Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Hamulce, kola, opony (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=250)
-   -   Czy jest ,, Afrykański zestaw opon do Nat''? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=39869)

Pils 04.04.2021 00:27

Czy jest ,, Afrykański zestaw opon do Nat''?

Wiemy wszyscy ze forumowym zestawem opon do SAT było TKC + MITAS. Czy jest już opracowany zestaw do NAT?

bukowski 04.04.2021 00:40

TKC przód, Motoz ADV tył.

howgh!

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Mirek Swirek 04.04.2021 00:49

Ja od początku nie rozumiem przeznaczenia opony Tkc 80. Na przód wolał bym zdecydowanie Cst 755, czy Pirelli Mt 21,jesli opona ma robić na szutrach. Na czarnym, wiadomo, nie polecisz przelotówki 150 w spokoju i komforcie.
Wy mówicie Tkc szosa, a ja Anak, Tourance, albo Trail Attack.
Zestaw Tkc i 09... Równie dobrze polecić mógł bym 07,czy k60, albo Motozy, ale nie polece, bo te utarte szlaki są nic nie warte. Jeden lubi ogórki, a drugi ogrodnika córki.

Pils 04.04.2021 01:26

Temat ciekawy. Proszę o dalsze przemyślenia. Jestem przekonany (jako 10 letni użytkownik SAT) że NAT jeździmy już troszkę z podkreśleniem na troszkę mniej wymagającym terenem. W SAT miałem przez kilka ostatnich sezonów MEFO Stone Master na tyle i MT 21 na przodzie. Ale...SAT jeździłem po czarnym max140-150. A tu na fabrycznych asfaltowych gumach przy 160-170 nic się nie dzieje. Powyżej 200 dyskomfort tylko z powodu niskiej owiewki. Przemyślenia po 1600 km nalatanych od marca.

bukowski 04.04.2021 09:21

Cytat:

Napisał Mirek Swirek (Post 727098)
Ja od początku nie rozumiem przeznaczenia opony Tkc 80. Na przód wolał bym zdecydowanie Cst 755, czy Pirelli Mt 21,jesli opona ma robić na szutrach. Na czarnym, wiadomo, nie polecisz przelotówki 150 w spokoju i komforcie.
Zestaw Tkc i 09... Równie dobrze polecić mógł bym 07,czy k60, albo Motozy, ale nie polece, bo te utarte szlaki są nic nie warte. Jeden lubi ogórki, a drugi ogrodnika córki.

Mirek, pozwolisz ze się nie zgodzę. Pirelli MT na przodzie szybko znika i zabkuje, na szutrze nie ma przewagi nad TKC. Ma duża w błocie, ale z tej dwójki TKC _na przodzie_ zdecydowanie wygrywa. Co więcej, pirelka ma przekrój, który powoduje pewną nerwowość jadąc w złożeniu.
Na czarnym w zestawie jaki opisałem latam w pełnym komforcie 150, zdarza mi się lecieć i 180 bez stresu a trzymanie na mokrym jest rewelacyjne.
Z tyłu TKC przegrywa nie tylko z Motozem, ale nawet z Mitasem 09, bo schodzi w oczach a w błocie błyskawicznie się zakleja. Jest też z tej trójki najdroższa, wiec bez sensu. Motoz ADV tył plus tkc
80 przód daje minimum 15 tys. przebiegu (u mnie pod 20 tys.)

Zestaw, który poleciłem, wydaje mi się najlepszym balansem między trwałością, możliwością szybkiej jazdy na asfalcie i możliwością zjechania w krzoki. I nawet nie o szutry chodzi, bo tam praktycznie każda opona sobie poradzi (a czasem wolałbym nawet mieć trochę mniej przyczepności, żeby sobie bokami polatać), tylko o pioch i błoto.

muszel72 04.04.2021 11:13

Zgadzam się z przedmówcą.

machoni 04.04.2021 15:24

W NAT na przodzie z tych wszystkich co wymieniliście najlepiej pasowała mi sava MC 23 Rockrider, tył motoz ;)

Emek 04.04.2021 15:35

Mc23 to podróbka Pirelli z twardszej mieszanki. Nie widzę jej zalet podobnie jak mt21 na przodzie w tak ciężkim motocyklu. TKC80 jak pisze bukowski to bardzo dobre uniwersalne rozwiązanie na przód. Na tył szkoda tego zakładać bo znika szybciej niż alkohol na dobrej imprezie.

