![]() |
Czy za luźny łańcuszek pompy oleju?
4 Załącznik(ów)
Witam szanownych forumowiczów, mam kolejne pytanie odnośnie łańcuszka pompy wody czy nie jest za luźny? Proszę o radę
|
A sprawdzał w serwisówce jak luźny ma mieć być? Tak z palca to nie wiem czy da się to ocenić.
|
tylko szukaj pod "łańcuszek pompy oleju" nie wody
|
Nie ma w serwisówce parametrów tego łańcuszka.
Wymień. |
Do wymiany.
|
ten lancuch nie jest do wymiany. limity okreslaja inne mierzalne parametry podane w SM.
czysta sliczna VT jak ma po 10 na tloku to p.... nie ruszac. to weterany!!! po 30-40 lat. |
To napęd samej pompy oleju. Zerwać się nie zerwie, spaść nie spadnie.
Może trochę szumieć. Można z tym jeszcze jeździć, a można wymienić przy robocie sprzęgła, żeby nie wracać do tematu. W każdym razie pozostawienie w takim stanie niczym nie grozi. Pytanie, kiedy chcesz tam znowu zaglądać? |
Szynszyli, możesz podać gdzie są jakieś dane dot. tego łańcuszka? Nigdy się z tym nie spotkałem a chciałbym jednak wiedzieć, żeby nie pier...ć. Na te łańcuszki, które widziałem ( z 8 szt.) ten jest najbardziej wyciągnięty.
|
Ja to bym śrubokrętem na szczycie koła zębatego próbował odchylić i wtedy zobaczył na ile jest łańcuch zużyty, bo to tam najbardziej wyjdzie.
|
Nie ma napinacza tam więc łańcuch będzie się wyciągał i luz będzie coraz większy.
To normalne. Jak duży może być? W serwisówce nic nie ma na ten temat, więc trzeba ocenić samodzielnie na ile mocno jest wyciągnięty. Wyciągnięty ekstremalnie będzie dawał objawy np. dźwiękowe. Ja bym wymienił i zresztą u siebie kiedyś w 7 wymieniłem - różnica w naciągu bardzo duża. 120 PLN za DIDa i temat z głowy (taki sam łańcuch jak do rozrządu, ale do rozrządu to tylko Morse). |
Zastosuje się do zaleceń i wymienię przy robocie sprzęgła, które i tak robię. Nie chce za jakiś czas znów rozbierać tego samego, wiadomo olej filtr i robota. A jak to mawiają jak dbasz tak masz.
|
zalecen nie ma. ale Polska to kraj w ktorym 40 letnie moto maja 50 tys km przebiegu. wiekszosc z tego co robilem nie miala 10atm sprezania.... mialy po kilkaset tys km.
|
Dzięki Szynszyl przede mną jeszcze kupa pracy żeby moja ślicznota była taka jaką chcę. Po ogarnięciu wszystkiego i czyszczeniu, regulacji gaźników pojadę na badanie ciśnienia w cylindrach. Jak dbasz tak masz.
|
Sam pomiar ciśnienia to jak wróżenie z fusów mogę naocznie pokazać Ci silnik który ma 12bar na każdym cyl. ma moc ale pali 1,5l oliwy/1000km..
|
Moja pali ok. 100ml. oliwy na 1000km. a mocy jej nie brakuje a chodzi mi żebym powymieniał co trzeba i nie grzebać co rusz. "jak dbasz tak masz"
|
Jedyna ocena zużycia tego łańcuszka to porównanie z nowym lub sprawdzenie na ile odchodzi od zębatki, a jak masz nowy to warto wymienić :D
|
jo to wim ale jaki jest stan xrv-ek w PL tez wim :) dupy nie urywa bo ladna zawsze kosztowala majatek. ludzie marzyli o tym motocyklu ale nie mogli dac dobrej kasy i z zachodu najczescie przyjezdzaly rumple. ostatnio robilem 07a - chlopak dal 20tys w PL i pytal czy przeplacil ze strachem w oczach - ja uwazam ze nie. ma sliczny motocykl i swiat przed soba :) jechac i zwiedzac a nie naprawiac.
