![]() |
Okienko rewizyjne poziomu oleju w starej afryce.
7 Załącznik(ów)
Założyłem sobie takie coś zamiast bagnetu.
Oczko z suzuki ( ARS robi to chyba także dla hondy). Klej cx80 autoweld. Tulejka wklejona. Nie wiem, czy w afrykach 650/750 można to zamontować i czy kolektor nie zasłoni?? |
Zacnie to wygląda.
ps: Jak Ci się sprawuje ten termometr? |
Cytat:
|
Rozumiem że kontrola bagnetem była zbyt trudna :dizzy:
Robić niepotrzebną dziurę tam gdzie nie jest ona niezbędna do pracy silnika ........to przekracza moją wyobraźnię . Nigdy bym tak nie skaleczył swojego silnika. |
Oczko staje się standardem w nowych motorkach, np. crf 250/300, cb500x itd.
Chciałem sobie termometr wsadzić zamiast bagnetu, to był powód nr.1. Prawą pokrywę tylko przerobiłem, drugą kupić to nie problem;) Generalnie mam bardzo brzydki motor, więc oczko to jedna z ładniejszych rzeczy w nim:D Proszę pamiętać, że to silnik transalpa 700. |
Ja bym się kapkę bał wkleić taką tulejkę. Niby piec nagrzewa się i chłodzi, czy ten klej pracuje razem z materiałem bez jakiegoś uszczerbku?
Może to przesada, ale ja bym dał gwint na tą tulejkę i jakąś nakrętkę na kleju do gwintów od środka. A pod kołnierz bym dał jeszcze oring, aby uszczelniał :D Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk |
W sumie to chciałem to spawać, ale farba z zewnątrz by zeszła. Nie ma miejsca na nakrętkę moim zdaniem.
Testy na pewno niedługo zacznę, pożyjom, uwidiom.:at: |
Masz super schowany termometr. Jak za bardzo wystaje to przy glebie się urywa.
|
Termometr mam w mojej AT, działa. Dobierałem tylko długość pod stary bagnet. Gadżet, który w sumie się przydaje
|
A do jakich wartości dochodzi temperatura na nim?
Chłodnicę masz? |
Nie obawialbym się wypadnięcia. W starych xtz koledzy montowali w górnym zbiorniczku i bez problemu.
|
Cytat:
|
1 Załącznik(ów)
Cytat:
Tak sobie myślę, że jest szansa dać od wewnątrz nakrętkę na tej tulejce i oprzeć ją o żeberka (wzmocnienie) od wewnątrz. Tylko ścianka musiałaby być grubsza. |
1 Załącznik(ów)
W AT to trochę dla samego mania...
W SR, xt, dr, xr, XL to powiedziałbym kwestia życia i śmierci No i jest pod samym nosem. |
Ten termometr to chyba z Australii sprowadzałeś :D
Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk |
I on raczej pod jajami jest a nie pod nosem.
|
Cholera, ale metafory :) do humoru z zeszytów :)
|
Cytat:
|
Wydaje mi się, że przed dr 650 se (nie pamiętam oznaczeń) zakładali dodatkowe chlodniczki oleju bo tam właśnie było już niebezpiecznie (120 stopni?). Ale w drkach wkręca się słabo bo właśnie wystaje i przy glebie można urwać.
|
Wiem Emek ze Twoje dr ma ogniwa peltiera w silniku i nie grzeje się ;)
A termometr masz? Czy dr czy nie każdy olejak powinien mieć łatwo dostępny termometr. Przy zatkaniu dyszy dla głupiego przykładu można ugotować silnik. |
Mam termometr ale nie taki wkręcany w korek. Tego bym się bał upitolić.
|
No i ile masz podczas normalnej jazdy 90kmh latem?
|
80-90. Sprawdzę ci dokładnie. Mam tak ustawione, że jak wskakuje 120 to mi się zapalają światełka i migają. :D
Zdarzyło mi się to raz jeden, jedyny jak przedzieraliśmy się przez bagna kilka kilosów. |
Pytanie - w aucie z turbosprężarką jak podczas zawodów olej przekroczył 110 stopni to uznawaliśmy, że jest do wymiany.
