Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Yamaha (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=255)
-   -   [P] Xt660z (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=40190)

Ronin78 03.05.2021 15:16

[P] Xt660z

Panowie, na co zwrócić uwagę przy oględzinach w/w motocykla?
2009r. 46kkm, ma jakieś szczególnie warte sprawdzenia miejsca?

Emek 03.05.2021 15:23

Styki w reglerze tam śniedzieją. Na wyprawie musieliśmy regularnie je czyścić bo coś tam szwankowało.

ACUPS 03.05.2021 15:26

cześć - jedziesz do Rzeszowa oglądnąć tego z OLX-a?

Ronin78 03.05.2021 15:26

Tak wieczorem bedzie to mozliwe.

sudden 03.05.2021 16:00

Przeniosłem wątek do Porad w dziale Giełda.

Fizolof 03.05.2021 18:24

Miałem 2008r. regler był tam jak nowy. Musisz wyjąć filtro powietrza i zobaczyć czy nie ma pyłu w airboxie, oprócz tego łożysko główki ramy, z kosmetyki oryginalne ogony pękają. Te motocykle powyżej 60k km lubią brać olej, podobno to wina słabych pierścieni na tłoku, jak jest pył w airboxie to istnieje ryzyko, ze nikasil w cylindrze dostał po dupie.

Ronin78 03.05.2021 18:28

Acups daj znać jak obejrzysz, dziękuję Filozof za pomocne info, niestety za późno odczytałem, pali ładnie na zimno i ciepło ale płyn chłodzący na samym dnie w zbiorniku, tu się zastanawiam dlaczego, właściciel twierdzi że nigdy nie sprawdzał, a zrobił 1500km w rok... że długo stoi bezczynnie i mogło wyparować czy coś, no nie wiem...

Fizolof 03.05.2021 19:59

Cytat:

Napisał Ronin78 (Post 732497)
Acups daj znać jak obejrzysz, dziękuję Filozof za pomocne info, niestety za późno odczytałem, pali ładnie na zimno i ciepło ale płyn chłodzący na samym dnie w zbiorniku, tu się zastanawiam dlaczego, właściciel twierdzi że nigdy nie sprawdzał, a zrobił 1500km w rok... że długo stoi bezczynnie i mogło wyparować czy coś, no nie wiem...

Moja paliła na ciepło, zimno, moc miała ... tylko żarła olej tak ok 400-600ml/1000km. Okazało się że nikasil był uszkodzony w cylindrze. Jak jezdzisz na miejscu to nie ma dużego znaczenia ale jak jechałem do tadżykistanu to jednak zabranie ze sobą 8l oleju to trochę przypał... zwłaszcza, że za Rosją olej do moto ciężko dostać. Ja w Kazachstanie na powrocie kupiłem zwykły najtańszy olej do samochodu i też Tenerka ładnie jechała. Nieszczelny airbox w pierwszych latach produkcji i problem z odmą olejową. Nie pamiętam w którym roku zmienili odmę. Jest temat do znalezienia w necie czym się różnią. Jak chcesz zobaczyć w jakim stanie jest łańcuszek rozrządu to wyciągasz napinacz i liczysz ząbki na napinaczu. Też opisane na forum xt660.pl

Ronin78 03.05.2021 20:02

Ok dobre info, dziękuję, przyda się na przyszłość, ja na szczęście na miejscu jeżdżę

Fizolof 03.05.2021 20:54

Cytat:

Napisał Pawel_z_Jasla (Post 732518)
Regler jak najbardziej do sprawdzenia /miejsce jego montażu jest ujowe i jak ktoś lubi mokre szlaki to wiecznie jest usyfiony co sprzyja gniciu styków jak i osłabia chłodzenie przy oblepieniu błotem/. Wielkościowo przy podanych gabarytach moto pod Ciebie, moc nie powala ale jakoś specjalnie też jej nie brakuje - kumpel, który ma założone Leony z dedykowanym "softem" lata do odcięcia aż miło. Spalanie b. przyzwoite, na trzy które znam w dwóch problemy ze stykami reglera, oleju raczej żadna z nich specjalnie nie łyka a użytkowane są mało "delikatnie" /może zasługa systematycznego serwisu i robienia wszystkiego przed czasem/.

