Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   CRF 1000 L (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=170)
-   -   Africa Twin z og³oszenia (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=39358)

konrad7005 13.03.2021 18:57

Africa Twin z og³oszenia

Witam,

Za³o¿y³em post a propo innego motocykla tutaj ¶ci±ganego z W³och , nówki sztuki. Niestety kiedy minê³y 2 dni od tego momentu to motocykl zosta³ sprzedany. Szukam dalej .... tak dla ludzi którzy by chcieli ogl±daæ t± z Warszawy - Rado¶ci , to jest to mocno zmêczony motocykl , wgiêcia w zasadzie wszêdzie , na baku na t³umiku , porysowana , klamki inne , szybka dziwna "najtañsza" czarna. Przednia opona nówka sztuka co te¿ daje do my¶lenia. Moto odpali³ od razu i wydaje siê silnik "zdrowy" ale po 3 minutach zlapal jakiejs zadyszki ale minelo to po parunastu sekundach. Teraz mysle zeby jechac i ogladac moto z USA ale to dziwne bo tam jest w VIN "salvage" i ze byly problem jest z zawieszeniem. Motocykl z tego co mowi sprzedajacy przeszedl przeglad w Honda Karlik , co o tym myslicie ?? wklejam link i ten link do tamtej co moim zdaniem nie jest warta zakupu

https://www.otomoto.pl/oferta/honda-...tml#9cd536a8db

i ta z USA

https://www.otomoto.pl/oferta/honda-...tml#33ae7fe3c3

Prosze koledzy pomozcie , moze ktos mial do czynienia z Africa z USA i jest wszystko w porzadku ?

warto ta druga ?

Novy 13.03.2021 19:05

Dwie ró¿ne klamki (w NAT), bo to jest automatyczna skrzynia biegów. Tak jest oryginalnie.
W og³oszeniu napisane, ¿e to manualna skrzynia - b³±d.

A ten drugi to sk±d wiadomo, ¿e jest z USA?
W og³oszeniu nie ma o tym mowy.

Ta czerwona ma nieoryginalne lusterka.

konrad7005 13.03.2021 19:07

ale jedna "d³uga srebrna z tym takim kó³kiem do regulacji " a druga zupelnie inna czarna bez tego kó³ka ?? to jest automat

Tak ten drugi USA po VIN mozna aukcje sprawdzic , tylko mnie tam zastanawia to ze tam w rubryce problem wpisane jest " zawieszenie " z drugiej strony sprzedajacy napisal ze byl w Honda Karlik i tam wszystko jest ok poza aku ktory wymienil , prawdopodobnie pokradziezowy , ale nie wiadomo ...

Novy 13.03.2021 19:21

Klamka po lewej stronie, tam gdzie zwykle jest sprzêg³o, w automacie jest hamulec rêczny.
Dlatego te¿ klamka jest w innym kolorze i jest bardziej oddalona od kierownicy.

Jeszcze do tej czerwonej - nie podoba mi siê ten motocykl i ja bym go nie kupi³.

Ponoæ tylko 1.400 km, ale:
- lusterka nieoryginalne,
- podnó¿ki kierowcy nieoryginalne,
- kierunkowskazy w 2018 roku by³y takie same jak wcze¶niej, te s± inne - nie wiem dlaczego?,
- opony nieoryginalne - mog³y byæ wymienione.

konrad7005 13.03.2021 19:26

Dziekuje Ci bardzo , mialem we wtorek jechac ....

on mial w title wpisane "salvage" czyli zlom , ale kurcze wygladal dobrze

Artek 13.03.2021 19:31

Na rynek hamerykañski chyba inne by³y kierunkowskazy.

Kolego zajrzyj do forumowej gie³dy. Cz³owiek sprzedaje piêkn± czarnulê. http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=39344

Novy 13.03.2021 19:35

Zgadza siê, by³y inne kierunki, takie p±czki, ale nie ledowe.

