Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Regularne czynności serwisowe (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=3)
-   -   spis narzędzi na wyprawę (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=3933)

Big_Brother 08.08.2009 20:31

spis narzędzi na wyprawę

Hej!

Ma ktoś może spis jakie klucze rozmiar itp zabrać na wyprawę...?

- chodzi o to by niepotrzebnie nie wieźć w kufrach tego czego naprawdę nie potrzebuję.

pzdr
Maciej

Misza 09.08.2009 01:10

Sorry ale wydaję mi się, że jeśli pytasz to bez sensu żebyś cokolwiek brał :). Poza tym na pewno znajdziesz na forum podobny temat, ale skoro jesteś na dwa dni przed wyjazdem...

Klucz do koła tył chyba 24 jutro ci jeszcze sprawdzę
klucz do przedniego: 17, 10 i 12 do odkręcenia zacisków
Dwie łyżki

Mój zestaw:

płaskie: 24, 17, 10, 8, 12, 14, 13
nasadowe: 8, 10, 12, 13, 14, 17, 19
śrubokręt krzyżakowy długi - taki by wlazł w kranik
śrubokręt płaski długi - solidny żeby posłużył jako przecinak jakby co
scyzoryk z małymi śrubokrętami
imbus 4 5 6
grzechotka + przedłużka
łyżki x2

kawał rurki paliwowej 10mm
komplet bezpieczników
śrubki, podkładki nakrętki fi 5, 6, 8mm
taśma izoalcyjna
drut miedziany
kabel miedziany
ogniwko łańcucha
taśma mcgyvera
trochę silikonu wysokotemperaturowego
poxilina
linka stalowa plus zaczepy do klamek

Zestawik mieści się w schowku pod kanapa i mam go zawsze ze sobą.

Big_Brother 09.08.2009 01:20

Dzięki :) ... nie przesadzaj z tym bez sensu... poprostu reise feber no i boję się czy czegoś nie pominąłem lub czy czegoś nie biorę bez sensu. typu jakiś niespodziewany rozmiar klucza, dziwny torx itd... :/

poza tym jak by co to będę konsultował się z mądrzejszymi przez tel satelitarny - a przecież zębami nie poradzę...

Maciej

szwedzkikucharz 09.08.2009 12:07

Racja, że dobrze mieć własne graty. Kiedyś potrzebowałem odholować kaszla i co z tego, że chętni to pomocy byli - jak nikt nie miał linki akurat.....

wlodar 09.08.2009 12:15

Pamiętaj o oczkowej 17 i weź lepiej 3 łyżki, ta trzecia może bycduzo krótsza od pozostałych, a przy zmianie opony się bardzo przydaje.

chinol 09.08.2009 16:18

no i zestaw naprawczy do dętek by się przydał, jak by co ;)

Lepi 09.08.2009 16:21

Klamkę hamulca i sprzęgła. Opaski/bejmy stalowe jak do przewodów paliwowych.

Artuditu 09.08.2009 21:25

pompka

bigos 09.08.2009 21:41

Cytat:

Napisał chinol (Post 69562)
no i zestaw naprawczy do dętek by się przydał, jak by co ;)

U mojego towarzysza podróży, który przed wyjazdem wymienił oponę i dętkę na nowe trafił się kapeć i wyrwany wentyl:mur:. Przydała się więc zapasowa dętka. Jeśli jest się samemu (nie ma czym pojechać do najbliższej sprężarki), albo na zadupiu to potrzebna jest też pompka.

Jak już mowa o zapasach to żeby nie targać np. pompki warto wiedzieć jak wyglądają styki (zajrzenie nic nie kosztuje, a na forum powiedziano o tym chyba wszystko).
Niedawno ktoś wołał z trasy o pomoc przy padniętym reglerze, więc nie mając zapasu dobrze chyba wiedzieć czy przed startem ładowanie nie budzi żadnych zastrzeżeń. O kostkach i śniedzeniu i konserwacji napisano też chyba wszystko.

Jeśli nie wymieniało się linki sprzęgła warto zobaczyć jak wygląda. Wydaje mi się, że krytyczny punkt jest przy klamce (przynajmniej u mnie tam się przetarła).

Na start pomocna jest lista im.Podosa. Ja przerobiłem ją na swoją potrzebę. Jest tam podział na narzędzia, części, ...

Mam nadzieję, że zmieściłem się w temacie.

