Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Rama, zawieszenia, napęd (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=7)
-   -   Zębatka zdawcza i łańuch (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=44443)

$zwagier 10.06.2023 12:38

Zębatka zdawcza i łańuch

Cześć.

Pierwsza rzecz to łańcuch, poprzedni właściciel wymieniał, nowy na 20 dołku naciągu jak dobrze pamiętam jest. Łańcuch jest sztywny, czyściłem naftą, smarowanie, zrobiłem ponad 300km i znowu czyszczenie i smarowanie, dalej sztywny. Koło obraca się swobodnie. Powód do zaniepokojenia? Czy jeździć obserwować? Niżej wrzucę filmik na yt jak to wygląda.

https://youtube.com/shorts/b_XdHhXun-4

Kolejna rzecz to zębatka zdawcza. Przymierzam się do klejenia na wałku. Zębatka ma luz, sprawdzałem z założonym łańcuchem (wrzucę też link do yt). Czy dobrze sprawdzałem luz? Walek też ma nalot jakby rdzy więc i czyszczenie będzie oczywiście.

https://youtube.com/shorts/87wzFWLVfgQ

Przewertowałem forum, LOCTITE 3450 podobno sprawdza się super i też go będę chciał użyć. Widzę na allegro 25ml za 54zł, starczy taka ilość spokojnie?
Jak kleić to nową zębatkę, i pytanie czy są jakieś "utwardzane" czy coś tego rodzaju które wytrzymają więcej km? Idąc dalej za ciosem czy też wymieniać od razu łańcuch z tylną zębatką?

Kolejna rzecz to gdzie nałożyć klej? Na wałek i na zębatkę od środka, czy może tylko na wałek? Ostrożnie z tym klejem czy nie żałować? Kolega pisał, że nałożył klej, docisnął zębatkę do końca, odczekał 10 min żeby związał klej i pozostawił na 30h.

Coś jeszcze powinienem wiedzieć bądź wymienić od razu przy zmiany przedniej zębatki przed klejeniem? Pozdrawiam

szynszyll 10.06.2023 13:56

yo!

1. film z zebatka nic nie wnosi - musisz ja sciagnac i wtedy bedzie widac zuzycie walka
2. zebatka tylko OEM
3. jak jestes bogaty to zmien caly kompletny naped - tyl daj JT albo Sunstar - jeden pies

$zwagier 10.06.2023 14:51

Cytat:

Napisał szynszyll (Post 819896)
yo!

1. film z zebatka nic nie wnosi - musisz ja sciagnac i wtedy bedzie widac zuzycie walka
2. zebatka tylko OEM
3. jak jestes bogaty to zmien caly kompletny naped - tyl daj JT albo Sunstar - jeden pies

Okey dziena za info

Mallory 10.06.2023 16:50

Ilość LOCTITE 3450 25ml starczy na kilkanaście razy:)))
Podgrzewa się ten klej żeby lepiej trzymał (bedzie w instrkcji), ale też warto zostwić po wklejeniu na 2 dni bez dotykania.
Na forum masz dokładnie to opisane.

PS. Pokaż więciej tego motocykla i też wałek pod zebatką jak Szynszyll mówi.

wierny 10.06.2023 17:02

Opisane co nieco o wałkach np. tu: https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=2683&page=25

Jak już zrzucisz starą zębatkę, wyczyścisz wałek, przymierzysz na sucho nową OEM, to będzie łatwiej doradzić co robić dalej.

$zwagier 11.06.2023 09:17

W Przyszłym tygodniu będę miał nową zębatkę już myślę. A czym wałek wyczyścić? Jakaś chemia czy ręcznie?

szynszyll 11.06.2023 09:55

1 Załącznik(ów)
bardzo dobry i nie drogi preparat + szczotka druciana. tego spraya kupisz w 90% sklepow samochodowych. zebatke tez nim przelec zeby ja odtluscic przed klejeniem. wrzuc fotke walka bez zebatki.

