![]() |
Fanklub opon Shinko
Cytat:
No więc tak. 1. Opony na suchym bardzo, bardzo poprawne. 2. Opony na mokrym: tutaj dużo zależy od rodzaju asfaltu. Np na A4 średnia przelotowa w strugach grubego deszczu ok 110km/h oczywiście wszystko delikatnie i bez pośpiechu. :) Dalej na drodze do Żywca przed zakrętem takie sobie hamowanie na łatanym odcinku powiem krótko: Kiepsko!! W mieście na mokrym dość szybko tył blokuje. 3. Szuterek, drogi leśne jak dla początkującego, OK. 4. Mokre błotko, hmmm. w ciągu 2-3 sek mamy slika. Strasznie zapycha. Moim zdaniem po przejechaniu 12500km na tylniej oponie głównie po asfaltach nie szukałem innych. Zakupiłem jeszcze raz taką samą. Przód po takim przebiegu ma się dobrze, nie jest jeszcze wyząbkowany więc narazie nie myśle o zmianie. Pozdrawiam. |
"Shinko E705, ok 6000km, a potem wybuchła :/
http://picasaweb.google.pl/Jedras89/Weg ... 7328499266" nic nie mówie too tylko cytat z forum ta |
:(
Ziarnko niepokoju zasiałeś :( Będę sobie tłumaczył że to 130 o mniejszym indeksie prędkości :D Oczywiście pełna obserwacja. Ostatnie 1500 km przejechane autostradami z prędkościami przekraczające dopuszczalne i nic sie nie stało. Tak i tak pewnie wrócę do anaków tylko jeszcze nie teraz bo inne wydatki do mojej królowe mnie czekają, a których nie da się odłożyć na potem. |
Ale kupa .... wygląda jak by jakiś zwierzak wygryzł kawał opony :dizzy:
|
Kumpel do TA kupił i... sprzedał.
PODOBNO strasznie śliska na mokrym. Przy dodaniu gazu na wyjściu z winkla(suchego) też tył odjeżdża. ( w moim anakee też:D, ale to jakieś gorsze anakee:vis: ) |
Ciekawe że nie ma funklubów dobrych opon typu turans czy anaki :)
Też miałem Shinko, i na suchym dało sie na tym jeździć. Nawet kolega Niedi w Rumuni jak jechaliśmy w przez błoto koleinami, mówił że w zasadzie kopią jak TKC. Ale efekt finalny, jest taki sobie średni. Made in korea :Sarcastic: |
Cytat:
Z oponkami shinko, mitas i podobnymi jest tak że wybiera się je ze wzgledu na cenę i to tylko dlatego, że np. ja nie mam takich funduszy pozwalających na jednoczesy zakup gmoli, scottoilera, nowego napędu i innych części do serwisowania motocykla. Tak jak napisałem Shinko założyłem bo były tanie, co więcej w momęcie kiedy zmieniałem opony to był jedyny kpl. przód+ tył, dostępny od ręki. Nie piszę że są lepsze od turansów, czy anaków, chcę zwrósić uwagę że za taką cenę to naprawdę niezły kompromis, przebieg, trakcja, cena. Pozdrawiam. |
a poza tym to fanklub jest - wolno tylko chwalić:)
|
A jaka to cena?
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Si Senior. Te z dziurkami. Generalnie nie narzekam. Raz mi uciekła w winklu jak schodziłem na kolano...na pasach:D
Gorzej z hamowaniem. Jak tylko tył to nie czuję nic. Jakby hebla nie było. Jak lekko przód wcisnę to tył wyjeżdża przede mnie. Po ch..u. Ale to temat o Shinko;) |
Cytat:
|
cena fajna.... podobne do trialmaxa tylko na mokrynm żenada.... i tu sie wypisuje z fanclubu Shinko choc kilka tysiecy na nich przejechalem :)
|
Przejechałem na komplecie Shinko E-705 póki co 5,5 tys. km i jestem zadowolony, na suchym asfalcie zero problemów, na mokrym przy delikatnym obchodzeniu się z hamulcami ciężko zablokować (ale wiadomo, jeśli się bardzo chce to nie problem :)). Na szutrze jest OK, ale na błoto jakiekolwiek nie polecam, bardzo szybko się zapychają i jest jazda. Tył już zauważalnie zszedł, ale myślę że drugie tyle z okładem spokojnie wytrzyma. Z przodu nie zauważyłem tendencji do ząbkowania. Problemów z bieżnikiem nie stwierdziłem. Relacja cena-jakość dla mnie bardzo dobra. Pozdrawiam
|
ja juz sie dawno wypisalem ale szczegóły niedługo opisze....
|
Zamiast się rozpisywać wklej jedno zdjęcia. Wyczerpiesz temat do końca.