Chyba, ¿e w 2018 roku dali na Stany ledowe i w³a¶nie takie.
Dlatego napisa³em, ¿e nie wiem dlaczego s± inne.

Ale skoro w dokumentach napisane, ¿e to z³om to obchdzi³bym t± sztukê szerokim ³ukiem.
Tyle ode mnie, ale ka¿dy robi, co uwa¿a za stosowne.

konrad7005 13.03.2021 20:21

salvage - z³om by³o tylko i wylacznie w aukcji z USA . Ten motocykl przeszedl podobno przeglad z wymian± plynow w Honda Karlik Poznan , na co ma sprzedajacy papiery . Czy uwazacie jak by to bylo potwierdzone to warto braæ ??

zylek 13.03.2021 20:29

Cytat:

Napisa³ konrad7005 (Post 723036)
salvage - z³om by³o tylko i wylacznie w aukcji z USA . Ten motocykl przeszedl podobno przeglad z wymian± plynow w Honda Karlik Poznan , na co ma sprzedajacy papiery . Czy uwazacie jak by to bylo potwierdzone to warto braæ ??

Nie obra¼ siê, ale rozwa¿asz motocykl z wysoko niepewnym przebiegiem i histori±, kiedy kto¶ wy¿ej ci da³ link do og³oszenia do sztuki z pewna przesz³o¶ci± i przebiegiem. W NAT 30kkm to nic. Nie sugeruj siê przebiegiem, tylko stanem i czy da siê historiê moto zweryfikowaæ! Ale jak ci siê czerwona bardziej podoba, to ....

AfroMan 13.03.2021 20:29

Cytat:

Napisa³ konrad7005 (Post 723036)

Jakie papiery? Potwierdzenie, ¿e wymieni³ olej w serwisie Hondy, ¿eby dostaæ ¶wistek z piecz±tk±.

Po VIN-ie mo¿na znale¼æ zdjêcia motocykla z aukcji w USA.
Tragedii nie widaæ, ale widaæ, ¿e sprzedaje firma ubezpieczeniowa i jako g³ówne uszkodzenie wpisane jest "Undercarriage", czyli chyba rama.
Niech m±drzejsi mnie poprawi±, je¶li ¼le to t³umaczê.

majki 13.03.2021 20:30

Nikt nie sprowadza z USA cukierków...to siê nie op³aca (szczególnie jak ten sam model wystêpuje lokalnie w podobnych pieni±dzach). Z jakiego¶ powodu by³o Salvage, nie oznacza to z³omu po dzwonie, ale trzeba zachowaæ szczególn± ostro¿no¶æ! Z tego co znalaz³em po fotach to brakuje mocowania os³ony silnika razem z przewodami 'spustowymi' z lewej str.

BTW. na pocz±tku '18 kupi³em nówkê (z '17) w salonie w cenie tej u¿ywki z USA... :dizzy:

konrad7005 13.03.2021 20:36

Cytat:

Napisa³ AfroMan (Post 723039)
Jakie papiery? Potwierdzenie, ¿e wymieni³ olej w serwisie Hondy, ¿eby dostaæ ¶wistek z piecz±tk±.

Po VIN-ie mo¿na znale¼æ zdjêcia motocykla z aukcji w USA.
Tragedii nie widaæ, ale widaæ, ¿e sprzedaje firma ubezpieczeniowa i jako g³ówne uszkodzenie wpisane jest "Undercarriage", czyli chyba rama.
Niech m±drzejsi mnie poprawi±, je¶li ¼le to t³umaczê.

Undercarriage , dokladnie tak jak rozumiesz, w poniedzialek zadzwonie do Hondy Karlik i zapytam , dzieki za pomoc

nabrU 13.03.2021 21:29

Czy wy tam ludzie to w³asnej kasy nie szanujecie? Rozwa¿aæ w ogóle moto ¶ci±gane ze Stanów z jakim¶ wpisem "salvage" za pó³ miliona z³?

