Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Ciuch Afrykańczyka (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=130)
-   -   Kask Klim Krios Pro - czy warto? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=40784)

Pii 09.08.2021 20:27

Kask Klim Krios Pro - czy warto?

Sprawdź na Rockway.cz. Prowadzą Klima. W Libercu można sobie poprzymierzać.

Np. najnowszy kask Klima, zajefajny, ślina mi ciekła jeszcze godzinę po przymierzeniu.

.

Emek 09.08.2021 20:44

Czar pryska w użytkowaniu. 😉

Bartek74 09.08.2021 21:28

Cytat:

Napisał Pii (Post 743911)
Np. najnowszy kask Klima, zajefajny, ślina mi ciekła jeszcze godzinę po przymierzeniu.

Który kask?

Pii 09.08.2021 21:29

Dobrze wiedzieć, a już miałem się wyprzedawać, żeby zakupić.

Cytat:

Napisał Bartek74 (Post 743919)
Który kask?

Klim Krios Pro

Bartek74 09.08.2021 21:37

Cytat:

Napisał Pii (Post 743921)
Klim Krios Pro

Ładny, zadziorny, ;-).

Cytat:

Napisał 44FG (Post 743897)
W październiku mają być dostawy. Jeśli chcesz Carlsbad to zdaje się motolegends.uk ma spory zapas. Musisz odjąć VAT UK i dodać nasz plus cło. Generalnie średnio się opłaca ale miałem ostatnio ciśnienie i ściągałem od nich Klima. Plus taki, że w tydzień był w domu bo DHL za Ciebie (po deklaracji, którą musisz złożyć) ogarnia procedurę za Ciebie. Nie tak jak w Revzilla.

To fakt skórka za wyprawkę, wychodzi dokładnie tyle co u nas... No i mam fakturę z Unijnym Vat'em.

W czeskim sklepie puste półki :-).

Pii 09.08.2021 21:40

Emek, prosimy o choć krótką recenzję ��

Emek 09.08.2021 21:46

Krios pro. To nie moja opinia. Może Grzechu się wypowie bo ma 2 sztuki i radość jakby niepełna. Ja pomacałem, oblukałem tego Klima i kupiłem Airoha Commander.

luk2asz 09.08.2021 22:00

Cytat:

Napisał Emek (Post 743926)
Krios pro. To nie moja opinia. Może Grzechu się wypowie bo ma 2 sztuki i radość jakby niepełna. Ja pomacałem, oblukałem tego Klima i kupiłem Airoha Commander.

Ja mam od dwóch tygodni i nie narzekam.

Nie gniecie mnie.

Wentylacja o niebo lepsza od E1 Schuberta. To zasługa też tej konstrukcji, zamiast styropianu są te rureczki.

Szyba foto chromatyczna to bajka.

Lekki jak nie wiem co.

Zapięcie to jakieś czary.

44FG 09.08.2021 22:46

Cytat:

Napisał Emek (Post 743912)
Czar pryska w użytkowaniu. 😉

I po co pisać takie rzeczy jak się w temacie nie ma nic do powiedzenia?

Cezar3 09.08.2021 23:08

Cytat:

Napisał Emek (Post 743926)

Może jak u Grzecha radość niepełna, niech mi napisze rozmiary...chodzi za mną ten klim krios pro :)

Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka

nabrU 09.08.2021 23:35

Co prawda lekki off-topic bo nie o ciuchach Klim, a tym kasku.

Ewolucja kasku Klim Krios :D

Uvex Enduro Carbon:

https://i.postimg.cc/SKMhWsFM/3.jpg

Nishua Enduro Carbon:

https://i.postimg.cc/D0Bk24st/IMG-5238.webp

Klim Krios:

https://i.postimg.cc/J07vd7gK/1488815.jpg

Klim Krios Pro:

https://i.postimg.cc/2SLJtKcp/KLM027-1.jpg

Podobieństwa są oczywiste, różnice niewielkie (poza szybką fotochromatyczną w Klim Krios Pro w cenie ok. 150 funtów:dizzy: i innymi drobiazgami). Mam Nishua Enduro Carbon, który kosztował mnie ponad 3 razy taniej w Louis niż Klim Krios Pro. Nie sądzę aby był ponad trzy razy gorszy...

luk2asz 10.08.2021 00:01

Cytat:

Napisał nabrU (Post 743946)
Co prawda lekki off-topic bo nie o ciuchach Klim, a tym kasku.