Fizolof 04.04.2021 16:23

Cytat:

Napisał Emek (Post 727176)
Mc23 to podróbka Pirelli z twardszej mieszanki. Nie widzę jej zalet podobnie jak mt21 na przodzie w tak ciężkim motocyklu. TKC80 jak pisze bukowski to bardzo dobre uniwersalne rozwiązanie na przód. Na tył szkoda tego zakładać bo znika szybciej niż alkohol na dobrej imprezie.

A ja widzę.... mam mitasa mc23 na asfalcie tak samo jak tkc a w terenie dużo lepiej. Miałem w Xt660z a obecnie mam w T7 https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...c044df4e5e.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

pałeł 04.04.2021 16:41

Cytat:

Napisał Fizolof (Post 727180)
A ja widzę.... mam mitasa mc23 na asfalcie tak samo jak tkc a w terenie dużo lepiej. Miałem w Xt660z a obecnie mam w T7 https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...c044df4e5e.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Jednak porównujesz zupełnie inne motocykle masa :) Czy istniej taki zestaw napewno nie. Bo każdy oczekuje troszkę innych właściwości od opony. to co na plus w tzw offie jest na minus na czarnym wiec albo sobie to sam wyważysz odpowiednie proporcje albo zaufasz kumplom i bedziesz jezdził na tym co oni proponują, choć nadal jak kilkadziesiąt lat temu uwazam ze o oponach to można gadać jak sie 3 komplety w sezonie zużyje, bo nowe to zawsze nowe. a każdy kolejny komplet to albo bardziej w asfalt albo bardziej w teren.

Emek 04.04.2021 17:01

Zestaw afrykański w założeniu miał być uniwersalny i robić duże naloty a nie być lepszy czy gorszy w offie. To kompromis. MT21 czy Rockrider na przodzie ząbkuje się szybko i paskudnie a do tego nie daje takiej pewności w łukach na czarnym czy to suchym czy mokrym jak TKC. Do tego TKC spokojnie robi po 20 tysi. Rockrider patrząc na to co mam w garażu z nalotem parę tysi zrobione na lżejszym sporo motocyklu raczej tyle nie pociągnie. Już jest do dupy w zasadzie i na mokrym trzeba się pilnować. W terenie MT czy MC oczywiście będą lepsze ale nie tak uniwersalne.

madafakinges 04.04.2021 19:52

Mc23 to mitas tylko z nazwy, to jest Sava zupełnie inna mieszanka niż e09, czy inne mitasy. Zjeździłem kilka tych opon i na lc8 adv i na NAT i teraz z przyjemnością założę ja do SE.
Nigdzie nie jest najlepsza ale wszędzie jest dobra, robi przebiegi i o to chyba chodzi w zestawie afrykańskim.
W każdym z moich dużych adv miałem tkc na przodzie i po max 2tys ja ściągałem, bez sensu ta opona w terenie jest słaba na asfalcie pływa i bardzo ogranicza złożenie.
Samo to, że ta opona konstrukcyjnie ma z 20lat, świat poszedł do przodu są inne, lepsze opony.

dejv667 04.04.2021 19:54

Największa wada MT21. Obecnie jest gorzej bo lekko niższe klocki bieżnika zniknęły kompletnie. Opina wyje.
Natomiast w offie ciągle jest ok.
Opona założona na moto 220kg.https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...8436eeb8a4.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Pils 04.04.2021 23:32

Z przodem są różne zdania, a jaki tył? Motoz ADV?
Opony mają być z założenia afrykańskie tak jak EMEK napisał: duże przeloty i szeroko rozumiana uniwersalność.

Emek 05.04.2021 00:07

Mnie pasował motoz choć głośny i ciężki. Mało km zrobiłem ale wydawał się dobry pod kątem trwałości. Bukowski zjechał to wie najlepiej ile to wytrzymie. MT90 Rysiek81 mi polecał bo jakiś abstrakcyjny nalot na tym zrobił ale nie pamiętam dokładnie. Na pewno ponad 20 tysi.

bukowski 05.04.2021 02:59

Tył motoza adv zrobił 18k, ale gdybym miał gdzieś dojechac asfaltem, to spokojnie jeszcze 4-5 dałoby radę. na drugim mam dopiero jakieś 5 tysięcy zrobione.