Vooytas 11.08.2009 08:43

Klamki ważne !!!
Ja po wywrotce moto na parkingo daleko od domu mam klamki zawsze przypięte do gmoli ziiiitkami.
oczywiście trzeba pamiętać że klamki są różne tzn. nie są zamienne lewa z prawą.
Cytat:

Napisał Lepi (Post 69563)
Klamkę hamulca i sprzęgła. Opaski/bejmy stalowe jak do przewodów paliwowych.

NUROFEN 06.10.2014 22:37

a gdzie przewozicie zapasowę dętki ?
To dość spore objętościowo. Pomijam kufer centralny. Jest jakieś inne miejsce? Macie jakieś własne patenty?

Borewicz 07.10.2014 11:24

Ja woziłem w 3l torbie crosso dopinanej do sakw, lub gmola.

zimny 07.10.2014 11:28

Ja na ogół na dnie kufrów bocznych, nic specjalnie bardziej sensownego nie wymyśliłem w tym temacie.

bicio 07.10.2014 11:29

Jak nie są jakieś ubergrube to w schowku pod siedzeniem się mieszczą razem z fabrycznymi kluczami i łyżkami.

electro 07.10.2014 11:46

Na Waszych listach nie widzę nigdzie trytytek. Ja bym listę gratów mechanicznych zaczął od nich - ważne, żeby wziąć w różnych rozmiarach i dużej liczbie. Również 2-3 takie gdube i długie.

Dla mnie najważniejsza jest możliwość demontażu kół i zmiany/łatania dętek - te narzędzia to już pół sukcesu. Trzecią łyżkę do opon w celu redukcji wagi i rozmiaru można zazwyczaj zastąpić innym posiadanym w zestawie narzędziem, np. jednostronnym kluczem płaskim, lub w ostateczności płaskim śrubokrętem albo imbusem (ale trzeba uważać na dętkę).

Ja dodałbym jeszcze malutką puszkę wd40 (na zacięte, niekontaktujące i zamoknięte połączenia elektryczne) i trochę smaru oraz mydła do zmiany opon - dobrze się to wozi w pudełkach od klisz fotograficznych. Oprócz łatek i kleju do opon nie zapomnij o czymś ściernym do przygotowania powierzchni dętki - np. mały kawałek grubego papieru ściernego. Można to w ostateczności nawet zrobić kamieniem, ale po co.

dawid8210 07.10.2014 17:00

A i tak zjebie się coś czego nie zabrałeś :D np akumulator ;)

electro 07.10.2014 19:58

Cytat:

Napisał dawid8210 (Post 398779)
A i tak zjebie się coś czego nie zabrałeś :D np akumulator ;)

Święta prawda :-) Mnie się w RPA w DR650SE zapalił akumulator - gorąco pod dupą, dym i koniec jazdy. I co zrobisz? Nic nie zrobisz.. No, chyba z wyjątkiem omijania chińszczyzny - na samą myśl o akumulatorach POWERBAT zaczynam się pocić :-D

puszek 07.10.2014 20:49

Dętki to lepiej w ciuchy wsadzić... Lubią się przecierać o twarde krawędzie opakowania.

simon1977 07.10.2014 23:13

Ja do czasu dętki woziłem w tubie od Zenona.
Gdzieś tam sobie w polach pewnie do teraz leżą... razem t tubą oczywiście ;)

NUROFEN 08.10.2014 00:04

a może jakieś patenty gdzie te graty poupychane macie?
Każdy przecież coś wymyślił...
Gdzieś widziałem że ktoś zębatki woził pod alu płytą kufra centralnego....

Może taka giełda pomysłów?

Dren 08.10.2014 13:55

Posiadacze armatury mają problem, gdzie upchnąć browar lub butelkę śliwowicy, ale ja Was rozumiem :)

kris74 08.10.2014 16:20

Cytat:

Napisał Adaśko (Post 398685)
a gdzie przewozicie zapasowę dętki ?
To dość spore objętościowo. Pomijam kufer centralny. Jest jakieś inne miejsce? Macie jakieś własne patenty?

Widzialem Szweda z dedkami na lagach UD na kilku trytytkach , a jego koles mial dedki rozciagniete na przednim blotniku , tez na trytytkach.

herni 08.10.2014 20:00

Przetnij oczywiście butelkę na pół , zwiń dobrze dętki i włóż do połówki butelki 2.5 ltr np. po pepsi i przymocuj do gmola .Ktoś kiedyś mi to pokazał i się sprawdza doskonale.

