Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Układ elektryczny i zapłonowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=10)
-   -   masa ??? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=39883)

qbaRD07 06.04.2021 15:22

masa ???

Hej,

Rzadko ale zdarza się, że na wolnych obrotach na sekunde tak jakby paliwa brakło i opada na obrotach i wraca do normalnej pracy. Ostatnio wyzerowały się wskazania tripa podczas jazdy, nie wyczułem żadnego dziwnego zachowania motocykla. Do tego miałem nawi, które przy braku prądu daje info. Wszystko było ok, navi nie wyłapała spadku napięcia.
Klemy w aku dokręcone, aku nowe.
Może masa gdzieś przerywa?
Jak to sprawdzić i gdzie szukać?

Pacjent RD07

Pozdrawiam Qba

matjas 06.04.2021 15:36

a obrotościomiomierz działa w czasie tej zapaści normalnie czy też wskazówka pada na chwilkę?

m

Mallory 06.04.2021 16:15

Cytat:

Napisał matjas (Post 727481)
a obrotościomiomierz działa w czasie tej zapaści normalnie czy też wskazówka pada na chwilkę?

m

Myślisz - moduł?

qbaRD07 06.04.2021 16:27

Wszycho działa.
Ten "spadek" jest krótkotrwały i występuje sporadycznie.
Trip skasował się pierwszy raz.

Gończy 06.04.2021 16:44

Pewnie izolacja na kabeleku gdzieś mogła się przetrzeć i się robi jakieś zwarcie. Może przy zakładaniu aku na wiosnę coś.

matjas 06.04.2021 16:44

no tak mi wpadło do głowy.
na ile się orientuję to taka czkawka, że wypada zapłon raz na jakiś czas to nie jest raczej paliwo... oczywiście może być i to ale tu zaraz wejdziemy na teren dogłębnej diagnostyki.
ja bym szedł w stronę prądów: cewki zamienić miejscami, świece miejscami...

co do samego tripa to nie wiem - nie ma tam jakiejś bateryjki na podtrzymanie pamięci, co to już umarła dawno temu? R2D2 chyba regenerował tripy to może coś podpowie.

m

R2D2 06.04.2021 21:06

Proponuję zmierzyć na klemach aku napięcie podczas pracy silnika z i bez włączonych świateł.
Druga sprawa to przegląd kostek od podłączenia regulatora do statora oraz kostki głównej przy styczniku rozrusznika.

Dalsze postępowania pomiarowe co do sprawdzenia rezystancji połączenia masy
mogą wydać się lekko czarodziejskie :D , więc wystarczy organoleptycznie sprawdzić prądowy przewód ujemny czy aby przy oczkach zaciskowych na jego końcach nie ma nadmiernej próchnicy.

Oczywiście reset tripa może być spowodowany samą awarią tripa , uszkodzonym ze starości lub od drgań bezpiecznikiem lub zanikaniem napięcia z innych wielu powodów.

Zmyler 06.04.2021 21:37

Legenda osiedlowa mówi- dobra lufa - dobra masa....
Powodzenia w szukaniu, pewnie jakas drobnostka, nadpalony czy nadłamany kabelek, nadpalona wtyczka, czujnik stopki, kostka stacyjki (????).

qbaRD07 07.04.2021 09:39

Dzień dobry wszystkim,

"czkawka" to jest bardzo dobre określenie.
dzisiaj wieczór w garażu to pomierzę co się da i psikne czymś do styków.
Dam znać.

Dzięki i miłego dnia życzę

Artek 07.04.2021 13:19

Qba, jak już będziesz rozbierał swoją lalunię ze zbiornika, aby dostać się do kostki stacyjki (zalecam:), chyba jest ta czerwona(?) kostka, a nie pod czachą), to odpal ją w ciemności i sprawdź, czy iskra nie skacze sobie radośnie gdzie chce. Wiem, że to trudne bo kapturki są na przewodach WN, ale...

Jeszcze bym poszedł po przewodach z impulastora ( zwanego także hallem-prawy dekiel silnika) do najbliższej wtyczki.

qbaRD07 07.04.2021 16:15

Artur, w Twoim zdaniu jest kilka niezrozumiałych dla mnie zwrotów, ale nie poddam się i zrobię jak mówisz.
Pomierzę wszycho zgodnie z Waszymi sugestiami, a w weekend podzielę się obserwacjami.

