![]() |
Wyrabianie paszportu- kolejka.
Taka sytuacja. Początkiem sierpnia chcemy jechać na Albanię ,Czarnogórę, Stambuł , morze czarne, powrót przez Rumunię.
I jak zawsze problem. Tym razem paszport. Stary mi się skończył, więc pora na nowy i tu nie jest tak łatwo. Urząd w Wałbrzychu. Rezerwacja terminu wizyty żeby wyrobić paszport, tylko przez telefon no i problem w tym że nikt tam nie odbiera tego je..nego telefonu. Próbowałem z 200 razy przez kilka dni i zajęte cały czas. Na email też nic nie odpisują. Jest jakiś sposób żeby to przeskoczyć, przyspieszyć? :vis: coś czuję że z tego powodu będzie lipa z wyjazdu. I jeszcze pytanko - gdzie na pewno nie uda mi się wjechać bez paszportu? |
Właśnie byłem w urzędzie i u nas normalnie się wchodzi do działu. Nie trzeba sie umawiać. Może warto podskoczyć?
|
Znajdź bardziej przyjaznu Urząd ;)
Obecnie wnioski o paszport można składać w dowolnym punkcie paszportowym w Polsce |
Cytat:
|
Z tego co pamietam jeszcze niedawno, paszport wyrabiali w każdym urzędzie , nie koniecznie tam gdzie jesteś zameldowany. Jedz za Wałbrzych i tam spróbuj
|
Tak to jest jak się komuś tzw. dupy nie chce ruszyć.
Co z tego że niby mówią że tylko przez telefon , odbiory też. Pojechałem osobiście bez umawiania , brak kolejki na złożenie , potem odbiór też bez durnego umawiania i też bez kolejki. |
A ja dla dzieciaków robiłem i wszystkich bez telefonicznego umówienia odsyłali.
Pani poinformowała, że odbiór będzie po "staremu" bo po 18.06.2021 mają pracować normalnie czyli na "numerki z automatu". |
Może zależy gdzie , ja się nie pytałem tylko siadłem przed okienkiem i położyłem kwity.
Nikt mnie nigdzie nie odesłał , mimo że na tablicy widniały zasady. Cóż, trafimy na ludzia lub taboret. |
Ludzie z Wrocławia i okolic jeżdżą wyrabiać paszporty do Legnicy i Jeleniej Góry. Już parę razy to słyszałam, na szczęście na razie nie muszę tego sprawdzać.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
Na Podlasiu zapisy telefoniczne działają i co zaskakuje ludzie umówieni często się nie pojawiają!!!! Byłem z synem w tym tygodniu umówiony na 10 profilaktycznie pojechaliśmy na 8 co by młody jak najmniej się do szkoły spóźnił i co? o 8 30 już było po wszystkim bo przed nami kilka osób się nie pojawiło....także o tak.
|
Generalnie zaraza w urzędach sprawiła niesamowite wydłużenie kolejek. To co można było załatwić w 3 godziny to teraz trwa 8 dni. Komentarz zbędny;) Tak, że trzeba kombinować jak chcesz mieć paszport.
|
Od zawsze wiadomo zę wszyscy obudzeni z ręką w nocniku mają problemy.
Nie rozumiem czekania na lato zamiast pójść wczesną wiosną czy nawet zimą. Wtedy nie ma kolejek. No Ala skoro ktoś czeka na tłumy podobnych sobie to ok niech akceptuje problemy. Przecież ma je na własne życzenie. |
Dzieju
Po1 - Chciało mi sie ruszyć d i ruszyłem, zrobiłem 60 km i co zastałem? Zamknięte drzwi w godzinach urzędowania. Wiele nie załatwiłem. Mowa o Wałbrzychu.:Sarcastic: Po2 Mam pizdylion ważniejszych spraw na głowie, niż latanie po urzędach, zresztą sytuacja z covidem i całym tym syfem, niespecjalnie mnie zachęcała zimą. Teraz szczepienia, ale to osobny temat. Wyjazd w sierpniu, więc może zdążę. Nie to trudno. |
Ok, paszport załatwiony, trzeba było pojechać z rana ustawić się w kolejce, oczywiście jestem umówiony przez telefon( nikt tego w żaden sposób nie sprawdza, więc bez jakiegokolwiek umawiania sie itp), zdjęcia dowód wpłaty 140 zł wypełniony wniosek i po temacie za 3 tygodnie do odbioru.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 23:19. |