Sorek 08.10.2014 20:16

Zakręcać czy nie ?

jorge 08.10.2014 20:17

Cytat:

Napisał Adaśko (Post 398842)
a może jakieś patenty gdzie te graty poupychane macie?
Każdy przecież coś wymyślił...
Gdzieś widziałem że ktoś zębatki woził pod alu płytą kufra centralnego....

Może taka giełda pomysłów?

Polookaj w wątku przygotowanie - jest Sambora spis ze zdjęciem, lista Podosa oraz kilkanaście fotek upychania pod siedzeniem i w narzędziówkach. Było tego dużo na FAT.

Jak już odnajdziesz daj daminom to może zlepią :D

Boski-Kolasek 09.10.2014 10:41

Prosze Pana a zamontowana skrzynka narzedziowa od Merty, to zmiesci: 3 lyzki, dwie detki HD, duzy srubokret, kombinerki, rekawiczki robocze, klamke hamulca :), I troche trytek, no I cos tam jeszce mozna by bylo upchnac

NUROFEN 09.10.2014 12:18

odrobiłem lekturę ...ale myślałem że jest jeszcze jakoś pomysł.
Oczywiście finansowy aspekt istotny bardzo. :(

Pomysł z butelkami po coli fajny ;-)

Afrykanka 17.11.2014 21:26

Kilkumiesięczna wyprawa

Witajcie,
Skompletowałam większość potrzebnych gadżetów, narzędzi na wyprawę paromiesięczną. Tylko pytanie: jak je przechowywać, aby nic się z nimi nie stało. Czy bierzecie może jakiś preparat do konserwacji ze sobą? Pierwszy raz jadę na tak długo, więc wolę zapytać fachowców. Pozdrawiam i z góry ślicznie dziękuję za odpowiedź ;)

redrobo 17.11.2014 22:09

Slyszalem, ze natrzec trzeba łojem niedzwiedzim, do pozyskania, ktorego trzeba noz i litr spirytusu dla odwagi.

kudlacz 18.11.2014 18:27

Jak jedziesz afryką to zdecydowanie trzeba narzędzia "zaimpregnować" bo nie będą potrzebne ;) Africa sie nie psuje. A tak poważnie to byle nie namokły.
Jak je czymś naoliwisz to mogiła przy używaniu.

Dzieju 18.11.2014 19:42

Dobre narzędzia nie zardzewieją a byle jakich nie ma co brać.

QrczaQ 18.11.2014 23:10

Cytat:

Napisał puszek (Post 398804)
Dętki to lepiej w ciuchy wsadzić... [...]

Dokladnie. Albo od razu pod pache. Zabija odór potu :haha2:

Dzieju 19.11.2014 08:57

A jak napompowane to robią za poduszki w razie przewrotki :)

NUROFEN 19.11.2014 09:50

a tak na serio to gdzie dętki wozicie?

Dzieju 19.11.2014 10:39

Tak na serio to w oponie :)
Do tej pory nie miałem problemu by zapakować do kufra.

sluza 19.11.2014 10:50

Cytat:

Napisał Adaśko (Post 405137)

zależy gdzie jadę. Jak do Rumunii to do Rumunii, jak na Litwę to na Litwę :D

zaczekaj 19.11.2014 13:02

Cytat:

Napisał sluza (Post 405141)
zależy gdzie jadę. Jak do Rumunii do do Rumunii, jak na Litwę to na Litwę :D

Uśmiałam się :)

Wyklikano z Tapatalk

jorge 19.11.2014 13:12

Cytat:

Napisał Afrykanka (Post 404956)
Witajcie,
Skompletowałam większość potrzebnych gadżetów, narzędzi na wyprawę paromiesięczną. Tylko pytanie: jak je przechowywać, aby nic się z nimi nie stało. Czy bierzecie może jakiś preparat do konserwacji ze sobą? Pierwszy raz jadę na tak długo, więc wolę zapytać fachowców. Pozdrawiam i z góry ślicznie dziękuję za odpowiedź ;)

Warto się najpierw przedstawić w powitalni, może Ci być pomocna Afrimapa...

kudlacz 19.11.2014 15:49

afrimapa nie działa od ho ho..................może to i lepiej

bass 19.11.2014 21:46

czym się różnią narzędzie na kilkumiesięczną wyprawę od tych na wypad do maroka?? :D tu jakieś śmiechy a może ona na przyczepce imadło i spawarkę będzie wiozła :D