p.s. moto mialo 100 tys km a nie mityczne 34 tys :) |
Skoro dał 20k.i coś robił to dużo za dużo zapłacił ja dalem11, 500 i cena jest ok moto jest doposarzone a te parę rzeczy które zrobię będę miał dobry zadbany motocykl a do tego satysfakcja z naprawy go samemu. "jak dbasz tak masz"
|
Afrykaner pokaż wałek :D
No i daj znać co to jest te "parę rzeczy" do zrobienia, które masz, bo włożenie w serwis Afryki (okresowy serwis a nie remont) 8 kpln nie jest wcale takie niemożliwe. |
2 Załącznik(ów)
Oto i wałek jest ok luzowania brak. A te parę rzeczy....regeneracja kosza klocki przód, tarcza i klocki tył przejrzenie elektryki wszystko w peszle i czysta kosmetyka. Tyle. "jak dbasz tak masz"
|
Na moje oko, tak 1/3 każdego zęba brakuje...
Ale najważniejsze, że "luzowania brak". |
Japitole, tam już połowa zębów wyklepana. Ciekawe ile ma przebiegu lub jak intensywnie był eksploatowany. W każdym razie lekko nie miał.
Mus zębatka na klej. |
Kolego, umyj to ropą na początek.
Potem nowa JT czy SUNSTAR czy ESJOT. Niestety klejenie raczej czeka...lub nowy wałek:o |
Po obejrzeniu filmów na yt rzeczywiście jest słabo, klejenie na co? proszę o radę. Widziałem filmik z montażem szerszej zębatki, włoski zamiennik. Spawanie nie wchodzi w grę, a nie chcę rozpruwać silnika. Ile jeszcze może wytrzymać taki wałek?
|
http://africatwin.com.pl/showthread....anie+z%EAbatki
W tym wątku masz opisane parę patentów na zużyty wałek łącznie z tym jak działały (albo nie). Są też dane konkretnych klejów, którymi chłopaki to robili (ja pojechałem do dobrego lokalnego sklepu metalowego i powiedziałem, że poproszę klej do takiego czegoś i mi dali jakiś polski - trzyma) Jeżeli wałek jest w takim stanie to zobacz także: http://150.254.222.97/wikiafri/index...choroby_Afryki czyli regler, przewody, kostki itd. ps: wiedziałeś, że wałek jest w takim stanie podczas kupna? Bo motocykl powinien być wystawiony jako uszkodzony. |
Cytat:
Ale spróbować nie zaszkodzi. |
Dopiero po kupnie zaczolem czytać o bolączkach tego motocykla, zrobię co mogę pomoże lub nie. A jak już naprawdę będzie trzeba no cóż remont w stylu "hard" nie takim problemom stawiałem czoła.
|
Tylko nie wpadnij na pomysł spawania zębatki do wałka, bo takie numery FAT także już widział...
|
Pisałem wcześniej że spawanie nie wchodzi w grę, będę próbował z klejeniem szerszą zębatką niech wytrzyma choć dwa trzy lata. Bez szaleństw, spokojna turystyka.
|
Cytat:
Polatać spokojnie na kleju i sprawdzić czy jest "miłość". Potem decyzja: remont czy sprzedaż-kupno ładniejszej/innej. |
Miłość to jest od samego początku, remont z czasem mapewno, nie wiadomo na co znów bym trafił a moja "slicznotę" będę sukcesywnie dopieszczał. Zostanie że mną na baaaardzo długo oile nie na zawsze. Taki jobel taki freek.
|
2 Załącznik(ów)
Cytat:
|
a co do klejow to roznymi siuwaksami sie bawilem roznych firm i Loctite moim zdaniem dupy nie urywa. ostatnio pierwszy raz testowalem to co pod linkiem i ja p... nie spotkalem jeszcze tak mocnego kleju w normalnej cenie. bardzo polecam.
http://www.cx80.pl/nasze-produkty/zy...no-detail.html to jest tez mega dobre ale juz sporo drozsze - ale tez pro: https://pl.beko-group.com/Produkty/(...y-Klej-Hightec a z wiekszych rzeczy to rowniez polecam - jest niesamowity - 40kg/cm2 zrywalnosc - testowalem to jeszcze na politechnice na maszynach - szczena opada - to jest szajs do wszystkiego a w budowlance nie widze niczego lepszego: http://www.e-budowlane.com.pl/den-br...0ml-p-379.html |
Dzięki Szynszyl na temat klejów, jednak ślicznota idzie do serwisu na pełny remont, liczę się z kosztami będą kosmiczne jednak pokochałem ten motocykl.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:42. |