Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Układ elektryczny i zapłonowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=10)
-   -   Świeżo zakupiona Afryka i problemy (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=40869)

Adam93 24.08.2021 15:38

Świeżo zakupiona Afryka i problemy

Witam, od niedawna posiadam prawo jazdy i tydzień temu zakupiłem pierwszy motocykl jakim jest Africa RD03 z 88r.
Przejechałem nia okolo 200km, Ładnie odpalała, "na strzała", wróciłem z pracy wszystko było OK, odstawiłem moto i następnego dnia się zaczęło... Afryka już nie odpala!! :( Kręci rozrusznik i na tym koniec, na samym początku zagadała jeszcze ledwo co na ssaniu, niskie obroty bez reakcji na manetke po czym zgasla i koniec.
Myślałem,że to może przez niski poziom paliwa ale dolałem 5l i bez zmian, do tego naładowałem ponownie akumulator, przelacznik jest na "RUN", świeca sucha i nowa, poprzedni wlasciciel twierdzi ze czyscił oraz wymienial elementy w gaźniku...
Pomozcie gdzie dalej szukac przyczyny oraz co sprawdzac?
Jestem zielony w mechanice gdyz jest to moj pierwszy motor ale chetnie sie naucze gdyz do najblizszego serwisu mam bardzo daleko

CzarnyCzarownik 24.08.2021 15:46

Jak wyssałeś paliwo w gaźnikach do 0 to ponowne odpalenie chwilę trwa. Pompa paliwa pracuje tylko jak silnik się kręci, więc to było normalne kręcić rozrusznikiem z 10-15s (z przerwami).

Najlepiej dotknij palcem pompy paliwa i włącz rozrusznik. Jak pompa będzie pracować jak wibrator to kręć dalej bo pompuje i gaźniki są puste. Jak czujesz tylko jedno cyknięcie pompy co około sekundę to gaźniki są pełne i pompa pracuje normalnie.

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

tommi 24.08.2021 15:55

Pokaż, proszę, tą 3kę. My tu wszyscy kochamy afryki, a 3ki to najmocniej.
Pompa oryginał?

Bałtrok 24.08.2021 16:06

a tak kontrolnie zapytam, kraniki są odkręcone?

Gończy 24.08.2021 16:08

Pochwal się trójeczką.
Pozdro.

Brzeszczot 24.08.2021 16:15

Wyczyść stycznik pompy paliwa

Wysłane z mojego

Adam93 24.08.2021 16:15

Kraniki są odkręcone,oczywiście. Paliwa nie wyjechałem całkowicie do zera,było trochę w baku jeszcze zanim dolałem więcej. Kręciłem rozrosznikiem po kilka sekund chyba ze 30 razy i nic .Tak szczerze mówiąc to nie mam żadnej serwisówki do moto i nawet nie wiem gdzie znajduje sie pompa (domyślam się,że to ten metalowy element przy ramie zaraz nad gaźnikiem? )
1) czy macie gdzies serwisówke do rd03 chocby w pdf?
2) motor zakupiony w Finlandii,daleko na północy (około 600km nad Helsinkami, niedaleko Rovaniemi). W oryginalnym malowaniu, z dwiema różnymi owiewkami przednimi. Chętnie wrzucę zdjęcia ale nie znam dobrze forum i nie za bardzo wiem jak to zrobić ��

wierny 24.08.2021 16:52

Cześć. Serwisówkę znajdziesz w Afripedii http://150.254.222.97/wikiafri/index...C5%82%C3%B3wna
Zachęcam do pochwalenia się Trójeczką tutaj: http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=177
W swoim wątku zadając pytania dotyczące Afrii na pewno uzyskasz pomoc kolegów.;) Moderatorzy chętnie pomogą przy obsłudze forum. Pozdro.:at:

mareksz007 24.08.2021 17:36

Jest iskra?

Mallory 24.08.2021 18:58

Adam93 - pomórz sobie pomóc.
Skąd jesteś napisz może ktoś podskoczy - jak blisko Poznania to ja chętnie.

Z tych skromnych objawów to wg. mnie brakuje paliwa lub źle ją odpalasz.

Ale ja już mareksz007 napisał sprawdź iskrę.
Nawet jak jesteś zielony z mechanice (jak piszesz), to możesz wykonać następującą procedurę:

1) Sprawdź czy jak kręcisz rozrusznikiem pojawia się iskra na świecy. Nawet nie musisz wykręcać świecy z cylindra - możesz po prostu założyć inną świecę na fajkę - tylko żeby gwintem dotykała silnika.

2) Sprawdź czy dostaje paliwo - tu już jest trudniej - trzeba wykręcić świece i sprawdzić czy są mokre po długim kręceniu.

