Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Rama, zawieszenia, napęd (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=7)
-   -   Olej do przednich lag. (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=41765)

CzarnyEZG 10.01.2022 19:18

Olej do przednich lag.

I kolejne pytanie serwisowe.

RD04, przednie zawieszenie, sprężyny progresywne, jaką gęstość oleju dobrać do jazdy często we dwójkę i z bagażami?

Pozdro od Czarnego.

Dzieju 12.01.2022 06:19

Stosuję przy progresach ok 7.5.
10 było za twardo a 5 za miękko.
Generalnie zależy czy ci mocno nurkuje przy hamowaniu no i jakie masz preferencje bo i każdy ma inaczej.

CzarnyEZG 12.01.2022 09:24

Poprawiłem tył u PKSa i zaczęła się gra w najsłabsze ogniwo.
Okazało się, że przód względem tyłu się gumowaty zrobił.
Dlatego dałem progresy zamiast wysłużonych oryginałów.
Spróbuję też 7,5 i zobaczymy.

lukasz_vip 12.01.2022 09:24

Ja zazwyczaj robiłem jeden poziom więcej niż zaleca serwisówka. Czyli z 5W na 7.5W. Dwa poziomy do góry to było zazwczaj za twardo.

CzarnyEZG 12.01.2022 09:39

Ściągnąłem oba manuale z Afripedii i niema ani słowa o tym jaka lepkość oleju.
Stąd pytanie.

Emek 12.01.2022 09:55

Haynes mówi 5W.

Artek 12.01.2022 10:53

Zmiana oleju to zmiana prędkości pracy lag. 15w wolniej, 5 w szybciej.

Ja polecę Czarnemu biżuterię do przodu-emulatory. Temat opisany wielokrotnie na FAT.

CzarnyEZG 12.01.2022 11:12

Emek - dzięki.

Artku - zawsze koło nosa przechodziły, bo przed wypłatą było.
Ale też o nich myślę.

CzarnyEZG 17.01.2022 08:32

Pytanie do bardziej obeznanych,
chcę wymienić olej i sprężyny bez demontażu lag.
Czy popuszczać mocowanie lag w górnej półce, żeby łatwiej korki wykręcić, czy to niekonieczne?

Podpowie też ktoś, czy jest tam jakiś haczyk? (lagi z korkami spustowymi)

Artek 17.01.2022 08:44

Obowiązkowo! najpierw popuścić nakrętki górnych półek.
Haczyk jest taki, że najpierw należy się przejechać chwilę motorem (kocie łby robią robotę). Olej świetnie się miesza i trochę rozgrzewa.

matjas 17.01.2022 09:23

Pamiętaj jeno ze nie spuścisz idealnie całego oleju wiec musisz nalać nieco mniej.
Ile mniej tego nie wiem :)

KORNIK 17.01.2022 09:42

Jeżeli to co spuścisz z lag nie będzie przypominało oleju to jednak polecam rozebrać i dobrze to wymyć.

CzarnyEZG 17.01.2022 09:42

Mieszkam w takim miejscu, że kocie łby są tylko na najlepszych drogach, więc spoko :)

Olej planuję zebrać do jakiegoś naczynia i wlać tyle ile wyleciało, żeby nie rzeźbić :)

Nie no - jak spuszczę smołę, to lagi do rozbiórki idą.
Mam nadzieję, że się uda bez tego, bo lagi były robione dwa sezony temu, a zrobiłem od tamtej pory tylko 15 kkm, więc nie powinno go za bardzo zjeść.

Dzięki za info panowie :)

matjas 17.01.2022 09:57

po 15k to na mniut nie licz. zejdzie szara breja i tak.

nie mogę wyjść z podziwu dlaczego nikt z producentów /chyba prócz WP/ nie wpadł do tej pory na plastikowe separatory izolujące sprężyny od ściany lagi.
ścierająca się sprężyna i ścianka lagi tworzą koktail, który na pewno nie pomaga panewkom.

m

CzarnyEZG 17.01.2022 10:01

Właśnie jestem ciekaw jak będzie wyglądało porównanie moich starych sprężyn z tymi progresami co kupiłem.