(...)

Podobieństwa są oczywiste, różnice niewielkie (poza szybką fotochromatyczną w Klim Krios Pro w cenie ok. 150 funtów:dizzy: i innymi drobiazgami). Mam Nishua Enduro Carbon, który kosztował mnie ponad 3 razy taniej w Louis niż Klim Krios Pro. Nie sądzę aby był ponad trzy razy gorszy...

Możesz zrobić wnętrze Twojego kasku , tylko bez wyściółki, chodzi mi o wypełnienie.

Emek 10.08.2021 00:48

Cytat:

Napisał 44FG (Post 743934)
I po co pisać takie rzeczy jak się w temacie nie ma nic do powiedzenia?

Choćby po to żeby napalony delikwent nie wydał furmanki pieniędzy tylko po to że coś nazywa się Klim. 3 ludków co znam i używa stwierdziło że drugi raz by nie kupiło. Tyle. Oczywiście każdy wyciąga własne wnioski.

bender42 10.08.2021 10:42

Cytat:

Napisał Emek (Post 743912)
Czar pryska w użytkowaniu. ��

Nie słuchać go! Przez tego osobnika prawie nie kupiłem tego kasku a jest naprawdę zajebisty :)

Zalety:
- Waga
- NIE PODOBA SIĘ EMKOWI
- Wentylacja
- Monochromatyczna szyba robi robotę, szczególnie jak ktoś jest okularnikiem i jeździ w szkłach
- Mega wygodne mocowanie
- Ładnie wygląda

Wady:
- Głośny ale to naprawdę cholernie głośny, powyżej 100 bez zatyczek jest naprawdę niemiło. Niestety albo ma się kask cichy albo dobrze wentylowany.

EDIT
Za cenę rynkową bym go raczej nie kupił (ponad 3k ) ale można go dostać bez problemu za 2200-2300 i to jest odpowiednia cena do jakości

Emek 10.08.2021 11:04

Tyś jedyny co zadowolony. Ale kto bogatemu zabroni 😉.
Jak se dodał zalet
Waga
Lekkość
Nosz qva. 🤣

bender42 10.08.2021 11:27

Cytat:

Napisał Emek (Post 743981)
Tyś jedyny co zadowolony. Ale kto bogatemu zabroni 😉.
Jak se dodał zalet
Waga
Lekkość
Nosz qva. 🤣

fakt, aż wyedytuje bo wstyd :D

44FG 10.08.2021 12:16

Cytat:

Napisał Emek (Post 743952)
Choćby po to żeby napalony delikwent nie wydał furmanki pieniędzy tylko po to że coś nazywa się Klim. 3 ludków co znam i używa stwierdziło że drugi raz by nie kupiło. Tyle. Oczywiście każdy wyciąga własne wnioski.

Myślisz, że ktoś kupi nie mierząc, nie testując? Np w MCS w Warszawie można sobie przymierzyć i pojechać na testy na godzinę. Wiadomo, że to nie jest kilka dni w zmiennej pogodzie ale jakieś pojęcie przynajmniej o dopasowaniu masz. Mają w rozmiarach chyba S, M i L więc większość da radę spróbować. Wtedy może warto się wypowiedzieć. Ja mam Arai Tour X4 i Schuberth E1. Fajne kaski, każdy kupiłem w promocji poniżej 2 tysięcy ale do każdego mam wąty i bym nie kupił drugi raz. Mierzyłem tego Klima. To co mnie zaskoczyło to waga i jak bardzo był przyjemny materiał po włożeniu na głowę. Będę testować.

luk2asz 10.08.2021 12:30

W Krakowie u importera mają wszystkie rozmiary na testy. Spokojnie można pojeździć cały dzień. A to już dużo daje.

Wysłane z mojego H8324 przy użyciu Tapatalka

Emek 10.08.2021 13:35

Cytat:

Napisał 44FG (Post 743989)
Myślisz, że ktoś kupi nie mierząc, nie testując? Np w MCS w Warszawie można sobie przymierzyć i pojechać na testy na godzinę. Wiadomo, że to nie jest kilka dni w zmiennej pogodzie ale jakieś pojęcie przynajmniej o dopasowaniu masz. Mają w rozmiarach chyba S, M i L więc większość da radę spróbować. Wtedy może warto się wypowiedzieć.

