![]() |
Motocykle zabytkowe - odnawiam.
Mam nadzieję, że są tu miłośnicy motocykli zabytkowych. W tamtym roku kupiłem prosty, polski motocykl WSK 125 dwuramówkę. Przejechałem nią ok 200 km i obecnie jestem w trakcie odnawiania - parę fotek poniżej. Jeżeli jeszcze ktoś bawi się w takie hobby to pochwalcie się. Oto WSK po zakupie:
https://images92.fotosik.pl/570/6f097d2f77da9907.jpg https://images90.fotosik.pl/568/a893bb30386477c0.jpg I po polakierowaniu przeze mnie: https://images92.fotosik.pl/570/8d9a4c8a942b8997.jpg C.D.N |
2 Załącznik(ów)
Mała dla dzieci już zrobiona :)
U ojca jeszcze dwie WSK czekają. Jedna to właśnie dwuramówa z roku 1964 M06-64. |
1 Załącznik(ów)
U mnie też coś tam stoi
|
4 Załącznik(ów)
Bawiliśmy się i chwalimy się ;)Nawet z takiej jednej powstało AKMD 250:)
Trzymam jeszcze jedną 125 (ostatni rok produkcji) i gratów trochę na przynajmniej drugą:) Brak czasu, a i chęci już nie te..... to jest problem:( |
U mnie też czeka taka jednahttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...2e18881c66.jpg
|
1 Załącznik(ów)
WSK 1969r, lekko odświeżona.
|
Zdjęć założyciela wątku nie widzę. Inne sprzęty piękne.
|
Faktycznie. Dzisiaj mu zdjęcia wyparowały bo wczoraj były :D
|
2 Załącznik(ów)
To i ja pokażę mojego gruchotka,
zwłaszcza że mechanicznie robił go nasz kolega @strobus1 Zrobił tak, że Cezetka pali od kopa, nawet po zimowym postoju. |
No qwa, wszyscy majo takie pienknoty tylko ja nie mam:)
|
@muszel72
musisz znaleźć jakiegoś schowanego starocia i go przywrócić do życia ;) |
Cytat:
|
Idem w to ale mam niestety tylko jeden a tu chyba cza by mieć kilka przynajmniej by dobrze kupić:)
|
Kup kilka, sprzedaj z zyskiem i będzie.
Miga być bez markizy :) |
Gdzie takie perełki albo baze na zobienie perełki można znaleźć ? :D
|
WFM z s34 zawadza mi w garażu.
Drogo oddam ;) |
Mam 5 motorynek, tylko nie mam czasu i weny na poskładanie, a są już pomalowane
|
Ale ciekawy watek
Az zapragnalem cos poskladac Motorynka na poczatek bylby super :) |
1 Załącznik(ów)
Tez mam troche starego zlomu... narazie jednak mam inne priotytety. Musza jeszcze chwilę poczekać na swoja kolej. Ale co sie odwlecze to nie uciecze
|
Widzieli po ile tera chodzą motorynki w stanie kolekcjonerskim ? :eek:
https://www.olx.pl/d/oferta/motorynk...e3229;promoted |
Widzieli, ciekawe tylko kto tyle zaplaci.. nie do pomyslenia, ze moja kupilem kilka lat temu za 8 dych i tego samego wieczoru przepilismy z gosciem te pieniadze.
|
Może ktoś podzieli się jednym złomem? :D akurat dzisiaj założyłem temat w dziale Kupię ;)
|
Zakladaj temat o maluchu :-)
|
2 Załącznik(ów)
Mam dwa którymi jeździłem jako nastolatek. Stoją pod kocem i czekają aż znajdę czas aby o nie zadbać. Kiedyś go wreszcie znajdę.
|
Szymon, to musze w weekend przysiąść, pozgrywać foty i opisać co i jak, kilka ciekawych historyjek będzie :)
|
Mam tez samochód LUAZ, którego 3 lata temu rozkręcilem, wypiaskowalem, pospawalem, pomalowałem i stoi w garażu jak te motorynki. Szkoda sprzedać a czasu i weny brakuje żeby poskładać.
Jedno jest pewne, łatwiej rozkręcić niż poskładać ;) |
To tak jak z kobietami: rozebranie jest najłatwiejsze - potem trzeba z nimi żyć :D
To drugie już nie wszystkim się udaje :D |
uderz w stół...
napisałeś, że masz tylko jeden. kup kilka taniej, sprzedaj z zyskiem i będzie miał na fumkę. nie napisałem nic ponad to. m |
zbyt jesteś dosłowny kolego...
|
Ja tam taki pazerny nie jestem i wymieniłbym WSK 125 i mnóstwo części za emkę dokładniej Tokarka Emco Compakt 10 (OLX):haha2::D
|
1 Załącznik(ów)
Skromny z natury jestem więc wrzucę fotkę części kolekcji.
|
Ifa bk⌠nonono
|
No Adagiio zgasił resztę swoją kolekcją :P Pogratulować takiego garażu. Ja tam widzę 2 Junkai M10?
