![]() |
masa ???
Hej,
Rzadko ale zdarza się, że na wolnych obrotach na sekunde tak jakby paliwa brakło i opada na obrotach i wraca do normalnej pracy. Ostatnio wyzerowały się wskazania tripa podczas jazdy, nie wyczułem żadnego dziwnego zachowania motocykla. Do tego miałem nawi, które przy braku prądu daje info. Wszystko było ok, navi nie wyłapała spadku napięcia. Klemy w aku dokręcone, aku nowe. Może masa gdzieś przerywa? Jak to sprawdzić i gdzie szukać? Pacjent RD07 Pozdrawiam Qba |
a obrotościomiomierz działa w czasie tej zapaści normalnie czy też wskazówka pada na chwilkę?
m |
Cytat:
|
Wszycho działa.
Ten "spadek" jest krótkotrwały i występuje sporadycznie. Trip skasował się pierwszy raz. |
Pewnie izolacja na kabeleku gdzieś mogła się przetrzeć i się robi jakieś zwarcie. Może przy zakładaniu aku na wiosnę coś.
|
no tak mi wpadło do głowy.
na ile się orientuję to taka czkawka, że wypada zapłon raz na jakiś czas to nie jest raczej paliwo... oczywiście może być i to ale tu zaraz wejdziemy na teren dogłębnej diagnostyki. ja bym szedł w stronę prądów: cewki zamienić miejscami, świece miejscami... co do samego tripa to nie wiem - nie ma tam jakiejś bateryjki na podtrzymanie pamięci, co to już umarła dawno temu? R2D2 chyba regenerował tripy to może coś podpowie. m |
Proponuję zmierzyć na klemach aku napięcie podczas pracy silnika z i bez włączonych świateł.
Druga sprawa to przegląd kostek od podłączenia regulatora do statora oraz kostki głównej przy styczniku rozrusznika. Dalsze postępowania pomiarowe co do sprawdzenia rezystancji połączenia masy mogą wydać się lekko czarodziejskie :D , więc wystarczy organoleptycznie sprawdzić prądowy przewód ujemny czy aby przy oczkach zaciskowych na jego końcach nie ma nadmiernej próchnicy. Oczywiście reset tripa może być spowodowany samą awarią tripa , uszkodzonym ze starości lub od drgań bezpiecznikiem lub zanikaniem napięcia z innych wielu powodów. |
Legenda osiedlowa mówi- dobra lufa - dobra masa....
Powodzenia w szukaniu, pewnie jakas drobnostka, nadpalony czy nadłamany kabelek, nadpalona wtyczka, czujnik stopki, kostka stacyjki (????). |
Dzień dobry wszystkim,
"czkawka" to jest bardzo dobre określenie. dzisiaj wieczór w garażu to pomierzę co się da i psikne czymś do styków. Dam znać. Dzięki i miłego dnia życzę |
Qba, jak już będziesz rozbierał swoją lalunię ze zbiornika, aby dostać się do kostki stacyjki (zalecam:), chyba jest ta czerwona(?) kostka, a nie pod czachą), to odpal ją w ciemności i sprawdź, czy iskra nie skacze sobie radośnie gdzie chce. Wiem, że to trudne bo kapturki są na przewodach WN, ale...
Jeszcze bym poszedł po przewodach z impulastora ( zwanego także hallem-prawy dekiel silnika) do najbliższej wtyczki. |
Artur, w Twoim zdaniu jest kilka niezrozumiałych dla mnie zwrotów, ale nie poddam się i zrobię jak mówisz.
Pomierzę wszycho zgodnie z Waszymi sugestiami, a w weekend podzielę się obserwacjami. Bardzo dziękuję. |
Lalunia
Ciemność Skacze Kaputurki Czego nie rozumiesz:haha2: Się mam nadzieję zobaczymy na górze góry piasku. Tym razem plan jest najpierw góra, potem picie. Powodzenia. |
Jak nie widać by iskra skakała to dla upewnienia się można pomacać;) ale to wersja dla twardzieli:)
|
Zrób też przegląd złączy pod airboxem. Jest ich tam kilka. U mnie właśnie jedna z kostek robiła kiedyś różne żarty. Raz na jakiś czas rozrusznik w ogóle nie reagował na przycisk no i czasami też resetował się trip. Po przeczyszczeniu i poprawieniu wszystkich złączy spokój. Profilaktycznie wymieniłem też kondensatory w tripie
Wysłane z mojego motorola one vision przy użyciu Tapatalka |
Z tego co pamiętam trip ma też wtyczkę pod czaszą
|
Dzięki ludziska, postaram sie posprawdzać wszystko o czym mówicie.
PS Arturze, daje słowo. |
Powodem wypadania zapłonów z dużym prawdopodobieństwem może być luz na ośce przepustnicy czyli lewe powietrze. Ewentualnie mocno ubogo na jednym cylindrze.
|
Dzieju, czy wtedy ta czkawka nie zdarzałaby się cały czas?
U mnie występuję to sporadycznie i jednorazowo. Do tej pory wychwyciłem to zaledwie kilka razy. Zmotywował mnie skasowany trip podczas jazdy, stąd przypuszczenia dot masy w motocyklu. Dodam że królowa pali koło 6l i mniej, czy jakby było ubogo nie paliłaby wincyj? |
kolor świec wszystko Ci powie.
obczaj elektrykę to jest łatwe, pisałem o tym wcześniej - jak zaczniesz szukać magi do zupy i się zastanawiać czy jakiś zawór się nie domyka równo itd... to zaczniesz jeździć we wrześniu. |
Cytat:
Przy lewym powietrzu spalanie potrafi spaść ok litra poniżej tego co zwykle. Co do sporadyczności to bywa różnie. Nie neguję innej przyczyny , podałem jedną z możliwych i znanych z jednej Afryki. |
Czuję się w obowiązku poinformować, że nie było jeszcze czasu zając się babcią.
|
masa ???
Minął ponad rok. Udało się zdiagnozować? Bo mam podobny przypadek podczas przyspieszania lub jednostajnej jazdy. Takie przyduszenie jakby paliwa lub prądu na 0,5sekundy brakowało. Ale trip się nie kasuje
|
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:46. |