Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   CRF 1000 L (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=170)
-   -   Podniesienie przedniego koła NAT DCT podczas jazdy w terenie. (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=39294)

Leffle 07.03.2021 21:56

Podniesienie przedniego koła NAT DCT podczas jazdy w terenie.

Mam do Was pytanie, jak podnieść przednie koło podczas jazdy terenowej np: przejeżdzając przez zwaloną kłodę, posiadajac motocykl z automatyczna skrzynią.

W manualu rzecz prosta a w Dtc, wyłączyć kontrole trakcji, przerzucic na tryb sportowy?

Macie jakieś doświadczenie?

**przeszukałam forum ale albo za słabo albo nikt nie wpominał o tym.

matjas 07.03.2021 22:04

Obejrzyj filmy instruktażowe na yt dotyczące triali - szukaj Short trial wheelie
Musisz skompresować zawias i jak odbija dajesz w palnik. BEZ podrywania kiery. Moto ma samo wejść na koło.
Ćwicz.
Zasada numer jeden - zawsze noga na hamulcu i jak przedobrzysz żadnego wystawiania giczolow tylko hebel.

Uginasz nogi w kolanach, naciskasz zawias i gaz.
Ciężko to wytłumaczyć. Do prób wybierz coś innego niż asfalt :)

Co do dct wszedłbym na manual i został na dwójce. Litr łaski nie robi........

matjas 07.03.2021 22:20

Nie wiem za bardzo po co strzelać z klamki jak się ma 1000cc.
Chyba mówimy o dwóch różnych rzeczach.

M

Novy 07.03.2021 22:25

NAT z DCT idzie na koło. Najlepiej przy tym całkowicie wyłączyć trakcję.
Mówię o CRF 1000.
W CRF 1100 jeszcze chyba trzeba wyłączyć kontrolę wheelie czy jak to się tam nazywa?

Leffle 07.03.2021 22:29

Matjas, czasami trudno nauczyc psa nowych sztuczek.
Spróbuje niebawem wylaczyc trakcje, recznie zbic bieg i dodac gazu. Dzieki.

WojtasA 07.03.2021 22:35

https://www.africatwinforum.com/thre...control.37420/

Leffle 07.03.2021 22:48

Skłamałabym gdybym napisała, że zrozumiałam co ten gość mówił. Ale super wyjaśnione wizualnie, dzieki.

kristoch 07.03.2021 22:53

100% racji z 1100.
Miałem taki przypadek, świeżo po zakupie: jedziemy z kumplem stromym szutrem, kontrola trakcji wyłączona, ale o tym wheelie nie pomyślałem. Motocykl jakby tracił moc, bardzo płynnie i miękko, aż się zatrzymał na środku stromego podjazdu. Masakra.
NAT 1000L, jak wtrącała się kontrola trakcji to robiła to przez odcięcia zapłonu i było czuć wyraźne szarpnięcia. To nawet lepiej było dla utrzymania trakcji.
W 1100 jest to tak płynne, jak w motorynce gdy kończyło się paliwo, albo dysza zatkana była. Im bardziej odkręcisz manetkę tym bardziej zamula - bardzo miękko.

Skończyło się tym, że kumpel na GS-ie wjechał bez problemu na górę, a ja musiałem się poddać (bo nie przeczytałem instrukcji 😀).

matjas 07.03.2021 22:58

W nc miałem to samo na podjeździe kiedys.... powoli powoli aż zgasła.

Lolex 08.03.2021 09:20

W nowszych 1000 jest jeszcze magiczny guzik "G", który może delikatnie pomóc w zabawach poza asfaltem (możliwe, że i w wheelie).

WojtasA 08.03.2021 09:46

Cytat:

Napisał Leffle (Post 721889)
Skłamałabym gdybym napisała, że zrozumiałam co ten gość mówił. Ale super wyjaśnione wizualnie, dzieki.

Tez nic nie zrozumiałem :D

Emek 08.03.2021 09:54

Cytat:

Napisał kristoch (Post 721892)
100% racji z 1100.
Miałem taki przypadek, świeżo po zakupie: jedziemy z kumplem stromym szutrem, kontrola trakcji wyłączona, ale o tym wheelie nie pomyślałem. Motocykl jakby tracił moc, bardzo płynnie i miękko, aż się zatrzymał na środku stromego podjazdu. Masakra.
NAT 1000L, jak wtrącała się kontrola trakcji to robiła to przez odcięcia zapłonu i było czuć wyraźne szarpnięcia. To nawet lepiej było dla utrzymania trakcji.
W 1100 jest to tak płynne, jak w motorynce gdy kończyło się paliwo, albo dysza zatkana była. Im bardziej odkręcisz manetkę tym bardziej zamula - bardzo miękko.

