![]() |
Jaki smar do łańcucha
Witam
Takich pytań nigdy dość! Jakiego smaru używacie do łańcucha latanie 50/50, co ile smarujecie swoje łańcuchy i gdzie najlepiej lać ten smar żeby dobrze krył łańcuch. Po jakich przebiegach wymieniacie napęd, mój dożył 35 tyś km. |
Cytat:
Hipolem, smarem JMT, suchym castrolem, jakimiś dedykowanymi i zestaw sunstar ze wzmocnionym DIDem wypadałoby wymienić po roku(tj jakieś pi razy oko 3 tyś km). PS. Inny przykład.Asi YX600 z zestawem sunstar/DID 530 nie dbany, 12 lat/milion kilometrów. Gdybym miał inny pomysł na prezent to by latał pewnie kolejne 12 lat ;D Pomogłem?:D |
Jaki smar do łańcucha
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...3f596d3d65.jpg
Soreczka. Taki żarcik 😀 W temacie: zakupiłem Bel Ray’a teraz, będę testował. Wcześniej Motul. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
Tudziez automatyczna olejarka.. jak widzisz ilu riderow tyle sposobów.
|
Cytat:
|
Co pod ręką. Lepi kozim sadłem niż wcale a czasem i wcale nie jest źle. 😄https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...34a92683e9.jpg
|
Zielony motorex, na czarnym 500 km bez problemu wytrzymuje.
|
Motorex offroad mi najbardziej pasuje , smaruje a nie zalepia. Motorex adv może i smaruje dłużej ale bardziej się syf lepi do łańcucha. Używałem trochę innych smarów różnych marek jednak nie lubiłem tego że łańcuch cały czas był oblepiony brudem. Do jazdy krzakami albo 50/50 używam motorex offroad
|
Swego czasu stosowałem olej przekładniowy i to byłby zajebisty patent gdyby nie to że felgi całe brudne są.
|
Łt43, najlepszy w konsystencji stałej. Nie będzie brudził felgi, jak zimny, a jak się rozgrzeje to chlapię jak skur... Taakk...
Blu Ray niebieskie opakowanie, biały, suchy, bardzo dobry. Zdrów. |
Następnego łańcucha nie będę smarował wcale, przetestuje Regina HPE
|
95% hipol , sporadycznie przypadkowo jakieś psikadło łańcuchowe , przebieg obecny na łańcuchu zbliża się do 60tyskm , smarowanie jak łańcuch wykazuje lekkie przesuszenie czyli jakieś 300-500km zależnie od warunków.
Ze specyfików psikanych wyleczyłem się dawno temu , koszt ich użycia jest tak duży a skuteczność wątpliwa ( jedynie Shell sprawował się jako tako ale takich już nie robią) że w żaden sposób nie odpracują żywotnością łańcucha. Kiedyś ktoś powiedział , łańcuch nie smarowany zrobi 20tyskm a smarowany psikadłami 25-30 tyskm , nie wiem czy to prawda bo ja robię dwukrotnie więcej , no ale to hipol a nie psikadła robi robotę. Zostaję przy hipolu jako podstawowym smarowidle łańcuchowym. Rowerowy też na tym robi choć tam częściej psiknę niż w przypadku Afryki. Obecny w rowerze ma ok 4500km i nie wykazuje zużycia a lubię po za asfaltem. Jako ciekawostka poprzedni rower zrobił 4tyskm, łańcuch sporadycznie smarowany czymkolwiek i też się nie zużył w żaden sposób. Ponoć teraz padają po 1.5tyskm :mur: |
Na początku smarowałem psikaczami typu motul etc. w trampku i husce - potem tylko Hipol.
Wydaje mi się , że z ekonomicznego punktu widzenia smarowanie ma sens czymś tanim np. hipolem. Bo jak wydamy trochę złotówek na psiakacze to zaraz będziemy mieć wartość połowy napędu. W liściu już nie smaruje niczym bo to nie ma sensu. Lepkie smary powodują , że zaraz cały łańcuch jest oblepiony syfem. Rzadkich smarów typu hipol nie ma na łańcuchu po chwili. Ale są tacy co smarują. |
Do offa smarował bym oringi gdyż to o nie głównie chodzi , trochę rolki a następnie przetarł z nadmiaru by nie łapał brudu.
No ale to niech specjaliści terenowi powiedzą. |
|
Cytat:
Prawie dotyczy czyszczenia i smarowania po sezonie i tyle. Jak z 35tys zrobi się 30tys to nie będzie tragedii. D Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka |
Na sucho wytrą się szybko oringi , smar fabryczny po wycieka z rolek i złapią luzy , łańcuch zacznie szeleścić , szybciej zje zdawczą.
Ale próbuj , dowiemy się ile zrobisz i jaka faktycznie będzie różnica między smarowaniem i na sucho. |
Motorex - najlepszy
|
|
Ja też lecę Hipolem
Mam olejareczke ręczną i pędzęlek. Przesmaruje na postoju a i troszkę syfu się zmyje. A tak jak już było pisane Napęd ( właśnie wymieniłem) okolice 500zł Markowe psikacze za 50zł plus minus jakoś wątpię żeby zrobiły lepszą robotę niż najtańszy hipol. WD, CX itp jednak penetrują wiec tez nie za dobrze bo spenetrują O/X ringi i tez będzie źle. Jak napęd tłusty to zawsze połapie syfu i będzie pasta ścierna. Afrykę kupiłem z mocno używanym napędem. Ja nie dbając zrobiłem 15t km zanim pojawiły się "zamrożone ogniwa". Myślę ze DID na Xringu traktowany hipolem wytrzyma 30k. Mało? Dużo? Dla mnie ok. |
Pierwszy raz po 13000 km wyczyściłem łańcuch , stan fabryczny.