Afrykanka 20.11.2014 12:38

Dobra, cieszę się, że przynajmniej Wam humor poprawiłam :) Zawsze do usług :P Przepraszam, że się nie przedstawiłam w powitalni, zaraz to nadrobię. Zamierzam wziąć m.in klucze nasadowe yato i płaskie, łyżki, śrubokręty i multi tool itd. Tylko, spotkałam się z opinią, że warto konserwować swoje narzędzia przed długą wyprawą ( zmiany pogody itd) i mieć taki spray podczas podróży, który także przyda się do ochrony motocyklu. Widzę jednak, że Panowie wszystkie rozumy pozjadali i reszta opinii równie doświadczonych się nie liczy ;-) Chciałam Was zapytać, jaki spray jest najlepszy i czy bierzecie ze sobą taki preparat? Pozdrawiam

Neno 20.11.2014 12:54

Cytat:

Napisał Adaśko (Post 405137)

Mi się mieszczą pod siedzeniem.
Podobnie jak masa innego szpeju.

Afrykanka 20.11.2014 13:03

Dętki mi też mieszczą się pod siedzeniem.

redrobo 20.11.2014 13:06

Cytat:

Napisał Afrykanka (Post 405281)
Dobra, cieszę się, że przynajmniej Wam humor poprawiłam :) Zawsze do usług :P Przepraszam, że się nie przedstawiłam w powitalni, zaraz to nadrobię. Zamierzam wziąć m.in klucze nasadowe yato i płaskie, łyżki, śrubokręty i multi tool itd. Tylko, spotkałam się z opinią, że warto konserwować swoje narzędzia przed długą wyprawą ( zmiany pogody itd) i mieć taki spray podczas podróży, który także przyda się do ochrony motocyklu. Widzę jednak, że Panowie wszystkie rozumy pozjadali i reszta opinii równie doświadczonych się nie liczy ;-) Chciałam Was zapytać, jaki spray jest najlepszy i czy bierzecie ze sobą taki preparat? Pozdrawiam

Wybacz, ale od razu mi to zasmierdzialo (w dodatku bez powitania itd) jakas marketingowa proba rozpoczecia dyskusji na temat WD40 wiec jako jajcarz polecilem smar z niedzwiedzia... narzedzi sie nie smaruje, wypada je umiescic w miejscu tam gdzie woda nie bedzie dolatywac, czyli tam gdzie staniki i majtki na zmiane:)

Afrykanka 20.11.2014 13:24

Ufff...ulżyło mi.. jak dobrze, że nie posmarowałam Twoją poleconą maścią narzędzi, a już składniki zebrałam :P Wyluzujcie, nie bądźcie tak czujni :P
A teraz tak pomyślałam, może te Twoje składniki akurat okażą się rewelacyjnym preparatem, kto wie, warto spróbować ;)

Afrykanka 20.11.2014 13:31

Schowam je głęboko, na pewno. A co do majtek i staników ( a nie każda dziewczyna używa staników w trasie) - strasznie seksistowska riposta, na szczęście Ty wiesz gdzie je pakować.

redrobo 20.11.2014 13:39

O i juz cos wiecej o Tobie wiemy:) Estetka z cietym jezykiem. Fajnie.

Lucky Luke 20.11.2014 14:10

Afrykanka wstaw zdjecie bez tego stanika , to zobaczysz jak chłopaki zaczną doradzać ;)

Afrykanka 20.11.2014 14:24

A wiesz, że gdybym ich podpuściła, to pierwsi by swoje zdjęcia powrzucali, aby takie zdjęcie zobaczyć? ;P Lecę, wiem już swoje. Pewnie jeszcze przed moją wyprawą będę potrzebować kilka rad, ale nie gadajmy o stanikach, zdjęciach i innych babskich pierdołach. Wchodzę tu po konkrety, nie na kawę do koleżanki :P Trzymajcie się!

redrobo 20.11.2014 14:43

A najlepiej, skoro powaznie podchodzisz do tematu... zajrzyj do dzialu lejdis. Wydaje mi sie ze dziewczyny z ksywkami Baba, Wilczyca czy roomyanek (a pewnie i wiecej) poleca ci zrodla bez gadania o stanikach czy innych zabawkach.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 06:35.