![]() |
Yamaha TENERE 700 World RIDE.... czy WARTO? - FILM
Czołem Afrykańska Brać
podrzucam kolejny z filmów ŁOWCÓW na kanale.. tym razem w nasze ręce wpadła Yamaha TENERE 700 WR.. i całkiem fajnie udało nam się ja sprawdzić... Jeżeli ktoś z was miał styczność, lub może już też przetestował piszcie o waszych odczuciach... sam jestem ciekaw ile osób się ze mną zgodzi a ile będzie miało zupełnie odmienne zdanie.. 🙂 |
Kolejny dobry film, nie za długi, bez lania wody (no może na początku):)
Trochę galimatias z tymi plusami i minusami, ale to na żywioł, jest bardzo ok według mnie. O Afrze 1000/1100 byś zapodał coś..masz doświadczenie.;) |
Cytat:
|
Fajny film!
Wkradła się tylko literówka na samym początku (w tytule). Brakuje "L" w "world" |
Fajny materiał i z każdym filmem duża zmiana na plus w odbiorze. Ten już jest bardzo dobry moim zdaniem. Jak utrzymasz kierunek to myślę, że szybko wejdziesz do czołówki moto-dziennikarstwa :Thumbs_Up:
Drobiazgi tylko bym przypilnował, tak jak wyżej napisał Michał - świetna sprawa to amortyzator skrętu, to duży plus, ale na potwierdzenie podałeś głównie jego wady :) Druga rzecz, to jeśli mówisz, że coś jest dobre, albo słabe, to przydałby się zawsze chociaż mały argument "dlaczego?", a najlepiej z przykładem. Wtedy łatwiej sobie wyrobić własne zdanie czy to dla odbiorcy jest istotna cecha czy nie. I wtedy już będzie perfekcyjnie. Generalnie super. Fajnie, że się za to wziąłeś w taki sposób, bo już nie mogłem oglądać tych wszystkich sponsorowanych materiałów w necie, gdzie każdy motocykl jest "doskonały, wspaniały, itp. ale plastiki po muśnięciu opuszkiem palca wydają się być jednak zbyt chropowate, żeby nie było, że jest bez wad" |
Z tym porównaniem wagi to trochę polecieliście :D CRF to wazy ponad 240kg.
220kg to raczej stare dobre LC8 900 w wersji ADV z ABS, czyli moto sprzed prawie już 20 lat. Ogólnie spoko bo mówisz to z perspektywy każdego z nas i to co nas drażni w tych moto. |
Cytat:
Crf1100 manual, zwyklak, gotowy do jazdy 226 kg.. :) |
10 kg lżejsza, niż babunia.
|
Afrika przod 122.6, tyl 126, całkowity 248.6. Fajnie byłoby zważyć T7.
https://youtu.be/vkzkXCUb2As?t=74 |
Cytat:
Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
https://youtu.be/EJunDmKV9AY?t=60 |
Naprawdę
|
Co ten Makaroniarz i Żabojad gadają na początku i końcu filmu ? ;)
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Traktuję recke jako ciekawostkę. Subiektywną opinię użytkownika.
Zwłaszcza po tym jak wziąłem ostatnio na jazdy testowe zwykłą T7 i Tuarega. Moje odczucia były zupełnie inne niż Exa. I tak to właśnie jest. Każdy jest innej budowy, jeździł czymś innym więc porównuje inaczej, ma inne oczekiwania. Polecam jeszcze jako inspirację recenzje sprzętów robione przez MAD TV. Starają się nadać rzetelności i spójności przez testowanie motocykli w tych samych warunkach aby porównanie miało mniej więcej sens. Sprawdzają poszczególne cechy typu: zawieszenie, prowadzenie, jazda on, jazdą off. W każdym filmie tak samo. |
Tez czynię podobnie.. staram się jeździć. w podobnych miejscach.. ale z ciekawością usłyszę jakie.były Twoje odczucia... wobec tych 2 motocykli..
?? |
W skrócie:
Po dwóch godzinach na T7 poszedłem porozmawiać o dostępności, cenach i opcjach finansowania.🙃 Po godzinie jazdy na Tuaregu stwierdziłem, że mogę już wracać i go oddać choć mogłem jeszcze jeździć kolejną godzinę.😐 Moje spostrzeżenia o Tuaregu: Na "+" Fajny, dynamiczny silnik. Dla mnie moc wystarczająca. Możliwość zmiany trybów jazdy w locie. Nawet na ten off-roadowy wyłączający ABS na tylnym kole. Niska, niższa niż tenere 700 Lekka. Dla mnie podobna wagowo do T7 Mocne hamulce. Lepsze niż w t7 Krótka, sprawia wrażenie krótszej i mniejszej niż tenere. Krótszy promień skrętu. Wygodniejsza kanapa niż w t7 Na "-" Grzeje w dupę. Było to irytujące a dzień nie był upalny. Zawieszenie twardsze, sztywniejsze niż w tenere. Dziwnie jeździło się po dziurach, strasznie telepało. Może to przez to że jest krótsza i konstrukcyjnie jest sztywniejsza. Dziwne przyciski z lewej strony. (Kierunkowskazy, światła mijania/ długie). Zapewne kwestia przyzwyczajenia. |
Cytat:
zawieszenie jest dużo lepsze niż.T7.. kwestia sztywności to kwestia ustawień T7 miałem 2,5 roku i zrobiłem nią sporo kilometrów w ternie jak i po szosie.. T7 WR miałem przez 5 dni.. i też sporo pojeździłem.. Tuarega mam od jakiś.2-3 miesięcy.. :) zawieszeniowo bym napisał tak - Taureg ma najlepszy zawias o najwyższym skoku i najlepszym zakresie tłumienia. Potem Jest WR z całkiem fajnym przodem .. i takim słabszym tyłem.. .. na końcu jest zwykła T7 pod tym względem.. o tyle o ile zawias jako tako pracuje na szosie w terenie często pokazuje swoje niedomagania.. dobija na większych hopach .. klepie po rękach na mniejszych.. :).. trust me.. ;) |
Cytat:
pozdrawiam Marcin Jan |
ja bym wcale nie przesadzał z tym grzaniem.. ostatnio zrobiłem Notecką.. tj. z 8 godzin po piachach przy 30 stopniach.. i powiem ze nie było jakiegoś szaleństwa.. . ok jest ciepło.. ale nie jest jakaś przepaść w stosunku np. do Crf1000 czy tez do wielu innych motocykli.. T7 się tak nie grzeje napewno.. :) choć nie wiem jak euro 5, :)
|
Aprilia na papierze ma najlepszy zawias. To fakt. Jeśli przekłada się to na praktykę to super.
Po jeździe testowej nie byłem do tego przekonany. Ale że i reszta mi nie podeszła to nie idę na kolejną z prośbą o pokręcenie przy ustawieniach. Na T7 z euro 5 nie czułem takiego grzania jak w Aprilii. PS. Co to jest Notecka? |
Cytat:
Notecka to taki obszar z fajnymi górkami z piaskiem w lesie.. ;) możesz lecieć 20-30 km piachem.. ) zawias w Tuaregu jest lepszy od T7 zarówno WR jak i zwykłą :) przetestowane.. ;) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 23:19. |