![]() |
Varadero 1000 informacje o tłumikach wydechu
witam :)
Nie mogę znaleźć informacji nt wydechu do Viaderka. Chciałbym założyć przelot z DBkillerami i spotkałem wydechy w sporym rozrzucie cenowym. Dostępne są Akrapovic, MIVV, Dominator, Arrow i trudniej dostępny LeoVince. Miał ktoś styczność z tymi wydechami i potrafi ocenić brzmienie i coś podpowiedzieć? Inne sugestie dotyczące moto równie mile widziane :) |
Kumpel miał mivv gadało to ciągnie cicho i basowo.
|
https://youtu.be/S7u9hrwR6LQ
Tu masz kolego moje Viadro na Dominatorach. Gadało pięknie ale za głośno nawet na dB-killerach i w stoperach. Miałem zwężać wkładki ale sprzedałem motocykl. Mam jakieś filmiki tez nie publiczne z przejazdów z kamery z kasku. Pod obciążeniem gadało to pięknie i pucha się w kasku cieszyła ale na trasę dramat. Jakość wykonania, spasowanie bez zastrzeżeń. Cena dobra Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
A jakie opony polecacie? Asfalt ewentualnie szutry, więc opony typowo na asfalt szukam.
Mam anakee II, ale juz zjechane. Ponowić zakup czy iść w kierunku Anakee Adventure albo Anakee Wild? Trwałość nie ma dla mnie takiego znaczenia jak to, żeby kleiła możliwie mocno z oczywistych względów bezpieczeństwa :) |
Szosowe założyłem Pirelli coś tam. Prze kozackie opony. Moto szło jak sport po zakrętach w porównaniu do poprzednich anakee II przepaść ale żadnych zdolności terenowych. Ale Varan i tak się do tego nie nadaje.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
Kiedys mialem Viardo. Zalozylem pilotroady 2 - cudownie na tych oponach sie jezdzilo
Co do wydechow staje murem za Leonami . Slyszalem u kolegi nie raz. Bajka |
Tez kiedyś myślałem nad innymi tłumikami, ale jak sie przejechałem viadrem na "zamiennikach" coś w stylu dominatora, to dałem sobie spokój. Moto mam na trasy, nie wyobrażam sobie zrobić 1000km na dojazdówce na takich tłumikach. Ale to moje zdanie. Opony od poczatku to anakee II, pewnie są lepsze opony, na tą chwile trzeci zestaw kończę. Czuje, że będzie lasowanie mózgu co kupić, bo kusi zmienić na cos innego, bardziej szosowego. Coraz mniej okazji zjechac z czarnego.
|
https://youtu.be/9zdvlm4KhqE
Masz tu dźwięk dominatorow z kasku bez wyciszaczy. Pod koniec odkręcam trochę to fajnie słychać. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
No i fajnie te dominatory gadają, ale na filmiku. Domyślam się jaki gnój to robi na żywo :D
LeoVince zawsze kojarzył mi się z takim matowym brzmieniem. Dawał basem, ale tak bardziej głucho pukał i był zrobiony tak, że przy równych obrotach praktycznie nie było go słychać, a fajnie brzmiał przy zamkniętej lub otwartej manetce. A co do opon to Pirelli PilotRoad 2 to top na aktualne czasy, czy są może już nowsze/lepsze modele? FAktycznie robiło to dużo lepiej niż anakee? P.S. wymieniał ktoś pompe hamulca przedniego? Bo mam wrażenie, że heble są super jak dotknę klamkę, ale przy mocniejszym wciskaniu nawet z użyciem tyłu heble jakby puchną i nie ma płynnego przełożenia siły na klamce na hamowanie motocykla. Pytanie czy to pompa jest do wymiany na jakąś mocniejszą (jeśli tak to od czego) czy do wymiany tarcze, klocki lub przewody? Edit: jak zmieniła się charekterystyka nabierania obrotów i moc po zmianie wydechu? W SD02 trzeba będzie coś regulować czy komp i wtrysk sobie poradzą z regulacją? |
Miałem kiedyś viadro z całym układem Remusa,jak dla mnie nie do pobicia.
|
W Viadrze miałem tytanowe akrapovice oprócz pięknego dźwięku 10kg masy mniej, nic nie trzeba przestawiać na komp.. Opony Pirelli scorpiony2, metzelery naxty, dunlopy meridiany te mogę polecić na suchy i mokry asfalt. Co do hamulców zmień płyn i klocki, miałem z przodu TRW złote i były ok.
|
Cytat:
Oponki to pilot road albo triall atack od Continental |
Miałem dwa viaderka, w jednym były Leo, fajnie grały. W 2005 roku jeździło się na anakach, dziś Pirelli Scorpiony zamykają temat. Co do wydechów to nie polecam tych bez db i homologacji bo przy głupiej kontroli gdzieś po za PL możesz mieć problem.
Fajny niezawodny, prosty i wygodny motorek, miło go wspominam. Powodzenia. |
Wprawdzie nie w varadero ale w DL1000 miałem chwilę LeoVince. Podobny silnik L-Twin i dwa wydechy. Gadało to pięknie, ale dla mnie nawet z DB-killerami było za głośne.