Serwis nie ma znaczenia... chyba w 2010 r. przeprojektowali airbox i podobno problemy ze szczelnością się zmniejszyły. Jak zassa piachu to zniszczy nicasil na cylindrze. Jeśli chodzi o używane silniki czy cylindry bądź tłoki to szukać z mt03- pasuje cały silnik plug&play poza jednym wężem olejowym ale to można łatwo zmienić, dużo niższe ceny i silniki mniej zmęczone

Ronin78 03.05.2021 22:27

Filozof, czy polecasz unikać modeli sprzed 2010? Bo niestety 2009 mam na oku.

Mario 03.05.2021 22:46

Miałem xt660R, silnik ten sam i miała ponad 40k przebiegu jak sprzedawałem.
2008 r. i między wymianami oleju nie dolewałem nic. Fakt, trzeba sprawdzić łożysko główki ramy bo u mnie była woda i mało smaru ale kiera chodziła ładnie.

Fizolof 04.05.2021 05:34

Cytat:

Napisał Mario (Post 732535)
Miałem xt660R, silnik ten sam i miała ponad 40k przebiegu jak sprzedawałem.
2008 r. i między wymianami oleju nie dolewałem nic. Fakt, trzeba sprawdzić łożysko główki ramy bo u mnie była woda i mało smaru ale kiera chodziła ładnie.

R to nie to samo co Z. R klepali od 2004 roku a Z od 2008 i pierwsze 2lata miały swoje problemy: airbox, skrzynia biegów i odma

Ronin musisz się podoktoryzować torchę, sporo info jest na xt660.pl. Ja swoją sprzedałem w tym roku i żałuje. Poza braniem oleju, to jeszcze trzeba się przyjrzeć prolinkowi bo tam mało kto zagląda, gumy w zabieraku żyją ok 10-12 tyś km i są wyrobione. Jak chcesz jeździć w terenie to zakładasz zamiast 15z to 14z z przodu i nawet to jakoś zaczyna jechać tylko wtedy liczniki przekłamuje o jakieś 15-20km/h. Gdybym miał teraz szukać tenerki dla siebie to szukałbym z końca produkcji ale tam ceny są ponad 20 tyś zł.

Ronin78 04.05.2021 07:17

Mój teren Filozofie to będzie bardzo amatorski teren, bez topienia w kałużach i upalania w piachu, szutry trochę błota, więcej nie potrzebuję. Tam gdzie Afryka mi tańczyła tu myślę sporo ugrać wagą no i też oponami. Ta w Rzeszowie jest z 2009, ta druga którą jadę zobaczyć (370km) też 2009 tyle że ma 29kkm nalotu i cena nie jest fajna bo 22k, zabieraki zmienione razem z łożyskiem główki ramy w tamtym roku, o airboxie poczytałem, może dobrym rozwiązaniem jest poprostu filtr K&N w jego miejsce, ewentualnie podobno uszczelniają co zmianę filtra gęstym smarem (muszę to na własne oczy zobaczyć bo na razie nie bardzo sobie to wyobrażam). Prolink sprawdzę. Trochę się boję po tej lekturze, cześć nocy czytałem, ale jak sztuka będzie zadbana i nalot faktycznie realny to może warto. Ja więcej jak kilka tyś km rocznie nie zrobię bo nie mam możliwości czasowych.

Nie bardzo rozumiem jak to jest z tym płynem chłodniczym, on po rozgrzaniu motocykla cofa nadmiar do zbiornika dolnego czy mimo wszystko te minimum to tam powinno być na zimno też. Sztuka w Rzeszowie miała zbiornik dolny niemal pusty, kilka kropel na dnie,ale nie dymiła i nie pluła z wydechu. Tyle że jak tam w układzie jest ok 1l płynu to żeby uzupełnić do minimum to jednak z 200-300ml by tam weszło, a to 1/4 objętości więc mało realne.

