![]() |
Honda nc750 Integra dct, Sh 300/350, Piaggio Beverly 350 ST
Jakieś doświadczenia/przemyślenia ?? Kusi Integra choć wysoki "przekrok" straszy. Hondę Sh znam i wiem, że godna zaufania ale "nudna" do bólu /nie wiem jak 350/, o Piaggio nie wiem nic choć opinie mówią, że piekielnik mocny i z zacięciem sprinterskim. Nachodzi mnie na zmianę Kymco GTi300 z którego jestem mocno zadowolony - szybki, zwinny i póki co "nudny" jak Honda. Warunkiem są duże koła i w miarę przyzwoita dynamika. Sh350 oczywiście musiała by być nowa bo używek jeszcze brak więc tu nieco cccc . Budżet do 20.000 PLN a Plaza żąda pod 25 kwitków. Blisko mam dwa Piaggio z 2020 i 2019 roku oraz Integre chyba z 2015. :bow:
|
Szukaj NC700S lub 750 jeśli jeszcze robili - w dct. Są relatywnie tanie. Jakakolwiek przewrotka na integrze i umrzesz na plastiki. Nawet na parkingu.
Lub po prostu NC X w dct. Gdybym miał znowu kupować moto na asfalt na pewno będzie to ponownie NCek tylko już w DCT. Fantastyczny, zaskakujący motocykl. |
Masz pewnie Matjasku rację ale mnie się "zamarzyło" coś skuteropodobne czyli aby nogi chroniło i dało się jak na Kymco w krótkich porciętach oraz klapkach latać. O plastiki się mocno nie zamartwiam bo póki co wywracania unikam;) a gdybym się już położył to z moimi niedomagającymi biodrami i "sportową" sylwetką w tej pozycji już bym pozostał:D Tak czy siak podziękował za ciepłe słowo o jako takiej NC. Pewnie w przyszłym tygodniu podjadę się do Integry i Piaggio "przymierzyć":at:
https://www.otomoto.pl/oferta/honda-...-ID6EB42L.html https://www.olx.pl/d/oferta/nowe-pia...5-IDOSPjl.html lub https://www.olx.pl/d/oferta/piaggio-...5-IDOTeVS.html |
Koncepcji skutera na łańcuch nigdy nie zrozumiałem, w Romie to była wielka wtopa sprzedażowa i wcale się nie dziwię. A Roma to najlepszy poligon dla skuterów.
Te z linków na P pozostawię bez komentarza bo nie chciałbym urazić kogoś co tym jeździ. Nie ogarniam na co liczysz przesiadając się z tego co masz na jakiś inny. Jak chcesz zapierdalać skuterem to nadający się do tego jest tylko jeden i nazywa się T max. Ostatnimi czasy jakieś dziwne pomysły Ci do głowy przychodzą :haha2: . |
Głowa posiwiała a dupa się jeszcze nie wyszalała:D O tych na P to po przemyśleniach skłaniam się do Twojej opinii ale do Integry zdecydowanie muszę się "przymierzyć".
|
Czego ci brakuje w skuterze? Mam Piaggio Beverly 400 i raczej nic nie brakuje a to stary gniot.Tanie dostępne części , pierwszy na światłach, mało pali, mało elektroniki, duże koła.
|
Cytat:
Serio ? Kompletnie nie mam doświadczenia w skuterach a coś mi chodzi po głowie.. nie może być nudy podczas jazdy.. ;) Jakieś roczniki odradzasz.. polecasz..? |
W zasadzie nie było z nimi żadnym problemów, 530 fajnie jeździ, ale jak masz zasoby finansowe to 560 jeszcze fajniej. Jedyna rzecz moim zdaniem to że jest trochę przekombinowany elektronikom i ma plastiki z chińskiego gównolitu ten odstani model. Mechanicznie top, jeździ sporo w Romie 530 co mają po 150 tysiaków na blacie i z info od kumpli, którzy pracują w serwisach nie słyszałem żeby były jakieś wtopy. 560-tki są stosunkowo świeże, ale już trafiają się takie co przejechały 60/70 tysiaków bez większych przypadłości. 140/150 można tym latać bez żadnych turbulencji, jak jeszcze się grzebnie variator, wydech i tryby w przekazani to 160/170 nie jest też problemem, heble dobre. U nas to egzotyka bo i cena nie mała i za to co kosztuje można mieć już fajne moto i to chyba główny powód .
Jeździłem trochę starym maxem 500, pali w cholerę, 530 okazjonalnie i jest znacznie lepiej, ale i tak przy ostrej jeździe 8 litrów połknie. Coś za coś. Powodzenia. |
Kolega od kilku lat dojeżdża 50km do pracy integrą 700. On ma ciężki nadgarstek, a mówi, ze pali mu 3 - 3,5. Bez usterek. Jeździ całorocznie - odpuszcza jak pada śnieg.
