![]() |
pierdy z wydechu Rd07a
moto dziwnie się zachowuje
trzęsie się jak harley i popierduje z wydechu na wolnych obrotach - gaźnik po regulacjach - luzy zaworowe zrobione - filtr powietrza nowy - świece nowe - aku już nie nowe https://youtu.be/MA25X7AkrXg |
A weź bez pompy paliwa odpal. Na grawitacji. Może pompa siada i nie daje do gaźnika odpowiednio paliwa i gdy spada poziom to mieszanka robi się uboga i strzela ... napompuje i jest ok, spadnie poziom i strzela itd w kółko.
To oczywiście tylko jedna z teorii. Ale bym sprawdził. Roboty mało, dwa wężyki połączyć, nie potrzeba nic do tego. Edit - i filtr paliwa na chwilę wywal. |
ok, sprawdzę i tak mam rozgrzebane
|
Podstawowe pytanie: czynności były wykonywane bo tak się działo czy to po tej robocie się stało?
|
Cytat:
- zerwałem stare gluty z gumowych krućców airboxa, nie dałem nowego kleju - obejmy krućców gaźnik-silnik były lekko luźne - nie dałem uszczelek pod kolektory wydechowe - wstępna synchronizacja gaźników w zasadzie poległa, bo mieszanka była za boga ta a powietrza jakby mało, poza tym jak psiukałem plakiem w okolice gaźnika do dostawała obrotów teraz usuwam, potencjalne pierdolety i zobaczymy co wyjdzie dalej |
Pierwsze musisz to wszystko uszczelnić bo bez tego żadne regulacje nie mają sensu.
|
Mnie to się wydaje, że to psiukanie plakiem w okolice gaźnika jest o dupę potłuc. W końcu wlot powietrza jest od dołu airboksa nad gaźnikiem, więc i tak go zaciągnie. A zatkaj no wlot do filtra, na odpalonym piecu. Jak pozrywałeś uszczelnienie i ciągnie tamtędy to może nawet nie zgaśnie:Do tego
Do tego brak uszczelek między kolektorem a głowicą. Pewnie bez kolektora by kulturarnie pracowała:D |
Cytat:
Cytat:
I koniecznie nowe trzeba dać bo się ubijają przy montażu (przy demontażu trzeba ja całe wydłubać). |
no to sytuacja na dziś:
- sprawdzone linki ssania, (nakrętki wymienione na mosiądz, linki przesmarowane, kolanka linek ssania wyczyszczone) - zaklejone gumy airboxa - dokręcone wszystkie opaski (króćce, wydechy itp) > odpala od strzała na ssaniu, > po rozgrzaniu zaczyna popierdywać, > po gwałtownym dodaniu gazu strzela w airboxa, > potrafi zawiesić się na obrotach w okolicach 3000 i bardzo powoli spada |
Mnie tak RD04 prykało.
Po wymianie krućców gażnikaowych na nowe, temat załaotwiony. Chodziło o to ze były stare sztywne i puszczały lewe powietrze. Tam musisz mieć szczelność wszedzie na dolotach. |
Cytat:
|
To nadal objawy lewego powietrza.
Tulejka szynszyla wklejona? |
Cytat:
update: - Wymiana króćców pomogła, pierdy ustąpiły, tylko obroty świrują jak pobawię się.śrubką mieszanki, - wyczyszczę świece, - obstawiam że dopiero teraz Synchro wyjdzie prawidłowo |
Przykleję się do wątku z pewnym pytaniem. Powiedźcie mi Panowie czy wszelkiego rodzaju regulacje składu mieszanki lub test szczelności gaźników, króćców gaźnikowych - czy jest jakaś różnica z założonym Airboxem lub bez niego?
|
Regulacje robisz na jałowych obrotach, a airbox jego długość i opory przepływu filtra powietrza mają wpływ na osiągi na średnich i max. obciążeniach silnika.
|
Cytat:
Inaczej zapytam: czy ktoś z Was regulował mieszankę bez założonego Airboxa, lub jeszcze inaczej: czy jego obecność ma wpływ na prawidłową regulację mieszanki (chodzi o przepływ powietrza z nim i bez niego)? Było jeszcze o teście szczelności. Z założonym Airbox'em taki test nie ma zbytnio sensu co wynika z jego budowy i miejsca skąd ,,ciągnie'' powietrze. Obecnie Afryka w garażu, Airbox ściągnięty (teoretycznie możliwe czerpanie powietrza tylko z góry, test szczelności, (psikanie na króćce i jakiekolwiek miejsca przy gaźniku powoduje wzrost obrotów). Króćce nowe, mam podejrzenia jeszcze co do ośki przepustnicy ale aby się upewnić muszę przedłużyć kanały dolotowe powietrza jeszcze wyżej aby nie okazało się, że zaciągane są opary Plaka.... |
Dwie rury od odkurzacza. Okleic taśmą do gaznika, rury podwiesić po sufit i można psikać i psikać. Tylko garażu nie wysadz w powietrze;)
|
Masz stare i twarde króćce gaźnik - głowica - jakakolwiek regulacja mija się z celem.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 05:12. |