ACUPS 04.05.2021 09:19

z tego co wiem to ta Tenera z Rzeszowa wczoraj już została sprzedana

Fizolof 04.05.2021 09:31

Cytat:

Napisał Ronin78 (Post 732555)
Nie bardzo rozumiem jak to jest z tym płynem chłodniczym, on po rozgrzaniu motocykla cofa nadmiar do zbiornika dolnego czy mimo wszystko te minimum to tam powinno być na zimno też. Sztuka w Rzeszowie miała zbiornik dolny niemal pusty, kilka kropel na dnie,ale nie dymiła i nie pluła z wydechu. Tyle że jak tam w układzie jest ok 1l płynu to żeby uzupełnić do minimum to jednak z 200-300ml by tam weszło, a to 1/4 objętości więc mało realne.

Ceny teraz wywaliło w kosmos. eRki które stały po 8-10tys maks obecnie 12-15tys. Zetki zawsze trzymały cenę ale w okolicy 18-20tys. Z tego co kojarzę to jak nagrzejesz silnik ro wyrzuca płyn do zbiorniczka a jak stygnie to zaciąga do układu. Trzeba zobaczyć ile było w chłodnicy.

Apetyt rośnie w miarę jedzenia, ja też na początki szuterki i płasko a później...

Ps. do jazdy po asfalcie nadaje się tak sobie ale jako „szwenduro” wg mnie nadaje się oddalenie - na zbiorniku 23l robisz ponad 500km. No i generalnie ten moto sporo wybacza w terenie, naprawdę trzeba przegiąć żeby się przewrócić

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ronin78 04.05.2021 09:41

ACUPS - tak Rzeszów sprzedany, już się dowiedziałem, o 23:00 poszła.
Filozof ja jadę do Opola i nie ma tego motocykla w ogłoszeniach, był przez kilka dni na allegro lokalnie (mało kto tam szpera) ktoś tam chciał targować zbyt dużo, ja między czasie wystawiłem Afrykę, rozmowy, sms, facetowi się nie spieszyło, powiedział, że jak chcę to zaczeka, drugie moto już ma, salon PL, no nie napalam się, ale może to jest to.

pattryk 04.05.2021 10:38

Miałem 2008r przez ponad 7lat, zrobiłem 60 000km, i oprócz tego pyłu w airboxie i potem braniu oleju, nic moto nie dolegało. Górę silnika zrobiłem za 700zł i dalej wio.

Bardzo wdzięczne moto, trochę tęsknię.

dario9z 04.05.2021 13:56

Jeśli chcesz ugrać na wadze i cieszyć się jazdą w terenie, nie interesują Cię dalekie przeloty i jazda z pasażerem, a masz 20 klocków na moto i możesz coś dołożyć, to jedynym rozwiązaniem rozsądnym na tą chwilę jest nowa CRF 300 Rally. XT660Z jest świetna, ale swoje waży, a w terenie nie moc, a waga i umiejętności się liczą. Wystarczy, że Ci popada i takim cięzkim klockiem walczysz o przetrwanie. Mniejsza moc, lepsza trakcja na tylnym kole, cięzar mniejszy o 50 kg i w razie wywrotki szybko wstajesz.
Kwestia tylko, czy na tak dużego chłopa jak Ty, czy ja, jest to moto odpowiednie, trzeba by się przejechać i samemu obadać.

Emek 04.05.2021 14:05

Cytat:

Mój teren Filozofie to będzie bardzo amatorski teren, bez topienia w kałużach i upalania w piachu, szutry trochę błota, więcej nie potrzebuję. Tam gdzie Afryka mi tańczyła tu myślę sporo ugrać wagą no i też oponami.

