![]() |
CRF 1100L / 1000 Adventure Sports - akcja serwisowa
Jest oficjalna akcja serwisowa w związku ze słynnym problemem syfu w zbiorniku paliwa i ewentualnymi uszkodzeniami z tego wynikającymi.
https://www.honda.co.jp/recall/motor...1217_4867.html Pewnie po nowym roku będziemy dostawać zaproszenia do serwisów na wymiane i ogarnięcie tematu. |
Po Japońsku to ja nie panimaju.. w jakimś ludzkim języku by się przydało :)
|
1 Załącznik(ów)
translator:
|
Problem chyba nie taki slynny, no chyba ze rajderow z PL szczesliwie omija :) Pierwsze slysze. Bylo tu na forum o czyms takim ?
|
|
co ciekawe problem dotyczy także CRF1000 od modelu 2018
sposób naprawy "Usuń całą benzynę, aby usunąć tlenki ze zbiornika paliwa i wymień filtr ssący, filtr paliwa i komorę pompy paliwa na nowe." a co z wtryskami? pompą paliwa? |
Ale tylko model AS, jak odnoszę wrażenie...
Zwykłej problem nie dotyczy ? |
Cytat:
w sumie modelu 1100 dotyczy to 1177 szt. a modelu 1000 878 szt. i nie jest wyszczególnione czy to tylko ADV czy też zwykła chyba że po VIN widzisz jakąś różnice. |
Coś mi tu nie pasuje... CRF1100 to SD09 a nie SD10 a CRF1000 to SD06 (lata 2018 i 2019) i SD04 (lata 2015-2017)...
|
Cytat:
U mnie 2018 r model SD06 |
Cytat:
Numer VIN (po literach) to 6 cyfr. W tabeli podają numery 7 cyfrowe. Poza tym ATAS 2018 to zdecydowanie SD06, co zresztą również zawarte jest w VIN-ie. Moze poczekajmy spokojnie na oficjalne stanowisko Hondy Europe. |
Może to jakieś VIN-y i oznaczenia modelowe tylko na Japonię?
|
Info ogólne.
https://www.rideapart.com/news/46175...l-filter-clog/ Pytałem dealera hondy w Polsce jest kilkanaście sztuk z tym problemem. Maja dzwonić , ewentualnie można po vinie na stronie hondy sprawdzić. Akcja ma ruszyć na przełomie lutego- marca. Poprawiony link. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka |
Coś Twój link nie łorking...
|
Cytat:
https://www.rideapart.com/news/46175...l-filter-clog/ |
Teraz "robi" :)
|
Super nie sprawdziłem 😄
Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka |
Trochę o problemie z autopsji.
Przy około 8000 km zwróciłem uwagę, że praca silnika poniżej 2500 rpm jest nieregularna, najbardziej czuć to na obrotach biegu jałowego - poinformowałem sprzedawcę. Sprawdzane było to i owo, podłączane pod komputer, sam szukałem - no nie ma się do czego przyczepić. Serwis rozkłada ręce bo faktycznie problem jest ale błędów brak. Zdaję sobie sprawę, że czasem usterka jest upierdliwa i trudna do zdiagnozowania, staram się być wyrozumiały ale wyrozumiałość się kurczy proporcjonalnie do przebiegu Afryki. I tak tłukłem kilometry z tym niedomaganiem i się już zacząłem wkur... W Białym Brzegu zainteresowałem tematem mdxmd, postawiliśmy moją 28000 km obok identycznej 2800 km. Moja ewidentnie zakłócenia pracy, przyłożysz rękę do wydechu to prycha nieregularnie jakby wypadanie zapłonów i większe niż normalnie falowanie obrotów. Nówka chodzi idealnie aksamitnie - miarowo puf, puf z wydechu, falowanie obrotów minimalne. Udało się znaleźć przyczynę w serwisie przy prawie 30000 km. Mechanik wyjął wtryskiwacze (może zatankowane paliwo z wodą albo cuś), zauważył że jest w nich jakiś syf. Wyjęcie pompy paliwa i resztę widać na fotkach. Wszystko zabite woskową mazią, teraz już oficjalnie wiadomo że to tlenek cynku. Dostało się toto także do wtryskiwaczy. Pompa rozebrana i wymyta, wtryskiwacze wymyte, zbiornik wypłukany, poskładane, czysta benzyna do zbiornika i choć nie było idealnie to zdecydowanie zauważalna poprawa pracy silnika. Niestety, po 