Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   BMW (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=179)
-   -   BMW 800 GS - Motocykl który mnie prawie URZEKŁ.. PRAWIE... ;) (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=43852)

ex1 09.02.2023 10:00

BMW 800 GS - Motocykl który mnie prawie URZEKŁ.. PRAWIE... ;)

Czołem Grupa :) na Kanał Łowców, wrzucam kolejny Film do Kawy.. tym razem o znanym i lubianym GS 800 :) Motocykl fajny, Prawie urzekający ;)

https://youtu.be/oVPvvegBG18

Mhv 09.02.2023 10:16

Exik, Ty też idziesz z duchem czasu? Co to ma być..premiera za 14 min? Ehh dobry chłopak był;)

Emek 09.02.2023 10:18

Żebyś kawę zdążył zaparzyć.

ex1 09.02.2023 10:20

Cytat:

Napisał Mhv (Post 807748)
Exik, Ty też idziesz z duchem czasu? Co to ma być..premiera za 14 min? Ehh dobry chłopak był;)

pozwala zainteresować oglądających przeglądających.. :)

dasz radę.. :) 14 min nie tak długo..

zimny 09.02.2023 11:25

Jako że przed zakupem rozważałem 800 jako główną, lżejsza alternatywę dla mojej cycatej, obejrzę z zainteresowaniem :)

delirium 09.02.2023 12:12

To moto bardzo mi sie podobało, pewnie bym kupił gdyby nie marne, nieregulowane zawieszenie.

I nie zgadzam, koło 17 z tyłu jest całkowicie OK.

Lucky Luke 09.02.2023 12:36

Fajny filmik , czy planujesz zrobić zestawienie kilku sprzętów w jednym filmie. Taki test porównawczy na różnych próbach? Tylko ważne żeby były na porównywalnych oponach i kierownik ten sam.

ex1 09.02.2023 12:59

Cytat:

Napisał Lucky Luke (Post 807770)
Fajny filmik , czy planujesz zrobić zestawienie kilku sprzętów w jednym filmie. Taki test porównawczy na różnych próbach? Tylko ważne żeby były na porównywalnych oponach i kierownik ten sam.

tak, myślę że to byłaby fajna koncepcja.. ale nie ukrywam że trzeba mieć sensowny pomysł..

Cytat:

Napisał delirium (Post 807766)
To moto bardzo mi sie podobało, pewnie bym kupił gdyby nie marne, nieregulowane zawieszenie.

I nie zgadzam, koło 17 z tyłu jest całkowicie OK.

przeróbka przodu nie jest już problemem, a te przerobione robią super dobrze.. na tył akcesoryjny wilbers lub podobne..

do enduro 17 jest zupełnie do Bani.. może na szosie. bo mniej pali i szybciej się.wkręca.. ale opony tnie.. znów.. w terenie słabiutko.. a i wybór opon mały

delirium 09.02.2023 13:10

Cytat:

Napisał ex1 (Post 807773)
przeróbka przodu nie jest już problemem, a te przerobione robią super dobrze.. na tył akcesoryjny wilbers lub podobne..

do enduro 17 jest zupełnie do Bani.. może na szosie. bo mniej pali i szybciej się.wkręca.. ale opony tnie.. znów.. w terenie słabiutko.. a i wybór opon mały

jeżdże na 17" z tyłu od lat tenerkami po najgorszych dziurach w tym dwa Rally i robia robote dobrze, węższa opona też lepiej wcina sie w teren, np mokra trawa. Problem opon nie istnieje juz za bardzo, jeżdże na mitasie E09, Miśkach Anakee Wild itp no problemo. BMW R1200GS też ma 17" z tyłu. Do motocykla adv jest całkiem dobra. Opon crossowych sie przecież i tak nie zakłada do takich cięzkich moto.