Wiele nie ugrasz to motocykl 200+.
Cytat:

może dobrym rozwiązaniem jest poprostu filtr K&N w jego miejsce
Ten filtr nie jest dobrym rozwiązaniem a juz na pewno nie w motocyklach jeżdżących w terenie. Nie idź tą drogą bo ona wprost prowadzi do kapitalki.

pattryk 04.05.2021 22:01

Cytat:

... może dobrym rozwiązaniem jest poprostu filtr K&N w jego miejsce...

NIE NIE.
Tylko oryginał - K&N to śmierć dla Nikasilu - sam to przeżyłem.

Ronin78 04.05.2021 23:22

1 Załącznik(ów)
Ok zatem będzie tylko filtr Ori, a zaglądać i czyścić to ja mogę i co 500-1000km :-)
Afrykę miałem cukierka, Tenerka ma nieznaczne rysy, ale i przebieg w oryginale to 30kkm, fajnie to idzie i nawet na tych oponach da się coś w zakręt złożyć, chociaż jeszcze "kwadratowo" mam za sobą 750km w 9h z umową itd włącznie, jutro będziemy się bliżej poznawać.

Ps. Nie mogłem nic do 21k dołożyć (do CRF) to i tak napięty budżet dla mnie. Więcej sobie nie mogę pozwolić

teddy-boy 05.05.2021 00:07

To jest ostateczne rozwiązanie problemu kurzu i piasku w silniku Tereski
https://www.off-the-road.de/en/XT-66...0Z-Tenere.html

Polecam.

Ronin78 05.05.2021 08:40

Wygrzebałem info, że używają chłopaki filtra od quada Suzuki LTZ400, tylko jeszcze nie wiem czy jako zamiennik czy jako kondon, ale chyba jako całkowity zamiennik. Po południu zaglądnę co tam się dzieje, a po Arfyce to zastanawiam się czy nie warto tam zębatki też wkleić, klej przecież został :D

Miała trzech właścicieli, wszyscy starsi ode mnie, pierwszy trzymał 8 lat, przejechał 18kkm, drugi w trzy lata dobił do 26kkm, trzeci mieszka w Anglii, tam posiada GS-a i tu w PL planuje chyba to samo, mieszka na dwa domy, więcej tam jak tu, przez rok zrobił kolejne 4kkm. Stawiam, że XT po GS poprostu stał się dla niego zbyt słaby.

trolik1 05.05.2021 09:06

Cytat:

Napisał Ronin78 (Post 732697)
Wygrzebałem info, że używają chłopaki filtra od quada Suzuki LTZ400, tylko jeszcze nie wiem czy jako zamiennik czy jako kondon, ale chyba jako całkowity zamiennik. Po południu zaglądnę co tam się dzieje, a po Arfyce to zastanawiam się czy nie warto tam zębatki też wkleić, klej przecież został :D

Miała trzech właścicieli, wszyscy starsi ode mnie, pierwszy trzymał 8 lat, przejechał 18kkm, drugi w trzy lata dobił do 26kkm, trzeci mieszka w Anglii, tam posiada GS-a i tu w PL planuje chyba to samo, mieszka na dwa domy, więcej tam jak tu, przez rok zrobił kolejne 4kkm. Stawiam, że XT po GS poprostu stał się dla niego zbyt słaby.

Ja mam filtr gąbkowy z OTR i działa od 80kkm:-). Piorę go po każdej wyprawie, czyli co jakieś 20kkm. Do tego rozkręciłem airbox i uszczelniłem go dodatkowo jakieś 40kk temu. Na razie nie bierze oleju:-)
pozdrawiam trolik

Fizolof 05.05.2021 10:28

Cytat:

Napisał Ronin78 (Post 732697)
Po południu zaglądnę co tam się dzieje, a po Arfyce to zastanawiam się czy nie warto tam zębatki też wkleić, klej przecież został :D

Tu jest inny sposób mocowania zębatki jak w AT, ciężko Ci będzie odkręcić bez klucza udarowego. I pamiętaj, że tam jest zagięte zabezpieczenie na nakrętce - taka blaszka, najpierw ją trzeba „odgiąć”. Nie słyszałem nigdy żeby komuś wałek zjadło

Emek 05.05.2021 10:37

Bez problemu się odkręca tą zębatkę bez klucza udarowego.