3) Ssanie - masz ten motocykl krótko i nie znasz jego specyfiki oraz jak piszesz od niedawna masz prawo jazdy - może być tak, że nie włączasz tego ssania - w AT trzeba to mocno zaciągnąć i trzymać oraz trochę pokręcić.

Jeżeli jest iskra i paliwo to na odpali - czasami się trzeba umiejętnie gazem pobawić, ale odpali nawet bez ssania jak ktoś wie co robi.

Tu masz jeszcze jak odpalić "dożylnie" motor, ale trzeba trochę się mechanicznie pobawić: https://www.motostforky.pl/2013/12/2...-dlugiego-snu/
i może lepiej się z jakimś motocyklistą starego daty w okolicy skonsultować.

Adam93 24.08.2021 19:56

Dziękuje. Problem w tym,że mieszkam w Finlandii i nie jest latwo znalezc kogos ogarnietego w tym temacie (bardziej choopery jak juz) wiec musze radzic sobie sam.

muszel72 24.08.2021 20:35

Chopper to też motocykl i często mechanicznie zupełnie taki sam. Doświadczony chopper Man rozwiąże Twój problem:)

teddy-boy 24.08.2021 21:53

powieś frędzle na kierownicy, lisią kitkę na tyle i się mechanik nie kapnie :D

pałeł 24.08.2021 22:06

zapraszam cię do lektury tego tematu http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=38039

pompa jest na ramie w poznasz po wężach miedzy silnikiem a amorem

Adam93 24.08.2021 22:09

Dzieki, poczytam

Mallory 24.08.2021 22:26

Afryka Adama bardzo ładna... zajebista jest... i ma kratkę!!!
Mam fotki::))) ale wrzuci je Adam - już wie jak... warto poczekać.

A... i temat z mechanikiem ogarniamy przez whatsapp

tommi 25.08.2021 09:53

Cytat:

Napisał Mallory (Post 745910)
Afryka Adama bardzo ładna... zajebista jest... i ma kratkę!!!
Mam fotki::))) ale wrzuci je Adam - już wie jak... warto poczekać.

A... i temat z mechanikiem ogarniamy przez whatsapp

Normalnie przytulę Cię kiedyś jeszcze raz :D

:Thumbs_Up:

ArtiZet 25.08.2021 18:44

I jak tam ?? Zagadał "motur" ??

Adam93 25.08.2021 18:52

Póki co leje u nas mocno, a że moto stoi pod chmurką (no dobra,ładnie przykryty specjalnym pokrowcem) to muszę poczekać aż przestanie. Wydaje nam się,że to problem paliwowy więc odepnę pompe i spróbuje odpalić bez niej. Właśnie, aby sie dostaç do pompy w trójce wystarczy zdjąc boczek,kanape?
Swoją drogą przydałby mi się jakis schemat/opis części i co gdzie sie znajduje taka a'la serwisówka (z Afripedii nie otwiera mi plikow zip.na tel a w dodatku ostrzega o jakimś zainfekowanym pliku)

ArtiZet 25.08.2021 19:01

Cytat:

Napisał Adam93 (Post 746010)
by sie dostaç do pompy w trójce wystarczy zdjąc boczek,kanape?

Pompę z 3ki nie jest tak łato wydostać wiec nie wyciągaj pompy tylko odłacz od niej wężyk idący do gaźnika i podłacz w to miejsce jakis wężek i wrzuć go do jakiegoś kanistra i zobacz czy pompa pompuje paliwo jak kręcisz rorusznikiem.
Jak masz zdrowy aku to sprawdź jeszcze raz tak ze 2-3x kręcenia rozrusznikim po 8-10sekund tylko upewnij się że masz właczony przycisk startu RUN (ten czerwony przy prawej manetce) bo w 3ce bedzie kreciszł rozrusznik ale nie odpali bez właczonego tego przycisku na ON.
No i zaciągnięte ssanie obowiązkowo i nie kreć manetką gazu jak kręcisz rozrusznkiem.

Adam93 25.08.2021 19:23

Przycisk jest na RUN, a krecenie nawet po 20sek nie daje nic, nawet nie slysze by pompa chodziła ale z wydechu czuć paliwo. Wcześniej tak odpalała,że dosłownie sekunde można było kręcić:)

majo 25.08.2021 19:38

:umowa:Zobacz bezpieczniki najpierw.

Mallory 25.08.2021 19:39

Cytat:

Napisał Adam93 (Post 746016)
... ale z wydechu czuć paliwo....

Cytat:

Napisał majo (Post 746020)
:umowa:Zobacz bezpieczniki najpierw.

Z w/w wynika, że faktycznie zobacz bezpieczniki najpierw.

Adam93 25.08.2021 19:40

Sprawdzałem te koło stacyjki w pudełeczku "fuse". Czy ktores jeszcze warto sprawdzic?