Emek 09.02.2023 13:12

Opona węższa jest po mojemu OK ale różnica z tyłu 17 a 18 to jest przepaść.

ex1 09.02.2023 13:30

Cytat:

Napisał delirium (Post 807775)
jeżdże na 17" z tyłu od lat tenerkami po najgorszych dziurach w tym dwa Rally i robia robote dobrze, węższa opona też lepiej wcina sie w teren, np mokra trawa. Problem opon nie istnieje juz za bardzo, jeżdże na mitasie E09, Miśkach Anakee Wild itp no problemo. BMW R1200GS też ma 17" z tyłu. Do motocykla adv jest całkiem dobra. Opon crossowych sie przecież i tak nie zakłada do takich cięzkich moto.

niestety ale 17 kopie doły a nie sie.odpycha, problemy z trakcją się pojawiają wszędzie tam gdzie robi się trudniej.. na szosie . też wyrywa kostki mocno.. np. właśnie w e09.. co do opon to spokojnie możesz do 18 założyć wiele agresywniejszych opon. dla mnie zestawy zimowe to właśnie takie oparte na twardej tylnej oponie enduro.. a latam sprzętami w podobnej masie.. :)

irekafrica 09.02.2023 13:31

Podrzucę film kolegom z którymi ciągle jeżdżę, jeden ma 2008, drugi 2012 rocznik.Jak robiliśmy załadowani Albańskie bezdroża to kolega narzekał na dobijający przód a Gs-a kupił tydzień przed wyjazdem.

lukasz_vip 09.02.2023 13:51

I po tym filmie wiem, że nadal nie kupię BMW 800 bo on silnikowo jest nijaki. Choć z wyglądu może się lubić to całościowo: silnik, zawias został zaprojektowany uniwersalnie dla każdego zwykłego zjadacza chleba. Brakuje mi tego czegoś w tym moto.

teddy-boy 09.02.2023 14:07

Co to znaczy że silnikowo jest nijaki?

lukasz_vip 09.02.2023 14:18

Jest poprawny w całym zakresie obrotów. Na każdych obrotach jedzie bez szału tj. spokojnie. Nie ma nagłych wybuchów mocy, nie szarpie w dolnym zakresie. Nie walczysz z mocą. Niektórzy to lubią. Dźwięk też nijaki, nie zachwyca bębenków słuchowych. Audiofile nie będą zadowoleni.

Ja lubię wyraziste silnik jak LC4, LC8, gdzie odkręcasz manetkę i czujesz te pokłady momentu obrotowego, którego wybuch w pewnych obrotach powoduje ciarki, że tego nie opanujesz. Widziałeś 800, która przy wyprzedaniu najpierw się ślizgnęła a jak złapała przyczepność to wskoczyła do pionu? Ja nie, a na LC8 już miałem taką akcję bo to bestia z piekła rodem. Nie wiesz kiedy cię sponiewiera. To nazywam tym czymś co może się zaskoczyć, czego nie ma w 800. Tam dokładnie wiesz co się stanie przy odpowiednim ruchu manetki. Taka przewidywalność :D Ona jest porostu przewidywalna i poprawna do bólu stąd nijaka dla mnie.

To tak jakbyś miał 2 kochanki: jedna poprawna: w łóżku na spokojnie, zawsze tej samej pozycji a drugą taka, że boisz się wejść do sypialni bo nie wiesz czym cię dzisiaj zaskoczy.

Najlepiej poznać to testują dwa podobne motocykle ale jednak skrajne z innymi charakterystykami silników jak BMW800 i LC8 950, XT660/DR650 i LC4 620 na SEM i Dellorto.

Babel 09.02.2023 16:45

1 Załącznik(ów)
Co do poprawności GS800 silnika i tyle to w pełni się zgodzę.
Znajomy ma GS800 i czasami po szosie oblatujemy okolice dalsze i bliższe.
I generalnie chłopak się musi mocno napracować w porównaniu z moją babcią RC36- ktora też nie jest demonem.
A jak juz wieje mocno wiatr - to GS strasznie rzuca przy szybszej jeździe i tam gdzie ja sobie spoko jadę on prawie walczy o życie :D.
No ale VFR jest mniejsza może tez dlatego
I ja podobnie jak Łukasz wole jednak coś z pazurem ( dlatego chodzi mi po głowie duża pomarańcza), ale nie każdy to potrzebuje :)
ps
EX lubie te filmiki - duża klasa :) - I czekam kiedy np będzie 790 lub 1090 :)

browar 09.02.2023 16:48

Może to taka niemiecka Afryka?:)

delirium 09.02.2023 17:13

Cytat:

Napisał ex1 (Post 807777)
niestety ale 17 kopie doły a nie sie.odpycha, problemy z trakcją się pojawiają wszędzie tam gdzie robi się trudniej.. na szosie . też wyrywa kostki mocno.. np. właśnie w e09.. co do opon to spokojnie możesz do 18 założyć wiele agresywniejszych opon. dla mnie zestawy zimowe to właśnie takie oparte na twardej tylnej oponie enduro.. a latam sprzętami w podobnej masie.. :)

jakie doły, każdą oponą wykopiesz doły jak sie nie umie :) w piachu to tylko technika i dzida.
i jeżeli już to grube opony pomagają anie wyższe. Jak się juz jednak zatrzymasz to nie pytujesz gazem tylko trzeba się bujnąć, odbić moto z dołka. Finezja w operowaniu gazem i zadnych kostek w życiu nie urwałem, chyba ze na ostrych kamieniach, a to w każdej oponie urwiesz.

ex1 09.02.2023 17:13

Cytat:

Napisał browar (Post 807807)
Może to taka niemiecka Afryka?:)

800 jest całkiem fajna... w górze całkiem mocna.. ale kurczę brzmi jak Hybryda.. :) buczy i jedzie.. ten silnik jest dziwny.. taki trochę jedyny w swoim rodzaju :)

Dubel 09.02.2023 17:23

Cytat:

Napisał delirium (Post 807809)
jakie doły, każdą oponą wykopiesz doły jak sie nie umie :) w piachu to tylko technika i dzida.
i jeżeli już to grube opony pomagają anie wyższe. Jak się juz jednak zatrzymasz to nie pytujesz gazem tylko trzeba się bujnąć, odbić moto z dołka. Finezja w operowaniu gazem i zadnych kostek w życiu nie urwałem, chyba ze na ostrych kamieniach, a to w każdej oponie urwiesz.

Tak, tak wytlumacz mu dobrze jak sie jezdzi w terenie ... :haha2:

Cytat:

Napisał ex1 (Post 807810)
800 jest całkiem fajna... w górze całkiem mocna.. ale kurczę brzmi jak Hybryda.. :) buczy i jedzie.. ten silnik jest dziwny.. taki trochę jedyny w swoim rodzaju :)

Treoche jak Africa tylko gorszy dzwiek :osy: :p

Emek 09.02.2023 17:38

🤣🤣🤣
Koledze, że tak powiem peron odjechał.

Dubel 09.02.2023 17:42

Cytat:

Napisał Emek (Post 807815)
🤣🤣🤣
Koledze, że tak powiem peron odjechał.

Nie pierwszy raz :dizzy::umowa:

Navaja 09.02.2023 19:35

Oprócz problemów ze statorem, o których wspominał Ex, w początkowych modelach były też kłopoty z pompą wody i uszczelką pod pokrywą zaworów.
Może się komuś przyda przy wyborze rocznika:
nowy alternator jest wsadzany od marca 2012 roku
nowa pompa wody od kwietnia 2009 roku
nowa uszczelka pokrywy zaworów od kwietnia 2010 roku

Lift modelu i ten dziwny japoński system przełączania kierunków od czerwca 2012 roku.

Brzeszczot 09.02.2023 19:37

Ciekawe ile razy cofnął zamówienie na ten motocykl -:)

Wysłane z mojego M2004J19C przy użyciu Tapatalka

ex1 09.02.2023 21:02

Cytat:

Napisał delirium (Post 807809)

wiesz może być też tak że dzieli nasz pogląd.. jakaś.tam ilośc doświadczeń.. ;)
możesz mi trochę zaufać na słowo a jak Ci wpadnie jakiś.motocykl z 18 z Tyłu na dłużej.. być może się.sam przekonasz.. :). zobaczymy ;)

zasadniczo tutaj nie ma większej filozofii .. czysta fizyka, mniejsze koło aby utrzymać tę samą prędkość musi się.kręcić szybciej.. zatem szansa na wyrywanie kostek jest większa.. i my to przerabialiśmy kilkukrotnie.. w ternie zaś większa średnica koła ma większy płaszczyznę styku z gruntem zatem ma lepszą trakcję co akurat w przypadku Piachu ma duże znaczenie.. :)

Misza 09.02.2023 21:07

...koło 18cali ma też inny kąt natarcia. Jakby 17'' było takie dobre to w mx i typowych enduro były by montowane fabrycznie.

Emek 09.02.2023 21:13

W mx to na 19 latają.