Skończyło się tym, że kumpel na GS-ie wjechał bez problemu na górę, a ja musiałem się poddać (bo nie przeczytałem instrukcji 😀).

Sorki ale w terenie jedynym sensownym rozwiązaniem jest wyłączenie całej elektroniki. Wszystkie te kagańce nie tylko nie pomagają w offie a jedynie utrudniają życie kierownikowi powodując niepotrzebne ryzyka jak sam opisałeś.

JarekO 08.03.2021 11:45

Cytat:

Napisał Emek (Post 721933)
Sorki ale w terenie jedynym sensownym rozwiązaniem jest wyłączenie całej elektroniki. Wszystkie te kagańce nie tylko nie pomagają w offie a jedynie utrudniają życie kierownikowi powodując niepotrzebne ryzyka jak sam opisałeś.

Emek, masz po części rację. Nie wiem jak jest w NAT ale czuję, że jest podobnie jak tutaj i trzeba wybrać odpowiedni tryb:

https://790adventure.net/models/riding-modes-explained/

Mamy załatwiony temat kagańca na unoszenie przedniego koła itd.

zimny 08.03.2021 12:26

Żebyście wiedzieli co pod kaskiem mówiłem jak na Vstromie na szutrowej drodze chciałem się wyrobić w zakręcie przyblokowaniem tradycyjnym tyłu. Zakręt pokonywałem tak na xt600z i Trampkiem setki razy przy ok 60kmh.

Tyle że zapomniałem kompletnie że ów DL ma ABS. Nie wyłączalny ABS :mur:

Finalnie udało się nie położyć ale i bynajmniej w zakrecie się nie zmieściłem :D

Trakcja, antiwhellie to już dla mnie wogole kosmos. Zgadzam się z Emkiem.

matjas 08.03.2021 12:31

Nie ma to jak nadrzucić tył w wiadrze :D
potem trza mieć brązowy medal w rwaniu :D

Novy 08.03.2021 13:25

Cytat:

Napisał Lolex (Post 721926)
W nowszych 1000 jest jeszcze magiczny guzik "G", który może delikatnie pomóc w zabawach poza asfaltem (możliwe, że i w wheelie).

W starszych CRFach też jest. Wciska się go do jazdy w terenie. Sprzęgło wtedy ślizga się mniej i chyba dłużej trzyma na biegach.

Emek 08.03.2021 13:26

Ale to G chyba nie dezaktywuje TC.

Novy 08.03.2021 13:31

Nie i trzeba o tym pamiętać :D

Fizolof 08.03.2021 15:40

Cytat:

Napisał zimny (Post 721959)
Żebyście wiedzieli co pod kaskiem mówiłem jak na Vstromie na szutrowej drodze chciałem się wyrobić w zakręcie przyblokowaniem tradycyjnym tyłu. Zakręt pokonywałem tak na xt600z i Trampkiem setki razy przy ok 60kmh.

Tyle że zapomniałem kompletnie że ów DL ma ABS. Nie wyłączalny ABS :mur:

Finalnie udało się nie położyć ale i bynajmniej w zakrecie się nie zmieściłem :D

Trakcja, antiwhellie to już dla mnie wogole kosmos. Zgadzam się z Emkiem.

Ja tak T7 przestrzelilem kilka skrzyżowań jak sobie chciałem zablokować tylne koło a zapomniałem o wyłączeniu ABS

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Emek 08.03.2021 15:55

TC akurat w mojej Afryce była pod palcem on/off. ABS wymagał już oderwania łapy od kiery. Nie wiem jak w nowej Afryce pod tym kątem.