WojtasA 06.04.2021 09:41

Cytat:

Napisał Pils (Post 727100)
Temat ciekawy. Proszę o dalsze przemyślenia. Jestem przekonany (jako 10 letni użytkownik SAT) że NAT jeździmy już troszkę z podkreśleniem na troszkę mniej wymagającym terenem. W SAT miałem przez kilka ostatnich sezonów MEFO Stone Master na tyle i MT 21 na przodzie. Ale...SAT jeździłem po czarnym max140-150. A tu na fabrycznych asfaltowych gumach przy 160-170 nic się nie dzieje. Powyżej 200 dyskomfort tylko z powodu niskiej owiewki. Przemyślenia po 1600 km nalatanych od marca.

Fabrycznie masz Karoo Street czy Bridgestone AX41T ? Czy może coś jeszcze innego?

Bukowski,
Ten sam zestaw do atas byś rekomendował, głównie po twardym? Bez błota bo za mało umim żeby ćwierć tony ogarnąć ;)

Emek 06.04.2021 09:46

Tylko na czarne to ten zestaw nie ma większego sensu. Motoz waży tonę, jest drogi i nie jest cichy. Do czarnego i okazjonalnego zjazdu na szuter to lepsze będą typowe szosówki.

Mallory 06.04.2021 10:55

Cytat:

Napisał Mirek Swirek (Post 727098)

Cytat:

Napisał bukowski (Post 727114)
Mirek, pozwolisz ze się nie zgodzę. Pirelli MT na przodzie szybko znika i zabkuje, na szutrze nie ma przewagi nad TKC. Ma duża w błocie, ale z tej dwójki TKC _na przodzie_ zdecydowanie wygrywa. Co więcej, pirelka ma przekrój, który powoduje pewną nerwowość jadąc w złożeniu.

Odniosę się do przednich opon tylko.

Dziwne, ale zgadzam się obiema w/w opiniami :D:D:D

Lubię MT21 i TKC80 na przedzie i często na takich jeżdżę w podobnym motorach.

Jak pisze Bukowski - MT21 jest "nerwowa" w złożeniu na asfalcie - kilaka razy zrobiło mi się ciepło przez to::)) - na asfalcie TKC80 wygrywa.
Ale jak pisze Mirek - w terenie lekkim MT21 jest lepsza od TKC80, TKC80 jest super na szutry, suche odcinki i tu różnicy nie zauważymy, ale czasami między odcinkami szutrowymi zdarzają się błota, koleiny, wielkie kałuże, trawa - wtedy MT21 będzie dużo lepsza.

lukasz_vip 06.04.2021 11:03

To tak jak ja... lubię TKC80 za jej uniwersalność na przodzie. Często lecę dojazdówkę po czarnym, a później w docelowym miejscu latam czy to po hałdach czy szutrach. Nie znam bardziej uniwersalnej opony dające w miarę przyzwoite warunki na czarnym i w terenie.

Na tyle TKC schodzi szybko. Aktualnie chyba najlepiej wypada tutaj Motoz. robi bardzo podobnie jak TKC ale wystarcza 2-3 razy dłużej.

Aktualnie w garażu czeka zestaw Dunlop D908RR na przód i Dunlop D908R na tył. Wygląda, że dobrze będzie to robić w terenie, ale pytanie jak to wypadnie na dojazdówkach.

WojtasA 06.04.2021 12:14

Cytat:

Napisał Emek (Post 727395)
Tylko na czarne to ten zestaw nie ma większego sensu. Motoz waży tonę, jest drogi i nie jest cichy. Do czarnego i okazjonalnego zjazdu na szuter to lepsze będą typowe szosówki.

Dzięki wielkie! Szutry to regularnie, ale błoto czy piach to tylko jak nie da się inaczej i to ostrożnie. To chyba zostanę przy Karoo Street, tył chyba nie dociągnie do 15tys, ale przód praktycznie nie schodzi. Ciekawe jak te AX41T, ale to chyba bardzo nowa wersja, wiec może nie być za dużo doświadczeń.

Mirek Swirek 06.04.2021 22:25

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał bukowski (Post 727114)
Na czarnym w zestawie jaki opisałem latam w pełnym komforcie 150, zdarza mi się lecieć i 180 bez stresu a trzymanie na mokrym jest rewelacyjne.
Z tyłu TKC przegrywa nie tylko z Motozem, ale nawet z Mitasem 09, bo schodzi w oczach a w błocie błyskawicznie się zakleja. Jest też z tej trójki najdroższa, wiec bez sensu. Motoz ADV tył plus tkc
80 przód daje minimum 15 tys. przebiegu (u mnie pod 20 tys.)