Ronin78 05.05.2021 11:24

Rozumiem, muszę sobie wszystko pooglądać na spokojnie, brakuje mi drugiej doby na to hobby, dzisiaj może znajdę z pół godziny na pola i łąki, potem sprawdzę olej i tego airboxa. Filtr jaki by nie był to zamówiłem nowy.

pattryk 05.05.2021 12:05

Cytat:

Napisał Ronin78 (Post 732672)
Ok zatem będzie tylko filtr Ori, a zaglądać i czyścić to ja mogę i co 500-1000km :-)
Afrykę miałem cukierka, Tenerka ma nieznaczne rysy, ale i przebieg w oryginale to 30kkm, fajnie to idzie i nawet na tych oponach da się coś w zakręt złożyć, chociaż jeszcze "kwadratowo" mam za sobą 750km w 9h z umową itd włącznie, jutro będziemy się bliżej poznawać.

Ps. Nie mogłem nic do 21k dołożyć (do CRF) to i tak napięty budżet dla mnie. Więcej sobie nie mogę pozwolić

Ładna lalka, będzie służyć.

Wydech zmień, bo to co tu jest to brzmi jak odkurzacz, blokuje wiele a i waży 12kg.

RAVkopytko 05.05.2021 14:24

Ronin.Tenera mniam mniam.
Trolik. Poka linka do tego OTR.

Ronin78 05.05.2021 14:58

RAV Teddy wklejał https://www.off-the-road.de/en/XT-66...0Z-Tenere.html

Fizolof 05.05.2021 16:11

Cytat:

Napisał Emek (Post 732716)
Bez problemu się odkręca tą zębatkę bez klucza udarowego.

Emek ja wiem ze jesteś zajebisty i znasz się na wszystkim co tylko możliwe wiec napisz proszę ile razy i jak odkręcałeś pierścień z zębatki w Xt660z, może koledze Roninowi zaoszczędzisz kłopotu

trolik1 05.05.2021 16:23

Cytat:

Napisał RAVkopytko (Post 732754)
Ronin.Tenera mniam mniam.
Trolik. Poka linka do tego OTR.

Prosz...
To moja świątynia:-)
https://www.off-the-road.de/en/home/
pozdrawiam trolik

Emek 05.05.2021 17:09

Cytat:

Napisał Fizolof (Post 732762)
Emek ja wiem ze jesteś zajebisty i znasz się na wszystkim co tylko możliwe wiec napisz proszę ile razy i jak odkręcałeś pierścień z zębatki w Xt660z, może koledze Roninowi zaoszczędzisz kłopotu

Nie wiem skąd wiesz jaki jestem zajebisty i na czym się znam ale w przypływie swej zajebistości wyjaśnię Twoje wątpliwości. Nie, nigdy nie odkręcałem zębatki w XT660Z bo nigdy tego motocykla nie posiadałem ale tak się składa, że znam kogoś kto miał i znam kogoś kto ma. Byłem dwukrotnie świadkiem jak ta zębatka była odkręcana i nie jest to problem jak się wie jak to wykonać i nie ma potrzeby używać do tego klucza udarowego więc jak się nie znasz to nie filozuj.
Kolego Ronin tu masz pokazane jak taką czynność wykonać gdy klucza udarowego się nie posiada. Wydaje mi się że dokręcasz na 120Nm ale mogę się mylić.

