![]() |
filtr powietrza i świece
Co ile zmieniacie a co ile się niby powinno. Wiem że to pytanie lamerskie ale świece co to powinno się zmieniać co 18 000km mi padają wcześniej, to samo filtr powietrza. Czekam na Wasze spostrzeżenia i opinie :)
|
filtr powietrza nie wytrzymał nigdy 18000km :)
świece chyba wytrzymały :) |
Nie wiem czemu ale jak po 20tyś zmieniłem świece to nie zauważyłem ŻADNEJ różnicy.
|
Rambo, a po czym poznajesz, że świece padły?:)
|
Np u mnie po ponad 10 tys NGK zaczyna lekko sie rozpadać ceramika. W aktualnych i w poprzednich... i w tych wcześniejszych też :)
|
Cytat:
Artuditu, a lejesz czasem lepsze paliwo i używasz obrotów powyżej 5000 rpm..? ;) Mi dziś coś AT muliła z dołu, to jeb jej w palnik do odcięcia na 4 biegu (175~180kmh) przez od Poleczki do Wałbyskiej i od razu zrobiła się posłuszniejsza :) Pewnie od dolewek oleju 0w40 od diesla takie ma kaprysy. ehh :Sarcastic: |
zmiana świec 18-20tyskm , filtr jak brudny ok 15tyskm lub z hakiem.
Misza.... gdzie ci ta ceramika pada? Na NGK zrobiłem ostatnio ok 260tyskm( łącznie sporo więcej) i nigdy nie było z nimi najmniejszych problemów..... |
Dzieju: może to coś z gaźnikami, ale mieszanka niby dobra. Kolor świec spoko ale ceramiczna część pod dolną eletkrodą się mi odłupuje kawałeczkami. Ta sama przypadłość na 3 kompletach świec. Teraz mam nowy silnik to może lepiej będzie... albo się kurde zaopatrywałem w podrobione świece nie wiedząc o tym :/
|
ano rynek zasypany podróbami ngk :Thumbs_Down:
Cytat:
|
dpr8ea-9vx tyle wytrzyma, one sa jeszcze w Japonii robione, reszta to juz Chiny/Vietnam! niestety
|
Cytat:
|
hahaha, Vectrą robię do 80tyskm na świecach a Afryką do 20tyskm
|
zmieniłem ten filtr dziś papierowy po 15 000km. Motocykl się zdecydowanie obudził. Ramires dawaj znowu mi te super świece !! :)
|
Cytat:
co świadczy o zbyt ubogiej mieszance lub źle dobranej wartości cieplnej swiecy Filtr powietrza nie wymienia co przebieg tylko kiedy jest brudny. Brudny może być już po 500 km jadąc polnymi lub szutrowymi drogami |
Co do filtra powietrza:
serwisówka zaleca czyszczenie co 6 i 12 tysięcy kilometrów, oraz wymiane co 18 tysięcy kilometrów. Z zaznaczeniem że przy "normalnej" jeździe. Przy obciążonej należy te przebiegi skrócić o połowe. Wiec przeczyściłem po 5000km, potem po 10 000km i przy 15 000km filtr był już mało przejrzysty (pod światło) to dałem nowy. Chyba nie zakładali co my będziemy tymi afrykami i jak dzidować :) a co do świec Miszy, mogły być podróbki :( |
Mieszanka dobra, wręcz za dobra :) świece smarowane obficie były również przedniej jakości motulem 5100 :) ale porcelanki odpadały warstwami. Kupowałem zawsze jakoś tak wyszło na moto-akcesoria.pl, teraz wezmę gdzie indziej
|
2 Załącznik(ów)
Świece po przebiegu lekko ponad 20 000 TK,dzisiaj zmienione na irydowe,po pierwszym odpaleniu jakiegoś szalu wielkiego nie odczułem poza tym ze szybciej chyba na zimnym silniku wyrównuje obroty(ale wszystko wyjdzie w trasie ponoć ma mniej palić i w ogóle same plusy "NIBY")fakt taki ze zadziej trzeba będzie rozbebeszać to wszystko do wymiany. Dłuższe przebiegi to na pewno !!! .Poniżej foto starych świec
Załącznik 6479.Załącznik 6480 |
Świece po przebiegu lekko ponad 20 000 TK,dzisiaj zmienione na irydowe,po pierwszym odpaleniu jakiegoś szalu wielkiego nie odczułem poza tym ze szybciej chyba na zimnym silniku wyrównuje obroty(ale wszystko wyjdzie w trasie ponoć ma mniej palić i w ogóle same plusy "NIBY")fakt taki ze zadziej trzeba będzie rozbebeszać to wszystko do wymiany. Dłuższe przebiegi to na pewno !!! .Poniżej foto starych świec
http://africatwin.com.pl/attachment....1&d=1249485710 Może nie odniose się do afry ale w jednocylindrowcu ( większy stopień sprężania, większe temperatury i ogólnie cięższe warunki) z dwiema świecami NGK DPR przejechalem jakies 30 tys i po wykręceniu były wzorowe - jasno/rude, żadnych wypaleń, pęknięć i odprysków izolatora i podejrzewam , że wytrzymałyby jeszcze drugie tyle bez problemu:)Jednak zmieniłem na nówki i zero różnicy. solo1972 świeczki na fotach wg mnie sa calkiem w niezłym stanie i jeszcze na nich smial.o można latac. Penie lewa skrajna pracowala razem z drugą od prawej. |
drobna uwaga do przesadnie dużych przebiegów np. dwukrotnych itp...
Wiecie co może zrobić porcelanka z cylindrem? No to życzę abyście się nie musieli dowiedzieć. |
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:16. |