20 km to samo. Motocykl został w serwisie na usunięcie usterki. Choć zostałem zapewniony, że wtryskiwacze i pompa paliwa zostaną wymienione to ostatecznie tak się nie stało. Mimo starań nie uzyskałem jednoznacznej, spójnej odpowiedzi w jaki sposób została przeprowadzona naprawa wtryskiwaczy. Zostały gdzieś wysłane i zostały gdzieś sprawdzone i są dobre i montować. Cud się stał a ja niewierny jestem. Okaże się na dniach bo motocykl 3 miesiące stoi w serwisie na naprawie gwarancyjnej wad (słownie: trzy miesiące). Podsumowując, przez błąd producenta w 9 miesięcy zrobiłem ponad 20000 km z syfem w pompie paliwa i wtryskiwaczach benzyny. Jaki wpływ będzie to miało na wtryskiwacze i ich żywotność? Nie wiem. Wiem natomiast, że benzyna ma być czysta a wtryskiwacze to bardzo precyzyjne elementy układu paliwowego. Odmowa wymiany tych elementów to środkowy palec od Hondy w stronę użytkowników z wadliwym zbiornikiem paliwa ... bo ci użytkownicy już zapłacili. Odbiorę motocykl to napiszę jeszcze kilka słów. http://africatwin.com.pl/picture.php...pictureid=2370 http://africatwin.com.pl/picture.php...pictureid=2371 P.S. Tlenek cynku z pompy paliwa ma konsystencję jakby woskowej mazi ale w palcach wyczuwa się w nim drobne twarde zanieczyszczenia jakby grudki, opiłki, drobny żużel ze spawu. P.S.2 Korzystając z okazji, w nowym roku życzę zawsze dobrej pogody, udanych wyjazdów i bezpiecznych powrotów do domu. |
Kurde, ale masakra. Ja mam dopiero 2,5 tys. Mam nadzieję, że na wiosnę mi to ogarną....
|
Cytat:
P.S. Tak sobie myśle ,że może lepszym wyborem dla mnie byłby GS1250.Jeśli u mnie będą takie cyrki to sprzedam parcha. |
Wtryskiwacze się przytarły i nigdy nie będą już poprawnie działać, to samo mogą wydarzyć się z pompą, tylko wymiana na nowe razem z bakiem i wyczyścić układ paliwowy. Przestań się pozwalać robić w kuku tylko idź z tym do prawnika specjalizującego się w takich akcjach. Mój kolega miał podobny problem w samochodzie Hondy, po kilku miesiącach zabawy w chowanego z serwisem. Wkurwił się i oddał sprawę prawnikowi, on olał to nasze aso i uderzył bezpośrednio do Japonii. Po kilku tygodniach odebrał samochód z nowym silnikiem + zwrot kosztów i pisemne przeprosiny od tekijo chujamoto z Japan.
|
Wrzuciłem swój VIN do wyszukiwarki akcji serwisowych Hondy tu: https://www.honda.pl/cars/owners/rec...d-updates.html (PL), tu: https://www.honda.co.uk/motorcycles/...d-updates.html (UK) i tu: https://powersports.honda.com/recalls (USA)
Nigdzie nie pokazuje, że akcja dotyczy mojego egzemplarza. Posprawdzajcie swoje i dajcie znać. Ciekawym na jakiej zasadzie to działa, bo mam wrażenie, że mamy z Majstrem motocykle kupione w bardzo podobnym okresie. Chyba obaj braliśmy jak tylko się pojawiły 1100, ale moja nie wyskakuje w tej akcji (przynajmniej na podanych stronach Hondy). |
Moja nie wyskakuje - jest z 2020, krajowa.
|
Cytat:
|
Mojej również nie ma kupiona w De.
|
Moja krajowa ATAS z kwietnia 2018 też nie łapie się na akcję przywoławczą.
|
Moja ATAS ze stycznia 2019 (czyli realnie, wyprodukowana pod koniec 2018) też nie wyskakuje w wyszukiwarce Hondy.
|
Albo mamy wszyscy farta albo G warte te ich wyszukiwarki... Szkoda, że nie podali zakresów VIN bo na stronie USA jest ta akcja dla naszych modeli wyszczególniona ale bez zakresów VIN egzemplarzy, których to dotyczy niestety.
|
Moja 2019 krajowa, nie łapie się na akcje serwisowe.
|
Moja z 2020 też się nie lapie na akcję.
|
Panowie akcja z naszymi Afrykami zacznie się dopiero od połowy kwietnia.
