![]() |
Osmand gubi pozycję
Jeżdżę na Osmandzie bez wyznaczenia celu, wybieram pasująca mi w danym momencie drogę, ale często w polu w lesie i na innych bezdrożach gubi moją pozycje, w zasadzie zawsze jak dłużej pojadę bezdrożami, które on ma na mapie na gubi moja pozycje, często w tedy pokazuje obszar w kworum jestem, nawet mający promień 20km, albo wogule ginie moja pozycja.
Dojeżdżam do głównej drogi lub wioski i moja pozycja natychmiast jest pokazana i to prawidłowo. |
Dziś poniedziałek a jakby słuchał gadki w kuchni z piątku na sobotę :D
Możesz powtórzyć? |
Obstawiam, że jeździsz na jakimś starym telefonie ze słabym Androidem i obslugą gps, np samsung xcover 2 lub coś podobnego
|
Cytat:
Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
|
Cytat:
Rumunię i Ukrainę zrobil, więc pytanie nie były zbędne, staram się nie dublować poruszanych tematów aczkolwiek nie wszystko pewnie wyhaczę Jordania pewnie kiedyś w przyszłości bliższej bądź dalszej, a mój model telefonu który gubi zasięg iPhone 11 2 letni |
Cytat:
|
Pomysł gdzie szukać problemu?
|
Taka rada zanim rozwiążesz swój problem z Osmand: nie pisz posta pod postem bo cię mody zbanuja😉
|
Są filmiki w sieci jak poprawić działanie gps.
Wpisz: gps FIX ios. Na androida jest aplikacja GPS Fix ktora pomaga ogarnąć połączenie. |
Po pierwsze zweryfikuj czy japko gubi zasięg gps tylko pod apką OSM. Jak tak to sprawdź czy masz najnowszą wersję OSM i skonfrontuj czy masz najnowszy OS. Opcji jest za dużo żeby wszystkie wykluczyć. Może być tak że starsza wersja osm nie działa poprawnie na tym OS co masz w japku lub odwrotnie. Spróbowałbym zresetować funkcje Pivacy/Location potem zresetuj fona żeby reset się aktywował. Opcji w ciul. Trzeba by wykluczać jedną po drugiej.
|
Cytat:
Dziękuję :Thumbs_Up: |
A u mnie inną ciekawostką. Jadę po trasie z A do B wyznaczonej przez Osmanda na Oukitelu. Bywa że nagle rekalkuluje trasę i wysyła gdzieś w bok by po 100-200 m zawrócić mnie na poprzednią. Też tak miewacie?
Pozdr rr |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Nigdy sie to nie zdarzylo jak wytyczalem trase na Osmandzie. |
A mi, jak pisałem powyżej, owszem tak.
|
To się dzieje gdy trasa pochodzi z zewnątrz i jest tylko odtwarzana w osmandzie.
A co do pierwotnego wątku: stawiam na chujowy gps, telefon, sygnał. |
Po raz trzeci na tej stronie podnoszę, że dzieje się to też przy wyznaczaniu trasy z poziomu urządzenia na mapie Osmanda. Przynajmniej mi tak kilka razy (może 3-5, nie pamiętam dokładnie) się zdarzyło. W jednym przypadku sprawa była kuriozalna bo na droga polna w którą mnie skierował kończyła się po może 300 m (i na mapie i w rzeczywistości) i tam mnie zawrócił.
|
Sprawa rozwiązana
u dołu po prawej strony przy znaczku - trzeba dotknąć takie kółeczko i znów łapie pozycje |
Serio? przecież ta ikona to odpowiednik "wyśrodkuj" z google mapa. W jaki sposób to poprawia cokolwiek?
|
W Osmandzie jeszcze denerwuje jak wyznaczam trasę z A do B, dodaję przystanki i potrafi zmieniać trasę między nimi przy dodawaniu następnych :/
Wysłane z mojego RMX2155 przy użyciu Tapatalka |
Może ktoś doradzi, naprowadzi...mam problem z osmandem, nawigacja działa super tylko lektor czyta mi trasę około 2 km przede mną, praktycznie nie da się tak jechać.
Na wyświetlaczu trasa pokazywana idealnie tylko ten lektor. Ponowne zainstalowanie nic nie zmieniło. |
Cytat:
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...4378e6f21b.jpg |
Chciałem dać szansę tej apce już trzeci raz i straciłem cierpliwość. Wyznaczanie trasy na profilu z ustawioną preferencją dróg nieutwardzonych trwało ponad minutę i zaproponowało jazdę drogą S8. Darmowe 8 regionów offline też już chyba nie działa bo tych co mam zapisane nie chce mi aktualizować...
Edit: Trochę ogarnąłem ustawienia i coś tam lepiej prowadzi ale i tak wolę Locusa. |
Mapy.cz polecam. Ten prowadzi w nieoczywisty sposób, dokłada drogi, wybiera bardziej kręte i strome.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:17. |