Zestaw, który poleciłem, wydaje mi się najlepszym balansem między trwałością, możliwością szybkiej jazdy na asfalcie i możliwością zjechania w krzoki. I nawet nie o szutry chodzi, bo tam praktycznie każda opona sobie poradzi (a czasem wolałbym nawet mieć trochę mniej przyczepności, żeby sobie bokami polatać), tylko o pioch i błoto.

Witam Pana. Jasne, że pozwolę, każdy ma prawo do wypowiedzenia własnego zdania, różnego z moim. Widzisz, o ile Tobie bardziej leży Tkc niż Mt, o tyle mi całkowicie odwrotnie i pozwól, że teraz ja się nie zgodzę ;) Fakt, na asfalcie Mt21 ginie w oczach. Któregoś roku, z podlaskiego ruszyłem na niej na Litwę,Łotwę i Estonie i z powrotem na bazę i po oponie. Zjadło ją. Tkc też schodzi, może wolniej, ale nie da mi tego po za czarnym, co Mt21. Ja stawiam na boczne drogi bardziej, niż na szosę, bo do tego jest inne moto.
Zestaw który poleciłeś jest dla Ciebie ok, być może dla innych też będzie ok, może będzie to faktycznie złoty środek. W zależności od potrzeb.
Ja jednak wolę, tak bardziej zero jede podejść do tematu i stawiam na kostkę, która robi z boku, a na szosie niet. Ot, taki mój wybór.
Za mocno proszę nie brać mojego zdania do siebie. Ja jedynie nie polecam opon które mi nie leżą, co nie znaczy, że są złe. Sam ganial em na 09 np, ale jak dostałem bowki K60, to oddałem je koledze jako prawie nowki, z zastrzeżeniem, że dla mnie to siano.
Na koniec fotka z dziś. Opona terenowa w rozmiarze 18/140.
Jedna terenowa, a druga też terenowa.

Piterm123 06.04.2021 23:24

Panowie Ci co zjechali mc23 na przodzie - ile ona robi średnio przebiegu? Mam mt 21 teraz i wiem że ja zrobię max 6k km i do śmietnika z czego od 2/3 przebiegu razi mnie nie równomierne zużycie kostek jak i krótki przebieg na przodzie.

dejv667 07.04.2021 08:49

Cytat:

Napisał Piterm123 (Post 727575)
Panowie Ci co zjechali mc23 na przodzie - ile ona robi średnio przebiegu? Mam mt 21 teraz i wiem że ja zrobię max 6k km i do śmietnika z czego od 2/3 przebiegu razi mnie nie równomierne zużycie kostek jak i krótki przebieg na przodzie.

Podłączam się do pytania. Po circa 6k km nalotu mój mt21 wygląda jak na zdjęciu.
Oponę lubię, kupowana z leżaka jest tania (200-230 PLN), ale hetnie rozejrze się za czymś co zużywa się bardziej równomiernie.
Czy ktoś testował Pirelli Scorpion Rally?

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...cc62004f3a.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Emek 07.04.2021 09:04

Bo z tymi oponami to jest tak, że trzeba się wpasować. Mówili , nie kupuj K60 bo głośne, wyją, nie trzymają na mokrym i wogóle zabijesz się.

Przejechałem 30 tysi w różnych warunkach , nie miałem uślizgów a poległy raz w sposób prozaiczny na lekkim podjeździe na mokrej trawie.

Mówili, nie kupuj E09 bo śliskie, jak popada to ciągła walka o przyczepność, zabijesz się. Nigdy nie miałem uślizgu na czarnym , dojechałem je do 80% i uważam że są OK.

Mówili, nie zakładaj na przód TKC a na tył K60 bo miękkiego z twardym się nie łączy i to będzie katastrofa. Dojechałem obie bezproblemowo.

Mówili MT21 to niby dualowa opona, zjesz na czarnym zaraz , nie trzymie na mokrym. Dojechałem do zera tył, przód jeszcze mam.

MC23 super hiper, lepsze niż MT21 bo trzymią lepiej, wytrzymują dłużej i tańsze są. Zajeżdżam obecnie i moje zdanie jest takie że MT21 biją je na łeb a jedynie trwałość jest na korzyść MC23. Niewielką zresztą.

Mówili, Anakee Wild są rewelacyjne, kupuj bez zastanowienia. Cud, miód i orzeszki. Kupiłem założyłem, zrobiłem może ze 200 km, zdjąłem i nigdy więcej nie założę. Poszły do kolegi na Rometa 250 ADV, zachwytom nie było końca.