Misza 09.02.2023 21:14

Wiadomix. To tylko potwierdza teorię, że średnica ma znaczenie ;)

Emek 09.02.2023 21:17

Egzakli.

delirium 09.02.2023 21:44

https://sayingimages.com/wp-content/...palm-memes.jpg

strobus1 09.02.2023 22:39

800 jak na BMW jest wybitnym motocyklem w zastosowaniach off ADV. Mechanicznie b. dopracowane moto. B. fajne hamulce i pozycja kierownika. Jak na moje gusty za sztywny pojazd, zarówno w aspekcie silnika jak i zawiasu. Trochę w klimacie starej lc4. Nie pojedziesz wysokim biegiem na niskich obrotach bo się delirium zaczyna ;).

BTW po czemu ciągniki rolnicze maja ogromne średnicę tylnych kól?

Lis 09.02.2023 22:55

Cytat:

Napisał strobus1 (Post 807860)
...po czemu ciągniki rolnicze maja ogromne średnicę tylnych kól?

Bo nie mają hamulców na przednich? :D

ex1 10.02.2023 00:11

Cytat:

Napisał delirium (Post 807865)

BTW
nie rozumiecie o czym sie pisze tu bo kilka pajaców zaśmieca wątek ale mniejsza i to, załózcie sobie nawet i 32" na tył adv .

no dobra to może inaczej ... w czym Twoim zdaniem 17 jest lepsza od 18..?

delirium 10.02.2023 00:37

Cytat:

Napisał ex1 (Post 807875)
no dobra to może inaczej ... w czym Twoim zdaniem 17 jest lepsza od 18..?

zacytuj mnie gdzie tak napisałem - wtedy możemy kontynuować

ex1 10.02.2023 00:55

Cytat:

Napisał delirium (Post 807880)
zacytuj mnie gdzie tak napisałem - wtedy możemy kontynuować

mam wrażenie że jest tutaj ewidentnie bariera komunikacyjna... ;)
masz świadomość że ja porostu zadałem Pytanie.. :)
jeździłeś.na 18 z tyłu? :)

delirium 10.02.2023 04:31

Cytat:

Napisał ex1 (Post 807882)
mam wrażenie że jest tutaj ewidentnie bariera komunikacyjna... ;)
masz świadomość że ja porostu zadałem Pytanie.. :)
jeździłeś.na 18 z tyłu? :)

a ja mam wrażenie że tym pytaniem insynuujesz mi coś czego ja nie powiedziałem? :)

Odpowiadając na drugie pytanie, obecne motocykle w mojej stajni: xt660z, T7, ktm500 exc-f, sherco 300 2t, Versys 650, gasgas 300 txt. Myślę że wiesz jakie maja koła?

W normalnej jeździe turystyczno-adventure nie ma wiekszego znaczenia jakie koło z tyłu a nawet z przodu. Jeździłem nawet 17" z przodu i z tyłu i też sie da. Wiekszośc tego typu wypraw jest i tak na asfalcie lepszym lub gorszym albo szutrach gdzie mniejsze koła sa nawet lepsze i wskazane. Jak nie wierzysz to zapytaj się MotoGP albo Supermoto kierowników czemu maja 17'tki. :)

Osobiście tak samo mi sie jeździ w terenie stara tenera na 17" z tyłu jak i nowa na 18" z tyłu. To nie motocykle crossowe czy enduro gdzie pedzisz na złamanie karku. W terenie zawsze bedzie kompromis, jakkolwiek duze koło byś nie założł to sie znajdzie jeszcze większa dzuira od niego :D
Podsumowujac, 17'tka ma swoje zalety i wady jak i 18'tka ma, np ta pierwsza jest mocniejsza i lżejsza i opony tańsze :)

Wracajac do tego GS'a to dla mnie jeden z ładniejszych motocykli adv, z niskim srodkiem cięzkości i fajnym, elastycznym silnikiem. Jak go testowałem lata temu to zazdrościłem zwinności i "lekkości" jaka miał w porównaniu z moja tenera. Niestety BMW zepsuło wszystko wprowadzjąc 850'tkę.

strobus1 10.02.2023 10:34

Cytat:

Napisał delirium (Post 807865)
jaką srednicę? 17" obydwie osie tylko grubsze.

https://i.pinimg.com/736x/98/80/e5/9...john-deere.jpg

:D

Odpowiedni sprzęt w dobie poprawności :)

ex1 10.02.2023 11:28

Cytat:

Napisał delirium (Post 807891)
a ja mam wrażenie że tym pytaniem insynuujesz mi coś czego ja nie powiedziałem? :)

Odpowiadając na drugie pytanie, obecne motocykle w mojej stajni: xt660z, T7, ktm500 exc-f, sherco 300 2t, Versys 650, gasgas 300 txt. Myślę że wiesz jakie maja koła?

