![]() |
Opony "pośrednie "
Witam wszystkich forumowiczów, od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Hondy CRF 1100. Jest to mój pierwszy motocykl tego typu, wcześniej kilkanaście lat jeździłem sportami , a potem full cross po torach. W związku, iż nie mam żadnego doświadczenia w adventure,chciałbym się zapytać, jakie opony Wam się sprawdzają w jeździe po kretych zakrętach, a jednocześnie w lekkim terenie . Zdaję sobie sprawę, że nie ma złotego środka, natomiast tyle radości sprawia mi te moto, że chciałbym znaleźć w miare optymalne rozwiązanie. Serdecznie pozdrawiam 😀
Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka |
Motoz Tractionator Rallz. Ideał.
|
Spróbuj Dunlopów Meridianów na czarnym suchym czy mokrym dobrze czymają, po mokrej leśnej drodze Viadrem dało jechać, szutry jak najbardziej.
|
Motoz GPS
|
GPS jak dla mnie nie na mokre. Totalnie nieprzewidywalna guma wtedy.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
Z oponami, jak z perfumami, każdy ma ulubione. Załóż coś co wydaje ci się âodpowiednieâ dla ciebie. Zastanów się po zajechaniu opon co ci odpowiadało a co nie i szukaj dalej, albo nie! To moja rada!
|
Z oponami, jak z perfumami, każdy ma ulubione. święta prawda, mnie zawsze pasują te które innym niekoniecznie ;)
|
eeeee raczej najlepsze jest to wino które nam smakuje :)
pozdrawiam Marcin Jan |
Myślę że na początek Pirelli rally STR będą idealne.
|
Polecam Michelin Anakee Adventure, mega opony na czarne i lekki teren.
|
Znam wiadro które śmiga na michelin anakee wild , jak twierdzi właściciel daje radę i na twardym i w terenie.
Tak, tym wiadrem zapuszcza się czasem po za asfalt. |
Ja właśnie założyłem DUNLOP. TRAILMAX RAID do afryki, zrobiłem setkę po asfalcie i z 30 po szutrach , trawie i błotku. Na asfalcie świetnie się kładzie, jak asfaltową. Na szutrach trzyma, w błocie za szybko nie jechałem ale w piachu się trzyma.
Zobaczymy jak z hałasem przy większych przebiegach. Na razie opona uniwersalna jak dla mnie. Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
|
Cytat:
nie cierpię.. Przód jeszcze jako taki.. ale tył.. łapie szybkie uślizgi.. średnio się odpycha... wyje na asfalcie.. Twarda, ciężka.. bleee :) dla mnie to taka opona do niczego.. ani to 50/50 ani Enduro.. :) fajna bo trwała ... i chyba tyle.. :) takie mam odczucia :) |
Cytat:
|
Cytat:
Możesz. |
Odświeżę trochę temat bo stoję przed wyborem nowego ogumienia.
Miałem iść w Motozy RallyZ bo one jako tako trochę wytrzymują w dziku ale jak zobaczyłem cenę za sam tył 1500-2000zł to o mało nie spadłem z krzesła. Nie wiem skąd taki przeskok ceny między 140/80/18 a 150/70/18. Aktualnie D908RR na tyle ale to wystarcza na max. 3-5tys. km. W terenie spoko, na czarnym luz, po deszczu poniżej 50% zużycia strach jechać przy temp. poniżej 15 stopni ;) Latał ktoś na Enduro6? https://allegro.pl/oferta/motoz-endu...sc-12673764568 Cena dość fajna bo 350zł za nówkę tylko rozmiar to 140/80/18. Latał ktoś na tym Anlas Capra? https://allegro.pl/oferta/150-70b18-...18-14237960561 Albo tym Rebel Explorer? https://allegro.pl/oferta/rebel-xplo...dv-14680527570 Albo co innego w rozmiarze 150/70/18 co nie zabije portfela i będzie 50/50 lub 30/70 (astalt/teren)? |
Może Mitas E 07 + podpasuje? Błota nie lubi,w suchym terenie ok.
|
E07 za bardzo szosowa dla mnie i za mało agresywny bieżnik. Wg. mnie to guma bardziej 60/40 z przewagą asfaltu.
Jeżeli pójdę w Mitasa to E09 lub E12/E13 (te są akurat tylko w 140/80/18) |
Motoz enduro 6 to starczył w dziku na 3tysiące km normalnych szutrów, raczej słabo.
https://allegro.pl/oferta/heidenau-1...3r-13850131175 ... a na tym zrobiłem 6kkm asfaltem i jeszcze mięso było. pozdr |
Mitas E-10 u kolegi na 990r to 2600 km i kolano.Gdy zmieniał opony w serwisie to gość powiedział że to i tak dobry wynik!😁
|
Dzik zjada te kostki na śniadanie niestety...
Sent from my 2107113SG using Tapatalk |
Cytat:
Na Anakee II mam obecnie 29tyskm , dobiję do 30 spokojnie. Bieżnika końcówka. Nadal się trzymają asfaltu a i szuterek oblecą. Jak będę miał zmienić na nowe , a niebawem przyjdzie czas to wejdę w te adwentury. Tyle lat na michelinach poprzednich coś mówi. Po szybkości zużycia bieżnika , dane jednego z użytkowników , teoretyczny zasięg Adwenturów to 36tyskm przód i 28tyskm tył, oczywiście zależy od użytkownika i motocykla. |
Tylko nie Pirelli scorpion rally. Tył na mokrym asfalcie jezdzi jak na lodzie. Nawet w rd04.
|
Przejściówki z miarę dobrymi przebiegami, poprawnymi właściwościami na każdej nawierzchni, do tego budżetowe-Mitas/SAVA Rockrider.
|
Cytat:
Teraz założyłem dunlop trailmax raid. Na asfalcie bajka jak na taki bieżnik, po szuterkach lux. Tylko też pewnie przeżyje sezon. Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka |
To dość szybko. Jak widać bywa spory rozrzut.
|
Cytat:
|
Łukasz mi w dziku RockRider (3 albo 4) szt wytrzymywały poniżej 4 tyś km. Na dniach zakładam kolejną. Jednak na mokrym asfalcie... taniec pingwina na szkle. Mimo wszystko myślę że dobry kompromis.
|
Ja mam Heidenau K60 scout ale za mało jeżdżone żebym powiedział jakie są...
|
Ciekawy materiał
https://m.youtube.com/watch?v=-x-uVQWfngU |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:49. |