Jak to widzicie w przypadku motocykli i olejów motocyklowych? |
A ja zapytam inaczej.
Popatrzcie na swoje stare afryki (:haha2:) i odpowiedzcie mi, czy da się zamontować takie oczko rewizyjne poziomu oleju w RD03/04/07?? Czy kolektor wydechowy nie zasłaniałby oczka?? Jeśli kolektor zasłaniałby oczko, to zmienimy nazwę tematu na: termometr zamiast bagnetu w starej afryce. Pomoże to przyszłym użytkownikom. Spasiba. |
Walnąłbym sobie takie oczko w zbiorniku XTZ :) Ale, żeby na nie spojrzeć musiałbym zdjąć boczek...
|
Ja mam obecnie w T7 okienko... jak miałem bagnety to zawsze myślałem, że okienka lepsze a obecnie to sam nie wiem... torchę to mało wygodne
|
Emek to tak normalnie jak teraz mam w XT - w DR350 miałem w zimne dni nawet 70. Ale latem wystarczyło tylko wjechać w teren i szło na momencie na 110.
Dla ciekawosci bo to samo jest w każdym moto - zamulanie na niskich biegach nie sprzyja chłodzeniu. W DR350 było to widać jak na dłoni - obroty pod 4 tys idealnie schładzały silnik.nawet jeśli jechać powoli. Pyrkanie powoli powodowało bardzo szybki wzrost temperatury. Z tego co pamietam to zagrzać rd04 to było trza się starać fest. |
Cytat:
|
Cytat:
przy termometrze wkręconym w miejsce bagnetu to 100/ 110*C, korki normalne pod 120, korki w mocne upały potrafi 140 minąć. Przy termometrze wkręconym w miejsce śruby spustowej, w misie olejowej, temperatura oleju jest niższa, proporcjonalnie o wartości 10/15 *C. |
Kylo - A jaką pojemność ma układ olejowy R100GS?
Myślę, że to plus miejsce czujnika temperatury da odpowiedź dlaczego w aucie wartości graniczne były niżej. |
Ze standardową miską olejową i chłodnicą oleju 2,5l.
|
Olej w benzynie z turbo 150km trzyma się na 90-95st z reguły. Przy jeździe po autostradzie 140-150 wchodzi na 105 i nigdy więcej.
Zaznaczam ze z turbo bo turbina bankowo podbija sporo temp oleju. Ta różnica w R100 może być ze karter cieplejszy niż sam olej???? Jak Mikelos pisał - w wiatrowych jest tak ze 90-95 jest jakaś równowaga. Jedziesz szybciej i system zaczyna nie wyrabiać. Nie wiem jak bedzie w xt gdzie już planuje zdziebko wzbogacić mieszankę bo przy tym spalaniu mogę sobie na to pozwolić, ale w xl600lm temp szła poza 110stopni przy 100kmh. Dalej nie sprawdzałem. M |
W xrl650 przy 140 leciało do 140. Strach było tyle przytrzymać. I tam była chłodnica dołożona. Ale RFVC to wiadomo random fuckup very common
😉 |
No tak - korpus turbosprężarki jednym końcem leży w wydechu, pewnie stąd ta różnica.
Miejscowe przegrzanie oleju i utrata filmu. |
2 Załącznik(ów)
Oczko nie podejdzie do RD07. Kolektor zasłania.
Dzisiaj były małe testy w Białym Borze. Temp. otoczenia ok 10 C. Podczas jazdy ok. 90-110 km/h temp. utrzymuję się ok. 100 C. Podczas godzinnego pałowania asfaltowego 130-150 km/h sięga 110 C. Po ok. 20-30 min. jazdy w trudnym terenie dochodzi do 115 C. |
Artek poka At z profilu:) Lampy to własna rzeźba czy Baja?
|
Czarny :) miejscowe przegrzanie i utratę filmu to ja czasami w weekend mam i bez udziału turbo :)
|
Cytat:
Zajadę tam na wschód niebawem to sam obejrzysz sobie z bliska. |
Ok dawaj znać wcześniej.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:41. |