S100 jest pod tym względem bezkonkurencyjny. Nie muszę dodawać , ze wyczyszczenie z tym smarem to pestka, nie potrzeba żadnych szczotek |
Wg. mnie S100 to się nadaje do odtłuszczania hamulców, ja do mycia używałem oleju przekładniowego. Ale każdy łoże jak może.:)
|
Hipol 80W90
|
Olej przekładniowy jest dobry na ujebane portki, ale jak kto lubi
|
Cytat:
|
Jak ktoś ma czas myć olejem, miejsce na utylizacje zużytego oleju , smarować smarem do bram i zaraz znowu myć ten syf to nie bronię, jak kto chce wygodnie i tez skutecznie to sobie kupi S100 i czas zmarnowany na brudną robotę spożytkuje na radiść z jazdy dalej
|
Cytat:
|
S100 jest lotne, odparowywanie szybko i zostawia film, który nigdzie nie spływa. Po smarowaniucw garażu, może 2 króle spadną na podłogę , a po odparowaniu , nie spływa i nie chlapie nic
|
Ja osobiście Używam S100
https://allegro.pl/oferta/smar-do-la...0ml-8613047693 |
po smarowaniu tym suchym s100 przez całą Finlandię muszę powiedzieć, że jest to marketingowa chujnia.
wyjechałem z nowym napędem i zrobiłem na nim około 4 koła. wiem dobrze jak wygląda napęd po 4 tysiach smarowania hipolem, lub olejarką i hipolem. tutaj po 200km łańcuch był kompletnie suchy i pozbawiony jakiegokolwiek smarowania rolek, które tańcowały radośnie jak fiut w nogawce. do tego jeszcze oringi również były suche bo dopiero po psiknięciu koło zaczynało obracać się płynnie i lekko. wróciłem z głośnym napędem bo nastąpiło lekkie ale jednak zużycie rolek na sworzniach. reasumując NIGDY więcej smaru. |
1 Załącznik(ów)
Król jest tylko jeden. Obecnie 14 tys najechane na XRL i łańcuch ma się calkiem dobrze
|
A poco oringowy lancuch smarowac?
/s |
chłopaki z serwisu Yamaha w Cluj Napoca też polecili ten smar - robią tym nie tylko motocykle na serwisie ale też swoje. Jednak najbardziej zdziwiło mnie to czym myją - sam widziałem - szczegóły w wątku: https://forum.vstromclub.pl/topic167-60.html
|
to jest środek odtłuszczający.
u nas doskonale zastąpi go Akra lub Arva /różne nazwy/ do mycia silnika. używam od lat i doskonale to działa. natomiast nikt nie przekona mnie do sprayu :D |
Ja mam mieszane uczucia co do tego Motorexa - wcześniej używałem Ipone Spray Chain X-Trem Off Road
Używam je również do rowerów i chyba wrócę do Ipona |
Cytat:
W szosowym motocyklu pewnie smarowanie wpływa pozytywnie na żywotność. Ale w enduro, nie wiem czy ma to sens. Ja w swoim liściu juz przestałem smarować . |
Cytat:
do fajnych miejsc trzeba czasem zrobic kilkaset a czasem i wiecej km po szosie jesli robimy wycieczkę na kołach. |
Od 4 napędów nie smaruje łańcucha. Czyszczę hipolem od czasu do czasu z nalotu i wycieram do sucha. Żywotność dokładnie taka jak wtedy, gdy smarowałem szprejami czy jeździłem że scotoilerem. Teraz w Dziku mam napęd 10 tyś km i dopiero raz podciągnąłem, ładnie równo się zużywa i myślę, że spokojnie z 5 a może i 10 tyś km jeszcze pojeździ ;)
|
Tutaj fajna analiza jeżeli chodzi o porównanie łańcuchów oringowych i bez oringowcyh oraz jaki wpływ ma smarowanie na opory:
https://www.konstrukcjeinzynierskie....za-poboru-mocy |
Łańcuch O ringowy umieszczony w imadle wygląda dumnie. Ten bez o ringów jest biedny (może chory) :D
Wybaczcie nie mogłem się powstrzymać. |
Cytat:
Co do tezy Franza że łańcuchów pracujących w błocie czy piachu się nie smaruje - otóż słyszałem to już kiedyś, a jako że latam w zasadzie tylko w takich warunkach, dla experymenta postanowiłem nie smarować już dość umordowanego łańcucha. Po trzech wyjazdach może 9 mth = +/- 180 km zgubiłem prawie wszystkie rolki i część ogniw"stanęła" na beton co skutkowało ostatnim powrotem bez zębów na zębatce zdawczej (da się). Normalnie "myty hipolem" łańcuch w takim stanie dojeżdżam do podobnego stanu w 20-30 mth. Najlepiej to potestujcie sami. Pozdr rr |
Cytat:
Lepiej? |
Siur, dzięki :)
|
Co 2 tys to jakbyś w ogóle nie smarował :)
|
Cytat:
|
Napisałem o smarowaniu bo rrolek tak chciał. Przecież mówiłem wcześniej, że tylko czyszczę z nalotu :haha2::D moje łańcuchy mają się tak jak te smarowane szprejami. A może I nawet lepiej?
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:03. |