$zwagier 11.06.2023 10:11

Cytat:

Napisał szynszyll (Post 819911)
bardzo dobry i nie drogi preparat + szczotka druciana. tego spraya kupisz w 90% sklepow samochodowych. zebatke tez nim przelec zeby ja odtluscic przed klejeniem. wrzuc fotke walka bez zebatki.

Ooo dzięki! Fotę wrzucę jak przyjdzie mi nowa zębatka i będę rozbierał :D W przyszłym tygodniu powinna być już

Cassini 11.06.2023 21:03

Nie pamiętam już kiedy montowałem nowy łańcuch ( jak kupowałem to tylko dida od dystrybutora na polskę albo omega) ale ten na twoim
filmiku wygląda jak nówka a zimny smar może się tak zachowywać.

Co to za firma ? Jak jakiś budżet to smar może być tawotem , zobacz jak się
będzie zachowywał na ciepło po mocnym rozgrzaniu.

$zwagier 11.06.2023 21:54

Cytat:

Napisał Cassini (Post 819940)
Nie pamiętam już kiedy montowałem nowy łańcuch ( jak kupowałem to tylko dida od dystrybutora na polskę albo omega) ale ten na twoim
filmiku wygląda jak nówka a zimny smar może się tak zachowywać.

Co to za firma ? Jak jakiś budżet to smar może być tawotem , zobacz jak się
będzie zachowywał na ciepło po mocnym rozgrzaniu.

Łańcuch do RK XS0 525 124. Nie miałem styczności z tą marką, też zawsze wybierałem DIDa, i tak, łańcuch jest nowy z tego co mówił poprzedni właściciel. Naciąg na 22 dołku. Smaru używam z firmy Bel Ray, bezbarwny ( w niebieskiej puszcze ). Łańcuch sztywny dosyć, ale koło bardzo swobodnie się obraca. Ten łańcuch jest niby pod touring i off road i może tak ma się zachowywać, nie wiem sam. Pierwszy raz widzę takie zachowanie nowego łańcucha.

$zwagier 13.06.2023 18:11

1 Załącznik(ów)
Wracam z fotką wałeczka. Wydaje mi się że wygląda super tylko rdza do ogarnięcia. Klej do mnie już jedzie, zębatka do piątku ma być podobno. Czytałem wcześniejsze posty na FAT, Malbor dałeś dwie podkładki, półksiężyce w takim celu żeby zabezpieczenie nie ściągnęło zębatki, a gumowe oringi w jakim celu?

Fotka

Melon 13.06.2023 19:29

Elegancko, a teraz wyczyść wałek i wstaw właściwe zdjęcie. :)
Nad tym można się zastanawiać czy ruda narobiła duże szkody.

$zwagier 13.06.2023 19:46

2 Załącznik(ów)
Chyba jest okey, czy dalej czyścić?

wierny 13.06.2023 20:21

Dalej nie czyść, bo wałek zedrzesz.:D Nowa zębatka na klej i będzie git.

$zwagier 13.06.2023 20:33

Cytat:

Napisał wierny (Post 820112)

Okey :D a co do tych podkładek i oringów, dawać jedno i drugie?

Melon 13.06.2023 20:48

Cytat:

Napisał wierny (Post 820112)

Ooo widzisz postarałeś się tylko mnie zastanawia dlaczego wstecznego nie używał. :D
To tylko żarty i już się nie wcinam, w viadrze było prościej bo tam wałka nie ruszało, zresztą w 180konej kawie tyż. Afry nie miałem choć mi się podobała.
zdrowia :)

Mallory 14.06.2023 10:14

Cytat:

Napisał Reizess (Post 820115)
Okey :D a co do tych podkładek i oringów, dawać jedno i drugie?

Podkładki tylko - wypróbuj sobie bez kleju zakładanie - zobaczysz jak jest sztywno i obczaisz o co chodzi.

A potem z klejem - tak będzie łatwiej.

