![]() |
TET Skandynawia czerwiec
Cześć.
Może ktoś ma wolne w czerwcu i chciałby się na luzie poszwędać gdzieś szutrami? Urlop mam od 11 do 26 czerwca i w tym okresie tydzień chialem przeznaczyc na moto. Termin dość elastyczny. Wstepny plan jest na TET Szwecja ale może być Finlandia lub Estonia albo nawet coś innego ciekawego. |
Cześć! Też mam zamiar na TET Szwecja w czerwcu, na 9 dni. 11 czerwca jest dobrą datę na rozpoczęcie wyprawy. Chętnie będę miał towarzystwo.
|
Panowie, jaki byłby szacunkowy koszt takiej wycieczki ??
|
Nie liczyłem ale prom ze Świnoujścia około 500 zł.
Jedzenie jak kto lubi. Ja preferuje biwaki, suszona kiełbaska, ognisko itp. Noclegi albo dziko albo w przypadku solidnego deszczu jakiś domek. Paliwo pewnie z 1500 zł. |
Tet szwecja ma jakies 3000 km w jedną stronę. Koszt samego paliwa pomnóż razy dwa. Do tego promy, jeść trzeba i browca na koniec dnia też by się napił. Ja bym liczył kole 5 koła na taki trip.
|
Cytat:
|
Jadę 2 max 3 razy w roku na jakiś tygodniowy wyjazd jeśli sytuacja rodzinna pozwala i średnio jestem wtedy zainteresowany różnicą 500 zł na paliwie. Przecież to mój urlop i przyjemność z jazdy.
Chce objechać to co mnie interesuje i bezpiecznie wrócić do domu. Nie podejmuje tematu kosztów bo każdy ma inne wymagania. Ja jestem minimalistą w trasie. |
Dowiedz się jak z miejscami na prom w interesującym Cię terminie. Można się zdziwić.
|
Cytat:
|
Cytat:
Ale nikt nie określił jeszcze dystansu jaki przejedziemy. 1500zl przy cenie 9 zł za litr i spalaniu afry około 5 litrów daje nam dystans 3300km. Odliczamy dni na promie i okazuje się, że mamy 5 - 6 dni po 500 - 600km. Możemy się przekomarzać dalej bo mam nockę i mi się nudzi. |
Przepraszam za zaśmiecanie w temacie,jeśli skandynawia jest droga to w Grecji miesiąc temu płaciliśmy lekko ponad 10zł za litr
|
Cytat:
Powodzonka. |
No jasne, że to nierealne dystanse ale liczyliśmy spalanie dla dociekliwych:D
|
Cytat:
|
Takoze być problem a kupując od razu w dwie strony jest taniej . Druga rzecz że zakładając 10pln za litr to dalej jest bardzo optymistyczne zalorzenie
|
Cytat:
Może być problem, roboty sezonowe wzmagają ruch, zdarzyło się kilkukrotnie, że jadąc moto musiałem przekładać wyjazd ze względu na brak miejsc. Kupować w dwie strony. Wychodzi taniej w Polferriesie. Kupując przez internet masz dodatkowo chyba 5% mniej. Nawet jak wiesz, że nie dojedziesz czy przedłużysz pobyt, możesz zadzwonić i zmienić termin bez większych opłat. Cena paliwa obecnie to jakieś 22-23kr za litra 95. to jest jakieś 10zł/l. Tankować na samoobsługowych stacjach (tanka,ingo,st1) zwykle jest ciut taniej. Jeść w tzw lunchowniach tj. pizzeriach , kebabowniach, tajskich czy chińskich knajpach gdzie w godz 11-14 masz posiłek za +- 100kr. W tym sałatki, napój, kawa. |
Właśnie wróciłem, podróż (TET Szwecja + Norwegia) była niesamowita. Trochę mnie zaskoczyło drogie jedzenie w supermarketach.
|
Opowiadaj jak było bo że drogo jest to wszyscy wiedzą.:)
|
1 Załącznik(ów)
No jest drogo
Załącznik 117130 |
Przy mojej stawce godzinowej to droga ale chyba nie przy Twojej ?
|
Cytat:
|
:Thumbs_Up::) widzę że i obsługę tymi łyżkami robiłeś. :D
|
Kumpel złapał gwóźdź, ale nie miał narzędzi. Dobrze że byłem przygotowany :)
|
skandynawia jest zajebista. zdecydowanie, jak dla mnie, całościowo najfajniejszy kawałek Europy.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:45. |