Fizolof 05.05.2021 17:22

[P] Xt660z

Cytat:

Napisał Emek (Post 732768)
Nie wiem skąd wiesz jaki jestem zajebisty i na czym się znam ale w przypływie swej zajebistości wyjaśnię Twoje wątpliwości. Nie, nigdy nie odkręcałem zębatki w XT660Z bo nigdy tego motocykla nie posiadałem ale tak się składa, że znam kogoś kto miał i znam kogoś kto ma. Byłem dwukrotnie świadkiem jak ta zębatka była odkręcana i nie jest to problem jak się wie jak to wykonać i nie ma potrzeby używać do tego klucza udarowego więc jak się nie znasz to nie filozuj.
Kolego Ronin tu masz pokazane jak taką czynność wykonać gdy klucza udarowego się nie posiada. Wydaje mi się że dokręcasz na 120Nm ale mogę się mylić.

Ja nie wszedłem na Mont Everest ale mam kumpla co wszedł i mówił ze wcale tak ciężko się nie wchodzi. Tyle w temacie
A co do zajebistosci to chodzi mi o to, że w każdym temacie się udzielasz, znasz się na wszystkim... od skarpetek do biegania po sadzenie kalarepy na moście, znaczy fachowiec musisz być

Emek 05.05.2021 17:43

Po co ten sarkazm? Udowodniono Ci, że nie masz racji ale Twoje musi być na wierzchu?
Nikt się nie zna na wszystkim. Zdrowia życzę bo szkoda prądu na takie pitolenie.

Ronin78 05.05.2021 20:15

Panowie na razie to możecie mi pomóc jakimś sprytnym patentem o ile taki istnieje, aby pozbyć się śmiecia z zamka siodła, chciałem je zdjąć, a tu zonk, kluczyk nie wchodzi do końca, mega siłować się nie chcę póki nie dorobie drugiego, ale lipa generalnie, WD40 i kompresor nie pomaga.

https://i.ibb.co/2vw7tyQ/IMG-20210505-173221-1.jpg

Kubzol 05.05.2021 20:23

Pęseta do elektroniki (lub jak sie okazuje jak googlowalem do rzęs, tez moze byc). Bez problemu można wyciągnąć śmieci z gniazda ładowarki w telefonie, to i tu pomoże.

https://allepaznokcie.pl/pl/p/Profes...xoCgWwQAvD_BwE

Ronin78 05.05.2021 20:34

1 Załącznik(ów)
Tak podejrzewam, że to śmieci, a nie co innego, może dobrą latarką najpierw to sprawdzę. Chyba, że awaria zapadek i nie da się przez to klucza wepchnąć.

To "złote" coś nie jest czasem podwinięte?

Korbol 05.05.2021 20:57

Z tego co kojarzę tam klucz nie wchodził do końca, ale czasem jest go trudno przekręcić w tym zamku. Często pomaga naciśnięcie tyłu kanapy.

Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Ronin78 05.05.2021 21:44

2 Załącznik(ów)
Korbol racja, docisnąłem siodło i jest ok, dzięki!
Na dole airboxa było lekko wilgotno, po myciu kilka godzin wstecz karcherem realne?

Filtr zamówiłem nowy, ten na razie kompresorem odmuchałem.

teddy-boy 05.05.2021 22:43

kluczyk tak się.wsuwa w ten zamek. Wszystko jest OK.
Stacyjka lubi się w teresce zacinać, polecam smarować raz na jakiś czas.
Uważaj z tym kluczem w zamku kanapy bo łatwo go zgiąć udem jak się grzebie przy motku.
Filtr bym zmienił na ten od OTR dla spokojności.

matjas 06.05.2021 08:14

Przegapiłem Twoj wątek bo w podróży.
Gratuluje zakupu. Bardzo fajne to moto jest. Single maja to coś.

Niech Cię bezpiecznie wozi i zawsze dowiezie do domu.

M

pattryk 06.05.2021 10:11

Cytat:

Napisał Ronin78 (Post 732793)
Korbol racja, docisnąłem siodło i jest ok, dzięki!
Na dole airboxa było lekko wilgotno, po myciu kilka godzin wstecz karcherem realne?

Filtr zamówiłem nowy, ten na razie kompresorem odmuchałem.