kristoch 08.03.2021 20:03

No właśnie w nowej NAT 1100 jest dużo gorzej z wyłączaniem tego tałatajstwa. Wszystko trzeba z tableta, a czasem te opcje są w konkretnych ekranach i bywają trudno dostępne. Można co prawda przypisać dowolną funkcję do specjalnego guzika, ale jedną. A masz trakcję, abs, wheelie control no i G w DCT. Są tryby predefiniowane i dwa użytkownika, ale one tylko dotyczą charakterystyki reakcji manetki (ride by wire). Nie da się zdefiniować trybu z wyłączonymi wszystkimi elektronicznymi przeszkadzaczami.
W „starej” 1000L miałem opanowaną sekwencję startową z zamkniętymi oczami i luz. W nowej nie jest tak łatwo - to co opisywałem wcześniej, to właśnie zapomniałem, że jest coś takiego jak wheelie control (na wyświetlaczu oznaczone jako „W”).
Generalnie ten UX w tym tablecie jest rodem z Windows 3.1 (nie 3.0 bo już się nie zawiesza 😀).
1100L to bardzo fajny motocykl, ale raczej na asfaltowe winkle.
Przykłady?
Parametry nie zmienia się naciskając okrągłe wskaźniki na dole ekranu tylko w jednej z 4 zakładek z lewej. Jak chcesz śledzić spalanie (zakładka 3 to najpierw musisz się przełączyć na 4).
Poziom kontroli trakcji (kółko z literą T) zmieniasz strzałkami przy HSTC (lub fizycznymi guzikami, lewa ręką po uprzednim podświetleniu HSTC 🤣).
ALE - tak sobie możesz przełączać poziomy trakcji od 1 do 7 w kółko i jej nie wyłączysz. Żeby ustawić HSTC na 0, trzeba przejść najpierw na 1, a potem dłużej przytrzymać strzałkę w lewo.
Wszystko to tylko na postoju bo w ruchu tablet nie reaguje na dotyk...
Legenda:
ABS RR - abs tylnego koła. Dlaczego RR nie mam pojęcia 😳.
HSTC = T
W = Wheelie Control. Dobrze, że nie WC.
G = punkt G DCT.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...27e2b4977d.jpg
Kolejny HIT:
P to szybkość reakcji na odkręcanie manetki (dla mnie praktycznie niezauważalne), ale im wyższy poziom (wyższa cyfra i liczba niebieskich pól) tym reakcja słabsza czyli trochę nieintuicyjne. Oczywiście poziom P ustawia się zupełnie gdzie indziej.
EB to Engine Braking i tez działa odwrotnie niż logika nakazuje.

No i wreszcie - jak już doklikasz się do ABS RR, to...
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...f26e394887.jpg

Pomimo, że
1. Jestem gadżeciarzem i lubię tablety
2. Pochodzę z epoki Win3.1
3. Z wyszktałcenia IT
4. Afryka to mój ulubiony motór, i druga już NAT...

...to nie rozumiem jak można było to tak spieprzyć.

😀

Emek 08.03.2021 20:36

Dzięki za wyjaśnienie. Utwierdziłem się w przekonaniu że bym tego nie chciał.

nocny 08.03.2021 21:18

Może jest szansa na jakiś update tego softu który by trochę od komplikował menu.

pozdrawiam
Marcin Jan

JarekO 08.03.2021 21:23

Aż nie chce mi się Kristoch wierzyć. Bardzo mocno chodzi za mną 1100L ze względu na DCT. Jednak jeszcze się „pomęczę” ze dwa sezony na europejskiej myśli technicznej.

kristoch 08.03.2021 21:26

Pewnie. Ten tablet nie jest niczym innym jak interface-em między szyną CAN i człekiem.
Tylko ktoś, kto potrafił tak skomplikować prostą rzecz, może nie wpaść na pomysł, że można inaczej.
Poza tym Pan Honda już wydał na to pieniądze...

Robin 08.03.2021 21:30

Cytat:

Napisał kristoch (Post 722075)
Poziom kontroli trakcji (kółko z literą T) zmieniasz strzałkami przy HSTC (lub fizycznymi guzikami, lewa ręką po uprzednim podświetleniu HSTC 🤣).
ALE - tak sobie możesz przełączać poziomy trakcji od 1 do 7 w kółko i jej nie wyłączysz. Żeby ustawić HSTC na 0, trzeba przejść najpierw na 1, a potem dłużej przytrzymać strzałkę w lewo.

😀

Nie trzeba przechodzić po kolei na 1, nie patrz jaki poziom masz ustawiony tylko odrazu trzymaj strzałke w lewo i trakcja się wylaczy.

kristoch 08.03.2021 21:32

Cytat:

Napisał JarekO (Post 722093)
Aż nie chce mi siÄ™ Kristoch wierzyć. Bardzo mocno chodzi za mnÄ… 1100L ze wzglÄ™du na DCT. Jednak jeszcze siÄ™ „pomÄ™czę” ze dwa sezony na europejskiej myÅ›li technicznej.