Chyba, że masz potrzebę ;) |
Musze to najpierw z dilerem sprzetu przy kielichu obgadac;-)
|
Co tu duzo gadać, wygladało to tak:
http://lh6.ggpht.com/_rUzgzAXIDu4/TK...0/DSC03594.JPG Cytat:
|
Krótko mówiac nie kupie wiecej tego shitu!!!!! Kostek to nie miało juz po 1500 km.Nie radze kupowac bo wyje jak samolot itd. Mogłem kupic Mitasa ale nie bo zachcialo mi sie Shinko.Na pytania moze trafiłes na felerny model odpowiadam- nie byłem jedyny a producent nie uznaje reklamacji.
To chyba tyle w tym temacie. |
Cytat:
|
Cytat:
Nie kupiłbym np. dziurawych kondonów za pół ceny ;) |
Cytat:
|
Miałem na myśli tylko to, że nie ZAWSZE warto kupować taniej ;)
Jest takie przyslowie, kto tanio kupuje dwa razy kupuje. Calgon właśnie kupił po raz drugi. |
Opona była tegoroczna i własnie tylna-pewnie ze mozna jezdzic bez kostek ale w momencie jak masz 2 tys KM do chaty to sredni komfort jak z kazdym odcinkiem ok 100 km kostek ubywa i ubywa. Co do ceny to jest zdaje sie porównywalna z Mitasem.Oczywiscie wszystko zalezy gdzie i od kogo jak zawsze.
|
Cytat:
|
Jesli mam byc szczery to musialem najpierw przeczytac czym rózni sie radialna od diagonalnej bo moj zakup nie był wynikiem jakiegos wnikliwego dociekania:-).Oznaczenia mojej juz nie mam bo wyladowała u wulkanizatora na smieciach.Teraz mam Mitasa ktory nie wyje tak jak Shinko, na razie kostki nie odpadaja i nie rzuca dupa powyzej 110 km/h.Bieznik Shinko jest na fotkach powyzej. Sa tu duzo madrzejsi co zjezdzili mase innych opon.Kazdy pewnie kiedys sam dojdzie do tego co jest lepsze dla niego a co gorsze.Dobrze ze jest nasze forum bo przynajmniej jak sie poczyta to mozna omijac pułapki i wiele sie nauczyc.:mur:
|
SR 244 przód i tył nawinąłem ok 4 tys km. nie kupie tej opony więcej gdyż przednia ma index predkosci do 110 tylna do 150(generalnie to mi ta predkosc tyłu wystarczy). Powyżej 110 przednia guma zaczyna lekko myszkowac i robi sie niebezpiecznie niestabilna:( Są zajebiście głośne, szybko się zapychają błotem, są śliskie na mokrym. poza ceną i małym zużyciem w cyklu mieszanym nic za nimi nie przemawia .
|
Cytat:
|
he he za mega draivera sie nie uważam ale tych gum nie kupie z w.w. względów. Są naprawdę głośne bez stoperów nie polecam używania ich na suchym asfalcie:) a moze to po prostu nie jest guma przystosowana an wagi XRV:)??
|
A ja w myśl zasady, jak się nie przewróci to się nie nauczy, zamówiłem sobie właśnie komplet Shinko SR 244 w cenie niecałe 300zł za komplet.
Moje Turansy idą na półkę do wiosny ( raczej tras już nie planuję ), a Shinko do męczenia na zimę. Będę się nad nimi pastwił i dam znać jak to wygląda. Przód indeks - prędkość 120km/h, waga 195kg Tył index - prędkość 150km/h, waga 307kg Według danych katalogowych :) |
Cytat:
|
z shinko, to najwyższy dostępny index :).
Wiem, że to ścierwo, ale cóż, zobaczymy, asfaltu, to one raczej mało będą oglądać :) Co do oplotu to ma 6 |
Po zrobieniu zaledwie 1500 km. Stwierdzam iż jest to straszne ścierwo :).
Na asfalcie śliskie jak cholera, totalny brak zaufania,wrażenie jak bym miał za mało powietrza, w terenie średnio, zalepiają się trochę błotem, na szutrach całkiem ok. Jednak najgorsze jest to, że tylna opona już zaczyna pękać i jeszcze trochę a zacznie gubić klocki :) o dziwo przednia która ma gorszy index wygląda jak nowa. Moje zdanie - już nigdy więcej :) |
"a mówili mi przyjaciele nie mieszaj ogórków z dzemem";-)))).
Przynajmniej wiadmo juz co i jak pozdro |
Jak to mówi moja mamusia " szkłem dupy nie utrzesz" :)
Następne idą TKC |
A ja właśnie dojeżdżam E705 i gdyby nie wyjazd to bym ich nie zrzucał. 7kkm i jeszcze 2-3 kkm bym zrobił. Trzymają na suchym jak szalone, na mokrym nie ufam żadnym gumom więc nie testowałem, ale jeździć się da!