Mallory 25.08.2021 20:05

W XRV750 jest tutaj na str 232:

http://150.254.222.97/wikiafri/image...t_font_fin.pdf

Jednak skoro śmierdzi paliwem z wydechu i masz Kill Switch niby na RUN i bezpiecznik 10A jest OK i padło niepodziewanie - to może coś z tym KillSwitchem jest nie tak ... może pobaw się nim, może nie styka, może zamókł itp....

Dubel 25.08.2021 20:22

A czujnik stopki bocznej? Sprawdź czy odpali kręcąc z wciśniętym sprzęgłem

Adam93 25.08.2021 22:15

W zasadzie to zawsze odpalam z wcisniętym sprzęgłem. Bezpiecznik przy kierownicy 10A wydaje sie być w porządku,ale profilaktycznie mogę wymienić. Narazie leje jak z cebra więc muszę czekać, no chyba,że ogarne miejscowke jakąś w środku.

dawid8210 25.08.2021 22:23

Dasz radę wykręcić świece by sprawdzić czy mają iskrę?

Adam93 25.08.2021 22:55

Moge kupic klucz i wykrecić(przy okazji jaki rozmiar klucza wybrać?) Ale musze sprawdzac na kazdej swiecy czy wystarczy na tej do ktorej jest najlepszy dostep?

Kazmir 25.08.2021 23:13

Cytat:

Napisał Adam93 (Post 746052)
Ale musze sprawdzac na kazdej swiecy czy wystarczy na tej do ktorej jest najlepszy dostep?

Wystarczy na tych "łatwych" Coś mi się zdaje, że iskry nie będzie.....:)

luk2asz 25.08.2021 23:38

Ja tylko na chwilę, przepraszam że się wpierd......am bo się nie znam na moturach. Szczerze podoba mi się ten wątek i to co piszecie. To takie pocieszające. A africa piękna i ludzie tu tacy mili, że aż się chce czytać i czytać. Głupio to zabrzmi ale co by się częściej psuły te motury to było by tak pięknie.
P. S. Ta oryginalna owiewka ładniejsza.

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

sudden 25.08.2021 23:51

Cytat:

Napisał Adam93 (Post 746052)
Moge kupic klucz i wykrecić(przy okazji jaki rozmiar klucza wybrać?) (...)

Zobacz najpierw czy nie masz fabrycznej narzędziówki z kluczem do świec. Nie wiem tylko gdzie ona bywa w RD03, może pod siedzeniem ?

Mallory 25.08.2021 23:55

Cytat:

Napisał sudden (Post 746076)
Zobacz najpierw czy nie masz fabrycznej narzędziówki z kluczem do świec. Nie wiem tylko gdzie ona bywa w RD03, może pod siedzeniem ?

Sudden zboku ::))) w RD03 i RD04::))))

sudden 25.08.2021 23:58

W moim Trampku jest pod siedzeniem a nie zboku :D

Mallory 25.08.2021 23:59

Cytat:

Napisał sudden (Post 746079)
W moim Trampku jest pod siedzeniem a nie zboku :D

w 7 też pod siedzeniem ale w 3 i 4 "z boku"::))) w owiewce po lewej pod kluczem siedzi...

CzarnyEZG 26.08.2021 08:16

Ja też stawiam na Killswicza.
One lubią zaśniedzieć i jak ktoś ma w zwyczaju nimi motura gasić, to może później nie odpalić.
Trzeba nim poruszać parę razy i wtedy zobaczyć czy iskra wróci.

Dubel 26.08.2021 09:10

Ale po co wykrecac swiece by sprawdzic czy jest iskra, na poczatek sciagnac fajke z kazdego z cylindrow i zalozyc inna swiece tylko do kontroli.

Adam93 26.08.2021 09:16

Tak też zrobie, dam inna swiece i sprawdze iskre. Co do kill switcha, to u mnie jest caly czas na RUN, nie gasze nim motura :)

Dubel 26.08.2021 09:18

Cytat:

Napisał Adam93 (Post 746090)
Tak też zrobie, dam inna swiece i sprawdze iskre. Co do kill switcha, to u mnie jest caly czas na RUN, nie gasze nim motura :)

Ale trzymasz go pod chmurką, mieszkasz w Finlandia gdzie jest relatywnie wilgotno i wszystko śniedzieje i zużywa się relatywnie szybciej. Podejrzewam że podobnie jak u mnie (Norwegia na wybrzeżu)

Sprawdź co koledzy radzą a znajdziemy przyczynę lecz wymaga to drogi "po sznurku do kłębka " nie mając moto przed nosem.

Adam93 26.08.2021 10:41

Nie ma iskry od fajki z lewej strony. Z prawej jest

tommi 26.08.2021 10:45

Cytat:

Napisał Adam93 (Post 746108)
Nie ma iskry...

