![]() |
BMW 800 GS - Motocykl który mnie prawie URZEKŁ.. PRAWIE... ;)
Czołem Grupa :) na Kanał Łowców, wrzucam kolejny Film do Kawy.. tym razem o znanym i lubianym GS 800 :) Motocykl fajny, Prawie urzekający ;)
https://youtu.be/oVPvvegBG18 |
Exik, Ty też idziesz z duchem czasu? Co to ma być..premiera za 14 min? Ehh dobry chłopak był;)
|
Żebyś kawę zdążył zaparzyć.
|
Cytat:
dasz radę.. :) 14 min nie tak długo.. |
Jako że przed zakupem rozważałem 800 jako główną, lżejsza alternatywę dla mojej cycatej, obejrzę z zainteresowaniem :)
|
To moto bardzo mi sie podobało, pewnie bym kupił gdyby nie marne, nieregulowane zawieszenie.
I nie zgadzam, koło 17 z tyłu jest całkowicie OK. |
Fajny filmik , czy planujesz zrobić zestawienie kilku sprzętów w jednym filmie. Taki test porównawczy na różnych próbach? Tylko ważne żeby były na porównywalnych oponach i kierownik ten sam.
|
Cytat:
Cytat:
do enduro 17 jest zupełnie do Bani.. może na szosie. bo mniej pali i szybciej się.wkręca.. ale opony tnie.. znów.. w terenie słabiutko.. a i wybór opon mały |
Cytat:
|
Opona węższa jest po mojemu OK ale różnica z tyłu 17 a 18 to jest przepaść.
|
Cytat:
|
Podrzucę film kolegom z którymi ciągle jeżdżę, jeden ma 2008, drugi 2012 rocznik.Jak robiliśmy załadowani Albańskie bezdroża to kolega narzekał na dobijający przód a Gs-a kupił tydzień przed wyjazdem.
|
I po tym filmie wiem, że nadal nie kupię BMW 800 bo on silnikowo jest nijaki. Choć z wyglądu może się lubić to całościowo: silnik, zawias został zaprojektowany uniwersalnie dla każdego zwykłego zjadacza chleba. Brakuje mi tego czegoś w tym moto.
|
Co to znaczy że silnikowo jest nijaki?
|
Jest poprawny w całym zakresie obrotów. Na każdych obrotach jedzie bez szału tj. spokojnie. Nie ma nagłych wybuchów mocy, nie szarpie w dolnym zakresie. Nie walczysz z mocą. Niektórzy to lubią. Dźwięk też nijaki, nie zachwyca bębenków słuchowych. Audiofile nie będą zadowoleni.
Ja lubię wyraziste silnik jak LC4, LC8, gdzie odkręcasz manetkę i czujesz te pokłady momentu obrotowego, którego wybuch w pewnych obrotach powoduje ciarki, że tego nie opanujesz. Widziałeś 800, która przy wyprzedaniu najpierw się ślizgnęła a jak złapała przyczepność to wskoczyła do pionu? Ja nie, a na LC8 już miałem taką akcję bo to bestia z piekła rodem. Nie wiesz kiedy cię sponiewiera. To nazywam tym czymś co może się zaskoczyć, czego nie ma w 800. Tam dokładnie wiesz co się stanie przy odpowiednim ruchu manetki. Taka przewidywalność :D Ona jest porostu przewidywalna i poprawna do bólu stąd nijaka dla mnie. To tak jakbyś miał 2 kochanki: jedna poprawna: w łóżku na spokojnie, zawsze tej samej pozycji a drugą taka, że boisz się wejść do sypialni bo nie wiesz czym cię dzisiaj zaskoczy. Najlepiej poznać to testują dwa podobne motocykle ale jednak skrajne z innymi charakterystykami silników jak BMW800 i LC8 950, XT660/DR650 i LC4 620 na SEM i Dellorto. |
1 Załącznik(ów)
Co do poprawności GS800 silnika i tyle to w pełni się zgodzę.