Za podobne pieni±dze mo¿na mieæ prawie now± CRF1100L w UK:

https://i.postimg.cc/wxkDBN3s/CRF1100L.jpg

Emek 13.03.2021 21:43

Kolego, na podstawie 2 ostatnio sprowadzonych z US sztuk powiem tylko tyle. Nie id¼ t± drog±. Ja nie wiem co oni w US wyprawiaj± ale zdjêcia nie powiedz± ci kompletnie nic, bêdziesz przekonany ¿e sprzedawca jest uczciwy i nie wali w kucyka a i tak kupisz gruz. Pomijam absurdaln± cenê.

konrad7005 13.03.2021 22:04

Cytat:

Napisa³ zylek (Post 723038)
Nie obra¼ siê, ale rozwa¿asz motocykl z wysoko niepewnym przebiegiem i histori±, kiedy kto¶ wy¿ej ci da³ link do og³oszenia do sztuki z pewna przesz³o¶ci± i przebiegiem. W NAT 30kkm to nic. Nie sugeruj siê przebiegiem, tylko stanem i czy da siê historiê moto zweryfikowaæ! Ale jak ci siê czerwona bardziej podoba, to ....

Dzieki wielkie , chcialbym Afryke ale kurcze 63 000 pln to za duzo , pozdrawiam

Dziêkujê Wam Panowie za pomoc , szukam dalej

lukasz_vip 13.03.2021 22:16

Ten komis z Warszawy omijaæ szerokim ³ukiem. Kiedy¶ sprzedali skrêcone na przebiegu LC8.

Wys³ane z mojego ELE-L29 przy u¿yciu Tapatalka

jabolos 13.03.2021 22:16

Konrad na www.bikemaster.pl czêsto trafiaj± siê ³adne sztuki. Aktualnie jest jedna dostêpna https://bikemaster.pl/motocykle/hond...0-africa-twin/

Artek 13.03.2021 22:35

Cytat:

Napisa³ konrad7005 (Post 723056)
Dzieki wielkie , chcialbym Afryke ale kurcze 63 000 pln to za duzo , pozdrawiam

Kolego zajrzyj jeszcze raz do tego og³oszenia:
http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=39344
DCT '17 rok 43.900 z³ nieca³e 28 000 km

GregoryS 13.03.2021 23:15

A ja dodam tylke zebys szukajac uzywki przygladal sie "tablice znamionowej" na ramie za przednim ko³em. Jesli tabliczka jest pofalowana - to jest to jeden z symptomow ze byl mocny dzwon przodem.

king3 13.03.2021 23:48

Cytat:

Napisa³ Artek (Post 723064)

Hej,
To moja afryka, jak jeste¶ zainteresowany to polecam przyjechaæ i ogl±dn±æ, nie zawiedziesz sie. Moto jest w Tarnowie.
Pozdr

muszel72 14.03.2021 09:17

jabolos, chyba nie widzia³e¶ z jakich kawa³ków skrêcaj± motki. Ja widzia³em i omijam szerokim ³ukiem.

honda_honda 14.03.2021 10:12

Cytat:

Napisa³ Artek (Post 723064)

Obserwujê takie w±tki o zakupie moto i wniosek jest jeden : ludzie ci±gn± do ulepów jak æma do ognia. Nie wiem , nie rozumiem tego dlaczego nie bierze siê pewnego sprzêtu od kolegi z forum tylko szuka siê pere³ki która potem okazuje siê z³omem:mur:

GregoryS 14.03.2021 12:51

Moim zdaniem kluczem jest to ze wciaz jestesmy spoleczenstwem na dorobku. Glowe daje ze wiekszosc kupujacych wolalaby pojsc do salonu i kupic nowe moto czy fure. Pewna, niebita, z gwarancja. Ale jest jak jest, a budzet nie jest z gumy. I tu otwiera sie rynek super okazji zza granicy. Kiedys juz dyskutowalismy o tym na forum w kwestii uzywanych samochodow.

