![]() |
Lekki kask
Z racji tego że mój shoei qwest po 10 latach rozpadł się w środku(wyściółka wysypała się po praniu), szukam kasku :) Target musi być mega lekki i bezpieczny. Lekki bo problem z kręgosłupem szyjnym :/
Macie jakieś propozycje? Mile widziana blenda. Cena... nie określona. |
Nishua Enduro Carbon - 1150g
https://www.louis.pl/artikel/nishua-...-enduro/215086 Lub wersja z blendą Enduro GT. Ciut cięższa (1450g) ale za to za pół ceny teraz w Louisie: https://www.louis.pl/artikel/nishua-...-enduro/215094 |
Polecam. Latam w tej wersji 1150 gramowej. Wrażenie jest kosmiczne.
|
Cytat:
|
To może od razu zapytam, poruszę może poboczny temat ale ktoś próbował do nishui wsadzić jakiś głośnik i mikrofon ?
|
Oczywiście, zamontowałem Sena 10R. Trochę o tym tutaj:
http://africatwin.com.pl/showpost.ph...4&postcount=13 |
Jezusku tosz to kosztuje tyle co kask... warte chociaż takich pienionchow ?
|
Ten kask nie jest wysokich lotów , poza wagą nie ma zalet i ta wiecznie odkręcający się śrubka od daszka- porażka .
Jeżeli kupować senę to tylko z mesh, 50R jest dobrym rozwiązaniem |
Radio,
Jeśli 10R wywołało "cenowy zachwyt" u pytającego to cena 50R połozy go na łopatki. Pomyśl że nie każdy ma wagon kasy na wydanie na gadżety plus funkcjonalność mesh można wykorzystać tylko w jeździe grupowej. Srubka się u mnie nie odkręca i kask jest wg mnie ok. Nie musi pasować każdemu, ważne że mnie odpowiada :Thumbs_Up: |
Lekki kask
Cytat:
Parowanie jest tez mniej upierdliwe Odnośnie wagona kasy , czy relatywizmu ceny to często tanie nie idzie w parze z bezpieczne - mam na myśli kask, który może być dobry tylko do pierwszego spotkania z asfaltem, ja na swojej głowie nie lubię eksperymentować , żeby potem się jąkać i nie ogarniać zwieraczy |
Jak dołożysz do kasku blendę to już nie będzie mega lekki. Wagą powędruje w okolice standardowych ~1500g. Jak ma być to kask typu dual to ten model (bez blendy) co podał nabrU.
|
Poczytajcie komenty w sklepie - wykonanie i hałas odpowiednio -5 i +5
|
Cytat:
|
Masa katalogowa jest wyższa - 1430g. Ważyłeś go i taka masa jest rzeczywista?
|
Zważone. Bez pinlocka i tej osłony na brodę. W komplecie moze być tyle co podaje katalog. Na kask z blendą i tak uważam że przyzwoicie.
|
LS2 wypuścili nowy model MX701 Explorer C Carbon z wagą 1380g +/- 50g. Tylko na razie za dużo o nim nie wiadomo.
|
Cytat:
znalazłem też neoteca z blendą za 1999zł waga 1560g dla rozmiaru M, zł i Hornet DS za 1499 zł 1480 g dla rozmiaru M ja mam S |
Nie wiem jak z hałasem bo mam go od niedawna i jeszcze nie testowałem. Wcześniej miałem Horneta ADV i najcichszy to on nie był. Airoh ma dużo lepsze pole widzenia niż Shoei. Chciałem daszek, blendę, pinlock i oczojebny kolor. Mam 2 Airohy i jestem z nich zadowolony. Liczę że z tym będzie podobnie.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...aae4a3e557.jpg |
Ten Airoh to świetny kask, jedyne zastrzeżenie jakie mógłbym mieć to wentylacja. Sklasyfikowałbym go jako kask zimowy, ale, rzecz indywidualna.
|
Cytat:
chociaż pomarańcz też jest widoczny :) |
Cytat:
Pozdro, Piotr |
Oranżowy laser. W 4ride brałem.
|
W tym modelu airoh ma też wersje 100% carbon. I to w kolorach
Np: https://airoh.pl/pl/p/KASK-AIROH-COM...ON-REDBLUE/167 |
Zysk na wadze prawie żaden a strata dla portfela dotkliwa.
|
Lekki kask
........
|
Już zamówiony na przymiarkę do sklepu kask Airoh COMMANDER ma być na środę. Jak będzie pasował to biere :) polatam opiszę swoje wrażenia a jak nie to szukam dalej.
|
|
Cytat:
Tłumaczenie (napisy) masakra totalnie nie na temat. Nie wyłapałem co mówi z minusów na temat kasku. |
Mam commandera, przejeździłem w nim cały poprzedni rok.