Znajomy ma GS800 i czasami po szosie oblatujemy okolice dalsze i bliższe. I generalnie chłopak się musi mocno napracować w porównaniu z moją babcią RC36- ktora też nie jest demonem. A jak juz wieje mocno wiatr - to GS strasznie rzuca przy szybszej jeździe i tam gdzie ja sobie spoko jadę on prawie walczy o życie :D. No ale VFR jest mniejsza może tez dlatego I ja podobnie jak Łukasz wole jednak coś z pazurem ( dlatego chodzi mi po głowie duża pomarańcza), ale nie każdy to potrzebuje :) ps EX lubie te filmiki - duża klasa :) - I czekam kiedy np będzie 790 lub 1090 :) |
Może to taka niemiecka Afryka?:)
|
Cytat:
i jeżeli już to grube opony pomagają anie wyższe. Jak się juz jednak zatrzymasz to nie pytujesz gazem tylko trzeba się bujnąć, odbić moto z dołka. Finezja w operowaniu gazem i zadnych kostek w życiu nie urwałem, chyba ze na ostrych kamieniach, a to w każdej oponie urwiesz. |
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
🤣🤣🤣
Koledze, że tak powiem peron odjechał. |
Cytat:
|
Oprócz problemów ze statorem, o których wspominał Ex, w początkowych modelach były też kłopoty z pompą wody i uszczelką pod pokrywą zaworów.
Może się komuś przyda przy wyborze rocznika: nowy alternator jest wsadzany od marca 2012 roku nowa pompa wody od kwietnia 2009 roku nowa uszczelka pokrywy zaworów od kwietnia 2010 roku Lift modelu i ten dziwny japoński system przełączania kierunków od czerwca 2012 roku. |
Ciekawe ile razy cofnął zamówienie na ten motocykl -:)
Wysłane z mojego M2004J19C przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
możesz mi trochę zaufać na słowo a jak Ci wpadnie jakiś.motocykl z 18 z Tyłu na dłużej.. być może się.sam przekonasz.. :). zobaczymy ;) zasadniczo tutaj nie ma większej filozofii .. czysta fizyka, mniejsze koło aby utrzymać tę samą prędkość musi się.kręcić szybciej.. zatem szansa na wyrywanie kostek jest większa.. i my to przerabialiśmy kilkukrotnie.. w ternie zaś większa średnica koła ma większy płaszczyznę styku z gruntem zatem ma lepszą trakcję co akurat w przypadku Piachu ma duże znaczenie.. :) |
...koło 18cali ma też inny kąt natarcia. Jakby 17'' było takie dobre to w mx i typowych enduro były by montowane fabrycznie.
|
W mx to na 19 latają.
|
Wiadomix. To tylko potwierdza teorię, że średnica ma znaczenie ;)
|
Egzakli.
|
|
800 jak na BMW jest wybitnym motocyklem w zastosowaniach off ADV. Mechanicznie b. dopracowane moto. B. fajne hamulce i pozycja kierownika. Jak na moje gusty za sztywny pojazd, zarówno w aspekcie silnika jak i zawiasu. Trochę w klimacie starej lc4. Nie pojedziesz wysokim biegiem na niskich obrotach bo się delirium zaczyna ;).