W normalnej jeździe turystyczno-adventure nie ma wiekszego znaczenia jakie koło z tyłu a nawet z przodu. Jeździłem nawet 17" z przodu i z tyłu i też sie da. Wiekszośc tego typu wypraw jest i tak na asfalcie lepszym lub gorszym albo szutrach gdzie mniejsze koła sa nawet lepsze i wskazane. Jak nie wierzysz to zapytaj się MotoGP albo Supermoto kierowników czemu maja 17'tki. :)

Osobiście tak samo mi sie jeździ w terenie stara tenera na 17" z tyłu jak i nowa na 18" z tyłu. To nie motocykle crossowe czy enduro gdzie pedzisz na złamanie karku. W terenie zawsze bedzie kompromis, jakkolwiek duze koło byś nie założł to sie znajdzie jeszcze większa dzuira od niego :D
Podsumowujac, 17'tka ma swoje zalety i wady jak i 18'tka ma, np ta pierwsza jest mocniejsza i lżejsza i opony tańsze :)

Wracajac do tego GS'a to dla mnie jeden z ładniejszych motocykli adv, z niskim srodkiem cięzkości i fajnym, elastycznym silnikiem. Jak go testowałem lata temu to zazdrościłem zwinności i "lekkości" jaka miał w porównaniu z moja tenera. Niestety BMW zepsuło wszystko wprowadzjąc 850'tkę.

mimo wszystko mam wrażenie że nie czujesz kontekstu... jeżeli chcesz jeździć po asfaltach czy po szuterkach to większej różnicy nie będzie.. Kontekst wypowiedzi był jednak taki aby opowiadać o właściwościach terenowych tych motocykli.. bo są to ADVy.. a te się.zmieniają w zależności od konstrukcji, kół czy zawieszenia.. i akurat tutaj 17tka odgrywa dużą rolę.. z Resztą.. my to sprawdzaliśmy organoleptycznie... nie teoretyzujemy...

Kolega miał dokładnie taką 800 tke, latał gównei w terenie mieliśmy duże porównania podjazdów piaskowych choćby, ale i zdolności trakcyjne wzrastały mimo tych samych opon.. tu się.nie ma co przekonywać porostu tak jest, nie bez powodu w lekkich endu rakach masz 18 a nawet 19 stki, gdyby nie było różnic stosowali by 17tki... bo jak sam piszesz są lżejsze..i mocniejsze ;)

teddy-boy 10.02.2023 17:17

Dobra, jako właściciel 800gs (zadowolony) zapytam: a zmiana koła z tyłu z 17 na 18" to jest kwestia wyłącznie kupna obręczy, opony i szprych i przełożenia na starą piastę? Czy to jakieś większe czary-mary? Bo f800 jest popularnym modelem do enduroturystyki, a nie widziałem nigdy 18" z tyłu. No i co poza polepszeniem jazdy w piachu daje jeszcze taka zmiana?

delirium 10.02.2023 17:22

Cytat:

Napisał teddy-boy (Post 807986)
Dobra, jako właściciel 800gs (zadowolony) zapytam: a zmiana koła z tyłu z 17 na 18" to jest kwestia wyłącznie kupna obręczy, opony i szprych i przełożenia na starą piastę? Czy to jakieś większe czary-mary? Bo f800 jest popularnym modelem do enduroturystyki, a nie widziałem nigdy 18" z tyłu. No i co poza polepszeniem jazdy w piachu daje jeszcze taka zmiana?

lepiej wydaj pieniądze na lepsze zawieszenie i moze jakięś szkolenie off-road
bo zmiana koła nic nie pomoże.

teddy-boy 10.02.2023 17:27

Ale ja nie oczekuję porad na co mam wydać pieniądze tylko zadałem z ciekawości pytanie do tych co się znają. Czy wymiana na koło 18" to jest zmiana obręczy i szprych czy to większa magia, bo jednak nie widuję takich rozwiązań w motocyklach z 17 z tyłu. Ale jak już sobie tak radzimy to polecam ci wydać pieniądze na kurs nauki czytania ze zrozumieniem.