Ja jeździłem tą NAT kilka razy na jazdy próbne i te absurdy zauważyłem dopiero jak musiałem wykonać konkretne zadanie. Wcześniej nie przyszło mi do głowy, że to takie skomplikowane.
Weź NAT na jazdę i spróbuj wyłączyć wszystko. Lub zapraszam do mnie - może ja jestem nieogar kompletny. 😀

JarekO 08.03.2021 21:46

Cytat:

Napisał kristoch (Post 722098)
Ja jeździłem tą NAT kilka razy na jazdy próbne i te absurdy zauważyłem dopiero jak musiałem wykonać konkretne zadanie. Wcześniej nie przyszło mi do głowy, że to takie skomplikowane.
Weź NAT na jazdę i spróbuj wyłączyć wszystko. Lub zapraszam do mnie - może ja jestem nieogar kompletny. 😀

Lkę na bank wezmę na jazdę. Do Ciebie nie jest mi aktualnie po drodze :(.

kristoch 08.03.2021 21:50

Cytat:

Napisał Robin (Post 722097)
Nie trzeba przechodzić po kolei na 1, nie patrz jaki poziom masz ustawiony tylko odrazu trzymaj strzałke w lewo i trakcja się wylaczy.

Dobra, ostatni komentarz mój bo chyba defetyzm szerzę 😉:
Strzałka ma 1x1 cm. I takich kliknięć trzeba kilka zrobić by wszystko wyłączyć. Wszystko w momencie, gdy ledwie utrzymuję moto na stromym podjeździe bo zapomniałem to zrobić wcześniej. Jakaś Albania, 35 st C, pot zalewa oczy, a rękawice są brudne od ziemi po wcześniejszym podnoszeniu moto. I generalnie już więcej jej nie podniosę.
To scenariusz, który nie spotkał mnie na nowej NAT 1100, ale na starej wielokrotnie. I nie chce mi się go testować. Jeżdżę nią po asfalcie.
Ale to ja - nie chcę nikogo zniechęcać.

JarekO 08.03.2021 21:55

Z tego co przed chwilaą doczytałem, to trzeba wyłączyć TC i WC aby mieć z tym spokój. Ma to sens tylko trzeba o tym wiedzieć :). Oczywista sprawa, ze warto to wyłączyć odpowiednio wcześniej :).

RAVkopytko 08.03.2021 21:55

Cytat:

Napisał Emek (Post 722088)
Dzięki za wyjaśnienie. Utwierdziłem się w przekonaniu że bym tego nie chciał.

Ja też :D

JarekO 08.03.2021 22:01

https://powersports.honda.com/legacy...html#simulator jest grubo. Jutro na kompie poklikam.

Robin 08.03.2021 22:43

https://youtu.be/onbTNyDo4zw

9 sek, wszystko wyłączone ABS RR, TC i Wheelie Control.

Oczywiście że moznaby szybciej, ale mnie np nie sprawia to najmniejszego problemu.
W ilu motocyklach adv które są teraz w salonach jest z tym łatwiej /szybciej? XRV już nie robią niestety i już nie będą nad czym sam ubolewam i trzeba się z tym pogodzić.
Trzeba poświęcić trochę czasu na nauczenie się własnego motocykla, a przed wjazdem w off/szuter czy cokolwiek, wyłączyć wszystko - mnie więcej czasu zajmuje założenie rękawiczki niż ta czynność.

WojtasA 08.03.2021 23:03

Dla mnie to tez jest do ogarnięcia. Oczywiście mogłoby być prościej. Trochę jak z autami w niektórych można TC wyłączyć guziczkiem na desce, w niektórych trzeba przechodzić przez drzewko menu, trzymać długo klawisze itp... Niektórzy lubią Androidy niektórzy kochają srajfony.
Ja jestem bardzo zadowolony pomimo takich niedoskonałości.

Fizolof 09.03.2021 01:53

Cytat:

Napisał Robin (Post 722121)
a przed wjazdem w off/szuter czy cokolwiek, wyłączyć wszystko - mnie więcej czasu zajmuje założenie rękawiczki niż ta czynność.

