![]() |
Kontrola policji w Unii, brak dowodu rejestracyjnego - doświadczenia?
Czy zdarzyło się komuś z Was wyjechać bez dowodu rejestracyjnego i mieć kontrolę policyjną/celną z żądaniem obejrzenia dowodu?
Czym to się zakończyło? Dodam, że pytam przede wszystkim o Czechy i Austrię/Słowenię. Pozostałe dokumenty jak dowód osobisty/paszport i ubezpieczenie zakładam, że będzie obecne. |
Przy każdej kontroli drogowej żądają okazania dowodu rejestracyjnego pojazdu, we wszystkich krajach jest tak samo.
|
Jeżdżę często do roboty do CZ i tam MUSISZ mieć dowód. Info od moich kolegów stamtąd - powód dla którego wynajmująca auto firma musiała dać mi dowód zamiast xero czego nie robią zbyt chętnie z jakiegoś powodu.
Jak jest gdzie indziej nie wiem ALE wyobraź sobie wkurw pał jak mają w żarze sprawdzać jakiegoś gościa w bazie gdzieś tam zamiast obejrzeć kwity i powiedzieć: abfaaaaahrt! Wolę mieć niż nie. > m |
Cytat:
|
W PL dowód niepotrzebny.
|
Nie ma co gadać - zależy od pał. Mogą sprawdzić i puścić a możesz skończyć na lawecie.
|
Cytat:
Wysłane z mojego Hammer_Energy_18x9 przy użyciu Tapatalka |
A od grudnia podobno w PL prawko tez nie bedzie potrzebne (tzn. posiadanie przy sobie a nie że w ogole ;)
|
Cytat:
Nieoficjalnie sytuacja trochę bardziej skomplikowana, ale nie chcę tego upubliczniać. Chyba, że ktoś ma znajomości w WK w Poznaniu i lubi 12 czy 15-letnią Whiskey to niech się szybko odzywa na priv ;) |
Czyżby uczestnik imprezy w Swarzędzu? ;) w Niemczech Panowie zaproponowali mi 500Euro lub laweta na najbliższy parking i czekanie aż ktoś przywiezie dowód. Ostatecznie udało się dogadać jak pokazałem zdjęcia dowodu, które przy nich otrzymałem.
|
Na Słowacji by to chyba nie przeszło jazda bez dowodu. Kiedyś jak częściej jeździłem na trasie E77 po Słowacji na Budapeszt to odnosiłem wrażenie że Policja Słowacka wręcz czatowała na kierowców z PL :)
|
Cytat:
|
Generalnie poza PL nasz dowód jest jedynym dokumentem potwierdzającym dane pojazdu w tym własność lub domyślną zgodę osoby widniejącej w dowodzie do dysponowania przez Ciebie jej/jego pojazdem - skoro przekazała Ci pojazd wraz z dokumentami to przyjmuje się, że użytkujesz go za jej wiedzą i zgodą /poza UE jest nieco inaczej i czasem trzeba upoważnienia lub inne kwity zależnie od prawa miejscowego/. Na dzisiaj MUSISZ mieć dowód poza PL tak jak i obcokrajowcy muszą mieć przy sobie odpowiednik naszego dowodu lub inny krajowy dokument poruszając się swoim pojazdem po Polsce. Jadąc bez dowodu nie ryzykujesz wyłącznie mandatu ale również ewentualne "odebranie" pojazdu do czasu wyjaśnienia np. przedstawienia przez Ciebie dokumentów potwierdzających własność z tym, że nawet jak takowe okażesz to i tak dalej pojedziesz wyłącznie na lawecie. Może się oczywiście udać ale ryzyko jest spore i dobrze mieć tego świadomość.
|
Jak już ryzykować to weź ze sobą kartę pojazdu i licz na szczęście , że się nie poznają ;-)
I wydruk ze stacji diagnostycznej potwierdzający wykonanie ostatniego badania technicznego. |
Późną jesienią zeszłego roku pojechaliśmy w czwórkę oglądnąć przed zakupem maszynę do Rumuni w okolicach Borsy pożyczonym od mojej żony autem.W tamtą stronę ok,na powrocie węgierski pogranicznik prosi o dokumenty więc zaglądam do schowka gdzie według mojej wiedz powinien się znajdować,później do wszystkich innych i nie ma więc telefon do żony,żona twierdzi że powinien tam być,czas leci a kolejka rośnie.Cały czas bardzo uprzejmie po polsku próbuje z pogranicznikiem nawiązać konwersację i złożyć winę na żonę.Chyba w końcu zrozumiał bo machną ręką i odjechaliśmy
|
Cytat:
Nie mamy tam dobrej prasy. Najwyższa pora na rewanż, bo Słowacy jak tylko wjadą do PL to od razu dają z buta. |
Cytat:
|
Dwa lata temu miałem podobną sytuację.
Nie miałem dowodu tylko karte pojazdu. Zatrzymano mnie w Austrii. Pokazałem im Czerwoną Książeczkę, oglądnęli ją i kazali jechać dalej. |
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:36. |