Na dole airboxa jest takie miejsce na "ścieki", spływa tam woda jak również olej z odmy, potem masz wężyk do spuszczania tego szlamu, z koreczkiem od spodu moto. Jak mocno pałujesz wystarczy to robić 1x 2000km, jak lekko to co 4000km, zresztą w rurce będziesz widział (ja miałem przeźroczystą) czy już się dużo uzbierało.

Ronin78 06.05.2021 11:02

Dzięki Pattryk, pałował nie będę, ja tam dupa nie jeździec, za to będę sprawdzał ta rurkę :D

Fizolof 06.05.2021 11:23

[P] Xt660z

Cytat:

Napisał Ronin78 (Post 732859)
Dzięki Pattryk, pałował nie będę, ja tam dupa nie jeździec, za to będę sprawdzał ta rurkę :D

Znajdź sobie na fiszkach czym się różni odma olejowa bo nie pamietam w którym roku ją zmieniono. Przed zmiana wyrzucała sporo oleju do tej rurki, ja już u siebie miałem zmienioną na tą poprawioną i nie miałem oleju w tej rurce. Jak będziesz zmieniał olej to pamiętaj, że tam są 2 korki spustowe i wlewa też się go na 2razy. Gościu z tego filmiku co wrzucał Emek odnośnie zmiany łańcucha ma też filmik odnośnie zmiany oleju i sporo więcej wiec sobie w wolnej chwili obejrzyj.
I na stronie xt660.pl masz też opisane jak wyjąc napinacz łańcuszka rozrządu żeby ocenić na ile go jeszcze starczy oraz można oszacować ile mniej/więcej Tenera ma przebiegu

Ronin78 06.05.2021 11:40

Widziałem filmiki tego chłopa, mam już subskrypcję, skarbnica wiedzy, olejowy filmik oglądałem, plan jest taki, że na razie zrobię sam olej i filtry, a gdzieś za miesiąc uderzę pewnie do Szynszyla na regulację zaworów, ocenę napinacza itp. wolę tu fachowe oko, nie moje. Co do odmy, to oleju w airboxie nie miałem, może to znaczy, że jest już zmieniona, nawet jak była stara. Na samym dole airboxa był lekki szlam jaki opisał Pattryk, ale to już generalnie patrząc do airboxa za "klapką", wymacywalnie pod palcem. Dzisiaj obczaję tą rurkę, bo idę o zakład, że od roku nie było tam zaglądane (ok 4kkm).

trolik1 06.05.2021 12:43

Cytat:

Napisał Ronin78 (Post 732870)
Widziałem filmiki tego chłopa, mam już subskrypcję, skarbnica wiedzy, olejowy filmik oglądałem, plan jest taki, że na razie zrobię sam olej i filtry, a gdzieś za miesiąc uderzę pewnie do Szynszyla na regulację zaworów, ocenę napinacza itp. wolę tu fachowe oko, nie moje. Co do odmy, to oleju w airboxie nie miałem, może to znaczy, że jest już zmieniona, nawet jak była stara. Na samym dole airboxa był lekki szlam jaki opisał Pattryk, ale to już generalnie patrząc do airboxa za "klapką", wymacywalnie pod palcem. Dzisiaj obczaję tą rurkę, bo idę o zakład, że od roku nie było tam zaglądane (ok 4kkm).

Ja te rzeczy robię sam, ale to dlatego że jeżdżę dosyć daleko i potrzebuję umieć troszkę ją rozkręcić...:-). A może to jakaś masochistyczna przyjemność??:-)
pozdrawiam trolik

Ronin78 06.05.2021 13:20

Może się przełamię (w sumie weekendowo mógłbym dłubać) zestaw kluczy mam, trzebaby dokupić szczelinomierz - może nic nie spartaczę idąc krok po kroku za Youtubem :)

matjas 06.05.2021 13:48

Naucz się. Wartość tej wiedzy bywa nieoceniona. M

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 23:19.