Niby tak, ale komu się nie zdarzyło zapomnieć wyłączyć chociaż raz... w T7 jest prosto, przytrzymujesz osobny guzik przez 2 sekundy i "nima abesa" ale
jedziesz w grupie, gasisz, zapalasz, upadłeś X razy więc musisz przekręcić stacyjkę bo inaczej nie odpali ( a podejrzewam, że po każdym przekręceniu stacyjki systemy trzeba znowu odłączyć, jesteś zmeczony... a prawo Murphiego jest bezwzględne, zapomnisz akurat wtedy kiedy najbardziej Ci będzie potrzbne wyłączone

Emek 09.03.2021 09:04

Cytat:

Napisał Robin (Post 722121)
https://youtu.be/onbTNyDo4zw
9 sek, wszystko wyłączone ABS RR, TC i Wheelie Control.

Oczywiście że moznaby szybciej, ale mnie np nie sprawia to najmniejszego problemu.
W ilu motocyklach adv które są teraz w salonach jest z tym łatwiej /szybciej? XRV już nie robią niestety i już nie będą nad czym sam ubolewam i trzeba się z tym pogodzić.
Trzeba poświęcić trochę czasu na nauczenie się własnego motocykla, a przed wjazdem w off/szuter czy cokolwiek, wyłączyć wszystko - mnie więcej czasu zajmuje założenie rękawiczki niż ta czynność.

Jakby nie patrzeć to w SD04 zajmowało to chwilę bez grzebania w ustawieniach. Tutaj już kombinacje w menu. Ruch w bardzo złą stronę ale należało się tego spodziewać. W mojej ocenie to nie są niedoskonałości tylko mankamenty. Pomijam fakt że procedury trzeba wznawiać po wyłączeniu zapłonu bo do tego się przyzwyczaiłem i gasiłem kill switchem a ponadto wszyscy tak mają to widzę, że motocykl zamiast dla jeźdźca został stworzony dla użytkownika, którego nadrzędnym celem jest sparowanie telefonu z pojazdem. Spędziłem z tym motocyklem 5 lat, przemierzyłem parę krajów i bardzo mile go wspominam jednak patrząc na ten rozwój postrzegam go bardziej jako niedorozwój i gdybym miał wrócić kiedyś do Afryki to jedynie do wersji z lat 16-19 bo widzę że im dalej , tym gorzej i drożej.

matjas 09.03.2021 09:44

japierdole, przepraszam, ale nie wierzę, że jesteśmy na czwartej stronie tego ... wątku.

RTFM

m

TOMADYNA 09.03.2021 09:45

A mnie to brakuje podświetlenia przycisków na kierownicy :haha2:.

A jeśli chodzi o multum ustawień to rzeczywiście galimatias spory i do tego kompletnie nie rozumiem dlaczego dla niektórych parametrów mało=1 a dla innych mocno=1 :vis:

Fizolof 09.03.2021 10:03

Cytat:

Napisał matjas (Post 722164)
japierdole, przepraszam, ale nie wierzę, że jesteśmy na czwartej stronie tego ... wątku.

RTFM

m

Jak postawisz ruska z wózkiem na koło to zamkniemy wątek 😂

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Emek 09.03.2021 10:08

Cytat:

Napisał matjas (Post 722164)

RTFM

m

Czepiasz się. Potem siądziesz , będziesz chciał ABSa wyłączyć i co? Nie dasz rady.
Ja poległem. Nie potrafię na symulatorku wyłączyć ABSu na tyle. Czegoś tak posranego pod kątem nieintuicyjnej obsługi to jeszcze nie widziałem.
Tak całkiem na poważnie. Niech mnie ktoś oświeci jak to wyłączyć.

matjas 09.03.2021 10:18

1 Załącznik(ów)
teraz powinna iść na gumę jak głupia.

natomiast jak miałbym klikać za każdym razem to bym się SROGO wkurwił. zwłaszcza za ten piniondz.

jest za to bardzo wiele innych motocykli gdzie nie trzeba się tak pierdolić. dzięki Bogu :bow:
ABS jest w trybie OFFROAD i to powinno zapewnić możliwość zarzucenia tyłem. czy tak jest... nie wiem. Nie miałem przyjemności na tym czymś jeździć i nie planuję. :haha2:

jeszcze jedno - w moim taniuśkim NC jest guzik do wyłączenia kontroli trakcji i trzystopniowej :D potfur!!! ale oczywiście trakcja zawsze się załącza od nowa przy kolejnym odpaleniu.
NIE MA możliwości wyłączenia ABS w ogóle - za to jest taki trick - po odpaleniu można moto bujnąć na centralkę albo unieść tył na kosie i przegazować na dwójce przed jazdą.
ABS wchodzi wtedy w tryb awaryjny i mamy tylko działający przedni obwód. oczywiście do kolejnego odpalenia.