$zwagier 14.06.2023 11:04

Cytat:

Napisał Mallory (Post 820159)
Podkładki tylko - wypróbuj sobie bez kleju zakładanie - zobaczysz jak jest sztywno i obczaisz o co chodzi.

A potem z klejem - tak będzie łatwiej.

Super dzięki. Tak też zrobię :D już wszystko wiem, dzięki za pomoc Panowie

Mieciek 14.06.2023 14:23

Klejąc warto dać kartonik lub kartkę pomiedzy obudowe a wklejaną zębatkę aby nadmiar kleju nie chwycił do obudowy skrzyni.
Co wiecej z osobistych doświadczeń zalecam kartonik uprzednio przeciety ja tego nie zrobiłem i dłubalem 30 min zeby go wyjąć po tym jak zębatka już zastygła.

$zwagier 14.06.2023 16:06

Cytat:

Napisał Mieciek (Post 820176)
Klejąc warto dać kartonik lub kartkę pomiedzy obudowe a wklejaną zębatkę aby nadmiar kleju nie chwycił do obudowy skrzyni.
Co wiecej z osobistych doświadczeń zalecam kartonik uprzednio przeciety ja tego nie zrobiłem i dłubalem 30 min zeby go wyjąć po tym jak zębatka już zastygła.

Też o tym pomyślałem, a nawet czytałem że warto zrobić. Zrobię coś z kartonika albo z papieru technicznego, dzięki :D

majo 15.06.2023 16:30

Na taki ładny wałek to wrzuć ori zębatkę i będzie ok. Pan Honda zaleca klej? Rozumiem dla uratowanie skatowanego wałka można wkleić albo ostatecznie spawać. Zdrowia.

$zwagier 15.06.2023 20:07

Cytat:

Napisał majo (Post 820300)
Na taki ładny wałek to wrzuć ori zębatkę i będzie ok. Pan Honda zaleca klej? Rozumiem dla uratowanie skatowanego wałka można wkleić albo ostatecznie spawać. Zdrowia.

Już mam wszystko, klej itd, czekam na zębatkę wciąż. Wkleję, co mi szkodzi :D

Baza 15.06.2023 20:49

Na pewno mu nie zaszkodzisz możesz tylko pomóc.

$zwagier 24.06.2023 14:06

2 Załącznik(ów)
Zębatka przyklejona 😁 czekamy teraz dwie doby. Nałożyłem na wałek między ząbki, trochę na zębatkę, wyszedł klej przodem także chyba operacja się uda.

wierny 24.06.2023 15:57

Nagrałeś jaki nowa zębatka miała luz na wałku?

$zwagier 24.06.2023 16:06

Cytat:

Napisał wierny (Post 821221)
Nagrałeś jaki nowa zębatka miała luz na wałku?

Kurde zapomniałem... Ale jak założyłem samą zębatkę, kręciłem nią. Nie zauważyłem luzu, jak założyłem zabezpieczenie bez podkładek luz był. Z podkładkami nie było już żadnego luzu. Zębatka sztywno siedziała.

Dzieju 25.06.2023 22:37

Co do smarowania łańcucha polecam hipol , na łańcuchu mam 60 tyskm.

Mieciek 26.06.2023 11:01

Też smaruje oraz myje łańcuch hipolem.

Melon 26.06.2023 17:36

Na szosę tak jak Dzieju mycie olejem, szmata i zielony motorex[smar do łańcucha]=600km następne smarowanie.

dominikon 11.07.2023 22:24

Cześć Wszystkim.
Mam szybkie pytanie, bo choć przeszukałem forum i posty dot. napędu to chciałem się jednak upewnić (a w serwisówce taż nie mogę znaleźć - chyba, że mi na oczy już padło). Ile zębów w oryginale (tak po wyjściu z fabryki) miały zębatki w RD07 oraz ile ogniw powinien mieć łańcuch napędowy?
W poście 7Greg-a - https://africatwin.com.pl/showthread...ighlight=ogniw jest info że 16, 45 i 124 ogniwa. Czy potwierdzacie tą informację? Znalazłem takie info tylko w/w poście dlatego dopytuję dla pewności by mieć dodatkowe źródło dla potwierdzenia lub zaprzeczenia. Poza tym obecnie mam założony łańcuch 122 ogniwa i zębatkę tylną z 43 zębami stąd moje rozważania na ten temat.
Z góry wielkie dzięki za pomoc i Wasze podpowiedzi.