W międzyczasie zmieniła mi się filozofia jazdy, sprzedałem Afrę, mam lżejszy motocykl i więcej jeżdżę offem. MT21 sprawdzają mi się doskonale do tego stopnia, że mam 2 komplety na zapasie.

Reasumując opinia jest jak doopa , każdy ją ma. I nie ma co się tu spierać bo to sprawa mocno indywidualna a do tego uzależniona od warunków, stylu jazdy, pojazdu, ...
Do tego te same gumy w różnych rozmiarach zachowują się inaczej jak na ten przykład K60 w szerokości 150 a 130 bez paska na środku to dwie różne opony w mojej ocenie. Do tego dochodzi tzw. adaptacja kierownika do warunków, która w moim przypadku działa chyba dobrze.
Szybko obczajam gdzie są warunki brzegowe i staram się do nich nie zbliżać w trakcie podróży.
To jak z wyjazdem w Alpy. Pojeździmy po winklach, pozamykamy opony i będzie zajebiście. Co zrobić jak nie lubię Alp, nie lubię winkli i zamykania opon bo wolę taplanie w ukraińskim błocie.

lukasz_vip 07.04.2021 09:20

Jeszcze jedno jest ważne. MT21 fajnie sprawdza się w moto do 160kg (np. LC4, XT). Niestety w krowach LC8 czy NAT moim zdaniem nie daje rady ze względu na wagę motocykla.

bukowski 07.04.2021 09:24

Mirek, odczucia odczuciami, każdy może mieć swoje i dobrze. Ale starałem się wypunktować merytorycznie, jakie te opony mają cechy i odniosłem się do Twojego "nigdy nie rozumiałem takich opon jak TKC". Mt21 lubię, ale popatrz, co napisalem ja i inni: w błocie super, ale schodzi w oczach, szybko zabkuje a na asfalcie jest nerwowa. Jeśli komus to nie przeszkadza, super, ale mówimy o typowym, uniwersalnym zestawie do NAT: ciężkiego, dość mocnego motocykla, który z jednej strony może szybko latać asfaltami, dawać czadu na szutrach, ale i zjechać w pioch i lżejsze błoto. I w takim sensie tkc80 na przodzie ma większy sens, niż mt-21.

Na zdjęciu ponizej moja mt-21 na NAT po przebiegu jakichś 4 tysięcy km po Pamirze (czyli szutry i kiepskie asfalty a motor obladowany, co prawda głównie z tyłu). Na tym zdjęciu również widać, co się może wydarzyć na asfalcie w mocnym złożeniu.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...a7b4aade70.jpg

Pils 07.04.2021 10:31

Nadal nie ma złotego środka. Ciężki motor, który jedzie 160 km/h i więcej ekspresówki i A, składa się w bieszczadzkich winklach i jak tylko się da zjeżdża poza czarne na utwardzone drogi poza asfaltem. Szutry, pola, kamienie i trawy byle żeby jakiś ślad prowadził. I co wybrać?. Przód na razie widzę opcje TKC 80, MT 21 MC23. Tył jaki?
Nikt nie pisze nic o E 07 plus? Czy on by się nie nadał do afrykańskiego zestawu? Nie wiem, nie jeździłem.
W SAT różnych opon próbowałem na przodzie w zasadzie ewoluowałem od K60 potem TKC 80 przez MT 21 i na końcu była MC23. Zmiany były równoległe z wyborami co raz cięższego terenu. Ale szukam tutaj jakby złotego środka. Czy znajdziemy? Czekam.

lukasz_vip 07.04.2021 10:32

Tył padł kilka razy: Motoz ADV.

Emek 07.04.2021 10:44

Motoz ma jednak kilka mankamentów. Jest drogi, trudno dostępny, cięzki i totalnie nie robi w błocie. Natychmiast się pięknie zalepia i koniec jazdy. Myślę że tutaj należy się zastanowić nad jeszcze jednym aspektem jakim jest planowany dystans do pokonania. Jak miałbym jechać na wycieczkę on/off na 5 tysi to założyłbym co innego niż na 15 tys.
Ludkowie chwalą te E07 plus jako dobre gumy 50/50 ale widziałem test jak koleś je zjechał do zera małym DLem przy nalocie ponad 10 tysi. Motoz tutaj nawinie więcej.

bukowski 07.04.2021 11:02

Z tym zalepianiem to bez przesady. W blocie jeszcze nie utknąłem, za to w piochu kilka razy :) Moim drugim wyborem na tył jest e09. Miałem raz e07 jeszcze na starej afryce, moim zdaniem była od e09 gorsza, przy podobnym przebiegu (max 10 tys. km).