Bardzo dziękuję.

Artek 07.04.2021 16:37

Lalunia
Ciemność
Skacze
Kaputurki

Czego nie rozumiesz:haha2:

Się mam nadzieję zobaczymy na górze góry piasku. Tym razem plan jest najpierw góra, potem picie.

Powodzenia.

dawid8210 07.04.2021 16:48

Jak nie widać by iskra skakała to dla upewnienia się można pomacać;) ale to wersja dla twardzieli:)

Mavtm 08.04.2021 09:36

Zrób też przegląd złączy pod airboxem. Jest ich tam kilka. U mnie właśnie jedna z kostek robiła kiedyś różne żarty. Raz na jakiś czas rozrusznik w ogóle nie reagował na przycisk no i czasami też resetował się trip. Po przeczyszczeniu i poprawieniu wszystkich złączy spokój. Profilaktycznie wymieniłem też kondensatory w tripie

Wysłane z mojego motorola one vision przy użyciu Tapatalka

dawid8210 08.04.2021 13:16

Z tego co pamiętam trip ma też wtyczkę pod czaszą

qbaRD07 08.04.2021 16:47

Dzięki ludziska, postaram sie posprawdzać wszystko o czym mówicie.

PS Arturze, daje słowo.

Dzieju 09.04.2021 07:28

Powodem wypadania zapłonów z dużym prawdopodobieństwem może być luz na ośce przepustnicy czyli lewe powietrze. Ewentualnie mocno ubogo na jednym cylindrze.

qbaRD07 09.04.2021 13:19

Dzieju, czy wtedy ta czkawka nie zdarzałaby się cały czas?
U mnie występuję to sporadycznie i jednorazowo.
Do tej pory wychwyciłem to zaledwie kilka razy. Zmotywował mnie skasowany trip podczas jazdy, stąd przypuszczenia dot masy w motocyklu.
Dodam że królowa pali koło 6l i mniej, czy jakby było ubogo nie paliłaby wincyj?

matjas 09.04.2021 13:21

kolor świec wszystko Ci powie.
obczaj elektrykę to jest łatwe, pisałem o tym wcześniej - jak zaczniesz szukać magi do zupy i się zastanawiać czy jakiś zawór się nie domyka równo itd... to zaczniesz jeździć we wrześniu.

Dzieju 11.04.2021 08:09

Cytat:

Napisał qbaRD07 (Post 728245)
Dzieju, czy wtedy ta czkawka nie zdarzałaby się cały czas?
U mnie występuję to sporadycznie i jednorazowo.
Do tej pory wychwyciłem to zaledwie kilka razy. Zmotywował mnie skasowany trip podczas jazdy, stąd przypuszczenia dot masy w motocyklu.
Dodam że królowa pali koło 6l i mniej, czy jakby było ubogo nie paliłaby wincyj?

Spalanie masz duże/normalne więc możliwe że to nie lewe powietrze.
Przy lewym powietrzu spalanie potrafi spaść ok litra poniżej tego co zwykle.
Co do sporadyczności to bywa różnie.
Nie neguję innej przyczyny , podałem jedną z możliwych i znanych z jednej Afryki.

qbaRD07 14.04.2021 12:17

Czuję się w obowiązku poinformować, że nie było jeszcze czasu zając się babcią.

robertG7 14.07.2022 20:30

masa ???

Minął ponad rok. Udało się zdiagnozować? Bo mam podobny przypadek podczas przyspieszania lub jednostajnej jazdy. Takie przyduszenie jakby paliwa lub prądu na 0,5sekundy brakowało. Ale trip się nie kasuje

KORNIK 14.07.2022 22:17

Cytat:

Napisał robertG7 (Post 787610)
Minął ponad rok. Udało się zdiagnozować? Bo mam podobny przypadek podczas przyspieszania lub jednostajnej jazdy. Takie przyduszenie jakby paliwa lub prądu na 0,5sekundy brakowało. Ale trip się nie kasuje

Może to być spowodowane lewym powietrzem, nieszczelnością w dolocie. Sprawdź dokładnie połączenia króćców.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:46.