|
Skromnie a gustownie.:haha2:
Szacun Adam. Szkoda że się w niedzielę wpaść nie udało. Na żywca to musi robić wrażenie. |
Złote, a skromne :Thumbs_Up::D
Adam, kluczowe chyba jest też słowo część kolekcji :confused: |
Kluczowe jest raczej to, że nie napisał czyja to kolekcja ;-)
|
... albo ile odnowił ;)
IFA'y zazdraszczam :) |
A piszo tutaj na tym forum, że w PL bida jest ;)
A tak serio, gratulacje :Thumbs_Up: |
Cytat:
niemniej jednak IFA, która beka jest jak dla mnie najfajniejszym motocyklem, który wyprodukowały demoludy. ta pierwszoplanowa, nasza Gazela też jest CZYMŚ - trzeba sobie uzmysłowić JAKIM k..wa cudem jakiś czerwony przystawił pieczątkę w tamtych czasach, żeby stworzyć taką 'papugę' w czasach chujni i szarzyzny. to, jak na mnie, robi niebagatelne wrażenie. zachwyty nad Junakiem pominę milczeniem - jest to jak dla mnie jedynie lokata kapitału bo, motocyklowo, ten pojazd nie przedstawia dla mnie żadnej wartości. kolejny przykład tego jak za komuny można było wszystko zepsuć i nie udało się nawet nieudolnie skopiować angielskiej szkoły lepiej niż te mocno niedoskonałe motocykle, które wtedy w UK robiono - otrzymując półprodukt, który był na eksporcie jawnie obśmiewany. |
Ja widzę, od końca: wsk, jawa 250, pannonia, junak, junak, ifa bk 350, shl gazela
|
I u mnie FIFA stoi, a nawet czasami jeździ.
|
Kumpel ostatnio dorwał białego kruka jakim jest wsk 175 sport s2 z fabryczna płyta pod silnikiem. Zapalonym Lucas zagramanicznym gaźnikiem. Podobno jest ich najmniej ze wszystkich wsk. Kończy remont. Wrzucę zdjęcia jak będzie skończona.
A tak na marginesie… Jaki człowiek był głupi … Sprzedałem motorynkę m2 w super stanie od nowości w rodzinie za 200zł. Piękna cz 175 za 300, jak nowa mz 150 za 1500 simsona S51 za 1500 a dzisiaj to by za to dostał trochę monety. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
hehehehe :D jakby człowiek wiedział, że się wywróci to by usiadł.
siedem, SIEDEM lat temu zrobiłem porządek w garażu bo mnie to zaczęło wszystko działać na nerw i sprzedałem: dwuramówkę, kobuza, motorynkę i komara sztywniaka. przyznam, że może wzięłoby się za to teraz monetę ale pier..... nie można mieć wszystkiego. kobuz i motorynka zostały na forum - tyle dobrego. żałuję tak naprawdę TYLKO jednego sprzedanego motocykla i to jest SHLM04 z '51, która zamieniła się w podłogę w naszym remontowanym wówczas mieszkaniu we Wrocławiu... był rok bodaj 2006. Poszła za 4500PLN co było wtedy kwotą w sam raz. Nawet nie chcę przeglądać obecnie olx bo mi się oranżada z komunii odbija jak widzę ceny i NIE chodzi mi o to ILE możnaby za nią wziąć. Chodzi o to, że jej nie mam. Wiosno przybywaj! m |
Motocykle zabytkowe - odnawiam.
Pytanie tylko Matjas ile z tych motocykli się sprzedaje? Bo ja widzę ceny na Olx. Simsony i motorynki po 5tys mz po 10k wsk’ki po 18-20. Tylko czy aby ktoś to kupuje?
Co innego dopaść coś do odratowania i zrobić dla siebie. A co innego żeby ktoś za to zapłacił duży hajs. Druga sprawa nawet jeżeli… to ile to potrwa? Myśle że ostatnie pokolenie które się trochę interesuje motoryzacja to tzw. Milenialsi. Patrząc na syna i jego kolegów (11lat) to tam maja w nosie samochody czy motocykle. Wiec jest duże prawdopodobieństwo ze jak oni dojdą do władzy i pieniądzy to cały ten przemysł motoryzacyjny stanie a na Zabytki nikt nie popatrzy nawet. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
2 Załącznik(ów)
Musiałem
|
Szukałem niedawno motorynki dla młodego, takiej wyebanej w kosmos jeśli chodzi o stan to ceny trochę mnie zniechęciły. Nawet bardzo:)
|
@ Baza, z uśmiechem:
mam gdzieś czy się sprzedaje czy nie :D :D :D chciałbym mieć SHLM04 z 51 - nie da się tego dostać. tanio. tak serio to chciałem kumplowi z FR pomóc kupić Junaka w PL - szukałem w okolicy i znalazłem dwie sztuki. omatkobosko... powariowali z tymi cenami. za basket case koleś woła obecnie 16koła i jest naprawdę nieprzyjemnym partnerem do biznesu w typie kupuj albo spier... tak więc masz pojęcie co się dzieje. pomijając beznadziejny przypadek tej bidnej SHL M04, która zalazła mi za skórę, twierdzę, że mam wszystkie dzieci i wszystkie motocykle jakie miałem mieć i amen w temacie. nie ma co miałczeć. fajnie, że wokół mnie jest trochę bliższych i dalszych znajomych z fajnymi klasykami: M72, panhead, shovel, Ural, K750, trzy enfieldy, KZ400, R45, trophy... i parę innych - czasem latem się gdzieś kajtnie, czasem przyjadą na kawę. można oczy nacieszyć, pocmoktać, powąchać. O to w tym chodzi. |
Jak ktoś chce się pobawić w M-72 to jeszcze da się kupić całkiem rozsądnie (od 9 tyś. w górę z papierem). Częśći do tego sporo, na wartości nie straci. Ja kupiłem za 7,5 po znajomości kompletną do remontu do rejestracji na żółte. Za kilkanaście tyś. można jeszcze znaleźć całkiem zdrową mechanicznie w oryginalnej farbie.
|
9k za trup M72 rozsądnie?
To gdzie jest ta granica rozsądku? ;) |
Cytat:
mowa o trupie z jednego kawałka a nie składak ural-dniepr-emka nie taki całkiem trup, przeważnie są to jeżdżące sprzęty |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 23:22. |