Marcin-BB 14.03.2021 14:53

Nie ma okazji z zagranicy- zw³aszcza je¶li dotyczy to prawie nowych lub kilkuletnich motocykli takich jak Africa Twin, na które jest popyt i s± poszukiwane na rynku. Na zlecenie jednego z forumowiczów szuka³em kiedy¶ crf1000 w Austrii i nie by³o ani jednej sztuki tañszej od polskich og³oszeñ. Mówiê oczywi¶cie o sprawnych w 100% motocyklach, kupowanych prywatnie, od w³a¶cicieli. Tani z³om mo¿na znale¼æ, ale ¿eby jeszcze go naprawiæ i na tym zarobiæ, to ju¿ musi byæ mega z³om, a nie tylko motorek po parkingowej przewrotce.
Ci±gle jeszcze lubimy byæ oszukiwani i wierzymy w cuda i okazje:D

nocny 14.03.2021 17:07

Jest dok³adnie tak jak pisze MarcinBB. Jestem akurat na kupnie i mam rynek niemiecki prze¶wietlony. Cenowo wychodzi tak jak w PL za taki sam. Oczywi¶cie piszê o sprawnych moto od prywatnej osoby z histori±. A je¶li siê doda jeszcze kurs euro to ju¿ w ogóle. Wiêc je¶li widzê sprzêt z Niemiec czy W³och w Polsce du¿o tañszy to nie ma szans ¿eby za tym motocyklem nie sta³a jaka¶ dziwna historia. Zreszt± by³a na olx niedawno ATAS 1100 za 55 tys z Francji. Po telefonie i wywiadzie odechcia³o mi siê .

pozdrawiam
Marcin Jan

jabolos 14.03.2021 17:18

Cytat:

Napisa³ muszel72 (Post 723095)
jabolos, chyba nie widzia³e¶ z jakich kawa³ków skrêcaj± motki. Ja widzia³em i omijam szerokim ³ukiem.

Muszel dobrze wiedzieæ. By³em tam ze dwa razy i wygl±da³o to spoko, szczególnie, ¿e i opinie maj± dobre. Stan faktyczny nie odbiega³ od tego co prezentuj± na zdjêciach w og³oszeniach (mowa o ¶wie¿ych motocyklach). To Twój rejon, ³atwiej Ci zapewne to zweryfikowaæ. Wychodzi na to, ¿e trzeba ca³y czas mieæ oczy dooko³a g³owy.

Novy 14.03.2021 17:37

1 Za³±cznik(ów)
Cytat:

Napisa³ jabolos (Post 723060)
Konrad na www.bikemaster.pl czêsto trafiaj± siê ³adne sztuki. Aktualnie jest jedna dostêpna https://bikemaster.pl/motocykle/hond...0-africa-twin/

Cytat:

Napisa³ muszel72 (Post 723095)

Wyplakowana a¿ kapie :D

Zastanawia mnie to zdjecie

Za³±cznik 105231

Powszechnie wiadomo, ¿e kolanka siê grzej± i wypalaj± (nierównomiernie), s± fioletowe i naprawdê nie trzeba zarzynaæ NAT, ¿eby tak by³o, a tu wygl±daj± niemal¿e jak nowe przy przebiegu ponad 40 kkm.
Przy okazji warto zwróciæ uwagê na p³ytê pod silnik. Jeszcze w takim z³ym stanie nie widzia³em.

Oczywi¶cie nie znam siê na wszystkim, mogê siê myliæ jak i ka¿dy motocykl czy jego historiê nale¿y poznaæ, zobaczyæ i pomacaæ osobi¶cie.