Emek 10.02.2023 17:30

Cytat:

Robiłem swap z 17 na 18 w DR650. Masz zdecydowanie lepszą trakcję w terenie i duuużo większy wybór opon szczególnie do offa. Do tego swego czasu opony 18 były sporo tańsze. Poprawa w offie jest ogromna bo mieliśmy w ekipie sprzęty takie same z różnymi kołami więc było porównanie.

delirium 10.02.2023 17:35

Cytat:

Napisał ex1 (Post 807931)
mimo wszystko mam wrażenie że nie czujesz kontekstu... jeżeli chcesz jeździć po asfaltach czy po szuterkach to większej różnicy nie będzie.. Kontekst wypowiedzi był jednak taki aby opowiadać o właściwościach terenowych tych motocykli.. bo są to ADVy.. a te się.zmieniają w zależności od konstrukcji, kół czy zawieszenia.. i akurat tutaj 17tka odgrywa dużą rolę.. z Resztą.. my to sprawdzaliśmy organoleptycznie... nie teoretyzujemy...

Kolega miał dokładnie taką 800 tke, latał gównei w terenie mieliśmy duże porównania podjazdów piaskowych choćby, ale i zdolności trakcyjne wzrastały mimo tych samych opon.. tu się.nie ma co przekonywać porostu tak jest, nie bez powodu w lekkich endu rakach masz 18 a nawet 19 stki, gdyby nie było różnic stosowali by 17tki... bo jak sam piszesz są lżejsze..i mocniejsze ;)

sorry nie dogadamy sie bo nie rozumiesz o co tu chodzi. Wciąż porównujesz adv do enduro a to niebo a ziemia, IMO nie opłaca się zmieniac tylniego koła na może 1% przypadku kiedy akurat w piach wjedziesz. na 99% pozostałych przypadków mniejsze koło bedzie lepsze. Jak pisałem wszystko jest kompromisem w biznesie adv. Powodzenia na 18" z tyłu.

Jak kupie sobie kiedyś używana 800'tke GSa to na pewno nie bede szedł w koszty i koła zmieniał, tak samo jak nie zmieniałem w swojej xt tenerze,
są inne ważniejsze mody. A tak FYI ja jeżdże praktycznie tylko w terenie i enduro bo nic innego mnie nie interesuje. droga utwardzona tylko jako dojazdówka.

delirium 10.02.2023 17:37

Cytat:

Napisał teddy-boy (Post 807990)
Ale ja nie oczekuję porad na co mam wydać pieniądze tylko zadałem z ciekawości pytanie do tych co się znają. Czy wymiana na koło 18" to jest zmiana obręczy i szprych czy to większa magia, bo jednak nie widuję takich rozwiązań w motocyklach z 17 z tyłu. Ale jak już sobie tak radzimy to polecam ci wydać pieniądze na kurs nauki czytania ze zrozumieniem.

a i jeszzce mozesz wydać kase na lekcje kultury osobistej.

delirium 10.02.2023 17:39

jak to sie mówi złej baletnicy przeszkadza rąbek w spódnicy? znaczy sie mniejsza opona :haha2: :haha2: :haha2:

ŁukaszBIA 10.02.2023 17:43

Cytat:

Napisał delirium (Post 807993)
a i jeszzce mozesz wydać kase na lekcje kultury osobistej.

No chłopie teraz to Cię lekko poniosło. Wymądrzasz się we wszystkich wątkach a jak Ci ktoś delikatnie zwrócił uwagę to piszesz takie rzeczy? I komu tu potrzebne lekcje kultury osobistej?
Poza tym nie pisz posta pod postem, to wbrew regulaminowi na który się zgodziłeś rejestrując się na FAT.