Mirek Swirek 07.04.2021 14:05

Cytat:

Napisał bukowski (Post 727617)
Mirek, odczucia odczuciami, każdy może mieć swoje i dobrze. Ale starałem się wypunktować merytorycznie, jakie te opony mają cechy i odniosłem się do Twojego "nigdy nie rozumiałem takich opon jak TKC". Mt21 lubię, ale popatrz, co napisalem ja i inni: w błocie super, ale schodzi w oczach, szybko zabkuje a na asfalcie jest nerwowa. Jeśli komus to nie przeszkadza, super, ale mówimy o typowym, uniwersalnym zestawie do NAT: ciężkiego, dość mocnego motocykla, który z jednej strony może szybko latać asfaltami, dawać czadu na szutrach, ale i zjechać w pioch i lżejsze błoto. I w takim sensie tkc80 na przodzie ma większy sens, niż mt-21.

Na zdjęciu ponizej moja mt-21 na NAT po przebiegu jakichś 4 tysięcy km po Pamirze (czyli szutry i kiepskie asfalty a motor obladowany, co prawda głównie z tyłu). Na tym zdjęciu również widać, co się może wydarzyć na asfalcie w mocnym złożeniu.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...a7b4aade70.jpg

O uniwersalnych oponach do NAT, czy w ogóle o taki można pisać setki stron. Ja rozumiem Ciebie i Twoje zdanie i dużo jest w nim racji, podobnie jak w wypowiedziach poprzedników. Moim zdaniem, bez względu markę opony, czy model na próżno szukać kostek, które zrobią robotę na czarnym w sprzęcie, który ma przelotówkę 150 z załadunkiem,czy bez i ma mocne heble. To pomylone gary z założenia Panowie. Żywotność drastycznie spada i jak ktoś robi 6 tysi i mówi, że mało to ja kończę wypowiedź... SŁawek Bandosz forumowy, na 07 robił ponad 30 Tk, złoty środek?;)
Podtrzymuje swoje zdanie na temat Tkc. Dla mnie ta opona jest słaba. Tam gdzie się zaczyna Mt21, tam Tkc się kończy (mam na myśli boki, nie szosę). Pomijam zużycie. Dobra opona ma mi zapewnić trakcje, a nie długowieczność. I jest to tylko moje zdanie i nie chodzi tu o przepychanki, czy o udowadnianie sobie, czy komuś.
W moim mniemaniu, jeśli opona zadowala mnie w 80% na szutrach, podjazdach i zjazdach, to jeśli zadowoli mnie na dojazdówce po czarnym w 20% to sukces i nie mam prawa wymagać od niej więcej. Kostkę zakładam z nastawieniem na luźne nawierzchnie, nie na czarne.

Kostka na czarne to ZŁO! Nie ma co się czarować. Żadna kostka nie da tyle na szutrze, co na szosie.

Powodzenia w szukaniu złotego środka. Zdrów.

Lolex 07.04.2021 17:12

Ja mam aktualnie E07+, kupiłem, bo były najtańsze. Po błocie nie jadą - zalepiają się od razu i przyczepność zero. Wszystkie inne nawierzchnie bardzo spoko. Jak z żywotnością w ATAS to jeszcze nie wiem, na razie 3k i nie widzę, żeby cokolwiek im ubyło, więc może pojeżdżą wystarczająco długo, by być tym złotym środkiem, zobaczymy.

nabrU 07.04.2021 19:27

Obuwie mojej NAT to również Mitas: E07 z przodu i E07+ z tyłu i jak widać po czerwcowej kartce kalendarza FAT 2021 to ten Mitas rzeczywiście w błocie nie za bardzo. :D
Dwóch kolegów na NAT (z innymi oponami) przejechało tą "kałużę", a ja zaliczyłem ślizga. Ale może też tak być że ja jeździć po błocie nie umiem :)

ziutek2002 08.04.2021 07:40

Cytat:

Napisał Mirek Swirek (Post 727723)
O uniwersalnych oponach do NAT, czy w ogóle o taki można pisać setki stron. Ja rozumiem Ciebie i Twoje zdanie i dużo jest w nim racji, podobnie jak w wypowiedziach poprzedników. Moim zdaniem, bez względu markę opony, czy model na próżno szukać kostek, które zrobią robotę na czarnym w sprzęcie, który ma przelotówkę 150 z załadunkiem,czy bez i ma mocne heble. To pomylone gary z założenia Panowie. Żywotność drastycznie spada i jak ktoś robi 6 tysi i mówi, że mało to ja kończę wypowiedź... SŁawek Bandosz forumowy, na 07 robił ponad 30 Tk, złoty środek?;)
Podtrzymuje swoje zdanie na temat Tkc. Dla mnie ta opona jest słaba. Tam gdzie się zaczyna Mt21, tam Tkc się kończy (mam na myśli boki, nie szosę). Pomijam zużycie. Dobra opona ma mi zapewnić trakcje, a nie długowieczność. I jest to tylko moje zdanie i nie chodzi tu o przepychanki, czy o udowadnianie sobie, czy komuś.
W moim mniemaniu, jeśli opona zadowala mnie w 80% na szutrach, podjazdach i zjazdach, to jeśli zadowoli mnie na dojazdówce po czarnym w 20% to sukces i nie mam prawa wymagać od niej więcej. Kostkę zakładam z nastawieniem na luźne nawierzchnie, nie na czarne.

Kostka na czarne to ZŁO! Nie ma co się czarować. Żadna kostka nie da tyle na szutrze, co na szosie.

Powodzenia w szukaniu złotego środka. Zdrów.

:Thumbs_Up::Thumbs_Up::Thumbs_Up:

Dubel 08.04.2021 08:02

Mialem E7+ tyl calkiem nie dawno, niby ok ale bez rewelacji, bardzo dlugo sie docierala i dwa razy puscila w zlozeniu na mokrym przez co chyba juz do niej nie wroce. Obecnie Motoz GPS z ktorego jestem zadowolony, nie ma zbytnio gdzie topic sprzeta w blocie ale na asfalt , szuter i kamienie daje rade i jest zajebiscie wytrzymala. Z przodu tez GPS i jest ok, Bardzo zrazilem sie do przedniej pirelki 90A/T moto skakalo przy predkosciach 60-80 nie do zniesienia. Najbardziej uniwersalne wydaje sie tradycyjne tkc+e09 , jesli troche bardziej asfalt, malo piaskui blota to stawial bym GPS, K60 na tyle a z przodu GPS lub TKC

44FG 08.04.2021 11:04

Z moich testów - zestaw Bridgestone AX41 Adventurecross przód/tył sprawdził się jako zestaw uniwersalny świetnie. Mogłem lecieć 160 po autostradzie, asfalt czy suchy czy mokry duża pewność na winklach, szutry, piach i błoto. Nie zalepiała się obojętne czy motocykl pusty czy załadowany na tygodniowy wyjazd. Ma tylko jeden problem dla tych dla których to ma znaczenie - szybko schodzi. Tył wytrzymał ok 8 tys ale jak by ktoś bardziej oszczędzał to 10 zrobi. Przód po 12 tys jeszcze się nadaje. Na jesieni na tył założyłem Motoz Rallz. Na asfalcie dużo gorzej jak AX41. Nerwowa, nie lubi wzdłużnych nierówności. Szuter, piach (głęboki) czy błoto - mistrz. Jeszcze lepsza od Bridgestone. Zalepia się błotem jak Emek pisze ale jakby nie zwracała na to uwagi, wyciąga ten ciężki motor nawet jak się zapomni wyłączyć kontrolę trakcji. Jeszcze nie wiem jak szybko schodzi - następny zestaw będzie z Motozem ADV na tyle dla porównania. AX41 Adventurecross z czystym sumieniem polecam jako świetny zestaw uniwersalny pod warunkiem, że kogoś nie przeraża dość szybkie znikanie.

Emek 08.04.2021 11:12

Dla ścisłości odnośnie zalepiania błotem mówiłem o Motoz ADV a nie Rallz. Tych opon nie znam.

44FG 08.04.2021 17:23

Cytat:

Napisał Emek (Post 727938)
Dla ścisłości odnośnie zalepiania błotem mówiłem o Motoz ADV a nie Rallz. Tych opon nie znam.

Wiem, zrozumiałem - ale widzę tu pewną analogię. Rallz mi się pięknie zalepiały a w magiczny sposób nie czułem wpływu tego na ich właściwości w błocie.

Piterm123 09.04.2021 12:15

Cytat:

Napisał Pils (Post 727634)
Tył jaki?

Na tyle mam dunlopa 908rr z przebiegiem 8.8k km i spokojnie jeszcze polata. Zmiana będzie przed nową wycieczką w czerwcu - bo zawsze zakładam nowe na długie wyjazdy.

Cytat:

Napisał Pils (Post 727634)
Nikt nie pisze nic o E 07 plus?