Nie zgadzam się z tym że jest słaba wentylacja i że to "zimowy" kask. Jest lekki, w miarę cichy jak na ten rodzaj kasku. Co ważne dla mnie, w porownaniu do poprzednich kasków nie wpada w dziwne wibracje i drgania przy prędkościach przelotowych. Minusy ode mnie: blenda mogłaby być trochę ciemniejsza (ale to dla mnie), i daszek trochę krótki więc czasami nie spełnia wogóle zadania. Kupiłbym jeszcze raz bez zastanowienia bo za tę cenę to jest super. |
Niestety chyba wszystkie blendy słabo przyciemniają.
Parę lat temu blenda była dla mnie must have w kasku. Poszedłem na przymiarki kasków w słoneczny dzień i stwierdziłem, że przyciemnienie było ledwie na poziomie akceptowalnym. Na pewno nie zadawalajacym. Kupiłem ostatecznie kask bez blendy w komplecie z drugą ciemną szybą. Na dłuższe wypady brałem dwie szyby bo zapasowa dobrze wpasowywała się w kształt tank baga. |
blenda w nexx 1d jest absolutnie wystarczajaca, moim skromnym zdaniem.
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka |
Popieram przedmówcę. Trzeba pamiętać, że na pkcie styku pomiędzy silnym słońcem a zmierzchem również musi być coś widać. Nie może być odcięcia nagłego wg mnie.
|
Wczoraj pierwsze testy Commandera poczyniłem. W porównaniu do poprzednika czyli w moim przypadku Shoei Hornet ADV nie widzę żadnych minusów. Na plus blenda, taka w sam raz, nie za jasna i nie za ciemna. Wczoraj było dość pochmurno i nie przeszkadzało mi przyciemnienie. Pole widzenia jest o niebo lepsze niż w Hornecie. Nie ma co porównywać. Dodatkowo wentylacja na szczęce po prostu działa jak trzeba. Lataliśmy offem i przy wysiłku i zamkniętej szybie zrobiło się dość duszno. Po otwarciu wentylacji rewelacja. Nie odniosę się do tego czy kask jest cichy bo w mojej CRF wydech niestety tak ryczy że nic więcej nie słychać. Zrobię rundkę na cichej DRce to będę wiedział coś więcej. Na minus o ile tak można powiedzieć to podczas zdejmowania wychodzi jedna zapinka od wyściółki. Wspominał o tym Pavlin w swoim materiale. Nie za każdym razem ale się zdarza. Ten element nie jest spasowany ciasno i jak ściągam kask wyłazi. To sobie jakoś ogarnę. Poza tym jestem bardzo zadowolony. 5 godzin napierdzielania w terenie i masa nie dała mi się we znaki. Kumpel zeznał, że zajebiście, że wybrałem ten kolor bo widać z bardzo daleka i nie miał problemów żeby z daleka mnie namierzać jak mu odjechałem. Za tą kasę uważam że warto się pokusić. Gdybym miał do wzięcia za free Horneta lub Commandera wybrałbym Commandera.
https://i.imgur.com/H0m691E.jpg |
Kolor rzeczywiście zajebista żarówa 👍😜 Pozytywnie
|
@Emek za tę kasę czyli za ile? Pytam bo gdzies na innymi forum goście pisali, że w 2020 czy 2019 poniżej tysiaka były na promocji. Tylko nie pamiętam czy to był Black Friday czy inny moment.
Przyglądałem się m.in. temu kasków pod koniec 2020 i t-shirt ceny nigdzie nie widziałem. PS. Ta wychodząca wyściółka to faktycznie powtarzający się problem w opiniach na necie. Może to można dwustronną taśmą klejącą przymocować? |
Wrócę jeszcze do Nishua Enduro Carbon.