Na tych progresach jeszcze widać napisy. A staruszki mają 31 lat. To może być ciekawe.

pecze 17.01.2022 10:18

Cytat:

Napisał CzarnyEZG (Post 764989)
Właśnie jestem ciekaw jak będzie wyglądało porównanie moich starych sprężyn z tymi progresami co kupiłem.

Na tych progresach jeszcze widać napisy. A staruszki mają 31 lat. To może być ciekawe.

Tu nie jestem pewien, ale chyba przy progresach leje się mniej oleju.

matjas 17.01.2022 10:44

na LOGIKĘ tak bo gęstszy zwój zajmuje więcej miejsca/objętości lagi pod lustrem oleju.

Artek 17.01.2022 10:58

Jak mu ze dwa razy dobije to se doleje po 50-ce na nóżkę.

CzarnyEZG 17.01.2022 11:03

Nie musiało dobijać, żebym dolał po 50-ce na nóżkę.
Zimno w garażu było kurde.

zylek 17.01.2022 11:10

Ja posłużyłem się logiką przy wymianie sprężyny, no chyba, że coś pominąłem ( i/lub niedomagam mentalnie):
1. zrobić poziom,
2. włożyć ori sprężyny,
3. zmierzyć poziom z ori sprężynami,
4. wyjąć stare i zrobić poziom ponownie,
5. włożyć nowe i zmierzyć poziom.
6. Z różnicy wiemy ile więcej/mniej wypierają nowe sprężynki.
7. Doprowadzić poziom do poziomu z ORI
Ja tak zrobiłem w NATce. Różnica była z 1,5cm w poziomie przy przejściu z ori na twardsze liniowe. Dało mi to przeświadczenie, że przerwa powietrzna będzie taka sama jak przy ori. Oczywiście jestem lamą mechaniczną, więc jak błądzę to niech ktoś poprawi :dizzy:

matjas 17.01.2022 12:18

poduszka powietrzna w RD04 nie jest AŻ tak istotna bo można sobie dopompować zawias i po bułach :D

m

Melon 17.01.2022 20:12

Ilość oleju wszędzie masz orientacyjną, liczy się poziom .

CzarnyEZG 19.01.2022 19:42

1 Załącznik(ów)
Takie coś zastałem w lagach.

W obu było po 650 ml oleju.

Zalałem tyle samo i założyłem nowe springi.

Ciśnienie było, ale minimalne, więc nie dopompowywałem.

Przy skręcaniu musiałem nieco napiąć sprężyny. Przy rozkręcaniu były już luźne.

CzarnyEZG 31.01.2022 21:10

1 Załącznik(ów)
Dzisiaj w końcu udało się znaleźć chwilę, żeby założyć na miejsce spowrotem kierownicę.

Jak wiadomo, każdy skomplikowany montaż wymaga trzech rąk,
a każdy nieskomplikowany (jak ten) czterech.

Info dla purystów - nie pamiętam do czego służy połowa sprzętu, który mam na pokładzie, ale przyznacie, że wygląda adwenczurowo (no może poza niedokręconą jeszcze kierownicą, której poziom powiązania z pojazdem jest na podobnym poziomie jak mój z umiejętnościami mechaniczno-jeździeckimi)

matjas 31.01.2022 23:41

weź to tak zostaw :D ponoć da się kierować motocyklem kolanami i naciskiem na podnóżki :D wymieniłeś olej to powinno wystarczyć - najważniejszy jest komfort :D

CzarnyEZG 24.03.2022 11:18

Pierwsze kilometry z nowymi sprężynami z przodu nawinięte.

Kurde, to jednak prawda, że do stopniowo zużywających się układów się przyzwyczajamy i nie widzimy problemu w ich upośledzonym działaniu.

Teraz przód nie jest ciastowaty, nie dobija i przestał walczyć z tyłem na poprzecznych nierównościach.

Pracuje gdy potrzeba i staje się fajnie twardy gdy konieczne.

Zasadniczo nie wiem ile w tym zasługi progresu, a ile tego, że sprężyny są praktycznie nowe. (na pewno spora zasługa Matjasa, który mnie na nie namówił. Tak jak Ci pisałem - to był najlepszy zakup od czasu kupna czterech krat browara po 50 gr za butelkę, dlatego, że był deko po terminie)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:11.