Zwróciłbym uwagę na schowek - jest mniejszy niż w większości skuterów. Integra to motocykl w plastikach skutera. |
Cytat:
|
Cytat:
Jak ma być do zadupcania to Królowa skuterów jest jedna Gilera GP800 silnik V i pond 75KM robi robote |
Aprilia srv 850, jeśli zapierdzielanie stawiasz ponad niezawodność. Włoszczyzna pełną gębą, ogień pod zadkiem ale wymaga sporo cierpliwości.
|
Cytat:
to tak trochę jak z katełemem:D:dizzy::haha2: |
I husqvarną
|
Brak słusznych rozmiarów schowka jest sporym minusem ale kufer temat jak dla mnie rozwiązuje, w Kymco schowek pod kanapą też gabarytami nie powala. Bardziej martwi mnie wysoki "przekrok" - w najbliższy czwartek będę w Rzeszowie to podjadę się przymierzyć.
|
Aż się zastanawiam, że jeszcze nikt nie wspomniał o X-Adv...
No kosztuje to miliony monet i ma małe koła, ale jak dla mnie wygląd ma sto razy lepszy niż Integra. I daje radę z Afrykami, przynajmniej na asfalcie (sprawdzalimy ;)) Może wiec jest szansa znaleźć coś takiego w miare sensownej cenie z początków produkcji (2017 AFAIR) |
Potwierdzam. XAdv bardzo dobrze się odpycha. 150 idzie bez sraczki i ogólnie bardzo przyjemny sprzęt. Jedynie prześwit nikczemny ale na szuterkach czy w lekkim offie wystarczający.
|
Cytat:
|
Coś co poza czarnym nadąża za AT stoi w garażu a X-ADV w akceptowalnym stanie jest niestety poza budżetem :drif:. Koła od początku mnie zastanawiały - czemu zastosowano 16/15 ?? a w 350 15/14 ?? to już nie udająca ADV Integra ma 17/17 a na asfalcie też bez jęku pewnie nadąża za AT a nawet NAT;)
|
Xadv bez sraczki 150? Chyba pod piętnastolatkiem. To jest NC tylko ubrane inaczej. Przy 150 jest już za późno na drugi oddech. Do 140 jakoś idzie potem to trwa i przy 160 jakoś jest koniec.
Za to winkle taka Integra musi robić zajebiscie nie powodując kołatania serca tak przy serwisie jak i dystrybutorze. Nie wiem tylko jak ta jazda z nogami do przodu wychodzi. Jeździłem w Alpach z młodym napalonym na jazdę gostkiem z Niemiec na Tygrysie 1050. Między agrafkami kawałek mi odchodził ale summa summarum i tak szliśmy razem. Imo wiele szybciej, żeby było bezpiecznie, nie da sie jechać. Zdecydowanie to ze jest tylko z DCT jest zaleta. To na pewno fajniejsza skrzynia niż jakakolwiek CVT a do tego jest bezawaryjna. Wczoraj, zainspirowany Twoim wpisem popatrzyłem na ceny itd Integry i gdybym miał znowu brać NC na asfalt i autostrady to nie wiem czy nie byłaby to właśnie Integra, wcześniej myślałem o wersji S ale czas mija i te motocykle dość potaniały. Relatywnie oczywiście. Za to nie byłem WCALE świadomy ze jest taka GP800. Wow! Ale przecinak! |
150 bez problemu Matjasku. Pode mną. Dalej nie ciągnąłem bo kumpel mi się dał karnąć koło chaty. Może dalej dostaje zadyszki, tego nie wiem.
|
Pozycja krzesełkowa IMHO dyskwalifikuje zarówno XADV jak i integre do dłuższego jeżdżenia. Pożyczyłem w zeszłym roku XADV na 3 dni/700km. Integrą też trochę pojeździlem. W XADV można usiąść prawie jak na motocyklu, dając nogi do tyłu na (akcesoryjne) podnóżki. Ale małe kółka, krótki skok i dolnośląskie boczne (dziurawe) drogi wyleczyły mnie z pomysłu, że XADV wystarczy mi jako moto na asfalt. Poręczność, odejście itp były super, ale to nie wszystko.
Integra przez większe koła trochę lepsza, ale zawiecha w integrze też ma krótki skok. Jako skuter spoko. w NC 3 albo 4 razy, co ok 2 lata poprawiali parametry silnika (moment/moc/zakres obrotów). Na początku było 700, teraz jest 750. Między tymi różnymi wersjami są spore różnice w osiągach. Xadv są robione od niedawna, stąd tez nie ma jeszcze tanich egzemplarzy. |
Szanuję dwie włoskie maki produkujące motocykle Beta i Ducati miałem trochę ich motocykli i powodów do niezadowolenia sobie nie przypominam. Natomiast włoskie skutery pomijając stare Vespy i 50-tki w dwupaku to jak skurzane lakierki kupione na bazarze w Neapolu. Z wyglądu zajebiste, ale mają podeszwy z kartonu i działają do pierwszego deszczu :haha2:.
|
Przejedz się X-maxem 300, jezdzi naprawdę fajnie (po twardym oczywiście) a dużo poręczniejszy niż T-max, kosztuje dużo taniej i bardzo mało pali.
