale Regularne czynnosci serwisowe. Mam taki miernik ale pokazuje bzury i nie wiem jak tego używać. I nic nie pisza o oleju... |
W miejsce świecy przyłożylim końcówkę manometru, dalim pełen gaz w celu maksymalnego zwiększenia przepustowości dolotu (nie wyciunglim filtra powietrza jak to sztuka nakazuje) i zakręcilim rozrusznikiem bez problemów. Oczywiście w mojej 04 bo 07a nie kręci rozrusznikiem po wyłączeniu zapłonu i lipa była, pół motocykla rozbierać żeby fajki ze świec zdjąć ;).
A olej dolewa się po próbie "suchej", 5-10ml do cylindra, tyle by pozaklejało pierścienie. Jak kompresja wzrośnie znacznie, to znaczy że ciśnienie ucieka pierścieniami. Jesli nie będzie różnicy po dolaniu oleju - ciśnienie spieprza górą, zaworami. Ale uwaga praktyczna - wlać dosłownie niewiele oleju. Za dużo oleju "uszczelni" też przylgnie zaworowe i niewiele się da wtedy wywnioskować. |
Cytat:
TZN jak wzrośnie o 1 atm - to norma. W moim byłym bigu wzrastało z 8 atm do 11 - wiadomo brał oleju ponad 1 litr/1000 km -jezeli miernik ma końcówkę wkręcaną w miejsce świecy - wyniki powinny być powtarzalne - a nie raz 10 , raz 12 atm - na zimnym czy ciepłym silniku- manual zazwyczaj podaje a jest to różnica. - Gaz do oporu - to wpływa również na wynik - Wykręcona swieca z 2 garka ? Szybkośc kręcenia wałem wpływa na wynik. - warto sprawdzic w jakich jednostkach wyskalowany jest miernik wzgledem danych w manualu.. |
sęk ju gajs.
|
Ku pleczieri :)
|
OK, musze to przeprowadzić jeszcze raz. Bo niby mam kompresje o 0,5atm gorzej od rd04 Wietsznego, a oleju nie przepala.. Kto się pisze na pomiar. Możemy to zrobić pod butelke Vranac :drif:
|
Za tydzień w czwartek u Dandy'ego? Zmierzę ile mi ubyło po Rumujni.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Ja nic nie wiem, hasło rzuciłem :). Do Dandy'ego mi bardziej pasuje niż do Ryżego. Bliżej mam po drodze.
|
Miałem dokładnie to samo. Powodem była źle założona uszczelka tylnej pokrywy głowicy (tam jest komora prowadząca do odmy - jak uszczelka źle leży, wówczas rozpylony olej nie idzie z dołu silnika, tylko od razu z silnika wali do rury) Wymieniłem uszczelkę na nową i dokładnie ją osadziłem - ważna jest środkowa część uszczelki. U mnie co tankowanie była szklanka oleju w airboxie, po wymianie uszczelki wszystko przeszło.
|
zmieniłem dziś przednią uszczelke bo też mi lało już po obudowie silnika i sie zastanawiałem co mam ciagle mokro pod płytą podsilnikową. Mam stary motor to i dłubania coraz wiecej :D
|
Olej w airboxie wyłapuje kurz który puścił filtr papierowy. I tej wersji, odkąd mnie to spotkało, będę się trzymał :D.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 14:48. |