Nad zegarami, raczej trzeba czachę zdjąć, masz kostkę od killswitcha - poruszaj nią, może się wypięła/poluzowała.
Koledze raz się to stało w czasie wyprzedzania ciężarówki, ja ślepo za nim ciąłem, on prawie stanął w miejscu, a ja, próbując go ominąć, szczęśliwie wylądowałem w dużym i szerokim rowie.
Taka historia i lekcja jak nie jeździć jednocześnie. :cold:

Adam93 26.08.2021 11:26

Na przednim cylindrze z lewej strony nie ma iskry. Podmienilem moduły, potem wymieniłem na nowe i dalej to samo...help!

Dubel 26.08.2021 11:32

Na przednim jest na tylnym nie ma? Przy podmianie modułów jest identycznie?

Nie pali wcale, nie odzywa się? Jest martwa?

.

Adam93 26.08.2021 11:47

1 Załącznik(ów)
Tutaj nie ma iskry. Z drugiej strony jest. Rozrusznik kreci ale nic z tego. Podmiana modułów nie pomogła

EDIT: Jest jeszcze gorzej.. rozrusznik przestał w ogóle kręcić. Aku naładowane, bezpiecznik ok.

Załącznik 109273

CzarnyEZG 26.08.2021 12:29

Przy cewce rozrusznika (obok akumulatora w RD04 więc tutaj pewnie też) masz bezpiecznik. Sprawdź jego odnośnie kręcenia rozrusznika.

Jak będzie cały a nadal nie będzie kręcić, to zobacz czujnik kosy, bo on może odpowiadać za wszystkie te problemy.

Kazmir 26.08.2021 12:53

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał dubel (Post 746091)
Ale trzymasz go pod chmurką, mieszkasz w Finlandia gdzie jest relatywnie wilgotno i wszystko śniedzieje i zużywa się relatywnie szybciej. Podejrzewam że podobnie jak u mnie (Norwegia na wybrzeżu

Ja na twoim miejscu odpuściłbym jazdę i za wszelką cenę pudrowanie syfa.....
Moto wymaga rozebrania i przeglądu instalacji elektrycznej!!! Wszystkie kostki do konserwacji, punkty mas sprawdzenie miernikiem mikro przełączników ( klamka sprzęgła) wył "kosy" dioda na wiązce, czujnik luzu sb. Jak to zrobisz będziesz miał spokój na dłużej, a nie na chwilę, bo potem to tylko gorzej - fotka
Nie zapominaj ile lat ma moto?

CzarnyEZG 26.08.2021 13:15

Niestety Kazmir ma rację.

Moto postało na deszczu i zaczynają się jaja = elektryka do pełnego przeglądu.
Inaczej się własną ręką zajebiesz, bo co chwila będzie coś.

Na szczęście to nie prom kosmiczny i byle maupa (na przykład ja) daje radę.
Zdejmujesz plastiki, siedzenie, bak i duźdasz wszystkie kostki (UWAGA często z zewnątrz wyglądają oki, a w środku tragedia) do tego czyścisz masy (także tą pod reglerem) i masz spokój na parę sezonów.

Jeszcze jedna sprawa.

Sprawdź jakie masz napięcie na akumulatorze.

Jakby się obudził rozrusznik (sprawdź bezpiecznik) to zobacz jakie jest napięcie podczas kręcenia.
Moduł CDI nie puszcza iskry poniżej pewnej wartości napięcia (nie pamiętam 10,5V?) i pomimo tego, że rozrusznik kręci całkiem żwawo, to Afry nie odpalisz.

Dubel 26.08.2021 13:38

Za brak rozrusznika w pierwszej kolejności wspomniany bezpiecznik a za raz za nim przekaźnik do sprawdzenia. Również podpisuje się pod słowami Kazmira ze jeśli takie jaja sie zaczynaja, szczególnie po kupnie a motek ma swoje lata i raczej nie znaną historię to najlepszym i najbezpieczniejszym zarówno dla ciebie jak i motocykla będzie konkretny przegląd instalacji elektrycznej.

Adam93 26.08.2021 13:41

Pewnie macie racje. Teraz tylko głowie się,czy zabrać sie samemu za instalacje czy zawieźć ją do warsztatu. A tu w Finlandii nie ma lekko, i godzina pracy mechanika kosztuje 80e :D:D

CzarnyEZG 26.08.2021 13:58

Zrób listę czynności, co po kolei sprawdziłeś i co zaobserwowałeś.
Powoli dojdziemy do uruchomienia moto, a później zrobisz przegląd instalacji.

To nie BMW czy inny KTM. Tu wszystko proste jak konstrukcja cepa.
Jak nie odpala, to przyczyny można na palcach rąk policzyć (łącznie z tą, że ktoś zajumał silnik) i wszystkie da się usunąć samemu.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:51.