W szeroko pojętym "terenie" dużo lepsze niż Tourance od Metzelera czy Brigdgestone Trailwings . Jest jedno ale.... zawsze towarzyszył mi stres - kiedy zaczną odpadać klocki :) Gdyby nie okazja zakupu Tourance w podobnych pieniązkach co Shinko, to właśnie na nich pojechał bym na nasz jesienny wypad. Z obawami ale jednak na nich ;) |
Shinko e705
krótki raport z jazdy:
Przejechane 10 kkm (w tym ze 3 kkm to autstrada) asfalt/szuter 80/20 Zużycie bieżnika Przód: pozostało ca 4,5 mm Tył: pozostało ca 2,5 mm Asfalt suchy - brak uwag, dobre trzymanie w zakrętach Asfalt mokry - 90km/h - łagodne zakręty - brak uwag, hamowanie mocne ale nie gwałtowne - brak uślizgu, ulewa, jazda na wprost;) v 110 km/h stabilnie fakt pełna koncentracja była... poza asfaltem: - powoli przez kałuże, małe błotko - ok - polne drogi, płytki piasek - ok Nic nie odpada, ale fakt mikropęknięcia pomiędzy "kostkami" bieżnika (przód i tył) są.... Na tył będę chciał spróbować leżaka saharę albo K 60 scout nówkę... Piotrek |
2 Załącznik(ów)
Witam
Szukam opony na przód do Yamahy TDR 125 (28Km, 135 kg), rozmiar 4.10. na tyle będzie Mitas E-07 50% off, ewentualnie E-09, 80%off, rozmiar 130//80-17. Załącznik 18695 Waham się co wsadzić na przód? Mitas E-09 80% off, VS Shinko E-704 40 %off ??? i która opona Waszym zdaniem jest bardziej trwała? Załącznik 18696 Czy ktoś miała Shinko E-704? gubi kostki? |
Ja bym sie nie zastanawial. Jesli masz zamiar latac po krzakach to 09 przod i tyl. W tym zestawieniu jaki podales 09 nie ma konkurencji. Shinko to scierwo jest! Podobnie jak Heidenau !
|
Tylko 09 na błocie na boki słabo trzyma więc uważaj.
|
Miałem na przodzie E09 (MITAS) a na tyle e705 (SHINKO) i jakoś dziwnie mnie raz te tylne koło wyprzedziło. Dziwne uczucie afryką 180 stopni zrobić w ciągu niecałej sekundy
|
Dziś oddałem SR 244 do reklamacji (tył), takiego gówna jeszcze nie widziałem.
Co trzeciego zęba w ogóle nie miałem, reszta popękana, zrobiłem na niej max 700km (rajd podlaski+ zagnańsk u Kowala)czyli teren normalny - z przeznaczeniem dla tej opony. Pakowałem więcej wiatru jak niektórzy mi doradzali, aby uniknąć tych "wad", niestety nie miało znaczenia ile powietrza jest w oponie, zęby i tak odlatywały. Ogólnie nie polecam. Negatyw;) Serwus:Thumbs_Up: http://img8.imageshack.us/img8/7567/img9402cc.jpg |
W moim przypadku identycznie, jeden wyjazd na Rajd Podlaski V i jak wróciłem już nie miałem kilku kostek - ok 500km. Nie osiągam prędkości powyżej 150 na moim Trampku, ale widocznie index prędkości na poziomie 150 znaczy tyle, że nie wolno chyba przekraczać nawet 130 albo i mniej, nie wiem.
http://img838.imageshack.us/img838/654/imag0295w.jpg http://img823.imageshack.us/img823/7840/imag0294v.jpg |
a jaki jest indeks nosnosci tej oponki, czy aby afra nie jest zaciężka?
|
Ja na Trampku ją zajechałem, a 300kg raczej nie udało mi się osiągnąć, gdzie index nośności jeszcze wyższy jest - 340kg??
|
Tą oponę Shinko reklamuje na Gs-sie 1200 - może dlatego taka :Thumbs_Down:;)
|
Cytat:
http://www.images.net.pl/upload/images/NKVX.jpg |
ten sam efekt co wyżej - tylko większa skala - wystąpił na wspomnianej shinko po 7000 km; bieżnik o szerokości ok 5 cm i dł 30 cm odkleił się od zbrojenia tworząc "piękny" balon; poza tym opona 4 letnia miała sporo niewielkich pęknięć bieżnika. WNIOSEK JAK DLA MNIE KIEPSKI STOSUNEK CENY DO "JAKOŚCI"
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:59. |