BTW po czemu ciągniki rolnicze maja ogromne średnicę tylnych kól? |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
masz świadomość że ja porostu zadałem Pytanie.. :) jeździłeś.na 18 z tyłu? :) |
Cytat:
Odpowiadając na drugie pytanie, obecne motocykle w mojej stajni: xt660z, T7, ktm500 exc-f, sherco 300 2t, Versys 650, gasgas 300 txt. Myślę że wiesz jakie maja koła? W normalnej jeździe turystyczno-adventure nie ma wiekszego znaczenia jakie koło z tyłu a nawet z przodu. Jeździłem nawet 17" z przodu i z tyłu i też sie da. Wiekszośc tego typu wypraw jest i tak na asfalcie lepszym lub gorszym albo szutrach gdzie mniejsze koła sa nawet lepsze i wskazane. Jak nie wierzysz to zapytaj się MotoGP albo Supermoto kierowników czemu maja 17'tki. :) Osobiście tak samo mi sie jeździ w terenie stara tenera na 17" z tyłu jak i nowa na 18" z tyłu. To nie motocykle crossowe czy enduro gdzie pedzisz na złamanie karku. W terenie zawsze bedzie kompromis, jakkolwiek duze koło byś nie założł to sie znajdzie jeszcze większa dzuira od niego :D Podsumowujac, 17'tka ma swoje zalety i wady jak i 18'tka ma, np ta pierwsza jest mocniejsza i lżejsza i opony tańsze :) Wracajac do tego GS'a to dla mnie jeden z ładniejszych motocykli adv, z niskim srodkiem cięzkości i fajnym, elastycznym silnikiem. Jak go testowałem lata temu to zazdrościłem zwinności i "lekkości" jaka miał w porównaniu z moja tenera. Niestety BMW zepsuło wszystko wprowadzjąc 850'tkę. |
Cytat:
|
Cytat:
Kolega miał dokładnie taką 800 tke, latał gównei w terenie mieliśmy duże porównania podjazdów piaskowych choćby, ale i zdolności trakcyjne wzrastały mimo tych samych opon.. tu się.nie ma co przekonywać porostu tak jest, nie bez powodu w lekkich endu rakach masz 18 a nawet 19 stki, gdyby nie było różnic stosowali by 17tki... bo jak sam piszesz są lżejsze..i mocniejsze ;) |
Dobra, jako właściciel 800gs (zadowolony) zapytam: a zmiana koła z tyłu z 17 na 18" to jest kwestia wyłącznie kupna obręczy, opony i szprych i przełożenia na starą piastę? Czy to jakieś większe czary-mary? Bo f800 jest popularnym modelem do enduroturystyki, a nie widziałem nigdy 18" z tyłu. No i co poza polepszeniem jazdy w piachu daje jeszcze taka zmiana?
|
Cytat:
bo zmiana koła nic nie pomoże. |
Ale ja nie oczekuję porad na co mam wydać pieniądze tylko zadałem z ciekawości pytanie do tych co się znają. Czy wymiana na koło 18" to jest zmiana obręczy i szprych czy to większa magia, bo jednak nie widuję takich rozwiązań w motocyklach z 17 z tyłu. Ale jak już sobie tak radzimy to polecam ci wydać pieniądze na kurs nauki czytania ze zrozumieniem.
|
Cytat:
|
Cytat:
Jak kupie sobie kiedyś używana 800'tke GSa to na pewno nie bede szedł w koszty i koła zmieniał, tak samo jak nie zmieniałem w swojej xt tenerze, są inne ważniejsze mody. A tak FYI ja jeżdże praktycznie tylko w terenie i enduro bo nic innego mnie nie interesuje. droga utwardzona tylko jako dojazdówka. |
Cytat:
|
jak to sie mówi złej baletnicy przeszkadza rąbek w spódnicy? znaczy sie mniejsza opona :haha2: :haha2: :haha2:
|
Cytat:
Poza tym nie pisz posta pod postem, to wbrew regulaminowi na który się zgodziłeś rejestrując się na FAT. |
Cytat:
Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka |
@delirium Gdzie ja napisałem że mi coś przeszkadza i że chcę zmieniać? Ty serio nie potrafisz przeczytać ze zrozumieniem prostego pytania? Zadałem pytanie czy zmiana rozmiaru koła to sprawa części które wymieniłem i dlaczego nie jest to popularny apgrejd sprzętów z 17 na tyle, a ty kręcisz gównoburzę i wysyłasz mnie na kursy? Ugryzło cię coś w dupę czy co?
@Brzeszczot, a co z elektroniką? ABS, kontrola trakcji - bo to mam głównie na myśli, bo chyba jeszcze prędkościomierz będzie przekłamywał ale to można zlać, ale jednak abs i trakcja na ancfalcie to lepiej mieć niż nie. No i cały czas zastanawia mnie dlaczegóż nikt tego masowo nie robi. |
Cytat:
Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 20:59. |