GregoryS 14.03.2021 18:33

Przy moim poscie o okazjach z zagranicy powinien byc cudzyslow :)
Ale ze wspomnianego watku o samochodach uzywanych zapadl mi w pamieci cytat z jakiegos handlarza. Ze tak, kreci liczniki. Na poczatku probowal prowadzic biznes uczciwie, ale szlo jak krew z nosa. Bo klient nie kupi wymarzonego passata w tedeiku jesli ten ma orygnalny przebieg rzedu 250 czy 300 tys. A taki przebieg musi miec zeby miescic sie w budzecie klienta. Wiec klient idzie do konkurencyjnego handlarza ktory ma podpicowana perelke w stanie agonalnym, ale z licznikiem pokazujacym 120 i mieszczaca sie w budzecie. To mam na mysli piszac o okazjach zza granicy. A wspomniany handlarz tez zaczal krecic liczniki zeby cokolwiek sprzedac.
Niemcy czy Japonczycy nie sa tepi i doskonale potrafia liczyc, ale u nas wciaz mocno siedzi w glowach opowiesc o Niemcu co to tylko do kosciola, i ze plakal jak sprzedawal.

jabolos 14.03.2021 19:13

Novy co do kolanek to je¶li nie s± obite kamieniami spod przedniego ko³a (za³ó¿my, ¿e moto u¿ytkowane wy³±cznie po asfalcie to preparat, taki jak autosol anti blau bez problemu usunie przebarwienia.

Co do aluminiowej p³yty - wystarczy, ¿e kto¶ u¿ywa³ do mycia agresywnej chemii na myjni i wystarczy. Aluminium ostro dostaje po dupie.

Novy 14.03.2021 19:19

Cytat:

Napisa³ jabolos (Post 723202)
Novy co do kolanek to je¶li nie s± obite kamieniami spod przedniego ko³a (za³ó¿my, ¿e moto u¿ytkowane wy³±cznie po asfalcie to preparat, taki jak autosol anti blau bez problemu usunie przebarwienia.

Co do aluminiowej p³yty - wystarczy, ¿e kto¶ u¿ywa³ do mycia agresywnej chemii na myjni i wystarczy. Aluminium ostro dostaje po dupie.

Mo¿e i tak te¿ byæ jak piszesz, dlatego napisa³em:

Cytat:

Oczywi¶cie nie znam siê na wszystkim, mogê siê myliæ jak i ka¿dy motocykl czy jego historiê nale¿y poznaæ, zobaczyæ i pomacaæ osobi¶cie.
Nie mia³em oczywi¶cie zamiaru nikogo ani ¿adnej firmy zdyskredytowaæ. :o

AfroMan 14.03.2021 19:44

Cytat:

Napisa³ jabolos (Post 723202)

Takie ¶lady pozostawiaj± agresywne ¶rodki do mycia silników.
A kolanka ewidentnie czyszczone/polerowane.

W obu powy¿szych nie widzê jednak niczego z³ego. Jest to standard w¶ród firm, zawodowo zajmuj±cych siê sprzeda¿± motocykli u¿ywanych.

konrad7005 16.03.2021 21:06

Witam,

Dziêkujê wszystkim za pomoc przy wyborze motocykla. G³ównie za to , ¿e nie wpad³em na mine z kupnem Afryki z USA. Moto kupi³em od forumowicza King3. Zrobi³em do miejsca zamieszkania jakies 310km i motocykl sprawowa³ siê super a skrzynia DCT to mistrzostwo ¶wiata i juz nie chce manuala nigdy :) Je¼dzi³em do tej pory yamaha mt 09 i ba³em siê czy dojade ze wzglêdu na kanapê , a tymczasem by³o tak wygodnie w stosunku do mt 09 ze niebo a ziemia. Swoj± drog± King3 to super go¶æ i wszystkim polecam takiego kolegê czy jak w naszym przypadku sprzedaj±cego który wiedz±c , ¿e jedziemy z rana ponad 300km w momencie spotkania poczêstowa³ nas kaw±, a dzieñ przed przyjazdem wys³a³ smsa, ¿e sprawdzi³ ci¶nienie w oponach i nasmarowa³ ³añcuch. Jeszcze raz dziêki i do spotkania na trasie :)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:51.