Więc nie ma co sprawdzać. Rozmawiałem z kumplem który pracuje u jednego z dealerów w W-awie . W Polsce jest tyko kilka bądź kilkanaście sztuk u których występuje ten problem. Spowodowany zmianą dostawcy klamotów do zbiornika. Tak jak wszędzie i w każdym biznesie optymalizacja kosztów. Popytajcie lokalnych dealerów może uzyskacie więcej informacji. |
A może Karol z HP coś napisze....
|
Cytat:
W wyszukiwarce po VIN mój egzemplarz z 2019 roku także nie wyskakuje. Może nie jest jeszcze zaktualizowana dla EU albo działa tak jak procedury serwisowe Hondy z którymi miałem okazję się zaznajomić. |
W wyszukiwarce prawdopodobnie pojawia się Vin-y jak ogłoszą akcje dla PL, póki co mojej też nie ma. Ciekawa sprawa, mam ATAS 1100 z 19, w Vin mam Sd09 i dalej jeden z pierwszych vin-ów. Tak sobie dumam skoro akcja dotyczy zbiornika paliwa jako przyczyny - może zależy to od koloru malowania? Albo po prostu mogło być kilku dostawców podzespołu (zbiornika ) i cześć jest Ok a cześć nie ... swoją drogą ma ktoś sd10 w Vin? Pozdrawiam i życzę wielu bezawaryjnych i wymarzonych tras w Nowym 2021 Roku.
|
Cytat:
|
Tutaj panowie krótki artykuł z Niemieckiego czasopisma odnośnie tego problemu. https://www.motorradonline.de/ratgeb...hmutz-im-tank/
A tu na szybko tekst wyrwany z artykułu. "Jak donosi amerykański organ ds. Bezpieczeństwa ruchu drogowego NHTSA, wycofanie dotyczy modeli Hondy Africa Twin typu CRF 1000 L od marca 2018 r. Do marca 2019 r., A także maszyn typu CRF 1100 L od sierpnia 2019 r. Do maja 2020 r." Jeżeli to prawda co piszą to już wiadomo kto odwiedzi serwis. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka |
a jak w takim razie rozszyfrowac date produkcji z VIN? Zeby była jasnosc kiedy został wyprodukowany konkretny egzemplarz?
|
Cytat:
|
Weźcie pod uwagę z szukaniem po VIN ze może być jakiś kulawy układ z honda na naszym zadupiu i nie ma takiej akcji u nas lub jeszcze nie ma i wyszukiwarka nic nie znajdzie.
IMO wszelkie rozstrzyganie akcji gwarancyjnych to jest udział i wola dealera - w tym przypadku Honda Polska. Jeśli oni maja w dupie to żaden z lokalnych dealerów nie wychyli łba. Chyba ze ma zamiar pracować za darmo i dać czesci w prezencie. |
Cytat:
Pytanie tylko dlaczego w innych krajach (Germania ,USA,UK itp) można znaleźć informacje o tej akcji z CRF. Nawet lokalne gazety o tym piszą tylko u nas nikt nic nie wie. Ale jak trzeba po lansować się na nowej CRF żeby było co napisać w gazecie to ich nie brakuje. Jest okazja żeby jedno czy drugie czasopismo coś o tym napisało. |
Cytat:
|
Cytat:
|
może chcą po cichu dotrwać do końca gwarancji.
w sumie to każdy bez zabawy z VIN może sprawdzić czy coś pływa już w zbiorniku wystarczy niedroga kamerka inspekcyjna. pozostaje pytanie, czy wypłukanie zbiornika rozwiązuje problem, czy to tylko jakaś powłoka zabezpieczająca zbiornik od środka, która może powinna się rozpuścić po pierwszym tankowaniu i coś poszło źle.... czy ten spaw cały czas reaguje z benzyną i zbiornik jako całość nadaje się tylko na szrot? |
Cytat:
Nie ma czego takiego jak Honda Polska. Jest za to Honda Motor Europe Ltd Oddział w Polsce. Więc według mnie to Angole (bo w UK znajduje się centrala Honda Europe) będą decydować co i jak z tym recallem. Na razie jest tu cisza na ten temat. Nie wiem czy było też o poniższym ale w razie W wstawiam link: https://ruggedroads.co.uk/epages/00c...ucts/MFPMHA-00 |
Cytat:
|
Cytat:
|
Napisałem mail do importera ( honda@honda.pl ) otwarcie pytając o akcję serwisową z nr vin mojej afryki. Dostałem odpowiedź "....na chwilę obecną pojazd o numerze VIN ... nie jest objęty akcją serwisową..."
|
Czyli G Ci odpowiedzieli...
|
Panowie, z całym szacunkiem ale o co to bicie piany? Akcja dotyczy lekko ponad 2 tysi egzemplarzy. Producent zdiagnozował modele objęte akcją (przypomnę że akcja z drugiej połowy grudnia), zapewne obecnie ustalili już na jakie rynki poszły wadliwe sztuki i naprawa będzie dotyczyć jedynie tych rynków. Może się okazać że do nas nie dotarła żadna sztuka z usterką i nie będzie akcji serwisowej na polskim rynku a Wy od razu listy do Hondy piszecie? Wyczuwam lekką nadgorliwość.
|
Emek
Napisałem grzecznego maila gdyż pojawiły się wątpliwości i jako klient który kupił moto w Polsce mam do tego prawo. Dostałem błyskawicznie bardzo grzeczną odpowiedź. Jeśli na tym się skończy to super. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:38. |