Zjechałem jeden komplet i rewelacji niet. Jedynym plusem tej oponki to przebieg tak naprawdę. to jest opona - prawdziwe50/50- nie robi nigdzie ale jedzie :D . W sensie nie lubi mokrego ,jeżeli jest sucho to da sobie radę.

Cytat:

Napisał Lolex (Post 727780)
Ja mam aktualnie E07+, kupiłem, bo były najtańsze. Po błocie nie jadą - zalepiają się od razu i przyczepność zero. Wszystkie inne nawierzchnie bardzo spoko.

z tymi wszystkimi innymi bym tak nie szarżował :D

Cytat:

Napisał Mirek Swirek (Post 727723)
Żywotność drastycznie spada i jak ktoś robi 6 tysi i mówi, że mało to ja kończę wypowiedź... .

Guma 6k na przodzie to wcale nie rewelacyjny przebieg , gdzie już przy 4k bym ją wyrzucił ale trzeba jakoś z tripa do domu dojechać. I właśnie tu jest mój wic. Jeszcze jak by się równomiernie zużywała to bym bardzo nie gęgał bo powrót wypada mi po czarnym.

Mariusz S 10.11.2021 22:58

podepnę się pod temacik bo ciekawy:)

aktualnie Michelin Anakee Adventure przelot 17000 przód ok tył już słaby opona dobra na asfalcie choć tył lubi ślizgnąć .

i teraz pytanko bo ciągnie w las a nie tylko po czarnym 50/50

czy PIRELLI SCORPION RALLY STR

czy TKC80 przód i MOTOZ TRACTIONATOR ADVENTURE tył

Artek 10.11.2021 23:02

B. Bierz zestaw "bukowskiego".
:D
Chociaż jesień idzie i motoz z tyłu lubi "pływać".

Mariusz S 10.11.2021 23:17

Cytat:

Napisał Artek (Post 755864)

Kuwa właśnie siedzę na allegro ceny kosmos 700 zł tkc80 szok jak poszło w górę

nocny 12.11.2021 18:49

Cytat:

Napisał Artek (Post 755864)

Na chwilę obecną ten zestaw nie do dostania.

pozdrawiam
Marcin Jan

dawid8210 12.11.2021 19:47

Cytat:

Napisał Mariusz S (Post 755865)
Kuwa właśnie siedzę na allegro ceny kosmos 700 zł tkc80 szok jak poszło w górę

Popierdoliło handlarzy z allegro z tymi cenami.
Patrz taki motoz desert tractinator na przód od 500 do prawie 700 zł.
Chwila grzebania w sieci i ceny normalne.

Danny 12.11.2021 21:17

Cytat:

Napisał dawid8210 (Post 756021)
Popierdoliło handlarzy z allegro z tymi cenami.
Patrz taki motoz desert tractinator na przód od 500 do prawie 700 zł.
Chwila grzebania w sieci i ceny normalne.

Ooo, miszczu, wygrzeb mi plz komplet Pirelli Scorpion Trail II do NAT w normalnej cenie.

dawid8210 12.11.2021 21:44

Cytat:

Napisał warzyfko (Post 756029)
Ooo, miszczu, wygrzeb mi plz komplet Pirelli Scorpion Trail II do NAT w normalnej cenie.

All: od 700 do 1400 za tył
Oponeo: 576 zł z wcześniejszej 1172. O ile wierzyć w tą wcześniejszą cenę :confused:

Danny 12.11.2021 23:14

Cytat:

Napisał dawid8210 (Post 756034)
All: od 700 do 1400 za tył
Oponeo: 576 zł z wcześniejszej 1172. O ile wierzyć w tą wcześniejszą cenę :confused:

Patrz, nie pomyślałem żeby na oponeo sprawdzić, ostatnio ceny były wyższe niż na allegro a tutaj 100 PLN taniej. Wciąż kosmos ale już mniejszy, chyba trzeba jeszcze chwilę poczekać. Thx!

luk2asz 12.11.2021 23:20

Cena ceną, dostępność to już marzenia.

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

Danny 12.11.2021 23:32

Cytat:

Napisał luk2asz (Post 756055)
Cena ceną, dostępność to już marzenia.

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

Te konkretne na oponeo 8 dni roboczych. Na Allegro Skyseba pisze że ma 1 szt. od ręki a on nie blefuje. Myślę że w tym konkretnym przypadku nie ma fejka. Ale rzeczywiście zgadza się że dostępność innych modeli bywa aktualnie dramatyczna.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 04:08.