Mały teścik 3kg siekierką znudzonego właściciela: https://youtu.be/cCfgHPFhup0 I zdjęcie tego samego kasku po dwóch uderzeniach tą siekerką: https://photos.smugmug.com/photos/i-...cr6Jrcc-X3.jpg |
Cytat:
|
Cytat:
|
Emek a jak oceniasz jakość matowej powłoki lakierniczej w Airohu? Spotkałem się z opinią, że nie jest tak trwała jak w wersjach w połysku ( po około roku użytkowania widoczne wytarcia do podkładu).
|
To mi akurat trudno ocenić bo jeden dzień w nim jeździłem ale liczę się z tym że laserowy kolor w macie może nie być tak trwały jak jakikolwiek inny w połysku. Wybrałem go świadomie bo ciuchy mam raczej stonowane a warto być widocznym. Mam 2 inne Airohy i to około 10 letnie garnki. Nie mam uwag do powłoki choć są już mocno zmęczone.
|
Cytat:
Niech się dobrze sprawuje! |
2 Załącznik(ów)
Emek, domyka Ci się szyba w Twoim Commander'ze?
Mój zrobił na mojej głowie 5kkm, jestem z niego megazadowolony, ale ostatnio przestała mi się domykać szyba...a dziś zauważyłem przyczynę - pęknięty zatrzask. Będę reklamował, ale trochę lipa. |
U mnie gra. Wyłazi tylko wyściółka z jednej strony przy zdejmowaniu. Też będę reklamował bo to upierdliwe. Poza tym zadowolony jestem.
|
Aktualizacja.
Odesłałem kask na gwarancji żeby zrobili coś z wyłażącą wyściółką. Ogarnięte sprawnie więc jak ktoś ma ten problem w Airohu Commander (a znam dwa przypadki tej samej przypadłości) to reklamować. |
[dopisek moderatora]
Cytat:
Pozdrowionka |
Cytat:
Z minusów - słaba wentylacja na górną część głowy i przedziwny sposób montażu wyściółki - trochę się trzeba nagimnastykować żeby to zdjąć do prania. |
W offie chyba zaden z kaskow adv nie zda egzaminu. Mam Shoei Hornet ADV. Wentylacja ok. Od 25/30 km/h przedmuchuje glowe. Ponizej tych predkosci w cieply dzien zaczynasz sie gotowac. Airoh oczywiscie ladniejszy. Bardziej offowy 😊
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
Stricte do upalania czy walki w trudnym terenie rzeczywiście lepiej sprawdzi się dowolny kask MX. Ale w moim modelu jazdy takie atrakcje to max 20% czasu więc muszę tu iść na kompromis. Ekspertem od estetyki nie jestem ale Hornet chyba występuje w malowaniu HRC a Commander nie - co myślę dla dużej części populacji zdecydowanie plasuje Horneta wyżej w rankingu "ładności" :) |
Jeśli chodzi o szosę to Commander w mojej ocenie daje spoko radę a jeździłem w ponad 40 stopniach. Punktem odniesienia jest Hornet, Neotec i szosowy Shoei nie pamiętam modelu.
W terenie wiadomix do dupy jak w każdym kasku ADV w offie. Porównując do Horneta nie widzę wielkich różnic w wentylacji a jeśli już to chyba na lekki plus dla commandera za wenty na szczęce. Duże, proste w regulacji i działają. Na minus to, że ta klapka się zacina po jakimś czasie jak się lata w pyle po szutrach etc. Trza prysnąć WD lub czyms podobnym. Jak w Hornecie wentylacja przy 25 kmh przedmuchuje głowę to w Commanderze jest huragan ;). Na poważnie w obu kaskach wentylacje góry są mocno średnie. Nie mam punktu odniesienia bo Airoh Stelt offowy punktem odniesienia tutaj być nie może w mojej ocenie. Z Commandera wywaliłbym blendę i byłoby miodnie. Niby toto działa ale wolę założyć oksy bo ta blenda daje taką bezsensowną krawędź na polu widzenia. Przydymienie wystarczające. Nie za jasne i nie za ciemne. Powyższe oczywiście czysto subiektywnie. |
warzyfko, jakich gogli używasz z tym kaskiem?
Nie bardzo mam czas pojechać przymierzyć, a podobno nie każde gogle pasują. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:34. |