Tak myślę. I nie każdy jest ze stolycy. W mojej ocenie ten kask nie jest wart tych pieniędzy a samo fikuśne zapięcie go dyskwalifikuje. Ale OK. Już milczę.

luk2asz 10.08.2021 14:17

Cytat:

Napisał Emek (Post 743998)
a samo fikuśne zapięcie go dyskwalifikuje. .

No to zapytam bo chętnie poznam opinie innych, dlaczego go dyskwalifikuje? Szczegóły poproszę. Poważnie.

mrok31337 10.08.2021 14:25

https://www.youtube.com/watch?v=3KUdmwmhyxM
Test wytrzymałości zapięć.

radiolog 10.08.2021 14:52

Ja sobie kupiłem klim outlander gtx, jak narazie same plusy

44FG 10.08.2021 15:18

Cytat:

Napisał Emek (Post 743998)
Tak myślę. I nie każdy jest ze stolycy. W mojej ocenie ten kask nie jest wart tych pieniędzy a samo fikuśne zapięcie go dyskwalifikuje. Ale OK. Już milczę.

Stolyca da sobie radę mimo przycinek takich jak ty. Ale jak widać po wypowiedziach kolegów tam gdzie gdzie sklepy som też idzie ogarnąć przymiarkę. A ocenę jakości do ceny pozostawiam tym co będą mieć podstawy aby wiedzieć o czym mówią. Bo takie 'słyszałem, że komuś costam się nie podobało' to sorry ale wpisuje się w internetowy bełkot.

radiolog 10.08.2021 15:53

Nie wiem jak klim, ale największym problemem nishua były wibracje daszka i odkręcający się śrubka ja mocująca o raz niezbyt precyzyjny mechanizm opuszczania szyby,nie wspomnę ze głowa mocno rzucało przy prędkościach koło 140.
Może w klimie to poprawili.

qbaRD07 10.08.2021 16:53

Cytat:

Napisał 44FG (Post 744012)
Stolyca da sobie radę mimo przycinek takich jak ty. Ale jak widać po wypowiedziach kolegów tam gdzie gdzie sklepy som też idzie ogarnąć przymiarkę. A ocenę jakości do ceny pozostawiam tym co będą mieć podstawy aby wiedzieć o czym mówią. Bo takie 'słyszałem, że komuś costam się nie podobało' to sorry ale wpisuje się w internetowy bełkot.

Po to mamy forum aby przekazać opinię. Możesz z niej skorzystać lub nie, ale z pewnością zaświeci się lampka i bardziej przyjrzysz się danemu produktowi.
Super byłoby gdybyś wyraził swoją opinię po testach, będziemy mieli kolejny głos i ktoś następny łatwiej zadecyduje jak wydać worek dukatów.

Przymierzałem Klima, wybrałem TOUR X4. Nie żałuję.

44FG 10.08.2021 17:37

Ja też nie żałuję Arai ale jest dość ciężki, głośno w nim i patent na odkręcanie szybki jest kretyński.

Bartek74 10.08.2021 21:45

Niezależnie dzięki za wszystkie rady, trochę się boję otwierać kolejny post, żeby nie wywołać III wojny światowej ;-), a kawsk kupiłem shoei nanotech II, ;-).

matjas 10.08.2021 22:40

Przyzwyczaisz się :)

nabrU 10.08.2021 22:42

Cytat:

Napisał radiolog (Post 744017)
Nie wiem jak klim, ale największym problemem nishua były wibracje daszka i odkręcający się śrubka ja mocująca o raz niezbyt precyzyjny mechanizm opuszczania szyby,nie wspomnę ze głowa mocno rzucało przy prędkościach koło 140.

Nic z tych rzeczy nie zaobserwowałem...:Thumbs_Up: Ale jakby co mogę sobie przecież kupić daszek od Klima (bo jest inny) i pewnie będzie lepiej :p

Cytat:

Napisał Bartek74 (Post 744076)
a kawsk kupiłem shoei nanotech II, ;-).