Kolega w AT ma od lat Remus Revolution i to był chyba najlepszy wydech jaki kiedykolwiek słyszałem. Wiadro naprawdę fajny sprzęt gdyby nie ta masa odczuwalna :) jak dla mnie bo nie każdemu to przeszkadza oczywiście. |
1 Załącznik(ów)
Miałem w 950 leony zmieniłęm na akrapy, póżniej kumpel w 990 to samo zrobił. Moim zdaniem leony są głośnie i szczekają/tłuką się. Najlepszy dźwięk ma jednak akrap i to te stare modele 'cygara'.
Załącznik 113372 |
Kupiłem dwa owalne 40 cm malowane na czarno firmy Huzar. DB killer z tyłu i blaszka z przodu (obu nie używam). Cena 1200,00 zł. za komplet. Nie jest to Akrapovic, ale dźwięk moim zdaniem jest mega. Gadają fajnie basowo a na tym mi zależało :)
|
A Huzar to obecnie tłumik homologowany? Kilka lat temu kupowałem do SE to chyba nie był.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Wiadro to taki silnik że trzeba by się postarać żeby dźwięk zepsuć. Litrowy L-Twin ma swój gang.
Jak słucham boksera GSa to mam wrażenie odwrotne, że tutaj to ciężko chyba zrobić aby ładnie gadało, do dużej Vki pewnie nigdy nie ma startu.... na szczęście zdecydowanie nie lubię głośnych wydechów i oryginał a la seicento Sporting mi pasuje. |
Kumpel ma w 1200gs końcówkę Scorpiona i naprawdę zacnie to gada...
|
Akrapa w Gsie słyszał i to ładnie robi i nie jest głośny.:D
Moje akrapy w viadrze były skrócone[40cm i 800gram] ale pięknie grały i nie były głośne. Najbardziej cieszyłem się że o ponad 10kg odchudziłem motocykiel.:D |
Cytat:
Tak czy inaczej do wiadra celowałbym w Leo albo najlepiej Remusa. |
Cytat:
Na sensownym wydechu boxer gada tak, że kucasz i nie mówię o tym, ze głośno... :Thumbs_Up: |
Cytat:
|
Cytat:
Miałem 2x 50 cm od Huzar. Na obu DB kilerach Viadro chodziło obłędnie pięknie . Dobra cena i jakość wykonania vs do tego co na rynku . Byłem zadowolony . PS w Trampku też miałem Huzara . Kwestia gustu i zasobności portfela Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
Cytat:
|
W 1150 gs miałem wydech Zach z Y rurą zamiast kata.
Bardzo miło wspominam ten dźwięk. |
Cytat:
|
Cytat:
Ja po prostu odradzam ten wyrób tłumiko-podobny. |
O ile się nie mylę to Dominator to bliźniacza konstrukcja . Zmienia się tylko dolot w zależności od modelu . 50 cm miałem w Transalp 600 i byłem zadowolony jak i 2x 50 cm w Viaderku SD02 .
Obecnie w CRF mam Remusa (bo już był założony ) nie widzę diametralnej różnicy . Przelot , to przelot . Ale może Akrap za 5k to inna inszość . Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
U mnie przy zmianie tłumika na akcesoryjny liczy się waga dopiero później dźwięk. Jaki jest sens wywalania np. 2kpln na tłumik który waży tyle samo co oryginał ?
Nie można Dominatora porównywać do Akrapa, no proszę. Jeśli miałbyś oba w łapach to będziesz wiedział dlaczego to tyle kosztuje. To jak porównywać Jawę 350 z XRV750 |
Ja nie porównuje Dominatora do Akrapa bo to inna liga cenowa .
Chce powiedzieć że w mojej ocenie ( skromnym zdaniem) Remus tylko wyglądem odstaje od Huzara czy Dominatora ale przelot to przelot . A cena bez porównania . Cześć producentów tłumików akcesoryjnych leci na standardowych rozmiarach puszek .Nie jest tak że do każdego modelu motocykla jest inna puszka , zmienia się dolot lub kont nachylenia wlotu Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk A tak z innej beczki , kolektor wydechowy bez tłumika końcowego od Akrapa kosztuje 2892 pln do Afry lytrowej, z ciekawości sprawdziłem cenę Huzara bez tłumika . Zwykła rura , ten sam materiał , podobne wykonanie a różnica w cenie znaczna... za co ? za logo ? Już nie zaśmiecam Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
Nie prawda jest że przelot to przelot.
Końcówka wydechu jest jak instrument muzyczny, więc długość objętość i perforacja w środku ma kolosalne znaczenie na dźwięk. Tak jak pisałem wcześniej akrapy w 950adv bez dbkillerow gadały ciszej niż leony z dbkillerami. Cytat:
Chyba żartujesz z tym podobnym wykonaniem... |
Trza by PW do RobertB wysmarować i zapytać o tłumik do wiadra.