wracając do ABS w offrołdzie to podoba mi się bardzo, bardzo duża różnica w działaniu ABS między CRF250 a NC - znaczy się ktoś to faktycznie kmini... W CRF załączał się naprawdę późno ale tył wyłącza się po prostu guziczkiem.
Szczerze jakbym miał takie moto to zrobiłbym bypass na tył normalnym włącznikiem i tyle. A że będzie się świecił error to co... tam i tak się tyle wyświetla, że różnicy nie będzie.

Przełącznik w moto za 70k... hehehehehehehehehehehe

Emek 09.03.2021 10:21

No ale świeci się ACTIVE znaczy, że włączony chyba. To se możesz pozarzucać grzywą co najwyżej.

matjas 09.03.2021 10:26

ja już nie mogę :D

Emek 09.03.2021 10:26

No to grzywą na brodzie pomachasz :D.

TOMADYNA 09.03.2021 10:44

Cytat:

Napisał matjas (Post 722171)
teraz powinna iść na gumę jak głupia.

natomiast jak miałbym klikać za każdym razem to bym się SROGO wkurwił. zwłaszcza za ten piniondz.

jest za to bardzo wiele innych motocykli gdzie nie trzeba się tak pierdolić. dzięki Bogu :bow:
ABS jest w trybie OFFROAD i to powinno zapewnić możliwość zarzucenia tyłem. czy tak jest... nie wiem. Nie miałem przyjemności na tym czymś jeździć i nie planuję. :haha2:

jeszcze jedno - w moim taniuśkim NC jest guzik do wyłączenia kontroli trakcji i trzystopniowej :D potfur!!! ale oczywiście trakcja zawsze się załącza od nowa przy kolejnym odpaleniu.
NIE MA możliwości wyłączenia ABS w ogóle - za to jest taki trick - po odpaleniu można moto bujnąć na centralkę albo unieść tył na kosie i przegazować na dwójce przed jazdą.
ABS wchodzi wtedy w tryb awaryjny i mamy tylko działający przedni obwód. oczywiście do kolejnego odpalenia.

wracając do ABS w offrołdzie to podoba mi się bardzo, bardzo duża różnica w działaniu ABS między CRF250 a NC - znaczy się ktoś to faktycznie kmini... W CRF załączał się naprawdę późno ale tył wyłącza się po prostu guziczkiem.
Szczerze jakbym miał takie moto to zrobiłbym bypass na tył normalnym włącznikiem i tyle. A że będzie się świecił error to co... tam i tak się tyle wyświetla, że różnicy nie będzie.

Przełącznik w moto za 70k... hehehehehehehehehehehe

By zamiatało kołem to bym jeszcze G zrobił Active
Power zrobił na 1 a nie na 4 bo to właśnie jedno z tych ustawień co jest odwrotnie

Emek 09.03.2021 10:56

ABS z sukcesem wyłączyłem ale trochę to trwało.

matjas 09.03.2021 11:04

odniósł sukces ale nie podzieli się. ot... scyzoryk jeden :D

JarekO 09.03.2021 11:06

Cytat:

Napisał matjas (Post 722186)
odniósł sukces ale nie podzieli się. ot... scyzoryk jeden :D

Chętnych do podpięcia się pod czyjś sukces nie brakuje, co? :)

matjas 09.03.2021 11:09

Akurat dość obce mi to ale w świecie mawia się:

Tylko porażka jest sierotą...
A sukces zawsze ma wielu ojców :D

chyba nie bez powodu.

Emek 09.03.2021 11:15

Ja rozumiem, że guzik w modelu 16 należało przytrzymać ale tutaj jak mamy menu to też należy guzik przytrzymać w określonej sekcji choć normalnie powinno być enter , zmiana strzałką i enter. A tu mamy tak że trzeba przytrzymać strzałeczkę, dopiero pojawi sie komunikat czy kuwa na pewno chcę to wyłączyć , który należy jeszcze zatwierdzić. Żebyś se kuku nie zrobił przypadkiem. Enter robi coś innego niż podpowiada intuicja podobnie jak gwiazdeczka. Kto to wymyślił to do pala i 100 kijów.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:51.