Brzeszczot 10.02.2023 17:46

Cytat:

Napisał teddy-boy (Post 807990)

Teddy jak ty mi dziś zrobiłeś popołudnie 😆😜. Na większym tylnym kole jest odczuwalna różnica w piachu tak ja tu ci wszyscy piszą , oprócz jednego fantasy teoretyka, nie miota ci tyłem jak Szatan , 19 cali nie wejdzie bo za krótki wahacz ale osiemnastka śmiało bez przeróbek . Wymienisz te rzeczy co wyżej wymieniłeś i +5 do umiejętności i szacunek na dzielni , u mnie prawie niezauważalne uznanie -:)

Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka

teddy-boy 10.02.2023 17:49

@delirium Gdzie ja napisałem że mi coś przeszkadza i że chcę zmieniać? Ty serio nie potrafisz przeczytać ze zrozumieniem prostego pytania? Zadałem pytanie czy zmiana rozmiaru koła to sprawa części które wymieniłem i dlaczego nie jest to popularny apgrejd sprzętów z 17 na tyle, a ty kręcisz gównoburzę i wysyłasz mnie na kursy? Ugryzło cię coś w dupę czy co?

@Brzeszczot, a co z elektroniką? ABS, kontrola trakcji - bo to mam głównie na myśli, bo chyba jeszcze prędkościomierz będzie przekłamywał ale to można zlać, ale jednak abs i trakcja na ancfalcie to lepiej mieć niż nie. No i cały czas zastanawia mnie dlaczegóż nikt tego masowo nie robi.

Brzeszczot 10.02.2023 18:31

Cytat:

Napisał teddy-boy (Post 808003)
@Brzeszczot, a co z elektroniką? ABS, kontrola trakcji - bo to mam głównie na myśli, bo chyba jeszcze prędkościomierz będzie przekłamywał ale to można zlać, ale jednak abs i trakcja na ancfalcie to lepiej mieć niż nie. No i cały czas zastanawia mnie dlaczegóż nikt tego masowo nie robi.

O cal jak podniesiesz to elektronika jeszcze się nie kapnie , zrobiłem w tamtym sezonie doświadczenie że do dużego GS-a założyłem na tył koło dojazdowe samochodowe od BMW E46 pasuje idealnie , zrobiłem tak ze 100 km ,motocykl się nie skarżył dojazdówka pochodziła z 330i i miała 18 cali , na 16 calowej przejechałem około dwóch km i nic na desce nie waliło błędem . Nie jestem pewien ale 5% tolerancji jest dopuszczalne , a i z dorobieniem koronki ABS też nie powinno być problemu . Oczywiście mówimy czysto teoretycznie

Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka

ex1 10.02.2023 18:32

Cytat:

Napisał delirium (Post 807992)
sorry nie dogadamy sie bo nie rozumiesz o co tu chodzi. Wciąż porównujesz adv do enduro a to niebo a ziemia, IMO nie opłaca się zmieniac tylniego koła na może 1% przypadku kiedy akurat w piach wjedziesz. na 99% pozostałych przypadków mniejsze koło bedzie lepsze. Jak pisałem wszystko jest kompromisem w biznesie adv. Powodzenia na 18" z tyłu.

Jak kupie sobie kiedyś używana 800'tke GSa to na pewno nie bede szedł w koszty i koła zmieniał, tak samo jak nie zmieniałem w swojej xt tenerze,
są inne ważniejsze mody. A tak FYI ja jeżdże praktycznie tylko w terenie i enduro bo nic innego mnie nie interesuje. droga utwardzona tylko jako dojazdówka.

Tyle, że ja nic nie porównuje.. przecież.. Użytkujemy motocykle ADV latamy nimi w ternie.. to wiem co jest w tym środowisku dla nich lepsze a co gorsze.. nie namawiam nikogo na zmienę koła.. Wiem, że jest to możliwe i daje dobre efekty w przypadku 800, .....KOŁO 17 traktuję, jako wadę tego motocykla w TERENIE.. na szosie.. być.może jest to zaletą w Terenie WADĄ.. nie widzę żadnych przewag 17 w terenie nad 18 i nie jest to 1% przewag ale cala masa przewag. ... i nie ma tu o czym dyskutować to jest fakt.. i każdy rozsądny gość to potwierdzi.. a to czy komuś się.opłaca zmieniać.czy nie opłaca to już nie moja sprawa.. :) THE END

Cytat:

niestety w 800 będzie problem z ABS-e i ESP.. potrzeba będzie dorobić Tarczkę ABSu i zadziała.. :). MIotacz dorabiał, wie co i jak.. :D

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 20:59.