Jeśli mnie pamięć nie myli, to na forum jest także drugi wiadrowy długodystanowiec. Kiedyś wstawiał wszystkie koszta utrzymania wiadra na jakimś ogromnym przebiegu (coś kole pół bańki). Niestety nie pamiętam nicku:( Co do jakości tłumików (bez homologacji) Zbyszka Huzara to nie mam uwag. Koledze w trampku zakładałem i nic się z nim złego nie dzieje. Ale taki motad venom z blaszką UE, to mnie się zaczyna wewnątrz sypać po przebiegu prawie 40kkm. Należy też pamiętać, że tłumiki podlegają naprawom ( wymiana wygłuszenia). Kilka miesięcy temu próbowałem moich kolegów na trampkoafrykach namówić na rolki hamowni. Wszyscy wymiękają, nie wiem ciemu:p Niemniej byłoby miło wiedzieć, jak wymiana tłumika wpływa na osiągi motocykla. Z tego co Szparag kiedyś wspominał, to tylko dedykowany Leovince dodawał 1-2 konie (w pewnym zakresie obrotów) do starej afry. |
A mieliście styczność z włoskim tłumikiem GPR? Coś to warte?
|
Mam w LC8 GPR Tytanowego. Wykonanie i stan bdb po wielu km. Teraz będę go rozbierał na wymiane wygłuszenia bo już dźwięcznie/metalicznie chodzi.
|
Cytat:
Pamiętam jak wiele lat temu widziałem gdzieś linię do zwijania rur tytanowych z blachy /właśnie u Akrapovica/ i na tej podstawie, nie wiem czy sósznie, wysnułem hipnozę, że od nich wsio z tytanu jest. Tłumiki, kolektory itd. Wtedy to już oczywiście zupełnie jest inna bajka. Swoją drogą to ciekawym tematem jest wypełnienie tłumika. Zacząłem robić cygaro do Enfielda i trochę skubię ten temat. JAKIE zastosować, żeby mi tego ten singiel nie wydmuchał przez perforację... Stawiam na watę stalową bezpośrednio na perforacji a potem wełnę mineralną. Tu na pewno producenci mają swoje kruczki - wielkość otworów perforacyjnych... materiał wypełnienia, dodatkowe przegrody mimo, że na oko przelot. |
Ja zapytałem speca od wydechów czyli Edka co wpakować do mojego GPR i sprzedaje wszystkie materiały jakie chcesz i jeszcze ci doradzi.
https://allegrolokalnie.pl/oferta/we...o-tlumikow-4qq |
Bardzo dobry pomysł Łukasz! Dziękuję!
Z metalurgią sobie poradzę ale chciałbym mieć pewność co tam zapakować, żeby tego zaraz nie wysmarkało i jednak żeby pochłaniało wysokie częstotliwości. m |
1 Załącznik(ów)
Cytat:
Załącznik 113591 Wiem, bo sobie leżą u mnie takowe. |
O widzisz.
Czyli pewnie jak u nich to stal = seria economy :) |
Cytat:
|
co do dyminatora to jeszcze mogę powiedzieć, że to faktycznie jest puszkozol taki - jak miałem w DR to wstyd było z tym gdziekolwiek jechać tak się darło. zamówiłem więc DB killera, tego maxi, dalej było obciachowo - musiałem to konkretnie przerobić, żeby było akceptowalnie.
przypominam starszym stażem Motady Venom, których dla forum sprowadziłem ongiś DWIE palety - te tłumiki można było założyć do XRV750 bez jakiegokolwiek dB killera i nie było to absolutnie chamskie - chodziło ładnie, basowo i wcale nie głośno. niby tylko nierdzewna puszka... |
Wszystko się zgadza. Za Dominatory bym drugi raz nie zapłacił. Jakość i doznania akustyczne na poziomie fake akrapa z AliExpress. To samo tyczy się podobno Delkovic’za. Leo w moim byłym KTM 1050 bez wkładki szło pięknie aksamitnie i wcale nie za głośno.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
Ehh Matjas miałem venoma od Ciebie w swojej afryce i to był najlepiej brzmiący tłumik jaki słyszałem w RD07a. Nowy właściciel nie chciał dorzucić za niego czterech stówek i takim sposobem poszedł chyba do Rafa.
|
hehehe :D to były jaja wtedy :D
mieszkaliśmy na pierwszym piętrze na krzykach we wro, a tu przyjechało DHL i z rampy facet wyładował dwie palety i się Pan martw :D póki tego wszystkiego nie wysłałem na forum na chacie wszędzie stały pudełka. w piwnicy bałem się to trzymać. to była grubsza akcja pod tytułem zamówienie zbiorowe :D |
Miałem venoma w xrv gadała pięknie i płynnie oddawała moc.
Dlatego właśnie stosuje długie puszki akrapa ja u siebie w crf bez db killera latam i jest nie głośniej niż ori tłumik w crf1000l |
https://youtube.com/watch?v=GLTpXu3Pls0&feature=share
Już nie pamietam czy na obu DB kilerach ale tak to wyglądało . Byłem zadowolony . A o gustach się nie dyskutuje 😉 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:49. |