Mallory 11.07.2023 23:17

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał dominikon (Post 822733)
Cześć Wszystkim.
Mam szybkie pytanie, bo choć przeszukałem forum i posty dot. napędu to chciałem się jednak upewnić (a w serwisówce taż nie mogę znaleźć - chyba, że mi na oczy już padło). Ile zębów w oryginale (tak po wyjściu z fabryki) miały zębatki w RD07 oraz ile ogniw powinien mieć łańcuch napędowy?
W poście 7Greg-a - https://africatwin.com.pl/showthread...ighlight=ogniw jest info że 16, 45 i 124 ogniwa. Czy potwierdzacie tą informację? Znalazłem takie info tylko w/w poście dlatego dopytuję dla pewności by mieć dodatkowe źródło dla potwierdzenia lub zaprzeczenia. Poza tym obecnie mam założony łańcuch 122 ogniwa i zębatkę tylną z 43 zębami stąd moje rozważania na ten temat.
Z góry wielkie dzięki za pomoc i Wasze podpowiedzi.

Nie wiem gdzie szukałeś, ale w afripedii http://150.254.222.97/wikiafri zaznaczono, która serwisówka jest najlepsza - sam to uczyniłem:)))

No i jest wszystko.

dominikon 12.07.2023 06:29

Bardzo Ci dziękuję Mallory za pomoc. Łączę pozdrowienia.

Kazmir 12.07.2023 21:47

1 Załącznik(ów)
Kiedyś wyszukałem wszystkie dostępne zębatki pasujące do XRV. Czy teraz są jeszcze aktualne? Skąd taki pomysł? Miałem XRV 650, a silnik od XRV750 i chcąc uzyskać przełożenie "poprawne / fabryczne" dla tego silnika 16/45 jak widać z tabelki nie ma takiej możliwości. Trzeba było zmienić tylne koło, lub dobrać coś najbliżej z przełożeń o podobnej wartości (prawa kolumna)

Jeśli to jest poprawne to można wrzucić do afripedii

Mallory 12.07.2023 22:10

Cytat:

Napisał Kazmir (Post 822826)
Kiedyś wyszukałem wszystkie dostępne zębatki pasujące do XRV. Czy teraz są jeszcze aktualne? Skąd taki pomysł? Miałem XRV 650, a silnik od XRV750 i chcąc uzyskać przełożenie "poprawne / fabryczne" dla tego silnika 16/45 jak widać z tabelki nie ma takiej możliwości. Trzeba było zmienić tylne koło, lub dobrać coś najbliżej z przełożeń o podobnej wartości (prawa kolumna)

Jeśli to jest poprawne to można wrzucić do afripedii

Super. Wrzucę.

dominikon 13.07.2023 15:44

Z tego co widzę to u mnie już było zupełnie nietypowo z tymi 43 zębami z tyłu... Ciekawe dlaczego ktoś przede mną tak zrobił i czy to było świadome działanie.

$zwagier 14.07.2023 16:43

Cytat:

Napisał dominikon (Post 822941)
Z tego co widzę to u mnie już było zupełnie nietypowo z tymi 43 zębami z tyłu... Ciekawe dlaczego ktoś przede mną tak zrobił i czy to było świadome działanie.

Może ktoś założył mniejszą zębatkę, żeby trochę podnieść prędkość?
Znajomy w ninji założył chyba o 2 zęby mniej i prawie 10km szybciej leciała.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 03:50.