Pewnie Neotec II, ale to w sumie drobiazg...

luk2asz 11.08.2021 00:19

Tu ładne porównanie, nie wypada jednak najgorzej.

Bartek74 11.08.2021 11:11

Cytat:

Napisał nabrU (Post 744081)
Nic z tych rzeczy nie zaobserwowałem...:Thumbs_Up: Ale jakby co mogę sobie przecież kupić daszek od Klima (bo jest inny) i pewnie będzie lepiej :p

Pewnie Neotec II, ale to w sumie drobiazg...

Tak potwierdzam, przepraszam za literówkę...

furman 11.08.2021 11:32

Cytat:

Napisał Bartek74 (Post 744076)
Niezależnie dzięki za wszystkie rady, trochę się boję otwierać kolejny post, żeby nie wywołać III wojny światowej ;-), a kawsk kupiłem shoei nanotech II, ;-).

Będzie Pan zadowolony z Nanoteca II :Thumbs_Up:.

Lucky Luke 11.08.2021 11:45

Wygląda na to, że niewiele różni się od Uvexa enduro , który użytkuję już , o matko, 11lat. (tzn to moja druga sztuka uvexa)
Uvex enduro jest głośny , wibruje daszek (śrubka go trzymająca się odkręca, często ją dokręcam w czasie jazdy) , a szyba niekoniecznie szczelnie się domyka (dawno z niej zrezygnowałem i używam gogli)
Poza tym jest pancerny i wykonany z bardzo dobrych materiałów, wyściółka kasku jest rzeczywiście super.

Jednak marzy mi się inny kask który nie będzie miał wad opisanych powyżej.
Może klim tych wad nie ma... aczkolwiek wątpię. Pewnie niedługo skuszę się na coś innego.

luk2asz 11.08.2021 12:28

Cytat:

Napisał Lucky Luke (Post 744170)
Wygląda na to, że niewiele różni się od Uvexa enduro , który użytkuję już , o matko, 11lat. (tzn to moja druga sztuka uvexa)
Uvex enduro jest głośny , wibruje daszek (śrubka go trzymająca się odkręca, często ją dokręcam w czasie jazdy) , a szyba niekoniecznie szczelnie się domyka (dawno z niej zrezygnowałem i używam gogli)
Poza tym jest pancerny i wykonany z bardzo dobrych materiałów, wyściółka kasku jest rzeczywiście super.

Jednak marzy mi się inny kask który nie będzie miał wad opisanych powyżej.
Może klim tych wad nie ma... aczkolwiek wątpię. Pewnie niedługo skuszę się na coś innego.

Wydaje się, że krios pro to inny kask. Oczywiście z zewnątrz podobne do uvexa czy nishua a nawet do kriosa. Krios pro ma jednak wypełnienie Koroyd, to inne pochłanianie energii i przy tm przeciąg w kasku.
Zrobiłem na razie jakieś 800 km w pro i nie widzę jeszcze tych wad o których piszesz.
Jedyna wada dla mnie to za mała regulacja wysokości daszka.
Szyba fotochromatyczna to bajka. Człowiek nawet nie wie, że jest słoneczny dzień. Nawet potrafi ściemniać tylko nasloneczniona część.
Zapięcie, które krytykuje Emek, jest bajeczne w obsłudze, jedna ręka się zapina podczas jazdy. Z testów jakie są na powyższych filmach nie wypada źle.
Spokojnie wpina się do kasku cardo slima.

Może jeszcze jedno. Poznałem człowieka który jest importerem klima. Po długiej rozmowie z nim na temat pro, postanowiłem go przetestować. Jeszcze podczas testu pojechałem do sklepu go kupić.

Kask ten to nie jest to samo co Nishua, Uvex czy zwykły Krios. Kopyto jest takie samo ale kto inny go robi dla Klima. I różnica jest w szczegółach.
Do tej pory zrobiłem na E1 Schuberta z 90000 km i nie wyobrażałem sobie innego kasku niż szczękowiec. Ale pół kilo mniej na głowie mnie przekonało.

radiolog 11.08.2021 15:12

O właśnie to jak produkcja chińska na rynek plebejski i na rynek np unijny czy amerykański , muszą robić inaczej i znacznie lepiej.
Z ciekawości przetestuje

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:34.