|
Masturbacja jak zawsze
Zrobiłem ze Sławkiem 1300 km w dwa dni, no dobra 2,5 dnia, kanapa od zeta deflektor i jazda Zapindala piaggio 130 a i 140 km/h pojedzie. Kufer z tylu , banan na twarzy na stacji po tankowaniu. Poza asfalt żaden skuter sie nie nadaje i nikt mi nie powie. Szampan i płetwy z maską pod siedzeniem i tyle. |
Cytat:
|
1300 w 2.5 dnia to że coś???
|
Cytat:
|
Cytat:
|
W tym roku jeszcze nigdzie.
|
Byłem,widziałem, spróbowałem /NC Integra/ i muszę przyznać rację Adamowi -wykonanie pierwsza liga, stylistyka jak dla mnie super, stan tego egzemplarza bez istotnych zastrzeżeń ale... Motocykl /bo ciężko to nazwać skuterem/ nie jest jednak "dla mnie", przekrok to tylko jeden i chyba nawet mało istotny problem. Istotny jest sposób działania DCT na potrzeby miejsko-wiejskiego, krótko odcinkowego przemieszczania się. Na "D" biegi są w mojej ocenie zmieniane zbyt szybko co przy manewrowaniu z małymi prędkościami i masie Integry robi z niej średnio poręczny,szarpiący nerwowo napędem sprzęt. Na "S" jest lepiej ale nadal nie tak płynnie jak w skuterze z tradycyjna przekładnią /oczywiście jeśli pacjent jest zdrowy i właściwie działa napęd/. Rożnicę widać podczas manewrowania pomiędzy autami stojącymi w korku - na Kymco czy SH przychodzi to z łatwością, na Integrze nie ma dramatu ale są ograniczenia. Podsumowując, na moje potrzeby lepszy będzie tradycyjny skuter a Integra niech zostanie dla tych, którzy do roboty latają minimum 15-20 km. w jedną mańkę i to najlepiej obwodnicą czy innymi szybkimi odcinkami.
Opierdol...dzisiaj Kymco Jasło-Rzeszów-Jasło w dwie godzinki + godzina na testy Integry i pewnie ta trasa była by przyjemniejsza na Hondzie ale jednak 90% moich potrzeb skupia się w małym mieście i jego najbliższych okolicach. Dzięki za wszelkie sugestie i opinie:bow: Jeśli już, to na placu boju zostaje "nudna" SH:spac: |
Śledzę ten wątek, skuterem może raz jechałem 200m, w trasę lepsze są kopyta do przodu czy coś jak w SH czy to indywidualna sprawa po prostu? tak się zastanawiam trochę na przyszłość, kiedyś grzebałem po internecie, czytam ten wątek i bach jakieś GP 800 mi wyskakuje co wcześniej nigdzie nie natrafiłem ;)
|
Nogi do przodu to zła pozycja :)
Jak jeździłem helixem to narzekałem na ból pleców. Lędźwiowy. Sprzedałem i wszystko wróciło do normy. |
No to zanabylem Integre z 2015. Wstepnie - czad. Mam tez Piaggio beverly 500 na lzejszych rolkach malossi i pierwsze porownanie to: Fiat 500 Abarth bez zawieszenia do Lexusa:) Ciezej sie tym bedzie jezdzic w korku, czuc wieksza, mase, ale jak to idzie... przy pomruk genialny na oryginalnym wydechu...
|
niemożliwe żeby to 'szło' :D :D :D :D przecież to tylko obśmiewane 55KM :D :D :D
|
Cytat:
|
Codziennie jak jadę do roboty to się spotykam z gościem na takiej integrze. Nawet dzisiaj staliśmy razem na światłach i idzie to jak złe tylko chyba to ma masę słuszną bo między autami tam gdzie ja przemykam to koleś jedzie bardzo uważnie. W każdym razie gratulacje.
|
waży tyle co NC bo to przecież JEST NC. czyli z DCT około 230kg zgaduję?
tylko, że te motki sprytnie noszą tą swoją nadwagę. a ja oczywiście się uśmiecham pod wąsem bo ten silnik dużo potrafi. jeśli jeszcze wrócę na asfalt typowo to ponownie na NCka. niech Cię wozi i nie ponosi :D |
Cytat:
Jak to żartują w Azji - zderzyły się dwa skutery, czternaście osób w szpitalu :D |
Cytat:
Panie. Azja to półautomaty (klony Hondy Cub). Ile procent rynku to skutery? 25% jednosladów? ;-) |
Dziś to w zasadzie tylko w Napoli jeździ się rodzinnie na skuterze, rodzice i trójka dzieci. Nie chodzi o to że w Romie jest egzotyka i wożą krowy czy meble na skuterach. Tylko o fakt że jak ktoś używa na co dzień skuter i dużo jeździ to w dwa/trzy lata robi sto tysiaków kilometrów. I jak coś jest padaką to się tego nie kupuje.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 04:28. |